VESZTEGZÁR - A komáromi thrasherek bemutatják az új album dalait

Ezúttal is Smicinél (Moby Dick, Bloody Roots) dolgoztak az MD stúdióban

2015. szeptember 20. (vasárnap) 18:44 | utoljára módosítva: 2015. szeptember 20. (vasárnap) 18:45

Útvesztő címmel jelent meg pár hete a komáromi Vesztegzár második nagylemeze, a 2012-es Beteg világ folytatása.


A thrash ötösfogat ezúttal is Sopronban rögzítette az anyagát, Smicinél (Moby Dick, Bloody Roots) az MD stúdióban, az alábbiakban pedig be is mutatják az Útvesztő album dalait, "saját szavaikkal" és szöveges klipekkel.www.facebook.com/vesztegzar


Vesztegzár lemezbemutató turné, eddig lekötött állomások:
09.26. – Szombathely, Végállomás
10.16. – Dunaújváros, Kaptár
10.23. – Esztergom, Sportalsó
10.31. – Debrecen, Kaptár
11.13. – Komló, Zrínyi Klub
11.14. – Kaposvár, Angus Music Club.
GYALÁZAT / SHAME

Fodor Ákos gitáros (Faby): "Az egyik legerőszakosabb dal a lemezről. A szöveget a közel-keleti konfliktusok ihlették. A gyerekek ellen elkövetett bűntettekről szóló képek akkora hatást gyakoroltak rám, hogy gondoltam, egy ilyen dalhoz méltó szövegkíséret lenne."

Dankó Balázs gitáros (Kupica): "Már majdnem kész volt a teljes dal, de éreztük, hogy kellene valami nyomott intró az elejére. Ilyenkor mindenki Ká felé fordul, mert neki rengeteg akusztikus, meg agybeteg, alkoholgőzös témája van (amiből jut majd a harmadik lemezre is)."

Monostori Ádám dobos (Monesz): "A gitáros szekció szerintem már meg sem lepődik, hogy amikor új ötlettel rukkolok elő, abban lesz tekerés bőven. És ez ennél a dalnál sem volt máshogy! (nevet)

Azért szoktam arra is figyelni, hogy ne csak őket, hanem magamat is szívassam. És ez is sikerült... (nevet) Nincs benne pihenés. Ami után pedig megkapta Kupicától a hozzá tartozó intrót, nem volt kérdés, hogy nyitónóta lesz belőle. A szólót követő zenei rész a hozzá tartozó énekkel szerintem különösen ütősre sikerült."

Hökkön Attila énekes (Höki): "Tökéletes kezdésnek tartom az albumon, részemről az egyik, ha nem a legkedvencebb, mind szövegileg, mind zeneileg. Nagyon hamar magaménak éreztem! (nevet) A stúdióban is ezt énekeltem fel először." VESZTEGZÁR - Gyalázat (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
ÖRVÉNY / SWIRL


Faby: "Egy barátunk, a zenekar alapító tagja, Keszi Csabi írta a szöveget erre a dalra."

Höki: "És mit is mondhatnék, több mint kiválót alkotott. Köszönjük neki ugyan úgy, mint a Halálsor szövegét, ami szintén fantasztikus! A legtöbb szöveg Fabytól ered, és őt is eléri az alkotói válság néha. Így is tökéletes szövegeket alkotott, de neki is jó volt, hogy kapott némi segítséget. Imádom ezt a nótát is! Mint mindet! (nevet) A hallgató is örvénybe fog kerülni a dal hallgatása közben!"

Kupica: "Ez a legkorcsabb - mindenkinek van benne ötlete. A 02:45-nél jövő szesztől dallamos kis részt azért szeretem, mert ott mind a két sávot a Faby hozta. A 03:32-nél kezdődő lezárás pedig az egyik legbetegebb Vesztegzár lezárás."

Monesz: "Én is úgy érzem, hogy a dal lezárása nagyon jól sikerült. Ilyen fajta témánk még nem nagyon volt. Amikor először meghallottam Kupica ötletét, mondtam, hogy ez annyira beteg, hogy ezt fel kell használnunk! Meg is szenvedtünk vele, de megérte! (nevet) Tetszik továbbá a dalban, hogy az eleje még lassan örvénylik, majd a felétől magasabb fokozatra kapcsolunk. A legvégén pedig szintén visszaveszünk, de az említett lezárás zaklatottsága végett megnyugvásról nem beszélhetünk."


VESZTEGZÁR - Örvény (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)

SKIZOFRÉNIA / SCHIZOPHRENIA


Höki: "Megérkezik Ádám (Bajcsai Ádám – Crusted) hangja (amit személy szerint nagyon imádok), és nagyon nagyot húz a dalon! Remélem lesz még rá alkalom, hogy együtt dolgozzunk. Koncerten játszottuk már szerencsére vele és várom nagyon, hogy ez megismétlődjön (többször is)."

Faby: "Leginkább erre a szövegemre vagyok büszke azért, mert a mondanivaló és a megfogalmazás hangulatában kellően idomul a gitártémákhoz. A sérelmeknek, az emlékeknek a tudat alattira gyakorolt hatásáról és a bosszúvágyról szól."

Kupica: "Az 1:23-nál kezdődő, később ikerszóló-szerűségbe forduló részt szeretem benne a legjobban, a többi 'csak' alkoholtartalmú Fabys riffek."

Monesz: "Az album legrövidebb, de egyik legagresszívebb dala is. Bár e téren akadnak azért jelentkezők szép számmal... Ádi és Höki hangja nagyon jól kiegészítik egymást. A dalcímhez mindenképpen passzol a két énekes felvonultatása, bár szöveg szempontjából nem két külön személyiséget adnak elő. Kupica által említett részben eleinte nem tetszett, amit Ká a főtéma alá gitározik, de végül az egyik kedvencem lett a dalban!" (nevet)  VESZTEGZÁR ft. Bajcsai Ádám - Skizofrénia (a 2015-ös albumhoz)

INSZOMNIA / INSOMNIA


Faby: "Már rég terveztem egy hasonló szöveg megírását. Nem mondhatnám, hogy konkrét jelentéstartalommal bír a szöveg, inkább csak hangulatok, érzések kivetülése. Remélem, akik elolvassák, elgondolkoznak majd rajta, és találnak benne valamit, valami ismerőset."

Höki: "Hát igen. Ebben a nótában kitágult a tüdőm a stúdióban! (nevet) Ez egy nagyon jó koncert dal szerintem, ha meghallják az emberek makacsul fognak ragaszkodni hozzá!"

Kupica: "Meglepő módon az intróra emlékszem, amikor született: Faby feljött hozzám, hogy átnézzünk pár dalt - meg sörözni - és ekkor mutatta az alapot. Rögtön rákaptam és megírtam hozzá két másik gitársávot, amiből végül csak egy került fel. Szólók szempontjából ebben van a legtöbb, szóval nem unatkozik a tremolóm se. Jah, meg 4:38-nál ebben van a Sapi-féle 'macskafelrúgós' rész, höhö..."

Monesz: "Eléggé összetett egy dal. Tempó- és ritmusváltások, tekerés, döngölés. Van benne minden. Tetszik!" (nevet)


VESZTEGZÁR - Inszomnia (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
ELSZENVEDETT SORS / ENDURING FATE


Kupica: "Mindig is akartam írni egy igazán arabos témájú dalt, így az introjával és outrójával igyekeztem ezt a kultúrvilágot belecsempészni a dologba. Mindenhonnan az folyik, hogy szegény zsidók mennyit szenvedtek a második tojásháború alatt, de arról bezzeg nagy hallgatás van, hogy mit követnek most el ők a palesztin nép sérelmére."

Höki: "Ennek a számnak szerintem eléggé egyértelmű a mondanivalója… Annyit azért hozzáteszek, hogy olyan lett a szöveg ritmikája, mint amit kértem." (nevet)

Monesz: "Hát ilyen dalunk sem volt még, de mindenkinek egyből megtetszett. Szerintem Kupica nagyon jól eltalálta a dallamvilágát. Igazán előtörhetne a szövegben említett fény. Bár Kupicát az izraeli-palesztin konfliktus ihlette, bármelyik térségbeli országra vonatkozhatna. Ezeknek a háborúknak a következményeit pedig a jelenlegi bevándorlási helyzetben nem kell bemutatni senkinek. Elég szomorú, hogy a XXI. században nem tudnak ilyen problémákat kezelni. És lehetőleg helyben. Vagy talán nem is akarják?"


VESZTEGZÁR - Elszenvedett sors (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
VÉR NÉLKÜLI FORRADALOM / REVOLUTION WITHOUT BLOOD

Höki: "Hát a klipes dal, ezt szerintem mindenki csukott szemmel álmából felkeltve egyből tudja hiba nélkül játszani, a forgatáson annyiszor játszottuk és hallgattuk! (nevet) Ez így is van, Vér nélküli forradalom nem létezik! Reméljük, hogy nem múlik el nap anélkül, hogy az emberek hallgassák!"

Faby: "Ernesto Guevara mondta egyszer: 'Forradalom vér nélkül? Te bediliztél…'"

Kupica: "Szövegileg némiképp kapcsolódik az Elszenvedett sorshoz. Akár lehetne a második része annak a mondanivalónak. A refrén dallamos részét, meg 'a kib...ott fejed a betonba döngölöm' részt szeretem."

Monesz: "Ez is egy jól sikerült koprodukció. A tekerős részek Fabytól, a refréntéma és az az előtti rész pedig tőlem származik. A refrén megfűszerezése és a 'betonba döngölés' pedig Kupicához köthető. Úgy vettük észre, hogy jó dolgok sülnek ki belőle, ha minél inkább közös dalok születnek. Az előző lemezhez képest jóval több ilyen dal született, ami mindenképp jót tett a lemeznek."


VESZTEGZÁR - Vér nélküli forradalom (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
VÉGZET / NEMESIS


Höki: "Kicsit szellősebb, pihenősebb nóta részemről, de szerintem nagyon fülbemászó témákkal. Egy élet, egy esély… a sorsát mindenki maga irányítja."

Faby: "Az elveszettségről szól és arról, hogy az ember próbálja meg helyesen élni az életét. Csak egy van belőle."

Monesz: "Tulajdonképpen Sapi ezt a dalt már a Beteg világ felvételei előtt leszállította, de időnk már nem lett volna, hogy a stúdiózásig készre formáljuk. Így tolódott a második lemezre. A refrénje szerintem kifejezetten jóra sikerült. Főleg az színesít sokat, hogy Höki nem a refrén téma kezdetén, hanem már egy ütemmel korábban belekezd a refrén éneklésébe. Sajnos a 80 perces CD behatárolta a mozgásterünket, így a dal angol verziója nem került fel a lemezre. Az angol verzió esetén ezért maradt le a Gyalázat intrója és az Elszenvedett sors outrója is. Digitális formában viszont a teljes angol verzió elérhető lesz."

Kupica: "A szólóját azért szeretem, mert elsőre sikerült feljátszani - vagy másodikra, de lehet harmadikra lett tökéletes. Nincs agyonvirgázva, meg a nálam ezerszer képzettebb gitárosok biztos jobbat nyomnának oda, de nekünk ez megfelel."


VESZTEGZÁR - Végzet (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
IDEGKISÜLÉS / NERVOUS DISCHARGE


Höki: "Hát igen ez nekem felvételkor idegkisülés volt… (nevet) Nagyon jó dolog a metronóm, akármilyen idegesítő is tud lenni! (nevet) Erről a dalról is az a véleményem, hogy koncerten nagyon döngölni fog."

Faby: "Mindenki kelt már arra, hogy álom közben a teste összerázkódik, és felkelve nem tudja, hogy hol is van. Különösebb magyarázatot nem igényel a jelentése. Mellesleg szerintem Kupica eddigi legjobb témái vannak felsorakoztatva a dalban."

Kupica: "Egy újabb olyan nóta, amit csak beteg Ká-s riffek alkotnak. Szóló azért nincs benne, mert attól még sűrűbb lenne és szerintem nem is kívánja meg a dal. Monesz eleinte akarta, aztán volt egy olyan verzió is, hogy majd a Faby felhegedül valamit, de végül nem így történt.

Monesz: "Hát igen. Kupica beteg riffjei. Előállt egy verzióval, majd azt jól átdolgoztam... Pontosabban volt, ami nem tetszett, helyükre pedig keresgéltem a raktáron lévő ötletekből. És hát csak K riffjeiből találtam idevalót. Mások riffjeiből nem engedtek maguk mellé! (nevet) A dal egyébként egy másfél perces és igen jó intróval kezdődik. Éppen ezért jó hosszú (5:40) is. Mire a másfél perc letelik, a hallgató akár már el is könyvelhette magában, hogy ez egy visszafogott, kissé lírai dal, de aztán a maradék 4 perc meglehetősen rácáfol erre..." (nevet)


VESZTEGZÁR - Idegkisülés (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)

KÉPZELET JÁTÉKA / GAME OF IMAGINATION

Faby: "A kilátástalanságról szól, a vívódásról. A refrén gitártémája egyébként még jóval az első lemez megszületése előtt íródott."

Monesz: "Ez a refréntéma akkoriban elsőre megfogott. Szerencsére sikerült megtalálni a méltó helyét. Nem lett volna jó, ha már korábban beleerőltetjük valahova. Az ének pedig csak tovább fokozza. A dalban nem spóroltunk a riffekkel. Van benne bőven. Éppen ezért változatos, pörgős nóta kerekedett ki belőle."

Höki: "Első volt, ami szöveggel - mármint velem közösen - elkészült, viszonylag hamar megvolt. Adta magát, hogyan menjen rá az ének! Egy jó éneklős headbangelős, táncolós nóta… szerintem." (nevet)


VESZTEGZÁR - Képzelet játéka (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)
HALÁLSOR / DEATHROW

Faby: "Arról, hogy mi is játszódhat le egy halálra ítélt agyában nem sokkal a vég előtt."

Kupica: "Kib...ttul egyszerű dal, mégis üt, akár a buszkerék. A szövegét pár napja értettem csak meg - legalább már ez is tetszik. Jah és ebben sincs szóló. A vége meg kicsit slayeres lett..."

Höki: "Visszatér Ádi hangja (mindig tudnám hallgatni, kib...ott jó)! Egy brutális dal… Szerintem az albumon az összes szám közül a legjobb refrénnel rendelkezik! Másik kiemelkedő kedvencem, szöveg- és zenevilágilag is. Ha majd ezt élőben meghallják az emberek… biztos, hogy lerepül a fejük!"

Monesz: "Még az ötletelés fázisában a társaság nem igazán érezte erősnek a dalt. Mondtam is nekik, hogy az ének majd olyan pluszt ad az egyébként nem túlbonyolított dalnak, hogy leesik az állunk. És így is lett. Keszi Csabi itt is jól eltalálta a szöveget. Az pedig még egy löketet adott a dalnak, hogy Ádi ebben is közreműködik. A refrént pedig közösen nyomják Hökivel. Nagyon állat! Ha jól emlékszem, Smici ördögi hangnak nevezte a stúdióban, amikor visszahallgattuk a két éneksávot egyszerre! (nevet) Itt a végén pedig muszáj megemlítenünk Tóth János, azaz Nils nevét, akinek az angol fordításokat köszönhetjük. Hát neki sem volt egyszerű dolga, de kitett magáért."


VESZTEGZÁR - Halálsor (a 2015-ös Útvesztő albumhoz)


  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."
2020. február 24. (hétfő) 14:37

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.  A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod.    A koncert Facebook oldala Pataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin...

METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori
METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori

Tragedy Of Delusion címmel a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg a 2010-ben alakult budapesti Meteora zenekar második nagylemeze. A 2017-es Our...

MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben
MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben

Kelet népe címmel megjelent és végig is hallgatható a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. A lemez Békességben című dala egy friss...

EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától
EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától

Pár napja egy új dalt tett közzé az Exhorder, most azonban egy rossz hírrel jelentkeztek: megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LeBellától. Egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan...

CARCASS - Augusztusban érkezik az új album
CARCASS - Augusztusban érkezik az új album

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett még decemberben a Carcass, az pedig friss hír, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása augusztus 7-én jön...

ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS