MOTÖRHEAD - "A heavy metal a rock'n'roll zene logikus jogutódja..."

Lemmy december 24-én lesz 70 éves

2015. október 25. (vasárnap) 15:20 | utoljára módosítva: 2018. január 11. (csütörtök) 13:50

November közepén indul a Motörhead évvégi Európa-turnéja, de a megalakulásának 40. évfordulóját idén ünneplő banda januártól is folytatja a koncertezést. 2016 februárjára egy pozsonyi koncertet is meghirdettek.


A pozsonyi Aegon Arenában február 17-én játszik a Motörhead, és akárcsak a novemberi/decemberi bulikon, a februári koncerteken is a Saxon, valamint a Girlschool lép fel velük.
A Saxon új albuma október 16-án jelent meg.

A pozsonyi koncert Facebook oldala


A bécsi Stadthalléban (Halle D) február 14-én játszik a Motörhead, a Saxon és Girlschool.


A 70. születésnapját december 24-én ünneplő Lemmyvel a legutóbbi detroiti koncert után készített interjút a
Huffington Post.


www.facebook.com/OfficialMotorheadSzerinted minek köszönhetően maradt aktuális a Motörhead 40 év után is?

"Fogalmam sincs! (nevet) Sejtésem sincs erről. Én csupán hálás vagyok ezért."


A Motörhead 40 éve. Mi jut eszedbe elsőként a korai időszakról, amikor épp csak elindult a zenekar?

"Amikor 30 vagy, mindez nem érdekel. Egyszerűen megy."


Egy időben Jimi Hendrix roadie-ja is voltál. Az milyen élmény volt?

"Nehéz visszaemlékezni, mert folyton tripeztünk! (nevet) Szóval egy kicsit ködös az egész, de azért minden este ott volt Jimi Hendrix, az biztos. Annál mi lehet jobb?"


Sokszor hallottam, hogy olyasmi zenét akartál játszani, mint az egyik legendás detroiti bandánk, az MC5. Mi volt az bennük, ami ekkora hatást gyakorolt rád?

"A támadás! Nagyon be voltak pörögve! Briliánsak voltak!"


Találkoztál valaha is valamelyik MC5 taggal?

"Igen, néhány dalt énekeltem is velük, amikor MC3-ként újjáalakultak. Elmentem és két nótát együtt nyomtunk el."


Lemmy, mindig is sikeres voltál a lányoknál, és mindig os úgy éreztem, hogy ez a groove a zenétekben is megjelent, mármint olyan értelemben, hogy úgy érzéki, mint egy ultradögös nő. Hogy is van ez kapcsolatban a zenétekkel?

"Kezdetben nagyon is bluesosak voltunk, különösen amikor még Eddie (Fast Eddie Clarke) a bandában volt. Blues-mániás volt, akárcsak én. Ez ma is egy amolyan blues banda, csak éppen nagyon-nagyon gyors."


Ezen a detroiti bulin, az idősebb fickók indultak be a legjobban a közönségben. Milyen érzés ilyen hatással lenni nagyon sok emberre és ilyen sokáig?

"Ha megnézed, mi generációkat fogunk át. Vannak 15 éves srácok is a bulikon, az emberek elhozzák a gyerekeiket is, hogy megnézzenek minket. Ez csak egy jóféle szórakozás, tudod. Rock'n'roll szórakozás!"


Óriási volt látni a mindenféle korú arcokat a bulin, és ahogy jöttek az Ace Of Spades nyitóriffjei, kialakult az őrület.


"Igen, mindig ez van. De már nagyon unom azt a számot! (nevet) De azért jó nóta. Legalább egy jó nóta miatt lettünk híresek. Sokan csak szemét miatt lettek híresek."


A bulin nagyot szóltatok Mikkey Dee-vel és Phil Campbell gitárossal. Milyen érzés ennyi ideje játszani velük?

"Rendben van, tudod. Phil óriási és Mikkey is az. Szerencsém volt, hogy ráakadtam két normális fickóra. Ez egy erőteljes banda."


Nagyon is erőteljes. Baromi nagyot szóltatok!

"Igen, néhányan azt is mondanák, hogy túl hangosak vagyunk! (nevet) De nem hinném, hogy létezik olyan, hogy túl hangos."


De nem ám! Óriási volt a hangzás!

"Igyekszünk megtenni a lehető legtöbbet, hogy úgy menj haza a buliról, hogy kevésbé aggódsz a dolgok miatt, mint amikor jöttél!" (nevet)


A Bad Magic albummal mindenfelé a listákra kerültetek, de a mai zeneibiznisz egész más, mint annak idején. Érdekel még, hogy mennyi megy el egy lemezből és hogy mi az ábra a listákkal meg a hasonlókkal?

"Úgy gondolom, hogy most már különféle dolgokat számítanak bele, nem igaz? Az Internet is számít, a letöltések is számítanak a listáknál. Szerintem ez nagyon fura."


Nekem úgy tűnik, hogy egy csomó régebbi metal banda ma is nagyon magasra kerül a listákon, az USA-ban és szerte a világon.

"A heavy metal a rock'n'roll zene logikus jogutódja, az emberek pedig bírják a rock'n'rollt, szóval egy csomó ember szereti a heavy metalt. Sokan persze nem bírják, de egy csomó ember szereti."


A blues hatásokkal együtt is a Motörhead az ellenkultúrából jött, szembeszegülve az akkori mainstreammel, ma meg már egy érett periódusában vagytok valaminek, amit annak idején sokan csak egy kósza divathóbortnak tartottak 

"Mindig is egyre érettebek lettünk. Nem is tudom. Én szimplán büszke vagyok arra, hogy ma is tömegek járnak ránk. Nem játszunk mindig teltházak előtt. Azt hiszem, hogy most a 17. helyen indított a lemezünk a listán. A legutóbbi a 22. helyen nyitott. Benne voltunk a Top 100-ban a lemezeinkkel, és ezzel elégedett vagyok."


Csaknem 70 éves vagy, a legtöbb banda pedig vagy elkezdett lassítani vagy teljesen le is állt. Te miért nyomod még mindig?

"Mert szeretem. És különben is, mit csinálnék, ha leálltam?" (nevet)


Igaz! (nevet) Engem érdekelne is, hogy mit csinálna Lemmy, ha már nem zenélne. Ülnél a tegerparton?

"Biztosan rács mögött lennék!" (nevet)


70 évesen is törvényen kívüli vagy?


"Aha, az évek számától nem függ, hogy mire vagy képes. Mindenféle zűrbe belekeveredhetsz. A kor nem számít."


Mindig is amolyan klisének számított, amikor azt mondták az emberek, hogy ezt csinálnák az életük végéig. De azt hiszem, hogy te ezt tényleg megvalósítod!

"Szerintem is így lehet. Nem látom értelmét a nyugdíjba vonulásnak, amikor nincs miből nyugdíjba vonulni. Képzeld el, hogy nyugdíjba megyek. Mit csinálnék akkor? Ülnék otthon, hallgatnám a lemezeket és mondogatnám, hogy 'azok a régi szép idők...'? Köszönöm, de nem. Az nem én lennék."


Nem is gondolnám, hogy erre képes lennél. Szerinted lesz még következő Motörhead lemez is?

"Igen, amíg fel nem dobjuk a bocskort, lemezeket fogunk készíteni. Valószínűleg a stúdióban fogok elpatkolni, miközben feléneklek egy új dalt!" (nevet)


Végül is szerinted mi lesz a Motörhead öröksége? (Miként fognak emlékezni rá?)


"Party-zene. Rock'n'roll. Én ezt szeretem. Rock'n'rollt nyomunk. Ezt is mondom minden egyes koncerten. Mi vagyunk a Motörhead és rock'n'rollt játszunk."

 

MOTÖRHEAD  - Behind The Music (dokufilm) 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS