TANKCSAPDA - Bakó Csaba? Ő kicsoda? Most megtudhatod!

Pénteken Oslóban játszik a Tankcsapda

2015. június 4. (csütörtök) 08:40 | utoljára módosítva: 2015. június 4. (csütörtök) 08:45

Érdekes és sok szempontból tanulságos interjú készült a Tankcsapda sajtósával, Bakó Csabával, aki lényegében a zenekar ötödik tagjának számít, ha mondjuk a turnémenedzsert, Őri Ferit számítjuk a negyedik Csapdásnak.


A rock/metal fanatikus Bakó Csabi annak idején fanzine-t készített, az egyik alapítója volt a Shock! magazinnak, de könyvet is írt a Tankcsapdáról, és a munkája ma sem csupán annyiból áll, hogy leszervez néhány interjút a Tankcsapda számára. A koncerteken fotózik, de ha kell, akár jegyet is árul. Mindezek mellett aktívan rockrádiózik ma is (FM 90 Campus Rádió és online), valamint sajtósa a debreceni Campus Fesztiválnak.


Az interjút Harangi Ditta készítette a zeneiparihivatal.hu számára.


"...A 15 éves jubileumra megjelent Tankönyv előkészületei közben annyira jó munkakapcsolatba kerültem a zenekarral, hogy egy idő után már pedzegette Tamás (Fejes Tamás, a Tankcsapda dobosa – a szerk.), hogy dolgozzam velük, szükségük lenne még valakire Feri (Őri Ferenc, a Tankcsapda turnémenedzsere – a szerk.) mellett, aki a sajtóval kapcsolatos teendőket látná el. Az volt a dolgom, hogy kitaláljam, hogyan, milyen csatornákon lehet kommunikálni a Tankcsapdát az emberek felé, elindult náluk egy tudatos tervezés ebben a témában is, ami eddig itthon kevés zenekarra volt jellemző.

Az elsődleges szempont az volt, a Tankcsapda maradjon meg hiteles rockzenekarnak, és ezt a képet inkább erősítse a sajtó, ne pedig rombolja. Akkor a legfontosabb feladatom a szűrés és szervezés volt. Majd közösen, együtt döntöttünk minden megjelenésben és lépésben, hogy mit vállaljanak el, hol, és mit nyilatkozzanak. Közben ott voltam minden koncerten, idővel ezzel arányosan bővültek a feladataim. A munkám része volt többek között, hogy ilyenkor a helyi médiával összehozzam a zenekart, de emellett fotóztam, jegyet árultam, amit rám osztottak abban részt vettem, és részt veszek a mai napig is. Egyfajta asszisztens lettem, de ennek még ma is a fő eleme a sajtó, a kommunikáció.

A Tankcsapda nyitott volt mindig is az új dolgok iránt, főleg ami a zenekar fejlődését segíti. Így időközben az internet adta lehetőségeket is elkezdtük komolyabban használni. Az egyértelmű volt, hogy újítani kell ezen a területen is. Nagyon érdekes, hogy a média mennyit változott, olyan irányok és átalakulások történtek, hogy sokszor újra kellett építeni kapcsolatokat, vagy csatornákat, amikről azt gondoltam, hogy ez a zenekar pályája során mindig alkalmazható lesz."


"...A 2007 utáni VIVA Tv-ben elindult egy új irány, egyre kevesebb normális zenekar fért bele a műsorstruktúrába. Szép lassan megszűntek az interaktív, viszonylag hasznos beszélgetős műsorok, amelyek adott esetben hosszú távon a zenészeknek, zenekaroknak is segítettek. Majd a szerkesztők eltűntek, sokan átmentek a média különböző területeire, például ügynökségekhez. Ezzel egy időben zajlott az MTV (Music Television) magyarországi befuttatása is, és akkor közölték velünk, hogy a Tankcsapda mostantól MTV-zenekar, még MTV Icon is, ami akár egy rang is lehetett volna, de időközben annyira lecsökkent a klipek játszása, – még rendes klippremiert sem lehetett csinálni -, hogy súlytalanná vált a zeneiparban a csatorna szerepe. Esetleg hajnalban, de minek és kinek.

Régebben egy ilyen csatorna rangot adott egy ilyen eseménynek, aztán egyik percről a másikra kihúzták a zenészek alól ezt a platformot, semmi értelme nem volt itt megjelenni, már ha rockzenekarnak egyáltalán lehetett. Erre mondhatjuk, hogy ma ezt a YouTube helyettesíti, és átvette a szerepét, de véleményem szerint, egy országosan elérhető, jó zenei csatornának, ami nem csak az aktuális trendeket futtatja, igenis lenne értelme.

Még mindig bizakodom az MTVA kezdeményezésében, hogy azzal, hogy létrehozta a Petőfi TV-t, végre képernyőre kerülhetnek azok is, akik eddig kiszorultak a kereskedelmi médiából, és itt nem csak a zenére gondolok, hanem a kultúra számos területére is. És abban is bízom, hogy a Petőfi Rádió végre nyitottabban kezeli majd az egyes zenei műfajokat, és az eddig elhanyagolt zenéket is bátrabban bevállalja. Ha már teljes körű a tájékoztatás, akkor legyen zenében is az. Ez is a közszolgálathoz tartozik. A közönség pedig eldönti szépen, hogy mi az, ami neki tetszik mi az, ami neki jó."


"Jelen állás szerint a koncertes megkeresések húsz-harminc százalékát vállaljuk el. Sok hízelgő és kecsegtető ajánlat érkezik, de a Tankcsapda nem lépi át azokat a határokat, amiket az elmúlt évek során meghúztunk. A bulvársajtó esetében átbeszéljük, hogy meddig mehetünk el, milyen nyilatkozatot lehet tenni, vagy sajtóhírt kiadni. Érkeznek 'ígéretek' is az újságíróktól (soha többé nem írnak a zenekarról, vagy innentől nagyon sokat írnak a zenekarról) – ezeknek véleményem szerint nem szabad engedni."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS