GOODBYE TO GRAVITY - Már 29 halálos áldozat, a két gitáros is elhunyt

Mélyen együttérzünk a romániai metal testvéreinkkel, osztozunk gyászukban

2015. november 1. (vasárnap) 10:35 | utoljára módosítva: 2015. november 3. (kedd) 12:53

Már 29 halálos áldozata van annak a péntek esti tragédiának, ami a metalcore vonalas román Goodbye To Gravity lemezbemutató koncertjén történt a bukaresti Colectiv klubban.


Életét vesztette a  banda két gitárosa is, Vlad Telea és Mihai Alexandru, valamint az ottani színtéren ugyancsak jól ismert folk metalos Bucium dobosa, Adrian Rugină, aki kisegített korábban a Goodbye To Gravity-nél.

A csapat másik három tagja is kórházban van, súlyos sérülésekkel, akárcsak rajongók, biztonságiak, újságírók, összesen 146-an. Életük megmentéséért folyamatosan küzdenek az orvosok. Az elhunytak közül 17 személyt még nem tudtak azonosítani a hatóságok.


A spéci pirotechnikával meghirdetett ingyenes koncert közben a piro belobbant, a klub kigyulladt, és mivel a hírek szerint csupán egyetlen kijárat volt, pánik is kitört a sűrű füstben.


Egy szemtanú beszámolója szerint a GTG énekese még tréfálkozott is a tűz kialakulásakor, mondván, hogy ez nem volt része a show-nak, de egy másodpercen belül belátta, hogy ami történik, az cseppet sem vicces, és kért egy tűzoltókészüléket. Fél perc sem kellett ahhoz, hogy a klub egész mennyezete lángra kapjon. Az egyetlen, szűk kijáratnál feltorlódtak a menekülők, pánik alakult ki...Részvétünk az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, barátaiknak.


A Goodbye To Gravity a második albumát adta ki pénteken, a Mantras Of Wart, melynek nyitódala a The Day We Die címet viseli.

www.facebook.com/GoodbyeToGravityGOODBYE TO GRAVITY - The Day We Die (a 2015-ös Mantras Of War albumhoz)

 
A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a péntek éjszakai bukaresti szórakozóhelyen bekövetkezett baleset magyar túlélője. A székelyföldi lány párjával és annak bukaresti barátaival ment a Goodbye To Gravity ingyenes lemezbemutató koncertjére, és mivel szülei nem tudják, hogy ott volt a tragédiánál, nem adta nevét a beszélgetéshez.

„A koncert a meghirdetett kilenc órás kezdés helyett egy órás csúszással indult. Barátainkkal voltunk négyesben, rajtuk kívül sok ismerősünk volt jelen. Mi a kijárattól legtávolabb lévő helyen álltunk” – mesélte a húszas éveinek elején lévő lány, majd így folytatta: „Fél órával azután, hogy elkezdődött a koncert (az új, péntek este bemutatott album első számának címe The day we die, vagyis a nap, amikor meghalunk – a szerző), hirtelen a semmiből rosszullét tört rám, és arra kértem a páromat, hogy kísérjen ki a levegőre.

Alig értünk a bejárathoz, egy percen belül arra lettünk figyelmesek, hogy emberek kezdenek kifele rohanni a klubból, majd röviddel azután megláttuk a mögöttük felcsapó lángokat és a gomolygó füstöt. Leégett ruhájú emberek jöttek, óriási hangzavarral. Volt olyan, aki tőlünk kérdezte meg, mennyire égett meg az arca. Óriási volt a káosz, pár másodperc alatt a klub előtti tér is megtelt tömény fekete füsttel. Az emberek alig tudtak botorkálni – egyikük, aki kijött, azt mondta, az ajtóban másfél méter magas emberkupac alakult ki a testekből, azon kellett átmásznia.

Mi vártunk a barátainkra, de azok nem jöttek: egyikük biztosan meghalt, a másik testének hetven százaléka megégett és a tüdeje is sérült, élet és halál között lebeg, a gépek tartják életben. A klub előtt súlyosan megégett emberek könyörögtek járókelőknek, hogy valaki vigye el őket autójával a kórházba, amikor megjött az első mentőautó. Én voltam a legszerencsésebb ember a tömegből” – fejezte be a történtek kapcsán még mindig érezhetően feldúlt lány.

146 sérült a kórházakban A péntek éjszakai tragédiában egyébként 27 ember halt meg, köztük az együttes két gitárosa is. Szombat délután tizenkét bukaresti egészségügyi intézményben összesen 146 sérültet ápoltak – az együttes további három tagja is kórházban van. A fővárosi Floreasca Sürgősségi Kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy legutóbb a romániai forradalom idején volt akkora mozgósítás az intézményben, mint a mostani alkalommal.

A szórakozóhelyről: Bukarest negyedik kerületében, egy volt gyárépületben működött az egyre népszerűbb Club Colectiv, ahova az utóbbi időben kezdtek külföldiek is járni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddig azonosítatlan hét áldozat között van-e külföldi, de a Román Hírszerző Szolgálat a sérültek között két spanyol és egy olasz állampolgárról számolt be.

A menekülést nehezítette, hogy a vészkijáratok le voltak zárva, így egyetlen ajtón kellett a legalább ötszáz fős tömegnek kijutnia. A román tűzvédelmi szabályzat szerint ahol ötszáznál több ember szórakozik, ott minimum hat vészkijáratnak kell lennie – itt összesen kettő volt, abból az egyik zárva. A koncertnek helyet adó klub szeptember végén büntetést kapott amiatt, hogy szakképzetlen személyzetet alkalmazott a bárpultokban. A katasztrófa után háromnapos gyászt hirdettek az országban, a román művészek sorra mondják le koncertjeiket szolidaritásuk jeléül." 


Korábbi híradás (mno.hu):

 

"Egyes források szerint valami felrobbant, mások szerint nem volt robbanás, csak a tűzijátékoktól kigyulladt a falakat hangszigetelő ponyva, és égő szövet hullt a tömeg fejére. Az egyik résztvevő az Adevarul című újságnak elmondta: harminc-negyven perccel a kezdés után a színpadon tűzijátékokat kezdtek használni. A színpad elé épített oszlopokon meggyulladt a textília, a láng hamar felfutott a mennyezetig. Az egyre nagyobb füst és a fentről lehulló égő szövetdarabok elől menekülő tömeg feltorlódott a kijáratnál, aki elesett a tumultusban, azt a többiek összetaposták. Sokan arról számoltak be, hogy amikor tágra nyitották a szórakozóhely ajtóit, a benti tűz hirtelen nagyon felerősödött.

Az este tizenegy körül bekövetkezett tragédia után a klub nemhivatalos rajongói oldalát ellepték a túlélők beszámolói. „A halál éjszakáján jól akarod érezni magad egy koncerten, szórakozni vágysz, de végül azt látod, hogy körülötted égnek az emberek, mindenütt halottak, kétségbeesett emberek. Egy mennyezet rászakad lépcsőstől a fiatalok fejére. 26 halott és kétszáz sérült. Rettegek a szirénák hangjától." – írta egyikük.

– „Arra sem volt idő, hogy elővegyem a telefonomat. Mindenki menekülni próbált. Megégett fiúkat láttam, sokkos állapotban, a lányok sírtak és sikoltoztak, kint ápolók próbáltak újjáéleszteni embereket. Valószínűleg ilyen lehet a pokol. Imádkozzatok az utcára kiterített, leállt szívű fiatalokért." – írta egy másik szemtanú."

(mno.hu)
 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS