THE JOYSTIX & ASPHALT HORSEMEN - Ma este a Backstage Pubban

Szeptember vége óta együtt koncertezik a két brigád

2015. november 6. (péntek) 07:38

Ma este a budapesti Backstage Pubban játszik a szeptember vége óta együtt turnézó Asphalt Horsemen és a The Joystix.

"Bár mindkét zenekar más-más felfogásban nyomja a rockot, a párosítás érdekes lehet mindenki számára, aki kedveli a húzós rock'n'rollt.


Jó ötletnek gondoltuk, ha összefogunk és egyesítjük erőinket - mondja a közös bulik kapcsán Szöszö, a The Joystix énekes/gitárosa. - Sajnos, itthon eléggé ismeretlen az a zenei stílus, amit akár a Horsemen, akár mi képviselünk. Amíg ők inkább a southern rock felől támadnak, mi a punkos lendületet helyezzük előtérbe.

Ettől függetlenül, úgy gondoljuk, hogy a rock'n'rollhoz való hozzáállásunk teljes mértékben azonos, és szerintünk a zenét tekintve is bőven van átfedés a két banda között."


Külkey Ádám interjúja a két csapattal (az októberi HammerWorldben megjelent beszélgetés teljes verziója):

Közös országjáró klubozásra indult szeptember végén a punk'n'roll vonalas The Joystix és a southern rocker Asphalt Horsemen. Ahogy Külkey Ádámnak elmesélték a két csapat szóvivői, a Joystix-frontember Szöszö, a Horsemen basszer Matyasovszky Géza, illetve az énekes Lőrincz Karcsi, egyikük sem csodákat vár a december közepén záruló közös kalandozástól, hanem feelinges koncerteket, mert ha a zenében nem is feltétlenül hasonlítanak egymásra, minden más tekintetben adott a közös nevező.Melyik csapat ötlete volt, hogy közös koncerteket csináljatok. És egyáltalán, mióta ismeritek egymást?

Szöszö: „Azt hiszem, 2011-ben csináltunk közösen egy bulit Budapesten. Gézával már előtte találkoztam, dumáltam, ha jól emlékszem, épp egy Joystix bulin. Az ötlet szerintem közösnek tekinthető, de én vagyok a nehezebb eset a közös koncertezés szempontjából, mert nekem fontos, hogy olyan bandákkal játsszunk, akiknek szeretem a zenéjét, a hozzáállását, akiket jó arcoknak tartok. Például a tribute zenekarok eleve kiesnek... Nem egyszer volt már olyan, hogy azért nem játszottunk valahol, mert közöltem, hogy ezzel vagy azzal nem vagyok hajlandó! (nevet) A Horsement nagyon jó bandának tartom, szeretem amit csinálnak, és örülök, hogy velük játszhatunk!"

Géza: „Az a közös buli a Tündérgyárban volt, azóta tartjuk a kapcsolatot, s többször is felmerült a közös koncertezés. A 'turné' szót már nem is tudom, ki ejtette ki a száján először, de tavasz óta élt ez az ötlet. Jó lesz a Joystix-szel játszani, mert kicsit más a zene, de az üzenet, a lendület hasonló. A maguk műfajában egyedülállóak itthon."

Karcsi: "A turné ötletét én dobtam­ fel, miután elolvastam egy interjút Szö­szövel  a Shockon. Mintha a számból­ vet­­­te volna ki a szavakat. Ugyanaz az ér­­zés ezzel a rock'n'rollnak hívott szarral…" 


Figyeltétek egymás eddigi pályafutását, képben voltatok, melyik zenekar, hol tart jelenleg itthon?


Szöszö:"Megmondom őszintén, nem. (nevet) Én tavalyelőtt, amikor kihagytunk egy évet vagy kicsit többet, szinte egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy mi történik itthon. Fogalmam sincs, hol tartanak, de szerintem nem is emiatt döntöttünk a közös turné mellett. Legalábbis ha ők amiatt vágtak bele, mert ránk biztos sokan járnak, akkor gyorsan kell kerítenem fizetett közönséget a koncertekre..." (nevet)

Géza: "Nem nagyon adminisztrálunk, ill. figyelünk arra, hogy ki hol áll, viszont az érzésem az, hogy valahol ugyanott tartunk, hasonló méretű a közönség, amelyik ismer és kíváncsi ránk."
Karcsi:"Amikor megjelent az az ominózus interjú, visszalapoztam és olvasgattam, videózgattam, és még irigy is voltam, hogy milyen southern-feelinges nótát (Dumb Man Blues) hoztak össze a punk-rockerek!" (nevet)THE JOYSTIX - Dumb Man Blues
Bár mindketten rock'n'rollt nyomtok, mégis teljesen más a megközelítés. Nem lett volna  jobb egy olyan zenekarral társulni, amelyik stílusban közelebb áll hozzátok?

Szöszö: „Egyet mondj itthonról, aki a mi Joystix stílusához közel áll! (nevet) Van ez az értelmiségi mű-rock'n'roll, bölcsészekkel, doktorokkal, megfejtőkkel, kaleidoszkopikus reflexiókkal, meg van a másik oldal, a Tankcsapda-klónokkal. Én ezekkel nem tudok mit kezdeni, és talán ők sem égnek a vágytól, hogy közösködjenek velünk. Egyébként meg nem érzem, hogy olyan távol állnánk egymástól, zeneileg sem. Van egy olyan attitűd, ami lejön a Horsemen dalokból, amivel érzem a közösséget. Nyilván mi inkább a punk felől közelítünk, de az alapvető hozzáállás szerintem megegyezik. Az is sokat számít, hogy egyikünk sem tegnap kezdte, tudjuk nagyjából, hogy mire lehet számítani. Nem hiszem hogy bármelyikünk is elrugaszkodott elképzelésekkel áll neki a körútnak."

Karcsi: „Basszus! Szöszö mindent elmondott helyettem, ahogy kell! (nevet) Tudod mi a közös ne­­vező? Faszaság, lazaság, apaság, rock'n'roll..." 

Géza: „Mindkét banda párját ritkítja a hazai fronton …hál’istennek! Az életérzés pedig nagyon hasonló, az üzenetet a lázadás szüli, ők is szeretnek odab...ni! Minket a southern rock miatt gyakran a blueshoz akarnak párosítani, a bluesos figurák sokasága miatt. A Joystix-ban kb. annyi a punk, mint bennünk a blues, viszont mindkét zene kemény, riffelős. Amúgy is érdekesebb a műsor, ha nem két tök egyforma tánczenekar játszik a bálon." 

 

ASPHALT HORSEMEN - Ride OnSzerintetek van átfedés a két csapat közönsége között?

Szöszö:
„Fogalmam sincs, de ha­­marosan kiderül. Én ezt jó párosításnak gondolom, de olyan sok mindent benéztem már itthon az elmúlt 10-20 évben... Mindketten a rétegzene rétegzenéjét nyomjuk, idegen nyelven, ez nem feltétlenül könnyíti meg a helyzetet. Kory Clarke-kal (Warrior Soul frontember) a budapesti buli előtt pont azon hülyéskedtünk, hogy mennyire kiváló az, hogy egy per pillanat szinte halott műfajt próbálunk sikerre juttatni. A döglött ló ostorozásának tipikus példája! (nevet)

Nekem nagyon hiányzik az a mentalitás a mostani bandákból , amit a 70-es években a punk hozott. Nagyszájúak voltak, kiábrándultak, tele volt a tökük, és leszarták, ki mit gondol... Nem látom a mai Johnny Rottent, Iggy Popot, vagy Stiv Batorst, pedig a feltételek abszolút adottak. Én ezért megyek az új zenék után. Mindenki rá van feszülve a 15 perc hírnévre, megy a smúzolás, a megfelelés, a trendekhez igazodás,  meg a vetítés,  az emberek meg benyelik, annyira el vannak tompítva.

Olyan passziókra, mint zenehallgatás, már nincs energia, nincs idő. A feleségem mondja mindig, hogy ennyi haszontalan infó helyett, amit  a fejemben tárolok, hogy ki kivel és hol zenélt hányban, és most mit csinál stb., inkább valami értelmes dolgot is tárolhatnék ott! (nevet) Nagyon kevés szerintem a mai fiatalok között, aki ennyire rápattan a témára. Ha megnézem, kik azok a népszerű bandák, akik a hazai vonalon punk vagy rock'n'roll címszó alatt futnak... Számomra elkeserítő."

Karcsi: „A kérdésre visszatérve... Szerintem ha jó zene szól, azt azért a közönség leveszi, és ez így lesz ebben az esetben is."

Géza:  „Talán most hozzuk létre az átfedést. Kicsi, de elszánt fix közönsé­günk van, de jönnek azok a rockerek is, akik többféle zenére nyitottak, őket is igyekszünk elkápráztatni. Meglepő helyzetek alakulnak ki mostanság. Van olyan buli, amitől sokat várunk, és semmi, máshol meg hetekkel előre hörgünk, hogy le kéne mondani, aztán leszednek minket a színpadról, és veszik a lemezünket is."THE JOYSTIX - DisconnectedA lemezeitekre milyen reakciókat kaptatok?


Szöszö: „Nagyon jókat, az új le­­mezre egyedül egy német magazinban kaptunk eddig lehúzós kritikát. Nyil­­ván sehol nem azt írják, hogy mi vagyunk az új Led Zeppelin, de becsülettel helyt állunk a sleaze/punk/glam vonal aktuális nemzetközi lemezei kö­­zött. És sokan dicsérik a produkciót. Az a fő probléma, hogy ez sajnos semmit nem jelent, azon kívül persze, hogy nekünk baromi jó érzés. A visszacsatolás a 'tömegektől' szinte teljesen eltűnt. Amikor indultunk, még gyerekcipőben volt a myspace. Heti szinten kaptam leveleket magazinoktól, emberektől, érdeklődtek, koncerteket tudtam kötni kint is stb., mára ez megszűnt. Zenélünk, lemezeket készítünk, nagyjából  bele a légüres térbe! (nevet) Jó esetben jön a Facebook-like..."

Karcsi: „Mi még csak az első al­­bumnál tartunk, de mi is baromi jó kritikákat kaptunk rá, viszont Szöszö megint kiénekelte a sajtot a számból... A jó kritika tényleg nem jelent semmit, csakis nekünk. De ahogy szoktam mondogatni, mi nem tudunk focizni, szóval teremfoci helyett nyomjuk a rock'n'rollt!" 


Asphalt Horsemennek kérdés: a három kedvenc punk/rock/r'n'r albumotok?

Karcsi: "Joystix 1-2-3! (nevet) ...nem tudom, direktben sosem hallgatunk punk/rock/r'n'r albumokat - ha ezt így egy stílusként kezeljük. Persze, képben vagyunk azért, például a finn túránkon volt velünk egy tök jó banda, az Empire Strikes. De ha a Buckcherry annak minősül, akkor azt Géza tolja rendesen."

Géza: "Ja-ja, a Buckcherry a kedvencek közt van. A hőskorban még hallgattam Sex Pistols meg Ramones lemezeket, sőt játszottam is ilyesmit gimnazista koromban. Emlékszem egy Ramones refrénre, amit kamu angollal ordítottunk 16 évesen: 'vávávává gitonplő...' Nem tudtuk a szöveget és akkor még persze nem is lehetett sehonnan letölteni."


Joystix-nek: a három kedvenc southern rock albumotok?


Szöszö:"Legyen mindenképpen a Four Horsementől a Nobody Said It Was Easy - yeahhhhhhhhhhh, aztán legyen a Shout a Gov’t Mule-tól, meg legyen egy ZZ Top, az Eliminator."

Karcsi: "Bazz... Szösző! Itt nyalunk nektek, te meg szarsz ránk! Ok kiszálltam, túra törölve... Húzzatok a rákba!" (nevet)


Joystixnek kérdés: aktuális kedvencek/csalódások?


Szöszö:"Aktuális kedvencek... Hmmm... Ami nekem nagyon bejött, az a Biters debütáló lemeze, az Electric Blood. Van egy csomó egyértelmű hatásuk, de szerintem nagyon jó albumot hoztak össze. Aztán az új Gary Clark Jr. lemez is jó lett. Ami nagy csalódás, az az új Backyard Babies... 6 év után egy harmincegynehány perces, ilyen langyos semmitmondó lemezzel visszajönni... Borzasztó. Az új Hardcore Superstartól sem hajítottam el az agyam, de őket már jó pár lemez óta nem favorizálom különösebben, szóval ez nem lepett meg. Viszont az új Michael Monroe és The Winery Dogs lemezek már az előzetesek alapján felcsigázták az érdeklődésemet!"


Asphalt Horsemen: aktuális kedvencek/csalódások?


Karcsi: "Ami nagyon bejött most, az a The Dead Daisies. Gézával még Bécsbe is kiautóztunk ketten a Hard Rock Cafés akusztikus promóbulijukra, pedig csak 35 perc volt, de az a feeling megérte. John Corabi... Isten. És addig üvöltöttem, hogy legyen a The Screamtől a Man In The Moon is, hogy a végén Corabi kijött és eltolta egyedül... Állat volt! Most Tom Keifer és a Lynch Mob új albuma forog a lejátszómban, meg a régi jó kis Cinderella. Valamint ilyen California-feelinges dallamos cuccokon lógok, mint pl. a Night Ranger...

Én inkább ilyen régi motoros vagyok, így azokat is hallgatom, de reggel, iskolába menet a fiaimnak mostanában nyomatnom kell a Lynyrd Skynyrdtől a Still Unbrokent, ezerrel... Jó, okés, ezt hallják otthon, de teljesen le tudják venni, mi az, ami kell nekik és akkor az landol a telefonon, mert ugye ez a XXI. század... (nevet) De mutass egy 13 éves srácot ma Magyarországon, aki Lynyrdet hallgat...

Egyébként meg annyira maradi vagyok, hogy a múltkor alföldi papucsban mentem koncertezni! (nevet) Egy családi kirándulás hazafelé vezető útján kedves kis feleségemmel még Hungáriára is őrjöngtünk, legalábbis ő bazira... A gyerekek meg hátul nem tudták, kik ezek ott elől..." (nevet)

Csalódás mostanában... Hmmm... Nem tud összeállni a Beatles,a Led Zeppelin... (nevet) És hogy sok produkció még mindig nem jut el hozzánk. Ja, és a Van Halen koncertalbum, ami vállalhatatlan minőség. A cseh túránkról hazafelé próbáltuk hallgatni, de nem sokáig bírtuk, pedig minden tiszteletünk a bandáé..."


Mindketten gyakran léptek fel külföldön. Miben más kint játszani, mint itthon? Mi a különbség a külföldi és a hazai közönség reakciója között?

Szöszö:"Külföld más, mivel új a környezet, új arcok... meg hát pár szinttel azért jobban képben vannak azokkal a bandákkal kapcsolatban, amelyekből mi táplálkozunk. De nézőszámilag ott sem kell azt hinni, hogy 3-400 fős teltházas klubbulikat csinálunk. Ami nagy differencia, az az ellátás. Ott természetes, hogy megetetnek, megitatnak, míg itthon ez nem nagyon divat. Külföldön a közönség talán kicsit oldottabb, de ezt is helye meg közönsége válogatja. Általában a kisebb városokban mindig sokkal jobb a buli. Ha játszunk pl. Berlinben vagy Párizsban, Genfben, ahol azért elég sűrűn nagy nevek koncerteznek, egyszerűen lehetetlen behozni az embereket. Miért is jönnének egy ismeretlen magyar bandára?"

Karcsi: "Dettó! A pólók, a CD-k jobban mennek, az emberek érdeklődnek, dedikáltatnak... A cseheknél volt, hogy az egész kocsma Asphalt-pólóban tombolt! Amikor a finneknél játszottunk és beállás alatt odamentem a pulthoz, hogy kérjek egy akármit, majd fizetni akartam, furcsán nézett rám a pincér: 'Itt játszol ma este, nem?' Mondom: 'Ja, probálkozunk...', mire ő: 'Figyelj, kávé, kóla és sör ingyen, erősebb cucc féláron'. Mindjárt jobban érzi magát az ember! (nevet) Majd séta a backstage-be, ott meg 3 rekesz sör, 3 rekesz üdítő, 3 rekesz ásványvíz, energiaital és meleg kaja. Ez 4 bandára és két napra egy vidéki klubban...

Csehországban is egy nagy tál spagettivel szoktak várni, a pia korlátlan... És ha belegondolsz, hogy ez a kajadolog nem egy óriási tétel, de milyen jól esik a gesztus... Ezzel szemben itthon megalázó, ami megy, de tényleg. És most nem arra vágyunk, hogy ugyanez legyen, de amikor lemész - ingyen - játszani valahova, még benzinpénz sincs, és még a vendégeidet sem viheted be...

Most beszéltük meg zenekarilag, hogy ebből elég volt. Tudom, lassan károgásnak tűnik ez az egész, de tényleg megalázó, mert akárhányan is vannak lent aznap este, csak fogyasztanak, de te nem kapsz egy forintot sem, viszont a pultos és a ruhatáros meg a beengedő szekrények is megkapjék a zsetont - ha vannak, ha nem. Tisztelet a kivételnek, mert azért akad az is. A múltkor elhívtak egy megadallamos estre játszani. Kb 25-30 muzsikus... Szerinted volt víz a hűtőben? Zéró, b...meg! És több, mint 500 fizető volt!"


Mit gondoltok, ki fogja jobban tolni a partizást a turnén?

Szöszö:"Nem tudom. Mi már egy ideje leálltunk mindennel, hulla unalmas figurák vagyunk... Én arra gondoltam, hogy viszünk kártyát, aztán bridzselünk."

Géza:"Én már nem akarok megtanulni bridzselni sem!" (nevet)

Karcsi: "A közönség, az holtbiztos! Épp a múltkor egy ominózus megalázó ingyenbuli után ülünk az autóban ketten, hazafelé, én és Balázs, aki friss apuka. Változóban az életében az értékrend... Mivel én is gyakorló apa vagyok, sőt, még gyesen is voltam... feltettem a nagy kérdést Balázsnak, akinek 4 hónapos a kislányuk, Mia, hogy a párjának, Katinak van–e még teje? (nevet) Aztán rögtön bevillant, hogy mekkora történet lenne ez egy hivatalos DVD kiadvány extrájaként, hogy a két rock-arc miről beszélget hazafelé..."


A további koncertdátumok:

11/06 - Budapest, Backstage Pub
11/13 - Eger, Gödör
12/05 - Tatabánya, Roxxy
12/12 - Esztergom, Sportalsówww.facebook.com/thejoystix

www.facebook.com/asphalthorsemen
 


 

 

Hammer TV

 
AEPHANEMER - Szimfonikus melo-death, klippel a novemberi album második dala: Antigone
2021. október 27. (szerda) 16:48

A Dream Of Wilderness címmel november 19-én jelenik meg a szimfonikus, melodikus death metalt játszó francia Aephanemer harmadik albuma, a 2019-es Prokopton lemezük (kritika itt) utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért Antigone dallal lehet ismerkedni. Az Aephanemer album anyagát Dan Swanö keverte, a maszter Mika Jussila munkája. Az éneket Yannick Tournier-val vették fel a Waïti stúdióban, a borítót Niklas Sundin (Mitochondrial Sun, ex-Dark Tranquillity) készítette. www.facebook.com/Aephanemer     AEPHANEMER - Antigone (a 2021-es A Dream of Wilderness albumhoz) AEPHANEMER - Panta Rhei (a 2021-es A Dream of Wilderness albumhoz) AEPHANEMER - A Dream of Wilderness (11/19 Napalm Records) 01. Land Of Hope 02. Antigone 03. Of Volition 04. Le Radeau De La Méduse 05. Roots And Leaves 06. Vague À L'âme 07. Strider 08. Panta Rhei 09. A Dream Of Wilderness 10. Old French Song...

THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS