P. BOX - "Lassan Deák Bill Gyula is beszorul a hátsó sátrakba..."

Megrendelhető a Mindenekfelett! címmel megjelent új album

2015. június 17. (szerda) 14:27

A májusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jelent meg a P. Box új stúdióalbuma, a Mindenekfelett!, nemrég pedig a hard rock legenda Uriah Heep előtt játszott Budapesten a csapat. Az Omen éléről, de a Társulatból és az Acoustic Gallery-ből is ismert P. Box frontemberrel, Koroknai Árpival készített interjút a civishír.hu.

  Az új P. Box CD-t megrendelheted itt, az ára mindössze 990 Ft.


www.facebook.com/pboxdebrecen

 
P. Box:
Koroknai Árpád - énekes
Sándor "Günter" József - gitáros
Szabó Krisztián - Hammond, billentyűs hangszerek
Ferenczi "Cézi" Tibor - basszusgitáros
Kiss Konrád - dobos

A kettősségről, amiben a P. Box reményre ítélt gondolkodását és az Omen sötét világképét is őszintén megénekli.

"Alapállásból pozitív szemléletű ember vagyok, de ahhoz, hogy az ember lássa, mit lehetne jobban csinálni, muszáj megmutatni az élet negatív oldalát. Az Omenben valóban sötét kicsengésűek a dalok, és bennem is megvan ez a kettősség, de alapvetően azért a világos oldalt képviselem.

Ha megnézed a P.Box általam írt szövegeit, végülis mindnek pozitív kicsengése van, igaz, ez elmondható a Bodó Tomi vagy a Jantyik Zsolt által írtakra is. Még a Semmi nem lesz jobb című szám végére is csak odakerült, hogy 'talán lesz még jobb…' Mert oké, hogy ezt az egészet itt körülöttünk már megrágta a menyét, de még mindig bízik benne az ember, hogy egyszer csak meglesz a kiút."A büszke rockerről, akire csak egyetlen skatulya húzható.

"Az Acoustic Gallery koncertjein is előfordul, hogy egymás után játsszuk le az Apám hitte (Zorán) és a Nem hiszek (a Zorán-nóta a Vad Fruttik által negatívba átfordítva…) dalokat. Mégsem ezt a kettősséget szeretem hangsúlyozni a munkámban, hanem azt, hogy mennyi színnel szeretek dolgozni. Emiatt is van az, hogy az Omenben is jól érzem magam és a P. Boxban is jól érzem magam.

Az Acoustic Galleryben meg aztán tényleg olyan, mintha elővennék egy festőpalettát, és telenyomnám az összes létező színnel, ami a kezembe kerül, és ezek közül válogatnék a vászonra. S talán ez az egész így együtt, ez adja ki Koroknai Árpádot. Soha nem is szeretem, ha beskatulyáznak.

Egyetlen skatulya, ami rám húzható, az, hogy én a rockzene felől közelítek mindent. Ha ez a rocker minősítést jelenti, akkor én büszkén vállalom, hogy mindig az voltam, és az is maradok. Viszont az az érzékenység, ami kell ahhoz, hogy meg tudjam magam mutatni, és ami bennem van, az egy kicsit színesebbé teszi ezt a rocker figurát. A végtelen erőről, ami ahhoz kell, hogy a dolgok jobbik oldalát lássa.

Rengeteg dolog van, amivel töltekezem. Az sem titok, hogy több mint másfél éve nem iszom, illetve kerülök minden más tudatmódosítót. Emellett van egy komoly energiaforrásom, nem más, mint a pránanadi, aminek a jelentése életenergia-csatorna. Amióta ezzel foglalkozom, azokat az energiaforrásokat sokkal jobban tudom mozgósítani, amit tudat alatt mindig is igyekezett az ember használni. Erre most már tudatosan figyelek.

Ennek eszköze például, amikor felmegyek a Bükkbe biciklizni, vagy épp kiülök a kedvenc sziklámra az Ódor-hegyen. Mert vannak olyan helyek, ahol érzi az ember, hogy van valami… Nem véletlen, hogy Magyarországon köztudottak ezek a bizonyos szakrális helyek. Évszázadok óta működnek, de a nyugati civilizáció pont arról szól, hogy ezeket elnyomja benned."P. BOX - Szabadon száll (albumelőzetes dal)


 Az MR2 által futtatott alternatív zenekarokról és a sarokba szorított rokzenéről.

"Tíz évvel ezelőtt a rockzenekarok a Lovardában tudtak koncertezni, mert meg tudták tölteni a termet. Még mi is be tudtunk vinni 500-600 rajongót, most örül az ember, ha 200-300 embert be tud vinni a Roncsbárba. Minden klubban pontosan megfeleződött a közönség, csinálhatott bárki bármit, ez mindenkit utolért. De meg kell nézni a fesztiválokat is, mivé lettek ahhoz képest, hogy rockfesztiválként indultak?

Mára a Tankcsapda kivételével nem nagyon van rajtuk hagyományos értelemben vett rockzenekar. És ez nem a Tankcsapda ellen szól, örülünk neki, hogy legalább ők még ott tudnak lenni. Azokat az alternatív csapatokat, akikből – nevezzük nevén a gyereket – az MR2 'mainstream-zenekarokat' és fesztiválokat vezető 'headliner-zenekarokat' csinált, nem sorolom rockzenébe.

Ezzel az erővel a rockzenekarokból is csinálhattak volna vezetőket, és akkor nem a Punnany Massif, a Heaven Street Seven, a Halott Pénz és a hasonló bandák uralnák a fesztiválokat. A történet nemcsak rólunk szól, hanem például arról, hogy egy Deák Bill Gyula is beszorul lassan a hátsó sátrakba."A rock kipusztulása elleni megoldásról.


"Tíz éve sem volt sokkal jobb a helyzet, de akkor még egy-egy rádióba be tudtál pofátlankodni azzal, hogy gyerekek, itt az új album, most szóba se állnak veled. A média tüntetőleg kivonult a rockzene mögül. Debrecenben egy rádió van, a Campus, ami héba-hóba beszerkeszt bennünket. Ők felvállalják, hogy a rockzene élő műfaj.

A többi adón nemhogy rockzenét nem hallasz, hanem a 70 százalékban nem élő zenét játszanak! A gond az, hogy megfordult az eredeti irány: a szerkesztők döntik el, hogy mire kíváncsi a közönség, nem pedig a közönség. Ez veszélyes dolog és jellegzetesen magyar, mert külföldön, ha pötyögsz az adók között, előbb-utóbb beleszaladsz valamilyen rockzenébe.

Ha a folyamat folytatódik, a mi generációnk kihalásával kihal a műfaj is. Ebben a helyzetben önfenntartóként tudunk működni, az maradt, hogy minél többet játsszunk, minél jobb anyagokat, hogy valahogy eljuttassuk a rajongókhoz. Talán abban bízhatunk, hogy a folyamat megáll egy kemény magnál, ami alá nem megy a rajongók köre."


A teljes interjúhoz kattints ide!P. BOX - Mindenekfelett! - hivatalos albumelőzetes (2015)
"A P.Mobilt 1980-ban elhagyó két kitűnő muzsikus, Bencsik Sándor és Cserháti István, új társakkal, Pandora’s Box néven saját zenekart hoz létre. Hat évig tartó, tagcserékkel tarkított menetelésüket két kislemez, három nagylemez, valamint számtalan zajos sikerű koncert fémjelzi. Munkásságukhoz olyan rock örökzöldek fűződnek, mint a Vágtass velem, a Soha nem elég, az Ómen, vagy a Zöld, a bíbor és a fekete. 1986-ban, Cserháti Pityi billentyűs-alapító szakít az aktív muzsikálással, a P.Box addigi formációja megszűnik.

A másik őstag, Bencsik Samu gitáros Metal Company néven, 1987-ben bekövetkezett tragikus haláláig viszi tovább a bandát. Cserháti, a magyar hardrock egyik ikonja 2001-ben úgy dönt, hogy tizenöt év szünet után újra beélesíti a legendás Hammond-orgonát.

Tehetséges debreceni fiatalokból álló csapatával Budapesten, az M4-es klubban, a P. Mobil előtt mutatkozik be az újkori P.Box, vagyis Koroknai Árpád énekes, Sándor 'Günter' József gitáros, Ferenczi 'Cézi' Tibor basszusgitáros, valamint Bodó Tamás dobos. Az életjelt adó Újra nyitva maxi CD-t, hamarosan követi a Reményre ítélve c. album, majd a Vágtass velünk koncert CD, ill. DVD változata.

A nagyobb fesztiválok mellett, önálló koncerteken is megméretnek, útjukat országszerte megérdemelt siker kíséri. Fellépnek a Europe előtt a Petőfi Csarnokban, a Deep Purple előzenekaraként a debreceni Főnix Csarnokban, de évről-évre visszatérő szereplői a Szigetfesztiválnak is. Harmadik, Pangea című albumukat meglehetősen rendhagyó körülmények között rögzítik. A halálos kórral küzdő kitűnő billentyűs a Hammond-szólamokat a kórházból kiszökve játssza fel a stúdióban.

A lemez indító nótája, a Veled múljon el szívszorító sorai, előre vetítik a küszöbön álló tragédiát; a Pangea album megjelenése után nem sokkal Cserháti István már nincs az élők sorában. A feszes, kemény alapokon nyugvó, markáns Hammond- és billentyűfutamokkal, gitárszólókkal gazdagon tarkított, dallamos P. Box korong, mind az énekes kvalitásait figyelembe véve, mind a dalszövegeket tekintve, méltán sorolható az újkori rock produkciók élvonalába.

2005-ben, Szabó Krisztián billentyűs csatlakozásával a zenekar folytatja a megkezdett munkát. Kisebb-nagyobb megszakításokkal koncerteznek országszerte és a fővárosban is, 2009-ben a Hammer Records segítségével elkészítik az új felállás első felvételét Tűzben égni címmel (amely újra rögzítve a Mindenekfelett album záró száma lett), amelynek klippjét az MTV 2. csatornája is műsorára tűzte. 2010-ben Bodó Tamást, aki külföldi tartózkodása okán nem tudta vállalni zenekari tagságát, Kiss Konrád váltja a doboknál.

2015. májusában a Hammer Records kiadónál megjelenik a debreceni Pandora’s Box harmadik stúdió, illetve összességében (a bemutatkozó maxi CD-t nem számítva) negyedik albuma, a Mindenekfelett." - Hegedűs István.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS