GOODBYE TO GRAVITY - Már 29 halálos áldozat, a két gitáros is elhunyt

Mélyen együttérzünk a romániai metal testvéreinkkel, osztozunk gyászukban

2015. november 1. (vasárnap) 10:35 | utoljára módosítva: 2015. november 3. (kedd) 12:53

Már 29 halálos áldozata van annak a péntek esti tragédiának, ami a metalcore vonalas román Goodbye To Gravity lemezbemutató koncertjén történt a bukaresti Colectiv klubban.


Életét vesztette a  banda két gitárosa is, Vlad Telea és Mihai Alexandru, valamint az ottani színtéren ugyancsak jól ismert folk metalos Bucium dobosa, Adrian Rugină, aki kisegített korábban a Goodbye To Gravity-nél.

A csapat másik három tagja is kórházban van, súlyos sérülésekkel, akárcsak rajongók, biztonságiak, újságírók, összesen 146-an. Életük megmentéséért folyamatosan küzdenek az orvosok. Az elhunytak közül 17 személyt még nem tudtak azonosítani a hatóságok.


A spéci pirotechnikával meghirdetett ingyenes koncert közben a piro belobbant, a klub kigyulladt, és mivel a hírek szerint csupán egyetlen kijárat volt, pánik is kitört a sűrű füstben.


Egy szemtanú beszámolója szerint a GTG énekese még tréfálkozott is a tűz kialakulásakor, mondván, hogy ez nem volt része a show-nak, de egy másodpercen belül belátta, hogy ami történik, az cseppet sem vicces, és kért egy tűzoltókészüléket. Fél perc sem kellett ahhoz, hogy a klub egész mennyezete lángra kapjon. Az egyetlen, szűk kijáratnál feltorlódtak a menekülők, pánik alakult ki...Részvétünk az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, barátaiknak.


A Goodbye To Gravity a második albumát adta ki pénteken, a Mantras Of Wart, melynek nyitódala a The Day We Die címet viseli.

www.facebook.com/GoodbyeToGravityGOODBYE TO GRAVITY - The Day We Die (a 2015-ös Mantras Of War albumhoz)

 
A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a péntek éjszakai bukaresti szórakozóhelyen bekövetkezett baleset magyar túlélője. A székelyföldi lány párjával és annak bukaresti barátaival ment a Goodbye To Gravity ingyenes lemezbemutató koncertjére, és mivel szülei nem tudják, hogy ott volt a tragédiánál, nem adta nevét a beszélgetéshez.

„A koncert a meghirdetett kilenc órás kezdés helyett egy órás csúszással indult. Barátainkkal voltunk négyesben, rajtuk kívül sok ismerősünk volt jelen. Mi a kijárattól legtávolabb lévő helyen álltunk” – mesélte a húszas éveinek elején lévő lány, majd így folytatta: „Fél órával azután, hogy elkezdődött a koncert (az új, péntek este bemutatott album első számának címe The day we die, vagyis a nap, amikor meghalunk – a szerző), hirtelen a semmiből rosszullét tört rám, és arra kértem a páromat, hogy kísérjen ki a levegőre.

Alig értünk a bejárathoz, egy percen belül arra lettünk figyelmesek, hogy emberek kezdenek kifele rohanni a klubból, majd röviddel azután megláttuk a mögöttük felcsapó lángokat és a gomolygó füstöt. Leégett ruhájú emberek jöttek, óriási hangzavarral. Volt olyan, aki tőlünk kérdezte meg, mennyire égett meg az arca. Óriási volt a káosz, pár másodperc alatt a klub előtti tér is megtelt tömény fekete füsttel. Az emberek alig tudtak botorkálni – egyikük, aki kijött, azt mondta, az ajtóban másfél méter magas emberkupac alakult ki a testekből, azon kellett átmásznia.

Mi vártunk a barátainkra, de azok nem jöttek: egyikük biztosan meghalt, a másik testének hetven százaléka megégett és a tüdeje is sérült, élet és halál között lebeg, a gépek tartják életben. A klub előtt súlyosan megégett emberek könyörögtek járókelőknek, hogy valaki vigye el őket autójával a kórházba, amikor megjött az első mentőautó. Én voltam a legszerencsésebb ember a tömegből” – fejezte be a történtek kapcsán még mindig érezhetően feldúlt lány.

146 sérült a kórházakban A péntek éjszakai tragédiában egyébként 27 ember halt meg, köztük az együttes két gitárosa is. Szombat délután tizenkét bukaresti egészségügyi intézményben összesen 146 sérültet ápoltak – az együttes további három tagja is kórházban van. A fővárosi Floreasca Sürgősségi Kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy legutóbb a romániai forradalom idején volt akkora mozgósítás az intézményben, mint a mostani alkalommal.

A szórakozóhelyről: Bukarest negyedik kerületében, egy volt gyárépületben működött az egyre népszerűbb Club Colectiv, ahova az utóbbi időben kezdtek külföldiek is járni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddig azonosítatlan hét áldozat között van-e külföldi, de a Román Hírszerző Szolgálat a sérültek között két spanyol és egy olasz állampolgárról számolt be.

A menekülést nehezítette, hogy a vészkijáratok le voltak zárva, így egyetlen ajtón kellett a legalább ötszáz fős tömegnek kijutnia. A román tűzvédelmi szabályzat szerint ahol ötszáznál több ember szórakozik, ott minimum hat vészkijáratnak kell lennie – itt összesen kettő volt, abból az egyik zárva. A koncertnek helyet adó klub szeptember végén büntetést kapott amiatt, hogy szakképzetlen személyzetet alkalmazott a bárpultokban. A katasztrófa után háromnapos gyászt hirdettek az országban, a román művészek sorra mondják le koncertjeiket szolidaritásuk jeléül." 


Korábbi híradás (mno.hu):

 

"Egyes források szerint valami felrobbant, mások szerint nem volt robbanás, csak a tűzijátékoktól kigyulladt a falakat hangszigetelő ponyva, és égő szövet hullt a tömeg fejére. Az egyik résztvevő az Adevarul című újságnak elmondta: harminc-negyven perccel a kezdés után a színpadon tűzijátékokat kezdtek használni. A színpad elé épített oszlopokon meggyulladt a textília, a láng hamar felfutott a mennyezetig. Az egyre nagyobb füst és a fentről lehulló égő szövetdarabok elől menekülő tömeg feltorlódott a kijáratnál, aki elesett a tumultusban, azt a többiek összetaposták. Sokan arról számoltak be, hogy amikor tágra nyitották a szórakozóhely ajtóit, a benti tűz hirtelen nagyon felerősödött.

Az este tizenegy körül bekövetkezett tragédia után a klub nemhivatalos rajongói oldalát ellepték a túlélők beszámolói. „A halál éjszakáján jól akarod érezni magad egy koncerten, szórakozni vágysz, de végül azt látod, hogy körülötted égnek az emberek, mindenütt halottak, kétségbeesett emberek. Egy mennyezet rászakad lépcsőstől a fiatalok fejére. 26 halott és kétszáz sérült. Rettegek a szirénák hangjától." – írta egyikük.

– „Arra sem volt idő, hogy elővegyem a telefonomat. Mindenki menekülni próbált. Megégett fiúkat láttam, sokkos állapotban, a lányok sírtak és sikoltoztak, kint ápolók próbáltak újjáéleszteni embereket. Valószínűleg ilyen lehet a pokol. Imádkozzatok az utcára kiterített, leállt szívű fiatalokért." – írta egy másik szemtanú."

(mno.hu)
 

 

 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS