VHK - "Három mentőkocsi állt járó motorral a koncertjeink előtt..."

Pénteken VHK 40 jubileumi koncert a Barba Negra Trackben

2015. június 2. (kedd) 06:41 | utoljára módosítva: 2015. június 2. (kedd) 06:41

Pénteken különleges VHK koncert lesz a Barba Negra Trackben: 40 éves a legendás banda!


"Negyven hihetetlen év áll a VHK mögött és most egy őrületes éjszakán szeretnénk ezt veletek megünnepelni. Ez a negyven év a rajongókkal együtt volt teljes és a szabadtéri ünneplésre is úgy készülünk, hogy az felejthetlen legyen! VHK 40 jubileumi koncert a Barba Negra Trackben június 5-én. Vendégünk a Sexepil és az Ébrenálmodók Rituális Színház!"


A Vágtázó Halottkémek 20.45-kor lép majd színpadra (az Ébrenálmodók Rituális Színház előadása a VHK koncert része lesz), előttük pedig a Sexepil lép fel 19.30-tól.

A koncert Facebook oldala


www.facebook.com/vagtazohalottkemekA jubileumi koncert kapcsán a Poós Zoltán készített egy alapos interjút Grandpierre Atillával a nullahategy.hu számára.


Anno majdnem olyan sok álmítosz terjedt rólatok, mint a Beatricéről, akik ugyebár "csirkét daráltak". A VHK-ról például azt terjesztették, hogy a közönség rabruhában jár a koncertekre, hogy véresen, lábaitoknál föllógatva énekeltek. Voltak-e még ezeken kívül vad dolgok, amik elterjedtek a VHK-ról?

"Azt is terjesztették rólunk, hogy a koncertjeinken tömegesen megőrülnek az emberek, és 15 mentővel viszik el az őrültekházába a frissen megőrülteket. Pedig nem is igaz, mert mindössze három mentőkocsi állt járó motorral a koncertjeink előtt.

Terjesztették, hogy egy párttitkár lányát megerőszakolták a koncerten, de ha igaz lett volna, akkor annak következményei is lettek volna. Terjesztették, hogy emberek halnak meg, életveszélyes a koncertjeinkre járni, persze ez sem volt igaz, senki nem halt meg. Se szeri, se száma az ilyen híreknek."A zenekar tagjai is ugyanúgy magukévá teszik azt a világképet, ami téged jellemez, vagy van, aki pl. ateista… Mennyire fontos a közös szellemi platform? Volt, aki "csak zenész" volt a zenekarban, vagy mindenki afféle modern sámán?

"Ebben a zenekarban annyi rendkívüli jelenséget tapasztalatunk már meg együtt, hogy ezek a lételemeink. Ezekre vadászunk! Nagy kincs számunkra, ha ez megadatik. Volt olyan, hogy amikor egy próbán rám tört a gitározhatnék, és nem énekeltem, akkor Fritz gitárja, anélkül, hogy tudta vagy akarta volna, úgy szólalt meg, mint amikor úgy énekelek, mintha távolról énekelnék. És volt, aki azért lépett ki a zenekarból fél év után, mert úgy érezte, megőrül attól, hogy rendkívüli erők hatnak rá, és hogy minden zenésznek törvényszerűen megvan a helye és feladata, amit nem lehet akkor sem kikerülni, ha valaki tudatosan törekszik arra, hogy valami mást vigyen bele, vagy másfelé vigye a zenét.

Távol állunk az újkeletű, modern istenhit bárgyú követésétől éppúgy, mint az ateizmustól. Mi az örök valóságot, a Természet elképesztő kincseit, csodálatos teremtő erejét éljük és tapasztaljuk próbáról próbára, koncertről koncertre. Ezért vagyunk együtt, ez összeköt bennünket, minden másnál erősebben. Ahogy 1983-ban Lugó írta 'Világító karosszékek röpülnek az űrben' című, a szamizdat Artpool Letters-ben megjelent írásában: ennek a zenének 'egy abszolút pontos, és szavakkal ugyan nem, de magával az előadással és a zene-eseménnyel egyértelműen leírható teste van... Ebben a zenében minden eleve adott, attól a pillanattól fogva, hogy a múltban valakiben megszületett az ötlet: ezt kell csinálni; sőt, sokkal régebben adott minden, mindannyiunk elfojtott kollektív tudatalattijában: ezért olyan ismerős és olyan idegen. Minden adott, mindennek megvan a maga helye, és minden meg is találja helyét az előadás folyamán, és csak ott találja és találhatja meg helyét a gitárokon, a dobon és az énekhangon. Mintha valami hatalmas és erős vár állna a zenekar mögött, vagy egy olyan térkép, amire rá sem kell néznünk, hogy tudjuk, hol vagyunk'."Számos országban léptetek fel, például Angliában, az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Finnországban is. Hol vette leginkább a közönség a lapot?

"Németországban sokszor egészen rendkívüli módon fogadta a közönség a VHK-t. Az első, bemutatkozó berlini koncertünkre zsúfolásig megtelt a legendás Front Kino. Többen, köztük Blixa Bargeld, az Einstürzende Neubauten énekese megrendülten hallgatták az addig nem hallott, hihetetlen erőtől és felkavaró drámaiságtól kirobbanó koncertünket. Még a könnyük is kicsordult.

Amikor egy kölni kétórás klubkoncertünket hihetetlen hangulatban végigtombolta a közönség, a klubvezető azt mondta nekem, csillogó szemmel: 'Atilla, erre a két órára ebben a klubban mindenki magyarrá változott!' Játszottunk tízezrek előtt is, és amikor az éjszakai életben feltűntünk egy-egy klub bejáratánál, előfordult, hogy a beengedők tisztelegtek nekünk és soron kívül ingyen beengedtek, mert felismertek bennünket, tudták, hogy mi vagyunk a VHK-sok.

Finnországban is rendkívüli sikerünk volt. Lahtiban például egy moziban játszottunk, ez volt a turnénk utolsó állomása. A VHK nem mindig ment vissza a koncert után, bármennyire is visszahívott a közönség, ha úgy éreztük, hogy így volt teljes az égszakadás, akkor nem mentünk vissza. Itt is így jártunk, de a közönség 40 percen át egyre erősödő hangviharral követelt vissza bennünket. Végül a nevetőgörcs határán mégis visszamentünk, és rátettünk még egy lapáttal. De csak olajat öntöttünk a tűzre, még jobban felerősödött a tombolás, és ez így ment még másfél óráig, úgyhogy összesen négyszer (!) mentünk vissza. Emlékezetes maradt."Mire számíthat a közönség a 40 éves születésnapi koncerten?

"Egyrészt az Ébrenálmodók Rituális Színház előadása jelent majd meglepetést, hiszen először lépnek fel velünk. A tizenegy fős társulat az ősi magyar mitológiát eleveníti fel, a VHK és Rituális Színháza inspirációjára jött létre. Sűrített jelképekkel, a VHK zenéjére, mozgásukkal és a közönség soraiban is felbukkanó akcióikkal nem akármilyen hangulatot idéznek meg. A VHK 40. évfordulós koncertjére Köles Vazul egyedi díszleteket készített.

A műsorunkban nemcsak az elmúlt 40 év legkiemelkedőbb számait mutatjuk be. Lesz vadonatúj szám éppúgy, mint koncerten évtizedek óta nem hallott, mégis sokak számára felejthetetlen szám. Szeretnénk a VHK ügyét a központba állítani: olyan közösségi, baráti érzésekből álló erőteret megteremteni a nézőkkel-hallgatókkal és az elképesztő mozgásokat hozó, a koncerthangulatot velünk együtt teremtő és ünneplő résztvevőkkel, amely valóságos erővé válva összeköt bennünket életünk legmélyebb akaratával, és összehangolódásunkkal életre szólóan felemelő élményt teremt."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el."Immáron 40 éve varázsolja el közönségét a pszichedelikus, punk, folk és sámánzene furcsa határán mozgó szerzeményeivel a VHK. Az évfordulóra egy különleges, extra hosszúságú koncerttel készülnek június 5-én a Barba Negra Track-ben, ahol teljes életművük terítékre kerül az izgalmas látványvilág és dekoráció mellett.

Az est részeként színpadra viszik az Önmagától Gyulladó Fény című előadást is az egykori VHK Rituális Színház tagokat is felvonultató Ébrenálmodók Rituális Színház társulatával kiegészülve, speciális vendégként pedig a Sexepil friss lemezes dalai mellett régi klasszikusokat is felelevenít majd.

"A túlvilág és a földi világ összefügg egymással, szerves egységet képez, ami a mindenség. A VHK-val szeretnénk kitárni az életben rejlő sorsszerűséget, ezt a felfedezetlen, lappangó titkot, a világegyetemben rejlő varázserőt” -jellemezte Grandpierre Atilla a Vágtázó Halottkémek zenéjét, mely formáció turnézott már Európában, fellépett New Yorkban, s felszólalt értük a holland királynő is, miközben itthon betiltották őket. Könyv és mozifilm is született róluk, olyan legendák emlegették őket inspirációként, mint Iggy Pop, Henry Rollins, Lemmy vagy Jello Biafra.

Jegyek:
június 4-ig: 2.300 Ft,
a koncert napján: 2.800 Ft.

Elővételi helyek: CD Pince, Barba Negra Track, Wave, Headbanger.

Online:
bankkártyás és SZÉP kártyás fizetéssel - itt
átutalással - itt

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS