OMEN - Nagyfi Laci, Nagy Máté és Horváth Attila bemutatja a 25 év lemez dalait

Az új Omen album a Mahasz-lista 3. helyén nyitott

2015. szeptember 13. (vasárnap) 10:03

Az idén negyedszázados Omen zenekar új albuma egy hete jelent meg 25 év címmel, és a Mahasz-lista 3. helyén debütált.


A lemezről bővebben is olvashatsz a szeptemberi Hammerben, és a lapban még egy alapos interjút is találsz Nagyfi Lacival.


Az alábbiakban elolvashatod, hogy a két fő zeneszerző, Nagy Máté és Nagyfi Laci gitárosok, valamint a legendás szövegíró, Horváth Attila mit is tartott fontosnak elmondani az új album dalairól.www.facebook.com/OmenzenekarA KÉMIÁRÓL SZÓL

Nagy Máté: "A fő riffet és a refrén gitártémáját én hoztam a próbára és nagy örömömre tetszést is aratott a zenekar többi tagja között. Pörgős, szaggatós metal riff, szerintem ideális kezdőnóta a lemezre. A szólóknál szabad kezet kaptam, de természetesen mielőtt feljátszottam, kikértem Laci véleményét, aki hasznos tanácsokkal látott el. Pár sör mellett megbeszéltük, hogy szerintünk mitől lesz jó egy gitárszóló és igyekeztem az instrukciók alapján eljárni. Ez a dal biztosan elhangzik majd élőben is."


Nagyfi Laci: "Máté riffek és atom tempó. Az első dal, be is köszön durván: 'Jó estét kívánok, ez itt a 25 éves Omen!' (nevet) Alig kellett belenyúlnom..." (nevet)


Horváth Attila: "Előrebocsátom, kicsit furcsa a kérés, hogy a saját szavaimmal mondjak valamit az album szövegeiről, hiszen azok épp a saját szavaim. Mintha viccet kéne magyaráznom. Mert akkor vagy nem jó a vicc, vagy éppen a magyarázattal ölöm meg. Mindegy, akkor gyilkoljunk...

Természetes, hogy a férfi-nő kapcsolat a kiindulás, pontosabban a szex, amire semmi esély, ha a két ember között a kémia nem működik. Azután persze tovább is gondoltam, hogy mi mindent szabályoz még az életünkben a kémia, és gyorsan eljutottam a zenéig. A hatvanas-hetvenes évek szlogenje adta magát, mert ma is érvényes hívószakról beszélünk, ma is érvényes és meghatározó életformáról. Az már csak játék a szavakkal - saját szavaimmal -, hogy a refrénben kémiai kifejezésekkel játszom. Ha már a kémiáról szól..."

OMEN - A kémiáról szól (szöveges videó a 2015-ös 25 év albumhoz)HUSZONÖT ÉV

Nagyfi Laci: "Amikor tavaly elkezdtük a dalírást, tudtuk, hogy idén az Omen 25 éves működésének évfordulóján fog megjelenni az album. Adta magát a cím: 25 év. Arra gondoltam, hogy legyen egy olyan nóta, aminek ez a címe, és megkértem Horváth Attit, hogy ebbe 'sűrítesen' bele mindent, ami a 25 évünkről szól. Legyen benne minden – jó is rossz is, ami 25 év alatt történhetett. Úgy érzem, hogy ez sikerült a 'Mesternek'!" (nevet)


Nagy Máté: "Eredetileg az én témáimból építkezik a dal, bár én a verze témájának egy szaggatott, szünetekkel operáló shuffle riffet képzeltem el, amit aztán Laci leszavazott, mert túlságosan a Pantera Walkjára hajazott! (nevet)
Általában igaz az összes nótára, hogy egyiket sem felvételre készen mutattuk meg egymásnak, hanem Lacival közösen dolgoztuk ki őket. Így mindkettőnk egyéniségét, ötleteit bele tudtuk szőni a kompozícióba és amikor már elégedettek voltunk vele, akkor véglegesítettük."


Horváth Attila: "Kell erről bármit mondani? Jubileumi lemezről beszélünk... Aki ismeri a zenekart a kezdetektől fogva, az mindent ért, a visszhangokat is. Aki ezzel a lemezzel fogja megszeretni a bandát, úgyis kíváncsi lesz a korábbi dalokra, lemezekre is. Legalábbis reméljük."

OMEN - Huszonöt év (klip a 2015-ös 25 év albumhoz)FÁRADT EZ A HELY


Nagy Máté: "Laci hozta a riffet és egyből beleszerettem. Már az első próbákon frankón megszólalt. Bírom az ilyen középtempós, menetelős témákat. Van a szóló előtt egy elmegyógyintézeti hangulatot idéző középrész. Arra konkrétan emlékszem, hogyan született... Lacinál ültünk kb. 5-6 sör után, hallgattuk a demókat és egyszer csak megszólalt: 'Kéne ide valami rész!' Be is dúdolt valamit, én meg visszajátszottam gitáron. Ötletelgettünk, ráhúztunk egy riffet és tíz perc alatt kész is volt. 'Na, akkor ezt játszd fel kisgyerek, nehogy elfelejtsük!' (nevet) A szólóval igyekeztem visszatükrözni azt az elkeseredett, egzaltált hangulatot, amit a dal egyébként is közvetít."


Nagyfi Laci: "Saját ötlet. Szerettem volna egy dob-basszusos, dögös-húzós kezdést, atom riff bekezdést - remélem, sikerült. Van benne egy elmebeteg rész, amit imádok, pszichedelikus lett, vagy mi..." (nevet)


Horváth Attila: "Mindannyiunknak volt, van kedvenc helye, ahová jó lejárni, jó bulizni, enni, inni, beszélgetni, csajozni, ahol jó létezni. És mindannyian számtalanszor láttuk már, hogy a szuper hely szép lassan amortizálódik, millió apróság miatt elkezd már nem jó, nem élhető lenni. Sok minden miatt nagyon sokáig ragaszkodunk hozzá, de egy idő után lépni kell, vagy vele pusztulunk.

Tudom, hogy lehetséges némi továbbgondolás - ahogy József Attila is túllépett e mai kocsmán -, aki akarja, gondolja tovább. Százezrek megtették már jóval azelőtt, hogy én egyáltalán belekezdtem volna ebbe a dalba."


OMEN - Fáradt ez a hely (szöveges videó a 2015-ös 25 év albumhoz)MOST, AMÍG VANNAK

Nagy Máté: "Ez is Laci témája... z egyik kedvenc szövegem és szólóm a lemezen. Nem akarom túlmagyarázni, meg kell hallgatni. Fajsúlyos, mégsem szájbarágós mondanivaló, kemény metal köntösbe öltöztetve. A szóló második felénél ugyanazt játszottam fel a stúdióban, mint amit a próbateremben legelőször improvizáltam rá. Ritka az ilyen. Általában nagyon sokat foglalkozom egy szólóval, mire kimondom rá az áment, de itt egyből kigurult a végleges verzió."


Nagyfi Laci: "Szintén az én riffjeim... C-dropból igen súlyosan szól, csakúgy mint a többi 'c-ből' nóta. Dörrennek a gityók, mostanában kamázzuk ezt a hangnemet... (nevet) Számomra az egyik legjobb Máté szóló, simán világszínvonalú! Büszke is vagyok a Kölyökre! Csak ne szöszmötölt volna annyit a szólóival... (nevet) Persze megérte kivárni, jól adja a kisgyerek!"


Horváth Attila: "Létezik ember, aki még soha nem veszített el senkit végleg és visszavonhatatlanul? Talán a kisgyerekek, akik viszont nem feltétlenül jubileumi Omen lemezt hallgatva csodálkoznak rá az életre. Daczi Zsoltit sem ismerték."
TÉBOLYDAL


Nagy Máté: "Az egyik személyes kedvencem az új anyagról. Talán egyben ez a legkeményebb nóta a lemezen. A kísérteties, gonosz intro fokozatosan elővezeti azt az őrületet, ami utána következik. A verzét a próbahelyen dolgoztuk ki együtt Lacival, a fő riffet és a döngölős középrész témáját én írtam. A szólója is az egyik kedvencem a lemezről, szépen kiéltem magam benne! (nevet)

Amikor megláttam leírva a szöveget, voltak kétségeim. Mondtam is Lacinak: 'Milyen már, hogy egy metal dalban elhangzik az a szó, hogy tyúk?!' Erre ő: 'Ne aggódjál kisgyerek, jó lesz az!' Jó is lett. Ahogy Kori felénekelte, elszállt minden kétségem. Akkorát üt, mint egy lórúgás! Beszéltük a zenekarral, még mielőtt belevetettük magunkat a melóba, hogy jó lenne pár olyan dalt összehozni, ami tényleg egyértelműen pozitív kicsengésű. Majdnem sikerült. Se! (nevet) Azóta röhögünk ezen. Egyébként nem is lett volna hiteles. Mi nem vagyunk partyzenekar.

Az igazságról szeretünk énekelni, mert mi úgy gondoljuk, hogy ennek van értelme. Az igazság és a hitelesség amúgy is hiánycikk mostanában. Aki úgy szeretne szórakozni, hogy kikapcsolja az agyát, annak számtalan más lehetősége kínálkozik erre. Mi a szórákozásnak egy más formáját kínáljuk. Nekem ez egy fajta terápia. Ez a lemez pontosan olyan hangulatokat tükröz vissza kis szeletekben, amit mis is megélünk, megéltünk az elmúlt pár évben és amihez bárki más, aki hallgatja, tud kapcsolódni. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak kesergők lennének a lemezen, sőt!"


Nagyfi Laci: "Ja, a 'tyúkos'... (nevet) Ez az egyik házi kedvenc! Jó durva, és imádom a refrénben azt a 'bemondást'!"


Horváth Attila: "Mindig minden változik, de lényegében nem változik semmi. Legfeljebb időről-időre új tyúkok zabálják fel a régi kertben az összes magot. Őrület belegondolni, hogy ennek sosem lesz vége, és őrület belegondolni, hogy egyszer vége lesz. De a kert éli majd túl."
TESTVÉR, TE JÁTSSZ A MÉLYNEK

Nagy Máté: "Ez egy klasszikus, tempós heavy metal dal, súlyos szöveggel, menetelős, kántálós refrénnel. Akárhányszor hallgatom végigfut a hideg a hátamon! Alig várom, hogy koncerten is megszólaltassuk! Simán el tudom képzelni, hogy az old school Omen fanoknak ez lesz az egyik kedvence a lemezről."


Nagyfi Laci: "Én a nótát hoztam, Máté meg írt hozzá egy nagyon király intrót. Ez amolyan 'tradicionális' metal; jó kis tempó, súlyos mondanivaló... (Persze, Attisom tollából melyik nem az?)"


Horváth Attila: "A szent anyaföld, amelyen egyre többen válnak földönfutóvá. Mert kertbe mentek a tyúkok... És akik tyúkközelben vannak, némi magért boldogan írnak tyúkdícsérő akármit. Ez nagyon nem az."


OMEN - Testvér, te játssz a mélynek (szöveges videó a 2015-ös 25 év albumhoz)SZABAD VAGY, NE FÉLJ


Nagy Máté: "A riffje, ami egyben a refrén témája is, viszonylag rendhagyó, hétnegyedben íródott. Nem akartam szándékosan progresszívnek vagy tudományoskodónak látszani, egyszerűen ez jött. Előszeretettel bömböltetem otthon, új szomszédaim nagy örömére! (nevet) A szólóban nincs semmi nagy tekerés, vagy fölösleges hősködés. Ez részemről nem volt előre meghatározott koncepció, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy ezt kívánja meg a dal."

Nagyfi Laci: "Ez nagyon nagy! A refrén és az eleje-riff 7/4-ben van; csak el ne essenek a rockerek! (nevet)"

Horváth Attila: "Szabad vagy. Ne félj."
TÚLÉLŐK VAGYUNK

Nagyfi Laci: "Súlyos eleje-intró, triolás, iszonyat 'duplalábak', 'dob-brékek' - Zozó odatette! Nemcsak ebben a számban, hanem az egész albumon brillírozik a géppuska lábakkal, tamozásokkal! A zenét én követtem el, Mátétól pedig itt egy nagyon szép, kidolgozott szóló."


Horváth Attila: "Huszonöt év alatt voltunk fenn és lenn. Úsztunk árral, mentünk széllel szemben - de itt vagyunk, megyünk, dolgozunk, játszunk, élünk. Mindegy, hogy éppen fenn vagy lenn."KERESEM

Nagy Máté: "Ez egy filozofikus hangvételű dal, az egyetlen lírai mű a lemezről. Itt Laci alkotott egy dallamos szólót, a nótát is ő hozta. Én egy rövid háttérszólót játszom csak az utolsó refrénben."

Nagyfi Laci: "Régóta agyaltam egy szép lírai számon, s úgy érzem, ez jól sikerült. Illeszkedik az Omen lassú dalainak sorába, nagyon mély, lírai szöveggel, amelynek Attira jellemzően több olvasata is lehet... Ezen az albumon az egyetlen szólóm - ez az én tempóm, itt nem kell sietni! (bevet) Azt meghagyom a Kisgyereknek, hadd brillírozzon, én az 'atombiztos' alapokat szeretem gyűrni Vörivel, Zozóval!"

Horváth Attila: "Erről nincs mit mondanom. Magánügy. Bármelyikünk és mindannyiunk magánügye."

VILLÁMOKKAL JÖNNÖD

Nagy Máté: "Ez volt az első dal, amit összeraktunk az új lemezre, s végül ez lett az album záródala. A szemfülesebb koncertre járóknak ismerős lehet, annak idején egy pár bulin játszottuk ezt a nótát még az én szövegemmel, 8 ösvény címen. Később úgy döntöttünk, hogy a lemez egységessége érdekében erre is egy Horváth Attila szöveg kerüljön. A dal riffjét én hoztam, a többit Lacival közösen dolgoztuk ki. Az énekdallamért (mint a lemez legnagyobb részén) itt is Kori a felelős.

Ha jellemeznem kéne röviden a dalt, azt mondanám, hogy ez egy apokaliptikus hangulatú teologikus mű! (nevet) Nálam nagyon betalált a szöveg.

A szólónál itt sem erőltettem a virgázást, de nem is hiányzik belőle szerintem. Minden szólómnál arra törekszem, hogy a zene részévé váljon, abból következzen és vezesse tovább a dalt. Nagyon büszke vagyok, erre a lemezre, szívesen hallgatom. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen illusztris zenekarban szerzőként is lerakhattam a névjegyemet. Rengeteg munkánk van ebben az anyagban, fogadjátok szeretettel!"


Nagyfi Laci: "Jó kis zárónóta, egy Máté dal, én a gitárszólamokat tettem hozzá. Egy újabb 'Istenes' vers Attillától. Szertem. Nagy köszönet Töfinek és Boros Bécinek a Denevér stúdióban, nagyon jól szól a cucc!"

Horváth Attila: "Az Itt és most, a Bízd rám magam, és a Szólj, hogyha vagy negyedik tétele. Lehet még akár majd ötödik és hatodik is, határ a csillagos ég. Szó szerint."Lesz majd hivatalos Omen lemezbemutató buli is, november 28-án a Dürer Kertben.

A Düreres koncert Facebook oldala - jegyvásárláshoz katt ide!OMEN - "Killer riffek" (készül a 25 év című új album)


  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DROW - Dalpremier a nyírbátori csapattól: DROW - Unh:ly II. / Hitetlen
2020. április 4. (szombat) 12:20

Unholy címmel a júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként jelenik meg a nyírbátori Drow új EP-je, első előzetesként pedig máris megismerkedhetsz a szöveges videóval kísért Unh:ly II. / Hitetlen dalukkal. "Magyar nyelven, nyers death metal riffek és súlyos doom/groove szólamok kíséretében egy új dal a nyírbátori Drow-tól." Szabó Szabolcs énekes: "Elkészült a vadonatúj Drow EP, és alig várjuk, hogy hallhassátok! Hatalmas dolog számunkra, hogy ennyi emberhez eljuthat a zenénk a Nail Records gondozásában. Tagságban és zenében is változott a zenekar az utóbbi három évben, de a mostani felállás nagyon markáns. Igazán jól mennek a dolgok, nagyon jó a hangulat. Az EP anyaga is nagyon fesztelen hangulatban, könnyen állt össze és a felvételek is lazán zajlottak. Nagy köszönet érte Kovács Balázs úrnak és a Jajj Stúdiónak Mátészalkán...   www.facebook.com/drowband   ...A Hitetlent...

SZIJÁRTÓ ZSOLT - Klippremier: Ha felhő jön, Zsolti megy!
SZIJÁRTÓ ZSOLT - Klippremier: Ha felhő jön, Zsolti megy!

Egy Amerikában forgatott új klippel jelentkezett a Kárpátia soraiból ismert, de korábban az ex-Judas Priest énekes Tim 'Ripper' Owens-szel is turnézó Szijártó Zsolt gitáros. A Stoppos a...

BEYOND THE BLACK - Dalpremier Jennifer Habenéktől: Golden Pariahs
BEYOND THE BLACK - Dalpremier Jennifer Habenéktől: Golden Pariahs

November közepén közös headliner turnéra indul Európában az Amaranthe és a Beyond The Back, a túrának pedig lesz hazai állomása is, a Barba Negrában. Az Amaranthe és a Beyond The...

MEZMERIZED - Hazai elektro-metal, új dal és klip: Hybrid
MEZMERIZED - Hazai elektro-metal, új dal és klip: Hybrid

Hybrid címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a hazai elektro-metal projekttől, a Mezmerized. A Mezmerized bemutatkozó EP-je január 20-án jelent meg Enter címmel. Az eddig...

TESTAMENT - Gróf Balázs készítette az új klipjüket, premier: Children Of The Next Level
TESTAMENT - Gróf Balázs készítette az új klipjüket, premier: Children Of The Next Level

A 2016-os Testament album, a Brotherhood Of The Snake lemez folytatása a mai napon jelent meg Titans Of Creation címmel. Máris megnézheted a legfrissebb klipjüket, amelyet Gróf Balázs...

AUGUST BURNS RED - Végighallgatható az új albumuk: Guardians
AUGUST BURNS RED - Végighallgatható az új albumuk: Guardians

Guardians címmel a mai napon jelent meg az új August Burns Red album, amit azonnal végig is hallgathatsz.   www.facebook.com/augustburnsred AUGUST BURNS RED - Guardians (a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS