P. MOBIL - "Ilyen Motörhead jellegű hörgésekben nagyon jó vagyok..."

A májusi Hammerben megjelent Schuster Lóri interjú teljes verziója

2015. június 24. (szerda) 06:33 | utoljára módosítva: 2015. június 24. (szerda) 06:51

Ezen a hétvégén is folytatódik a P. Mobil 2015-ös turnéja, pénteken a felvidéki Kecsőn játszanak, szombaton Encsen, vasárnap pedig a nyíregyházi Sóstó Fesztiválon az Ossian társaságában.
(Fotó: T. Erika)


Schuster Lóri áprilisról júniusra halasztott műtétje is sikerrel lezajlott, a Főnök most már otthon lábadozik:

"A Budapest Park-beli koncert után (05/30) bevonultam a kórházba (vasárnap). Majd hétfőn a Dr. Nehéz László sebész vezette csapat egy 6 órás műtét során eltávolította a májamból a maradék rákos részeket, miközben elhasználtak 16 egység vért. A műtét sikerült, most már csak nekem kell túlélnem. Két hét után hazaengedtek, itthon lábadozom egy hete. A zenekar játszik!" - Lóránt.


P. Mobil - Facebook oldal


A májusi HammerWorld magazinban egy alapos interjú jelent meg Lórival, azonban a teljes beszélgetés terjedelmi okokból nem fért be a lapba, így ezt itt és most olvashatod el.
Lórival Schmidt Péter beszélgetett.A magyar hard rock zene origójának tekinthető P. Mobil motorjával, lelkével, szövegírójával, szervezőjével és menedzserével, a szó szerint örökmozgó, bár mostanában komoly egészségügyi problémákkal harcoló Schuster Lóránttal a néhány hónapja megjelent Farkasok völgye: Kárpát-medence album apropóján, de rengeteg más témát is érintve beszélgettünk. És hol másutt került volna erre sor, mint – stílszerűen – a Rákóczi tér melletti Suszterinas sörözőben.Amikor telefonon beszéltünk, hogy egyeztessük ennek a mai interjúnak az időpontját, említetted, hogy valami forgatás is zajlik nálad mostanában. Erről lehet valamit tudni esetleg?


"A Duna televízió készített egy filmet rólam, illetve a zenekarról. Múlt héten zajlottak a felvételek, jelenleg a vágás fázisánál tart a dolog. Egy 60 perces anyag lesz majd belőle (május 22-én ment adásba - a szerk.). Egyébként meg – ahogy mondani szoktam – a gépház soha nem alszik, ezen a filmen kívül is egy csomó mindenben vagyunk most benne. Például megjelenik a Kaptafa című önéletrajzi könyv, amit a Rozsonits Tomival ketten csinálunk. Most zajlik a korrektúrázás, ha minden igaz olyan 5-600 oldanál áll majd meg a történet. Aztán a kiadói terv is megvan a teljes 2015-2016-os időszakra..."Erről beszélnél kicsit részletesebben is? Már amennyiben publikus a dolog.

"Hogyne, semmi gond. Szeptember közepén jön ki az Élve vagy halva dupla DVD. Ez részben a már megjelent anyagokból ad ízelítőt, részben pedig korábban soha meg nem jelent felvételeket fog tartalmazni. Koncertanyag lesz, egy-egy szám közt mindenféle bevágásokkal életképekkel. Olyasmikkel, mint például az, ahogy az egyiptomi Hurghada felé a repülőn egy masszív mobilos brigád atomrészegen üvölti a gépen az Örökmozgót! (nevet) Kiállítását illetően meg olyasmire gondolj, mint ahogy az angol Classic Rock magazin mellékletei néznek ki.

A borítónak része lesz egy könyvecske is, amit a mobilosok által írott levelek, e-mailek és internetes bejegyzések részleteiből állítunk össze. Szenzációs dolgokat írtak a gyerekek, majd meglátod. Októberben két dupla CD kiadása lesz a következő lépés, amit jövő tavasszal illetve jövő októberben újabb kétszer két dupla CD követ majd. Ezeknek a tartalmáról egyelőre nem beszélnék, de annyit azért mondhatok, hogy részben új stúdiófelvételekről, részben pedig meg nem jelent archív anyagokról van szó.

Szóval a következő két évünk erről szól majd: egy dupla DVD, hat dupla CD, és lesz két könyv is, illetve hamarosan indul az internetes P. Mobil Rádió, ami a pmobil.listen2myradio.com címen lesz elérhető. Remélem, megérem, hogy mindez megvalósuljon. Ja, és a jövő őszi két dupla CD előtt még a Radics Béla és Bencsik Samu emlékére szervezett Égi Zenekar koncert anyagát is kihozzuk. Hogy ez milyen konstrukcióban jön ki, valami tévés vonalon keresztül esetleg, vagy máshogy, az még nem alakult ki, de ezt is meg akarom csinálni mindenképpen. Mindaz, amiről most beszéltem, egyébként úgy van előkészítve, hogy akár nélkülem is végigmenjen, ha én esetleg komolyabban fölborulnék."

 

P. MOBIL - Farkasok völgye - Kárpát-medence (a 2014-es album)
A Farkasok völgye lemez bónuszai közt két régi, soha ki nem adott, Bencsik Samu által jegyzett nóta is hallható. Vannak még efféle elfekvő, ki nem adott régi számok a raktáron?

"Van néhány, de már nem sok. Mindenképpen szeretném lekerekíteni a zenekar történetét azzal, hogy ezeket is kiadogatom, mert ha én ezt nem csinálom meg, akkor más biztosan nem fogja. Sajnos a régi zenésztársaim jó része teljesen ellenséges lett, és a Mahasz meg az Artisjus sem azon dolgoznak, hogy a P. Mobil öröksége méltó módon legyen ápolva.

Lényegében amit lehet, eltagadnának a zenekar múltjából, csak éppen azzal nem tudnak mit kezdeni – és nem tudtak régen sem -, hogy a koncertjeinkre a mai napig sokan járnak, és hogy egy csomó banda játszik a mai napig Mobil nótákat! (nevet) De leszarom őket, én akkor is végigviszem, amit elterveztem. Ahogy az elsők között jöttünk, úgy az utolsók között fogunk távozni, ez egészen biztos."
 

 Egyébként mennyire volt jellemző régen, hogy elkészültetek egy dallal, de az végül mégsem került fel a nagylemezekre?

"Nem sok ilyenre volt példa. Nem tudom, ismered-e a Led Zeppelin nemrégiben megjelent újrakiadásait, vagy a Bad Company újrakiadásokat. Ezeken ilyen-olyan bónuszok formájában vannak korábban ki nem adott nóták, amik hát jók-jók persze, de azért hallatszik, hogy nem véletlenül nem tették fel őket annak idején a nagylemezekre. Nálunk ilyenek nem nagyon voltak sosem, ha éreztük, hogy a nóta nem igazán akar összeállni, akkor hamar ment is a kukába, nem erőlködtünk vele."A két Samu nóta nekem viszont nagyon tetszik...


"Igen, azok tényleg jók. És ott van még a Kétforintos dal akusztikus verziója is, ami meg ebben a hangszerelésben egészen új értelmet nyert. Először persze egy csomóan nem értették, hogy mi ez a hülyeség, de most már nagyon tetszik a legtöbb embernek. De mások is csináltak nagyon jó átdolgozásokat - ismered például a Turbo zenekart?Igen, persze.

"Na, ők megcsinálták a Lámpagyár feldolgozását, és az valami zseniális lett. Majd keress rá a youtube-on, fent van. Meg is hívtuk amúgy a Tanka Balázst egy koncertünkre, ahol a mi verziónkat és az övékét is eljátszottuk úgy, hogy mindkettőben ő énekelt. Nagyon jól sült el a dolog. Aztán ott volt a dunaújvárosi Testimony, akik durva, thrash metalos stílusban nyomták a Főnix éjszakáját, angol szöveggel, goromba, hörgős énekkel! (nevet) Az is kurva jó lett, nekem nagyon bejön."Ahogy mesélted, a következő két év programja nagyjából összeállt. A sok tennivaló mellett új nóták is készülnek azért?

"Igen, jelenleg három új szám van a munkapadon, az egyikhez már a szöveg is alakul, de dolgozunk a másik kettőn is. Ezzel sem álltunk le. Ha minden a tervek szerint halad, és kifut minden, amit a következő időszakra tervezünk, akkor utána jöhet majd az új nagylemez kiadása is. Ez úgy nagyjából két év múlva lesz majd aktuális, vagy valahogy így. Közben persze mennek a koncertek is, és ha éppen nincs műtét, akkor ezeken én is ott leszek."Egyébként a februári Crazy Mamás koncert volt az első, ahol több hónap után újra színpadra álltál, igaz?

"Nem, előtte januárban már volt egy buli, amin ott voltam. Most április végén, május elején egyébként megint lesz majd műtétem, most a májamból csípnek majd le egy darabot. Ha ez így megy tovább, lassan nézhetek majd az eBay-en magamnak egy használt májat! (nevet) Aztán ha ez megvan, akkor lesz még hasfal-rekonstrukcióm is, mert jelenleg a hasfalam összevissza van kaszabolva a műtétek miatt. Most is van rajtam egy szorítókötés, mert jelenleg csak a bőröm tartja össze a dolgokat bennem. Szóval nagyon óvatosan kell léteznem."A Crazy Mamában feldolgozást is játszottatok...

"Igen, és erre rá is akarunk menni a következőkben. Most májustól kezdve öt alkalommal havonta lesznek koncertjeink a Városligeti Sörsátorban, és mindegyikre akarunk valami különlegességgel készülni. A Free-től a Heartbreakert már játszottuk is, és kurva jól nyomták a srácok. Aztán megcsináltuk a House Of The Rising Sunt is az Animals-től.

De lesz még Troggs nóta, meg Grand Funk Railroad, Rick Derringer és Ram Jam is. A srácoknak a zenekarból ez tök tanulságos, a közönségnek meg különlegesség. Ezeken a Sörsátras bulikon egyébként vendégek is lesznek majd: a májusi koncertre Török Ádámot hívtuk el, aki a Szerettél már, szamurájban fúj majd egy fuvolaszólót, illetve eljátsszuk vele a Kereszteslovagot is a Minitől. De várjuk majd Vörös Pistit is.

Van egy fejlövésem, hogy legyen átjárás a zenekarok közt, járjunk le egymás bulijaira, és akivel ezt meg lehet csinálni, aki nem zárkózik el egyből, azzal ezt meg is valósítjuk."Visszatérve még egy kicsit a Farkasok völgye lemezre: a címadóban van egy "Jézus kutyái" kitétel, amit nem tudtam megfejteni, de aztán olvastam egy veled készült interjúban, hogy a dominikánus szerzetesekre gondoltál. Próbáltam rákeresni, hogy milyen negatív szerepet játszottak ők a magyar történelemben, de nem találtam semmit...

"A Jézus kutyái egy latin szójátékon keresztül jön össze a dominikánusokkal: Domini Cani, azaz az Úr kutyái. Egyébként nem kifejezetten rájuk gondoltam, hanem úgy általában az egyházak negatív szerepére. Persze nem Mindszenty vagy a hozzá hasonlóak értendők ezalatt, hanem a sok besúgó békepap, vagy a kommunista rendszerbe betagozódott püspökök, bíborosok. Egyébként amiket így beleírok a szövegekbe, azoknak mind utánanézek, utánaolvasok.

Például a Vírus leszek nótában Magyarország nagy járványaira utalok, amikor Mátyás király seregének tényleg az erdőbe kellett menekülnie, vagy amikor kereszteseket megtizedelte a szifilisz. Vagy szintén a címadóban hallható Lenin kápolnáit sem én találtam ki, hanem a népnyelv nevezte így a házasságkötő termeket, amikor a rendszer az egyházi esküvőt nem fogadta el érvényesnek, csak az állami házasságkötést. Kib...ott találó elnevezés! Persze nyilván ez generációs dolog, inkább az idősek emlékeznek még erre.

Lehetőleg mindig igyekszem odafigyelni ezekre a jópofa, találó népnyelvi leleményekre, fel is szoktam őket jegyezni, hátha jól jönnek még valamikor. Egyébként sokaknál vannak értelmezési problémák, például a Ne játszd újra, Sam! nótánál sem világos mindenkinek, hogy valójában nem a filmről van benne szó, hanem az Egyesült Államokról, azaz Uncle Samről, meg az általa kirobbantott rengeteg lokális háborúról.

Azután az is homályban maradt sokaknál, hogy a Nyomjad, Papa! egész egyszerűen arról szól, hogy végre újra sok kis magyar gyerek szülessen ide a Kárpát-medencébe. De a Babba Mária szövegének is nekimentek már: konkrétan megértem azt, hogy a Katolikus Rádióban egy, a témával kapcsolatban teljesen tájékozatlan püspök próbálta meg ízekre szedni a szöveget. Nyilván nem ismerte Daczó Árpád csíksomlyói pap könyveit, aki a csángóföldi szolgálata során lett a Babba Mária kultusz szakértője.

Ez a püspök mindent összehordott rólunk, még azt is megkaptuk, hogy ez a mi újpogányságunk mindennél rosszabb, még mittudomén, a krisnásoknál is! (nevet) Már el is könyveltem magamban, hogy akkor a katolikusoknál ezzel kész, végünk, erre három héttel később ugyanebben a műsorban egy másik püspök nyilvánosan megvédett bennünket!" (nevet)Más téma. Tagja vagy még a Radics Béla emlékét ápoló alapítvány kuratóriumának?

"Nem, és soha nem is voltam. Csak az Égi Zenekar koncert szervezésében voltam benne. De amennyire lehet, igyekszem megmenteni ezeknek a régi időknek az emlékeit. Csodát persze nem várok, ahhoz más média kellene, meg más kulturális közeg. Már soha, semmi nem lesz olyan, mint a hatvanas-hetvenes években, soha nem lesz már itthon a rockzenének olyan jelentősége és ereje, mint akkor.

Most is vannak persze kiváló gitárosok, meg jó énekesek, de az a világ akkor is eltűnt, a fiatalságunkkal együtt. Pedig fentről gyűlölték ezt az egészet, gonosz imperialista csökevénynek nevezték – aztán mint később kiderült, Nyugaton meg kommunista elfajzásnak kiáltották ki a dolgot, tucatjával törték össze a rocklemezeket, meg minden. Szóval utálták a rock and rollt itt is, meg ott is, nem tudtak mit kezdeni a sok hosszú hajú huligánnal!" (nevet)Még jócskán a Rudán Joe korszakban volt, hogy Vesszen a világ! címmel új lemezt hirdettetek meg, plakátok is kiragasztásra kerültek, játszottatok is új nótát – aztán a lemez végül mégsem jelent meg. Mi volt ennek az oka, és mi lett az ide íródott számokkal?


"Igazából Egon (Póka Egon, basszusgitár) hozzáállásán bukott meg az egész. Egyszerűen nem akart új nótákkal foglalkozni, azt hangoztatta, hogy a közönség úgyis a régi számokat akarja hallani, minek erőltetnénk mást. Megvoltak pedig az ötletek a lemezanyagra, készült is azért pár nóta, ezek közül azonban csak a Hol voltál, King-Kong? került fel végül a Mobileum albumra.

Jellemző egyébként, hogy a Gyöngyök és disznók dal, ami aztán az új lemez egyik bónusza lett, bár eredetileg a Mobileumra íródott, azért nem került fel oda, mert a refrén szövege - 'mit hoz a holnap, nem tudhatod, vasárnap helyett szombatot' - miatt az Egon felesége berágott, egyszerűen kihívta az Egont a próbateremből, ahová aztán ő már úgy jött vissza, hogy ez a szám nem mehet fel az albumra, nem vállalja.

Nem is volt már aztán hosszú életű az együttműködésünk, és amikor elment, vitte magával a két fiatalt is. Szerintem ugyan hülyeség volt elmenniük, nem küldte el őket senki, de ez már legyen az ő bajuk. Azután Zeffer is ott tesz nekünk keresztbe, ahol lehet, még arra is képes volt, hogy a mi bulink másnapjára szervezzen le egy vidéki koncertet a zenekarával, ugyanarra a helyre, ahol előző nap mi játszottunk. De olyan is volt, hogy a mi gázsink negyedéért képes volt elvállalni egy bulit, csak hogy ő lehessen ott, és ne mi. Na most, ez az összeg még az odautazást sem takarta be neki.... De mindegy, ez legyen az ő problémája.

Az utolsó úgymond öreg profi a zenekarban meg a Papp Gyula volt, aki arra nem volt képes három év alatt, hogy rendesen megtanulja az orgonakíséreteket. De amikor egy-egy bulira megérkezett, akkor ehhez képest általában az volt az első kérdése, hogy mennyi a gázsi. Na, ebből a mentalitásból lett teljesen elegem – szerencsére a srácok, akikkel most együtt játszunk, nem ilyenek. Akarnak, dolgoznak, hajtanak, és ráadásul rohadt jó zenészek is.

Samu annak idején autodidakta gitáros volt, és Vili (Sárvári Vilmos) is az, ezek a fiúk ehhez képest nagyon képzettek, kottát olvasnak, Danika (Tarnai Dániel) úgy basszusozik, mint az állat, Zsolti (Szebelédi Zsolt) meg nem csak dobol, de kitűnően énekel és gitározik is. Lacika (Baranyi László) meg ha kell, gitározik az éneklés mellett, és az, hogy az új lemez így szól, legnagyobb részt az ő érdeme. Képzett hangmérnök a srác, de önmagában a papír még kevés lenne, ha nem volna nagyon jó füle a dologhoz.

A kilépettek vagy kirúgott régi tagok közül igazából egyedül Jocit (Rudán Joe énekes) sajnálom, ő alapvetően egy nagyon normális és nagyon jó szívű ember, egészen addig, amíg nem iszik... És sajnos nálunk komoly gondjai voltak ezzel, meg aztán később máshol is. Szóval az ilyen dolgok miatt volt vagy tíz, viszonylag terméketlen évünk, ami alakulhatott másként is. Kiváló, tehetséges zenészekről beszélünk egyébként, csak valahogy fejben és motivációban sajnos nem ott vannak, mint ezek a fiatal gyerekek."A mostani felállást én háromszor is láttam, és egyértelműen az jött le nekem, hogy a bandán belül a nagy korkülönbség ellenére igazi egységesség van és jó hangulat uralkodik. Ez nem egy Schuster Lóránt és Barátai jellegű formáció alkalmi bérzenészekkel, hanem tényleg igazi zenekarként működtök.

"Nézd, nálunk a 23 évesen belépett új tag a legelső koncertjéről ugyanannyi gázsit vihetett haza, mint bárki más a többiek közül. Mi nem dolgozunk különféle trükkös százalékokkal meg szorzókkal, a bulik után ugyanaz jár mindenkinek, aki benne van ebben a történetben. De nem csak az anyagiakkal van ez így, hanem tényleg egy igazi közösség most a P. Mobil. Együtt sírunk, együtt nevetünk, ahogy mondani szokás.

És zeneileg is nagyon együtt van a zenekar, a régi arcok is mondják, hogy ez most egy nagyon erőteljes felállás. De dolgozunk is rajta sokat, hogy ez így legyen, én például nagyon erőltetem, hogy minden bulit vegyünk fel, képpel és hanggal, hogy aztán a felvételeket együtt nézzük vissza és elemezzük ki."Egyébként a többiek dolgoznak valamit a zenekar mellett?

"Nem, vagy legalábbis én nem tudok róla! (nevet) Jó, Danika meg Zsolti tanítanak, de az végül is ugyanúgy a zenéről szól. Viszont heti egyet vagy kettőt mindig próbálunk, aztán ott vannak a koncertek, meg amikor aktuális, akkor a stúdiózások. És a már felvett anyagokat is sokat gyűrjük, hogy ami jól szól a lemezeken, az élőben is működjön. Sok zenekar van, akiknél a lemez állatul szól, de ha megnézed őket élőben, vagy meghallgatsz tőlük egy szimpla mikrofonnal rögzített felvételt, hát akkor az nagyon hervasztó! (nevet)

És azzal is törődni kell, hogy egy műsor ne csak egymás után dobált számok sorozata legyen, hanem legyen felépítése, és kapjon egy ívet a dolog. Az angolszász előadók ebben nagyon jók. Bruce Springsteen például úgy játszott le egy üresjárat nélküli három órás műsort a Hyde Parkban, hogy abba egy pengét nem lehetett volna beleerőltetni.

Persze az ilyen mögött rengeteg munka van: láttam például egy filmet a Genesisről, akik egy világ körüli turnéjuk előtt négy hónapot próbáltak, aztán lenyomtak vagy 130 koncertet, Új-Zélandtól Torontóig. Nekünk a Fradi-pályás koncert volt ilyen nagy megpróbáltatás, mindennel együtt vagy másfél évig készültünk rá, aztán még így is becsúszott közben egy-két meredek helyzet! (nevet)

A legnehezebb egyébként az, amikor nem a saját embereink hangosítanak vagy világítanak – volt is olyan szituáció, hogy egy fesztiválon az Egon kiszólt, hogy a világítós meg a keverős akár helyet is cserélhetnének, mert az egyikük úgyis vak, a másik meg süket!" (nevet)A minap felmentem a honlapotokra, és ott néztem, hogy hatotokon kívül egész komoly stáb dolgozik a P. Mobil mögött...


"Igen, ez így van. Ott van a Médiakommandó, van fotós, road, grafikus, satöbbi. Közel húsz embert jelent mindez, magunkat is beleértve. Ehhez persze tisztában kell lenni azzal, hogy ha a bulit, a koncertet tekintjük jelen időnek, akkor ennek mindig van komoly elő- és utóélete, ami nélkül ez a jelen idő sem valósulhatna meg. És itt válnak nélkülözhetetlenné ezek az emberek. De én magam is napi 8-10 órát foglalkozom a dolgainkkal, még most is, így is. Régen meg ez akár 16-18 óra is lehetett."Hetvenes években indult, régivágású zenekar mivoltotok ellenére egy csomó modern csatornát vesztek igénybe a közönség eléréséhez: Facebook, Youtube, különféle letöltési lehetőségek a honlapról – az ezekkel kapcsolatos ötletek főleg a fiataloktól jöttek, jól gondolom?


"Őszintén szólva nem, ezeket én találtam ki! (nevet) Nagyjából minden modern megoldásra nyitott vagyok, amivel el lehet érni az embereket. Működik is jól a dolog, a Facebook oldalunkat heti szinten 25 és 55 ezer közti létszámban látogatják, ami nagyon jó szerintem. Élet van az oldalon, és ez jó.

Az egyetlen, amitől húzódozom, azok a videoklipek. Tudod, amikor a Jon Bon Jovi gitározik a hegytetőn, körülötte meg ott köröz a helikopter, és forognak a kamerák, vagy amikor a Madonna maszturbál a futószalagon! (nevet) Nagyon sok a macera ezekkel, ki kell találni, aztán egy csomó pénz is kell hozzá... Én inkább az élő dolgokban hiszek, a koncertekben, meg az élő felvétel erejében. Az otthoni gyűjteményem komoly része is élő felvételekből, CD-kből meg DVD-kből áll."Az is rendhagyónak mondható, hogy az új lemez – de már a Mobileum is – újságmellékletként jelent meg.

"Igen, és ennek megfelelően először hülyének is néztek minket érte! (nevet) De aztán a Mobileumból elment 12 ezer darab, a hosszú hajú rockertől az aktatáskás ürgéig ott álltak sorba az emberek a megjelenés napján az újságosoknál. Ehhez képest a Mahasz-listára nem kerülhetett fel, merthogy nem a hagyományos módon történt a terjesztése. Mindegy, leszarom.

De az új lemezből is el fog menni szerintem 7-8 ezer darab a végére. A koncerteken is elég szépen viszik, és az egyéb csatornákon is szivárog a mai napig. Egyébként meg nagyon céltudatosan rakom össze a mozaikokat: Facebook, Youtube, a Youtube-on az official bootleg csatorna, meg az összes album teljes anyaga szövegekkel és háttérinfókkal, aztán az új honlap, a honlapon a P. Mobil 45 sorozat, és így tovább.

Aztán ezen kívül megcsináltuk a felvidéki Rockmúzeumot is. Egyszóval minden mindennel összefügg, és ezekből a mozaikokból majd szépen kirajzolódik a nagy egész. Mindehhez jó pár ember munkájára szükség van, és itt jön be az, hogy ez már egy olyan közösség, ami túl is nő a zenekaron meg az egyes embereken. De a közönség szempontjából is igaz ez: nemrégiben például hívott egy alpolgármester, koncertet akart szervezni a településre, ahol él. Beszélgettünk egy kicsit, és kiderült, hogy nyolcadikos korában a haverjaival farsangra beöltözve ők voltak a P. Mobil zenekar, illetve hogy konkrétan ez a fickó volt Schuster Lóránt, ragasztott műbajusszal, ahogy kell! (nevet)

Vagy volt nemrég egy koncertünk a Trafikban, ahol ott volt egy erdélyi kislány is. Élete első P. Mobil bulija volt ez, de egy internetes beírásban olyan precízen, élesen fogalmazta meg mindazt, amit érzett a zenekarral, meg ezzel az egésszel kapcsolatban, hogy komolyan elhűltünk, én is meg a többiek is. ('Meglepetten érzékeltem, hogy a P. Mobil nemcsak előadói szinten a legjobb zenekar, hanem olyan emberek, rajongók csoportját gyűjti maga köré, akik egymással valamilyen nem meghatározható, rejtett, közös hullámhosszon vannak. Otthonos környezetet szervez maga köré.')"Ha már szóba került a közönség: ami igaz a zenekarra a nagy életkorbeli szórást illetően, az a közönségetekről ugyancsak elmondható, lényegében mindenféle korosztály ott van a koncertjeiteken.


"Igen, ez így van. Pedig aztán senki nem kényszeríti fegyverrel ezeket az embereket, sem a fiatalokat, sem az idősebbeket. És a média sem töri össze magát, hogy rászorítsa a nézőket vagy a hallgatókat a P. Mobilra. De mégis jönnek, ki tudja, miért! (nevet) A múltkor Miskolcon például ott volt egy nagyapa a fiával, meg a kisunokájával. Kicsit beszélgettünk a buli után, és kérdeztem, hogy mi tetszett legjobban a kissrácnak. Hát a Főnix éjszakája, mert az olyan félelmetes!" (nevet)Annak idején a Honfoglalás szvittel mindenkit megelőztetek itthon, már ami a koncept-jellegű, történelmi témájú anyagokat illeti...

"Így van, nyolc évvel az István, a király előtt az már készen volt."


 

P. MOBIL - Honfoglalás (szvit 1978)

Később aztán elég komoly hulláma jött a nemzeti rockoperáknak. Azt illetően nem volt rajtatok valamiféle külső nyomás, hogy ti is írjatok egy ilyet, vagy hogy részt vegyetek egy ilyen produkcióban? Vagy inkább szóba sem akart állni veletek senki?

"Leginkább ez utóbbi! (nevet) Mondok egy példát: az egyik évben a Sziget fesztivál nulladik napján volt egy olyan koncert, ahol különféle magyar előadók dolgait adták elő szimfonikus zenekari közreműködéssel. Nos, Honfoglalás ide vagy oda, a P. Mobil neve még csak fel sem merült a szervezőkben. Ennyit erről. Vagy ott van a Petőfi Rádió, ahol három nappal a lemezmegjelenés előtt azt bírták megkérdezni, hogy létezik-e még egyáltalán olyan, hogy P. Mobil zenekar.

Hihetetlenül tájékozatlan és felkészületlen emberek vannak ezeknél a fórumoknál, tisztelet a kivételnek. Mondjuk az angol Classic Rock magazinnál ilyen elő nem fordulhatna, az egészen biztos. Az István, a királyra visszatérve: azt tudtad, hogy az eredeti elképzelés szerint én lettem volna István király?"Nem mondod...

"De bizony! (nevet) Voltam is fent egyszer ez ügyben Szörényinél, és ami nagyon fontos, volt nála egy palack nagyon finom rajnai rizling, hamar meg is ittuk az egészet! (nevet) Szóval Szörényi valami miatt azt hitte, hogy én majd jól elénekelem, amiket ő kitalált. Én meg mondtam neki, hogy ilyen Motörhead jellegű hörgésekben nagyon jó vagyok, ezt szívesen és bármikor, de szerintem talán nem egészen erre gondol! (nevet) Úgyhogy aztán ennyiben maradtunk, és végül ugye Varga Miki énekelte el István szerepét, egy színész meg a filmen eljátszotta."Azt sosem értettem, hogy miért volt szükség Pelsőczi Lászlóra, miért nem lehetett Varga Miki a filmbeli István, miért csak a hangjára volt szükség.

"Voltak mindenféle érdekek meg szempontok, maradjunk ennyiben. Pedig hát ennyi erővel akár én is játszhattam volna a filmben Istvánt. Vagy akárki más. Koltaytól végül azért kaptam egy premier plánt, mint a lázadók egyik vezére, meg a zenekar is felbukkant, alabárdosok voltak, vagy mi. Először ez úgy nézett ki, hogy mindegyikük talpig bőrben volt, de ez annyira súlyos látvány volt, hogy végül valami kifordított bekecsekbe öltöztették át őket, és ez a verzió került be a filmbe!" (nevet)Azt már említetted, hogy elég komoly CD és DVD gyűjteményed van. A fiatalabb csapatok, az újabb zenék közül is van, ami bejön?

Van ami tetszik, igen. Például itt van a Black Stone Cherry, fiatal parasztgyerekek Kentuckyból, hát ők kurva jók. Az énekes srác igazi antisztár arc, de olyan hangja van, mint az állat, és nagyon varacskos módon tolja az egész zenekar."Játszanak is nálunk augusztusban...

"Igen, az A-38-on lesznek, tudok róla. Ha minden jól alakul, akkor meg is nézem őket."És a régi nagy öregek frissebb anyagaihoz mit szólsz? Hogy tetszik például a legutóbbi Black Sabbath?

"A 13 jó lemez lett, az bejön. De Paul Rodgers legutóbbi kiadványa is nagyon komoly. Memphisi zenészekkel vett fel újból régi nótákat, nagyon érdekes az anyag. De ha már a régieknél tartunk, akkor azt is el kell mondanom, hogy például a legutóbbi Deep Purple koncert nekem eléggé nagy csalódás volt. A végére egész egyszerűen meguntam: nyomták a Strange Kind Of Womant vagy a Woman From Tokyo-t, szóval valamelyik jó húzós slágernótát, de közben volt gitárszóló, zongoraszóló, aztán már a szóló szólójába bonyolódtak bele... szóval a végéről már leléptem, hogy őszinte legyek. Igaz, akkor már beteg is voltam, szóval lehet, hogy bennem is volt a hiba."Ha már a betegséged szóba került: hogy állnak most az egészségügyi dolgaid?

"Tizenhat kemón és három műtéten vagyok jelenleg túl, és ugye vár még rám az a két műtét, amikről beszéltem az elején. Tavaly áprilisban volt a legkeményebb, akkor konkrétan majdnem meghaltam. Utólag mondta az onkológusom, hogy nagyon kevésen múlt az életem, inkább nézett ki úgy, hogy elmegyek, mint hogy megmaradok. Azért örülök neki, hogy ezt utána mondta meg, és nem előtte. Az új lemez szövegeinek jó részét egyébként akkoriban, a kórházi ágyon írtam.

Jelenleg úgy 3 és 5 év közti időtartamot jósolnak még, hogy addig elélhetek, ha vigyázok magamra és nem történik nagyobb komplikáció. Mindenesetre az biztos, hogy ha kiderül, hogy hamarosan vége, akkor onnantól kezdve leszarok mindent, és jöhet a pálinka, a pacal, a sör meg a bor. Sajnos az én korosztályomat most érte el nagyüzemben ez a dolog, elment szegény Jack Bruce és Joe Cocker is.

Vagy itt van Tony Iommi, aki először végignézte Dio halálát, aztán meg ő maga is beteg lett. Vagy a Maidenből Bruce Dickinson, akinek meg nyelvrákja van. És hát nem csak a fősodor zenészeit érinti mindez, hónapról hónapra olvasom a Classic Rockban, hogy ki mindenkit veszítettünk el a kevésbé ismert arcok közül is."Még egy dolog, amit meg akartam kérdezni: az új lemez hátsó borítóján, meg a füzetben a fotókon látható kölyök farkasokra hogy sikerült szert tennetek? Állatkerti jószágok ezek?

"Nem, egy tenyésztőnél sikerült rájuk akadni. Egyébként nagyon hülye nevük van, úgynevezett csehszlovák farkasok ezek, amit a kárpátoki farkas és a német juhász keresztezésével tenyésztettek ki. Lényegében őrzőkutyaként tartják őket, de nagyon masszív és kemény állatok, igazából közelebb állnak a farkashoz, mint a német juhászhoz.

Szabó Peti (billentyűs) kezében meg azért csak egy kölyök van, mert amikor az első sorozat fotó készült, akkor ő még nem volt a zenekarban, aztán amikor később visszamentünk, akkor éppen csak egy állat volt kéznél a fotózáshoz. Photoshoppal persze meg lehetett volna trükközni a dolgot, de azt nagyon nem csíptem volna.

És hogy miért farkasok, és miért Farkasok völgye? Mert ezek hihetetlenül nagyszerű állatok, minden megvan bennük, amit sok emberből sajnos hiányolok. A végletekig lojálisak a falkához, nagyon jó családapák és családanyák, imádják a szabadságot, és nagyon keményen tudnak harcolni, nem lehet szarozni velük.

Olyanról is hallottam, hogy egy állatkerti farkas egy négy méter magas kerítést is képes volt átugorni, amikor a koplalónapján nem adtak neki kaját A csapdába esett farkasról pedig köztudott, hogy a saját lábát is képes lerágni, csak hogy szabadulhasson. Nekünk magyaroknak is ilyenné kéne válnunk valahogy végre, hogy megmaradhassunk. Ahogy a CD borítójában is olvasható: Farkasokat neveljetek, ne kutyákat!"

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS