VIDA ROCK BAND - Megjelent a Rockerszív album, interjú Kovács Fery gitárossal

Két extra CD-melléklettel jött ki a júniusi HammerWorld magazin

2015. június 15. (hétfő) 10:32 | utoljára módosítva: 2015. június 15. (hétfő) 10:34

Rockerszív címmel a júniusi HammerWorld magazin egyik CD-mellékleteként jelent meg a Vida Rock Band harmadik albuma, a 2013-as Gyáva angyal lemez folytatása. A magazin már országszerte kapható az újságosoknál, Kiss T. Attila pedig a neoklasszikus melodikus metal banda gitárosával, Kovács Feryvel készített egy interjút.
VIDA ROCK BAND (b-j):
Borbás István billentyűs
Csóka Csaba dobos
Oszter Dés Tamás énekes
Kovács Fery gitáros
Vida Ferenc basszusgitáros/zenekarvezetőwww.facebook.com/vidarockband


A Vida Rock Band június 18-án a Csörge Tó Rockfesztiválon játszik, június 20-án pedig a sárvári Autóstalálkozón.
Hogyan találkoztál először komolyabban a zenével? Milyen előadók, zenekarok voltak a legelső kedvenceid?

"Ez nagyon rég kezdődött, a ’70-es évek közepe, vége körül. Apunak volt akkoriban egy szalagos magnója (ugye, akkoriban még csak az létezett), és azon volt egy Beatles nevű banda sok-sok nótája. Valamiért erre nagyon rákattantam, és még abszolút nem is gitároztam, de már fülre leszedtem Lennon és McCartney énekszólamait, csak úgy kedvtelésből, és azokat énekeltem éjjel-nappal. Igazán ez indított el a zenei pályán. Tehát a legelső kedvenc a Beatles volt, amit ma is szeretek, szerintem tök jó.

Aztán teltek az évek és 12 éves koromban már nagyon akartam gitározni, és ekkor megkaptam az egyik rokonunk levedlett, valami fél elektromos-akusztikus gitárját. Amolyan Illés-korabeli gitárt, nagyon kényelmetlen húrtávokkal. Még az ujjam is felszakadt rendesen, de nem érdekelt, csináltam teljes megszállottként. Ekkoriban épp nem Győrben laktunk, hanem Dénesfán, és ott a faluban volt egy Németh Imre nevű zongorajavító emberke. Ő tanított úgy, hogy zongorán összejátszotta az akkordokat, ezeket kiírtuk, én meg a füzetből összeszedtem az akkordokat, s így tanultam meg a dalokat.

Ez azért volt ilyen körülményes, mivel Imre barátom nem tudott gitározni, viszont csodálatosan zongorázott. Így neki köszönhetem az első lépéseket, de sajnos már nincs köztünk. Ezekben az időkben, 13-14 évesen, már játszottam színpadon idősebb zenész bácsikkal, pénzért...

Aztán vissza Győrbe, középiskola és e mellett jártam az OSZK-ba. Hát, mit mondjak, ott egy 14 éves kissrác nem túl izgalmas dolgokat tanulhatott, ugyanis csak csupa standard dalok voltak a régi időkből. Akkor kissé haragudtam erre a helyzetre, de később ráébredtem, hogy hülyébb nem lettem tőle! (nevet) Aztán jött a rock, hazai vonalon az Edda, Lord, Pokolgép stb., ilyen kedvencek, de számomra mindig is inkább a kinti zene volt a mérvadó. Az ottani teljesítmény, a gitárosok, az énekesek...

Talán ezért is van az, hogy a mai hazai újabb dolgokat nem igazán értékelem, hiszen nagyon távol vannak attól, amit képviselek: az igényes rock muzsikától! Nem tehetek róla, de nem szeretem a két-három akkordos, reszelős, hamisan krákogó, rockba bújtatott 'zajt'. Bocsi, csak így hívom azt a pár ilyen jellegű bandát itthon. Hiába megy sokuknak a szekere, számomra ezek nullák! Így vagyok összerakva! (nevet)

Miért is? Gondold el… Én a kinti nagyokon nevelődtem, Deep Purple, Scorpions, Queen és hát ugye Yngwie Malmsteen stb. Nézzük már meg, milyen énekesek, milyen világszínvonalú hangok voltak és vannak ezekben a zenekarokban! Úgyhogy ezek után, amikor valaki kiáll és csak szaval, mert hangja sincs, az nekem nulla! Bocsi..."Említetted, hogy egy 'C' kategóriás gitárművészi végzettséged van, de a munkásságodat és az előadói, zeneszerzői kvalitásodat ismerve kizárt dolognak tartom, hogy nincsenek mögötted komolyabb zenei tanulmányok is.

"Pedig sajnos nincsenek! Annyi van, amit Malmsteen mester alapján elkezdtem magamtól és amiket leszedtem. Mert ő volt az, aki fiatal koromban megkedveltette velem a komolyzenét. És innen már csak egy ugrás Vivaldi, Bach, Mozart és még sorolhatnám. Megfelelő füllel, ami nekem megadatott, mindent lefülelhetsz és utána már csak ki kell gyakorolni.

Én elmondhatom, hogy rohadt sokat gyakoroltam, hisz autodidaktaként nem volt más út. Ezer milliárd variáció, mire megvan az az egy hang, amiről álmodtál magadban. S nyilván, közben a zenei összefüggések és minden összeáll, csak a hangokban kell élni és akkor minden oké, adja magát."A neoklasszikus stílussal és magával Malmsteen muzsikájával hogyan találkoztál?

"17-18 éves koromban adott egy haverom egy kazettát, hogy hallgassam, meg, mert biztos tetszeni fog. Hát, egyből bejött! Ez volt a Trilogy című album. Éjjel-nappal azt hallgattam. Éjjel elalvás előtt, reggel, délben, este... non stop. Addig is ült a fülembe, mert akkor még technikailag szinte felfoghatatlan volt, hogy ilyen gyorsan, és hogy így is lehet játszani. De aztán nekifeküdtem és valahogy rájöttem, úgyhogy onnantól már ezeket gyakoroltam."16-18 évesen megalapítottad az Orfeust…

"Igen, még a középiskola utolsó évében pattant ki az ötlet. Szerettem volna egy saját rockzenekart, a saját zenei elképzelésemmel. Össze is hoztam. Nem akarom részletezni a hosszú évtizedek munkáját, úgyhogy dióhéjban a banda története: 1993-94 körül megjelent egy lemezünk Rögös úton címmel, és ekkor volt, hogy a Magyar TV 1 csatornán az ÁSZ című műsorban be is mutatkoztunk. Hogy tovább haladjunk, nyilván sok pénz kellett volna, meg menedzsment, reklám, de ez ugye nem volt, meg aztán jött a hazai zenei mélyrepülés, ami szerintem azóta is tart.

Aztán '95 körül elkezdtünk rockkocsmázni, feldolgozásokat játszottunk, tehát mondhatjuk, hogy ez volt a hakni időszakunk. Bár jó volt, mert sok ismerősre tettünk szert és sokat kerestünk, de ez amolyan mellékvágány volt. Így éltük túl valahogy azokat az esztendőket.

A '90-es évek végén aztán mégis feloszlattam az együttest, mert üzleti és egyéb munkákba vágtam bele, és ekkortájt született meg a fiam, Bence. Be kell vallanom, így, hogy nem volt zenekar, nagyon sokat foglalkozhattam vele, aminek nagyon örültem. Nem volt, ami elvegyen tőle, a sok próba, koncert... És egy kicsit én is pihentem, töltődtem.

No, de nem sokáig, mert aztán a kétezres évek elején újra felélesztettem a bandát, és talán még jobb dalok születtek, a koncertek is beindultak stb., míg aztán 2010-ben összeraktam egy utolsó, záró albumot, ami Kincs címmel meg is jelent. Még jól odapirítottunk utoljára! (nevet) Sajnos ezután már senkinek nem volt nagyon ideje ezzel foglalkozni, így végleg feloszlattam az Orfeust.

Akkoriban talán sokan ferde szemmel néztek rám emiatt, de nekem közel 20-25 évem volt a bandában, míg az újabb tagságnak talán egy év… Úgyhogy akkor végleg lezártam, inkább maradjanak meg a jó emlékek és a barátság, mint görcsölni, mert az sosem jó."2007-ben Vida Ferenccel megalapítottátok a Vida Rock Bandet. Itt kellőképpen tudod kamatoztatni a tudásodat, zeneszerzői énedet, maximálisan szabad kezet kapsz, nem kell korlátoznod magad semmiben? Tehát teljesen meg vagy elégedve az ottani lehetőségekkel, jól érzed magad a zenekar gitárosaként?

"Abszolút! A zenekar jó, a fiúkat imádom, nagyon jó zenészek és emberek egytől-egyig. Mondhatnám, egyformán lükék vagyunk, és ez kell ehhez... Korlátok nincsenek, ez tény, mindenki tudja és teszi a dolgát. Talán a csapat népszerűsítése, elismerése lehetne nagyobb, de manapság elég nehéz bármit is felfuttatni, ami mögött nincs ott a média. Ahhoz pedig sok pénz kell és trendike kiscsávónak kellene lenni. De én köszi, a hajamat sem alakítom át amolyan csurizfészekké, ami most a trendi, és rózsaszínű inget sem veszek fel! (nevet) Mi így vagyunk jól és oké minden!"A harmadik lemezetek Rockerszív címmel most jött ki a HammerWorld magazin júniusi számának mellékleteként. Egy pár szavas ajánlást adnál ehhez az új albumhoz?

"Rockerszív! Aki szereti az igényes rockmuzsikát, az vegye, hallgassa, terjessze, mert jó! Tény és való, immár a harmadik lemezünk és bátran mondhatom, nagyon dallamos, dinamikus, erős albumot készítettünk. Eddig talán ez a legjobb... De ha jön a VRB 4? (nevet) Ez a jövő titka…"


A teljes interjút
ide kattintva olvashatod el.
 VIDA ROCK BAND - Előzetes a 2015-ös Rockerszív albumhoz"Még 2014-ben megkezdtük a felvételeket és sok apró hangszerelési finomsággal igyekeztünk emelni a dalok fényét - mondja a Rockerszív anyag kapcsán a gitáros és fő dalszerző Kovács Fery. - Eleve ilyen irányt álmodtunk meg a lemeznek.

Valójában 32 dalomból válogattuk ki az albumra felkerülő 11 nótát. Aztán jött a keverés, és kb. 6-7 keverési szakasz is kellett, mire rábólintottunk a végleges verzióra. Hála Smicinek, mert halálos nyugalommal fogadta a variációinkat. Tényleg nagyon sokat dolgozott ő is a Rockerszíven, akárcsak én, Csóka Csabi dobosunk pedig a jobb kezem volt a stúdiózás során. De mindenki beletett apait-anyait az anyagba a saját posztján.

Csabi végig ott volt, minden fázisnál, de kell is az ilyen segítség, mert aki épp feljátszik valami új cuccot, az ugye belülről hallja a saját dolgait és szükséges egy külső fül. De Csabi a szövegírásban is sokat segített, írt önállóan is jó pár szöveget a zenéimhez. Így egy kicsit könnyebb volt nekem, nem kellett ezerfelé szakadnom, csak százfelé... (nevet)

De nagyon jó lett az anyag! Pár nóta olyan elementáris erővel, dinamikával szólal meg, hogy az ég is leszakad tőlük! Imádás van... Köszönjük mindenkinek, akik mellettünk voltak és vannak!"

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS