P. BOX - Szerdán a Uriah Heep vendégeként a Barba Negrában

A májusi Hammer extra CD-mellékleteként jött ki az új album

2015. június 7. (vasárnap) 17:29

Szerdán, azaz június 10-én a brit hard rock legenda, a Mick Box gitáros vezette Uriah Heep játszik a Barba Negra Music Clubban, a vendégük pedig a P. Box lesz.

 Az új P. Box album Mindenekfelett! címmel jelent meg a májusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként. Az újságosoknál még beszerezhető, de a P. Box CD-t külön is megrendelheted itt, az ára mindössze 990 Ft.

A szerdai koncert alkalmából most elolvashatod, hogyan mutatták be a Hammernek az új album dalait a P. Box tagjai.

A Uriah Heep, P. Box koncert Facebook oldala 

P. Box - Mindenekfelett! (2015)


www.facebook.com/pboxdebrecen

 
P. Box:
Koroknai Árpád - énekes
Sándor "Günter" József - gitáros
Szabó Krisztián - Hammond, billentyűs hangszerek
Ferenczi "Cézi" Tibor - basszusgitáros
Kiss Konrád - dobosGünter (gitáros): "Új lemezünk címe többrétegű utalást tartalmaz a zenekar jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Az alapító-zenekarvezető Pityi elvesztése, egyes régi zenésztársainak pálfordulása, a klasszikus hard rock hazai helyzete és kilátástalansága, a hivatásos fanyalgók, akik még egy Deep Purple koncerten is csak Gillan nadrágjával vannak elfoglalva (gondolhatod akkor mennyi esélyünk van náluk, hogy elfogulatlanul meghallgassák az albumot...), személyes életünk eseményei ellenére itt vagyunk és nyomjuk a rock'n'rollt ezerrel."

Kori (énekes): "Ha már Pityi ránk hagyta, hogy vigyük tovább a P. Box-ot, akkor megmutatjuk, hogy szerintünk miről szól ez a történet 2015-ben. Aki ad egy esélyt nekünk, annak köszönjük, aki meg élből elutasít minket, azzal úgyse tudunk mit kezdeni.

Krisz (billentyűs): "Egyfajta korrajz a lemez a világról, amiben élünk, és ahogy mi látjuk magunkat benne. Néhány dolgot lehetett volna még bonyolítani, javítani, de inkább arra törekedtünk, hogy spontán módon készüljön el az anyag, minél kevesebb stúdiótrükkel."

Cézi (basszer): "Azt Te csak hiszed! Nagy könnyebbség volt, hogy a stúdióm rendelkezésre állt, Méhes Janó hangmérnökkel együtt feleltünk a felvételekért. Volt munka vele rendesen, minden hangot kívülről tudok!" (nevet)


FORDUL AZ ÉLETEM

Cézi: "Az alapötletet a Project nevű zenekarom Tafy nevű gitárosa adta, majd később Rásó Peti barátommal átgyúrtuk a magunk képére a nótát, amit megmutattam a srácoknak, és mivel tetszett nekik, a P. Box-szal megint átgyúrtunk az önmaga jelenlegi hasonlóságára! (nevet) Pörgős kis dal lett, lehet ez lesz az új nyitószám a koncerteken.

Krisz: "Cézi hozta a számot, aztán apró lépésekben a riffet Günter adta hozzá, Kori átírta a dallamot (voltak is viták), a hangnem-váltásokért én felelek."

Konrád (dobos): "Valahogy éreztük, hogy a szövegnek a rock'n'rollról kell szólnia, de aztán Kori meglepett bennünket ezzel az önvallomással."

Kori: "Közel két éve volt egy 'frontális ütközésem' az alkohollal, ami átrendezte az addigi tempót, azóta (30 év vedelés után) a tisztulási fázisában jár az életem. Ezt igyekeztem elmesélni a nyitó nótában."A VÉR SZAVA

Krisz: "Az alap itt is Cézié, Günter hozta a gitártémát, bekerült néhány plusz akkord és rendhagyó módon nincs gitárszóló benne!"

Günter: "Végre egyszer pihenhetek, dolgozzatok Ti is!" (nevet)

Cézi: "Ma már nem úgy írok számot, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt, hogy egyszál basszusgitárral lementem a próbaterembe és elbrummogtam a szerzeményt. A többiek ilyenkor mindig azt mondták, hogy 'hmmm… nagyon kedves, aranyos ötlet', de semmi több. A modern szoftvereknek köszönhetően azonban már meg tudom mutatni a komplex ötleteket dobbal, basszussal, gitárral, énekkel, halandzsa angol szöveggel. Ennél a számnál is így indult a történet."

Kori:
"Na és akkor a halandzsa angolra a magyar szöveg: Bán Mór Hunyadi-regényének egy részlete adta az alapgondolatot, (köszönet érte a szerzőnek!) és azt kezdtem el 'magamra formálni'. Az öcsémmel, de átvitt értelemben a 'rockertesókkal' való kapcsolatunkat boncolgatom a dalban."

Konrád: "A C-részen agyaltunk sokat, a vége csak nem akart megszületni, aztán egy jammelés végén Krisz megvilágosodott, és jött a felezős katarzis."AZ OSTOBÁK KÖRTÁNCA

Günter:
"Valamelyik koncertre készültünk, és a Veled múljon el elejét akartuk feldobni, amikor a jammelés alatt rátaláltunk a riffre, aztán 10 perc alatt megvolt a nóta nagyvonalakban."

Kori: "Érdekes, hogy ahogy a Veled múljon el is a Pangea albumon található, a szöveg váza is akkortájt született, és az a szomorú, hogy a mondanivalója 10 év alatt semmit nem kopott. A 'körtánc' ötlet a szóló alatti barokkos zenei részről ugrott be."

Cézi: "Az énekdallamot én kókányoltam rá bi-bíííí!

Krisz: "Az elszállós középrészért engem kell szidni, nagy kedvencem, a Deep Purple egyik száma adta az ötletet. A dallamot Günter pikk-pakk összerakta!"

Günter: "Azt Te csak gondolod, hogy pikk-pakk!" (nevet)P. BOX - Szabadon száll (albumelőzetes dal)


 


SZABADON SZÁLL

Cézi: "Ennek a dalnak az alapját Krisz hozta egy 'puci' zongora formájában. Tulajdonképpen adta magát a dolog, és megcsináltam olyanra, amilyenre gondoltam. Nem tiltakozott, amikor először meghallotta!" (nevet).

Krisz: "Mivel a feleségem szerint válóok lenne, ha dalra fakadnék, ezért tényleg csak megmutattam a feldünnyögött dallamot, amit felzongoráztam Cézinek. Ő aztán nagyon ráérzett, Kori pedig gyönyörű szöveget írt Pityi emlékére."

Kori: "Ezzel a dallal Pityi emléke, az örökké a szabadságot kereső lelke előtt tisztelgünk. Volt egy mottója: 'A zene mindenek felett!', és Pityi tényleg eszerint élte az életét. A zene neki a P. Box-ot jelentette, és miatta fontos nekünk a P. Box név!

A lemez címe is ebből a szlogenből lett kiragadva. Az eredeti verzióban az 'égi vezér' helyett a 'vakvezető, érte kiált ez a világtalan világ' szerepelt, utalva a Milyen legyen című dalunkra, de a zenekari cenzúra a felénekelt változatot választotta."

Günter: "Ezzel a dallal tényleg Pityire emlékezünk, de szerintem mindenki magáénak tudja érezni, aki veszített már el fontos embert az életben."BUKOTT ANGYAL


Günter: A 'hagyományos' újkori feldolgozás dal. Ezúttal az Ómen lemezről választottunk, amit Pityi zeneileg a legsikerültebb régi P. Box lemeznek tartott. Egy nagyon erős Bencsik-Vikidál nóta, bár ma már tudjuk, hogy a szöveget Hobo írta."

Cézi: "Günter koncerteken játszott szólója vezeti fel a dalt, szerintem nagyon passzol az elejére."

Kori: "Az eddigi lemezekre mindig én javasoltam a feldolgozandó nótát, de most közös döntés alapján esett a Bukott angyalra a választás, amit koncerten rendszeresen játszottunk. Pityi megígérte anno, hogy minden újkori P. Box lemezen lesz egy átdolgozás, ezért folytattuk ezt a hagyományt."P. BOX - Mindenekfelett! - hivatalos albumelőzetes (2015)
A TŰZ, A VÍZ, A FÖLD, AZ ÉG


Cézi:
"Pár éve ez volt az első ötlet, amit megmutattam a zenekarnak. Akkor kezdtünk arról beszélni, hogy itt az ideje lemezt készíteni, szóval én voltam a katalizátor!" (nevet)

Krisz: "Ez abszolút Cézi dala. Az intro-nál (amit legalább addig csináltunk, mint magát a számot), nem is értettem, hogy mit akar kihozni belőle, de aztán leesett az állam, amikor először meghallottam."

Konrád: "A dobrészekkel is van agyalás rendesen, köszi Cézi!"

Günter: "A gitártémáknál nem különben! Ezért a gitárszólót is igyekeztem formabontóra csinálni."

Kori:
"Az első dalnál említett tisztulási folyamat részeként a fejemben is nagytakarítást tartottam, és elkezdtem alaposabban foglalkozni a távol-keleti filozófiákkal, és ez rányomta a bélyegét erre a szövegre is. Ebben a dalban van a kedvenc szólóm Güntertől, de az összes szóló parádés."


 

ÉBREDJ!

Kori: "Tipikus Günter nóta! Szövegileg Az ostobák körtánca testvére is lehetne, és szintén egy régebbi téma kibontása. A háttérhatalmakkal való szembeszegülésre buzdít. Ébredj magyar!"

Günter: "Egy régi ötletem adta az alapot, a hangszeres részeket együtt tettük hozzá. Bár az unisono gyilkos gitáron!"

Krisz: "Mert billentyűn írtuk, azon nem nehéz!" (nevet)

Cézi: "Egy ideje játsszuk koncerteken is, ez volt az egyik első kész dal. Jók a visszajelzések!"A PART

Kori: "Csak került erre a lemezre is egy kakukktojás! Az egyik próba végén félve rukkoltam elő ezzel az akusztikus ötlettel, nem is kifejezetten a Boxnak szántam ezt a dalt, de a többieknek tetszett, így megcsináltuk. Ilyen hangulatú dala még úgysem volt a zenekarnak. A szöveg a Pangeáról a Veled múljon el folytatásaként is értelmezhető."

Günter: "Már nagyjából megvoltak a nóták a lemezre, amikor Kori az egyik próbán megmutatta az énektémát. Krisszel villámgyorsan megírtuk az alapokat, és már működött is a dolog. Mi lenne, ha Kori többet járna próbára?!" (nevet)

Krisz: "A gitárszólót viszont Günter hozta utólag, de nagyon passzol a dalhoz."TŰZBEN ÉGNI

Günter: "Ezt a dalt 2009-ben írtuk, nem titkoltan a 'másik' zenekarhoz szól a szövege, de egyben az életfelfogásunkat is jelzi: inkább égjünk el a tűzben, minthogy ázzunk a meleg hugyban! Inkább harcolunk az igazunkért, legfeljebb veszítünk, de nem alkuszunk és lapítunk."

Cézi: "'Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!'" (nevet)

Krisz: "Manapság nem azt a világot éljük, ahol kifejezetten előnyös kiállni valami mellett, vagy felszólalni valami ellen, de ez a zenekar egy ilyen társaság."

Konrád: "Jó lett az intró, igazából a koncertverziót játszottuk lemezre. Könnyebb volt, mint a koncert végén elnyomni a nótát!"

Kori: "Ahogy Günter említette, a szövegre a pereskedés miatti hangulat vastagon rányomta a bélyegét. Bodó Tomi ex-dobosunknak a 'másik félhez' intézett egyik szokásos 'Bodós' üzenete indította be a fantáziám. Direkt a végére hagytuk, hogy a szokásos lassú zárószámmal ellentétben felpörögjön a hallgató, és kezdje elölről a cucc hallgatását!""A P.Mobilt 1980-ban elhagyó két kitűnő muzsikus, Bencsik Sándor és Cserháti István, új társakkal, Pandora’s Box néven saját zenekart hoz létre. Hat évig tartó, tagcserékkel tarkított menetelésüket két kislemez, három nagylemez, valamint számtalan zajos sikerű koncert fémjelzi. Munkásságukhoz olyan rock örökzöldek fűződnek, mint a Vágtass velem, a Soha nem elég, az Ómen, vagy a Zöld, a bíbor és a fekete. 1986-ban, Cserháti Pityi billentyűs-alapító szakít az aktív muzsikálással, a P.Box addigi formációja megszűnik.

A másik őstag, Bencsik Samu gitáros Metal Company néven, 1987-ben bekövetkezett tragikus haláláig viszi tovább a bandát. Cserháti, a magyar hardrock egyik ikonja 2001-ben úgy dönt, hogy tizenöt év szünet után újra beélesíti a legendás Hammond-orgonát.

Tehetséges debreceni fiatalokból álló csapatával Budapesten, az M4-es klubban, a P. Mobil előtt mutatkozik be az újkori P.Box, vagyis Koroknai Árpád énekes, Sándor 'Günter' József gitáros, Ferenczi 'Cézi' Tibor basszusgitáros, valamint Bodó Tamás dobos. Az életjelt adó Újra nyitva maxi CD-t, hamarosan követi a Reményre ítélve c. album, majd a Vágtass velünk koncert CD, ill. DVD változata.

A nagyobb fesztiválok mellett, önálló koncerteken is megméretnek, útjukat országszerte megérdemelt siker kíséri. Fellépnek a Europe előtt a Petőfi Csarnokban, a Deep Purple előzenekaraként a debreceni Főnix Csarnokban, de évről-évre visszatérő szereplői a Szigetfesztiválnak is. Harmadik, Pangea című albumukat meglehetősen rendhagyó körülmények között rögzítik. A halálos kórral küzdő kitűnő billentyűs a Hammond-szólamokat a kórházból kiszökve játssza fel a stúdióban.

A lemez indító nótája, a Veled múljon el szívszorító sorai, előre vetítik a küszöbön álló tragédiát; a Pangea album megjelenése után nem sokkal Cserháti István már nincs az élők sorában. A feszes, kemény alapokon nyugvó, markáns Hammond- és billentyűfutamokkal, gitárszólókkal gazdagon tarkított, dallamos P. Box korong, mind az énekes kvalitásait figyelembe véve, mind a dalszövegeket tekintve, méltán sorolható az újkori rock produkciók élvonalába.

2005-ben, Szabó Krisztián billentyűs csatlakozásával a zenekar folytatja a megkezdett munkát. Kisebb-nagyobb megszakításokkal koncerteznek országszerte és a fővárosban is, 2009-ben a Hammer Records segítségével elkészítik az új felállás első felvételét Tűzben égni címmel (amely újra rögzítve a Mindenekfelett album záró száma lett), amelynek klippjét az MTV 2. csatornája is műsorára tűzte. 2010-ben Bodó Tamást, aki külföldi tartózkodása okán nem tudta vállalni zenekari tagságát, Kiss Konrád váltja a doboknál.

2015. májusában a Hammer Records kiadónál megjelenik a debreceni Pandora’s Box harmadik stúdió, illetve összességében (a bemutatkozó maxi CD-t nem számítva) negyedik albuma, a Mindenekfelett." - Hegedűs István.
 

Hozzászólások

[015928]
whiteful
Jocika! Ülj le 1-es !!!
[015921]
vinylfanatic
Ilyen szar hangzású lemezt régen hallottam!Cserháti Pityi forog a sírjában!Ezzel a torzított előretolt basszussal agyonvágták a lemezt.A billentyű és a gitár sehol.egyébként a zene az nagyszerű lenne,csak egy olyan hozzáértő kellene aki tudja hogyan kell szólni egy hard rock zenekarnak amibe billentyű is van.komolyan mondom az első P.Box album köröket ver erre a lemezre!!!!! Csak meg kell hallgatni a Hölgyválasz c. nótát.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS