CSILLAG ENDRE - "Leszarom én a dollárt, csak csajok legyenek!"

Csillagok és gyémántok címmel jelent meg Csuka szerzői albuma

2015. április 29. (szerda) 12:27

Csillagok és gyémántok címmel jelent meg az év elején az egykori Edda, Bikini (HBB, Kormorán stb.), ma Zártosztály gitáros Csillag Endre önálló albuma, amelynek kapcsán az áprilisi Hammerben egy alapos interjút is találsz a mindenki által csak Csukaként ismert gitárossal.
(Fotó: Török Hajni)


Horváth Roland barátunk azonban nemcsak az első szerzői albummal kapcsolatban faggatta ki Csukát, hanem egy brutálisan hosszú életmű interjút is készített vele, tele klasszikus sztorikkal. Ezt több részletben olvashatod el itt, a Hammer-honlapon. Ez itt a második rész, tele jó kis Eddás visszaemlékezéssel, az elsőt pedig ide kattintva tudod elolvasni.


A Csillagok és gyémántok lemez hat dalát Pataky Attila énekli, de van Deák Bill Gyulával készült nóta is, sőt, igazi különlegesség gyanánt egy Pataky-Bill duett is hallható az albumon. És még egy jó nagy rakásnyi érdekesség, zenei csemege, valamint jó sok zenész barát (D. Nagy Lajos és Németh Lojzi a Bikiniből, Göme az Eddából, Sipi az Irigy Mirigyből és a Zártosztályból, Hirleman Berci), akik ugyanúgy szívügyüknek tekintették Csuka lemezét, mint maga a főhős.


Csuka 11 dallamos, klasszikus rock nótát vonultatott fel az albumán, melyekbe azért blues-os hangulat is vegyül. A zenét a gitáros írta, szerzőtársként-énekesként pedig olyan nagyágyúk segítették Csukát, mint Deák Bill Gyula, D. Nagy Lajos, Németh Alajos és Pataky Attila. A CD záródala egy instrumentális szerzemény, mellyel Gary Moore emléke előtt tiszteleg Csillag Endre.


www.facebook.com/csillagendrecsuka


www.facebook.com/zartosztalyzenekarCSILLAG ENDRE / SIPOS PÉTER - Nem várok (a 2015-ös Csillagok és gyémántok albumhoz) 


1984, Norvégia. Pataky Attilával hogyan kerültél kapcsolatba?

"Még a Kormoránban játszottam, amikor az Edda először elhívott. Attiláékkal elkezdtem próbálni, de aztán Slamó nem kétgitárosra vette a figurát, ahogy szerették volna, mert két dudás egy csárdában az nem olyan jó. Utána visszamentem a Kormoránba. A Folk and Roll lemezen játszom is pár szólót. Nem azt mondom, hogy írtam dalokat, de meghangszereltem pár dolgot. Azért hívtak aztán vissza, hogy gitározzak a lemezen."Amikor az Edda elhívott próbálni, Talfi (azaz a billentyűs Barta Alfonz) már nem volt a zenekarban, ha jól tudom.

"Igen, ő akkor már disszidált."És Gay Tamás már ott volt akkor?

"Nem. Próbálták két gitárosra áthangszerelni a dalokat. Az lett volna a dolgom, hogy legitározzam, amit billentyűvel játszottak korábban. Például A hűtlent. De azt a fajta bontogatást úgy nem lehetett visszaadni. A nagy hibát akkor követtem el, amikor Slamó azt mondta valamelyik dalnál, hogy ott szólózhatok én, improvizálhatok valamit. Nekem meg az nagyon ment. Persze aztán Slamónak ez nem nagyon tetszett, de megmondom őszintén, én sem szeretném, ha velem történne ilyen."CSILLAG ENDRE / PATAKY ATTILA - Csak néhány perc
(a 2015-ös Csillagok és gyémántok albumhoz)


 Milyen volt akkor a hangulat az Eddában? Lehetett érezni, hogy hamarosan vége lesz?

"Egyáltalán nem. Aztán nem sokkal azután, hogy felbomlott az Edda, jött Attilától egy távirat. Amikor megláttam, hogy ő a feladó, már tudtam miről van szó, ki sem kellett hozzá bontani. Ő és Tüsi (Fortuna László, egykori Edda dobos) velem szerette volna megcsinálni az új Eddát, mert már ismertek a korábbi próbákból, hogy milyen vagyok.

Nem is volt akkor meghallgatás, mert tudták, hogy velem csinálják az újat, miután a régi zenekar felbomlott. De az volt Attila terve, hogy először eltűnik fél évre. Kimenni külföldre, beszívni az ottani életérzést, meg zenéket... Találkoztunk az ORI büfében, és mondta, hogy hozzak két tehetséges embert a Konziról, akikkel megcsináljuk a zenekart. Nem volt még szerződés külföldre, csak kitalálta, hogy ezt szeretné.

És egyszer éppen az ORI-büfében ültem, amikor egy ember elkezdett mellettem arról beszélni, hogy van egy fél éves szerződése Norvégiába, de nincs zenekara. Ő volt Csomós Péter. Erre mondtam, hogy mi meg pont ki szeretnénk menni, gyakorlatilag az Edda új felállása vagyunk, Pataky Attilával. Csomós gitáros volt, meg énekes is, de átvette a basszust, és én gitároztam. Jött velünk egy énekesnő is, aki billentyűzött is, meg vittünk egy másik billentyűst, Bige Istvánt. Így mentünk ki aztán Norvégiába.

Minden városban egy hétig voltunk, ún. dance hallokban játszottunk mindenfélét: Highway to Hell, Jumping Jack Flash, Satisfaction, Eye Of The Tiger... de csináltunk Elvis Presley show-t is. És voltak dalok, amikben Attila basszusgitározott! Nem azt mondom, hogy egy Jaco Pastorius, de az alapvető dolgokat simán eljátszotta. Kb. 10 dalban ő basszusgitározott, amikor Csomós énekelt.

Minden héten 6 napot játszani elég komoly dolog volt, de közben elkezdtük írni a dalokat az új Edda repertoárba. Ez nagyon nehéz volt, mert este játszottunk 4-5 órát, másnap meg senkinek nem volt kedve felkelni próbálni. Attila viszont nagyon hajtotta a dolgokat. Én meg szerettem is, meg nem is, akkor már kezdtek bejönni a csajok, mindig valami csajnál laktam, és nem volt kedvem bejárni próbákra.

Elkezdtük írni a dalokat, és Tüsi nagyon elkezdett dominálni a zeneszerzésben. Volt egy téma, A barát, amire azt mondtam, hogy kész, én ilyet nem akarok. Én rockzenét akarok játszani, nekem ne mondja meg a dobos, hogy mit gitározzak! Így történt, hogy jól összevesztünk. Attila sokat veszekedett velem. Összevesztünk, kibékültünk. 2 hétig voltam, 2 hétig nem. Aztán megint voltam, majd megint nem.

Akkor születtek az olyan dalok, mint a Barbárok, meg A kör. De akkor az még nem olyan volt, még nem volt benne a gitár, amit Gellért Tibi később beletett, amitől rockzene lett. Attila írta a dalt, nemcsak a szöveget, hanem a zenét is, egy szál akusztikus gitáron. Bige dolgozta ki a harmóniákat. Tulajdonképpen ezért lehet mondani, hogy én nem bekerültem 1985-ben az Eddába, hanem visszamentem.

Én két héttel tovább maradtam, mint ők, mert akkor már végleg összevesztünk. Nem volt köpködés, csak én megmondtam, hogy nem akarok a zenekarban játszani. Mire hazajöttem, már elkezdték az új Eddát csinálni.

Az összeveszések ellenére azért valahogy mégis tudtam hatni Attilára. Például miattam vágatta le a bajuszát is! Volt egy olyan fellépésünk, ami délután 4-kor kezdődött egy étteremben, és a vendégek természetesen ettek közben. Ezt pénzért vállaltuk el, dupla gázsit kaptunk érte. A vendégek közt voltak polgármesterek, ezért beöltöztünk mi is tisztességesen, szmokingba. És Attila a szmokingjában, a vastag bajuszával nagyon hülyén nézett ki, és ezt mondtam is neki. Erre nagyon ideges lett, mert nagyon büszke volt a bajuszára.

De aztán levágta, de nem egyszerre, egy hétbe telt neki, mire megszabadult tőle. Mindig csak egy picit vágott... A végén már rosszabb volt, mint eredetileg, mert csak két csík maradt.

Azzal tudtam rávenni egyébként, hogy kérdeztem tőle, hogy látott-e már bajuszos világsztárt Freddy Mercuryn kívül. Aki miatt egyébként megvette az első bőrsapkáját, ami a melegek egyik jelképszerű ruhadarabja volt akkor, de mi ezt nem tudtuk! (nevet)

Még mondtam is, hogy az milyen jó rockos, még Rob Halford is hordja, akiről szintén nem lehetett tudni akkor még, hogy meleg! Csodálkoztunk is, amikor mindenféle furcsa férfiak jöttek Attilához ismerkedni!" (nevet)Az Edda tehát elkezdett nélküled próbálni idehaza. Ekkor mihez kezdtél?

"Elmentem vendéglátózni egy másik zenekarral, mert beleszerettem Nyugat-Európába. Németország és Svédország között egy hajón voltunk, két hónapig. Amikor onnan visszajöttem, kaptunk egy szerződést 6 hónapra Kuvaitba, nagyon sok pénzért, 1800 dollárért fejenként. Az iszonyú sok pénz volt! Akkor még teljesen más volt Kuvait, akkor kezdték építeni ezeket a hoteleket. De azt mondták, hogy két dolgot nem lehet: csajozni és inni. Ráadásul Top40 dalokat kellett volna játszani.

És azt is mondták, hogy barna burnuszos fiúk fognak táncolni, mert a nők be sem mehetnek a helyre. Erre azt mondtam, hogy nincs az a pénz, amiért én fél évre kimegyek oda, ahol bánatomban még egy pohár sört sem tudok inni. A legnagyobb kínzás az ilyen helyzet. És pont ekkor talált meg megint Attila, meg Felvinczy, hogy 'Figyelj Csuka, gyere vissza! Balatonra megyünk, turné, csajok...' Csajok, Edda koncert, eszem-iszom, dínom-dánom?! Leszarom én a dollárt! Maradok a forintnál, csak csajok legyenek!" (nevet)EDDA MŰVEK - Adj menedéket (1985 - KEK)
Megérte? Mennyire volt durva az a néhány Eddás év?

"Ne viccelj, hát az elképesztő volt! Van egy sztori, amit szoktam mesélni, ami példa arra, hogy mekkora sztároknak számítottunk, és hogy mennyire képtelen dolgok történtek meg. Akkoriban nem nagyon volt semmi vidéken. Egy Edda koncert nagyon nagy dolognak számított. Ráadásul egy 2-3 éves Mercedes kisbusszal jártunk, ami akkor úgy nézett ki, mintha UFO-k lettünk volna!

Koncert után mindig mentünk ki aláírni. Az, hogy ciciket, meg popsikat írtunk alá, teljesen normális volt. Zserbóval mindig rájátszottunk kicsit, tudod a két vagány gyerek… Úgy kezdtük, hogy 'Hello baby! Buli lesz, megyünk diszkóba. Nem jöttök?' Egyből rohantak, hogy dehogynem! Aztán a szálloda előtt mondtuk nekik, hogy elmarad a buli, fel kell mennünk, de mondták, hogy semmi gond, jönnek oda is. Felmentünk a szobába, és Zserbóval már röhögve toltuk össze az ágyakat.

Egyszer jött két lány, az egyiket ki kellett vinni lefürdetni, mert koncert után izzadt volt. Utána jövünk be, ott ül a másik lány és sír, mint a záporeső. Mondtam neki, hogy 'Semmi probléma, akármilyen vagány gyerekeknek tűnünk, azért mi úriemberek vagyunk. Ne félj, hozzád sem fog nyúlni senki!' Erre ő: 'Azért sírok, mert nekem épp megvan, és nem tudok veletek b...ni!' Esküszöm, így mondta, ezért használtam én is ezt a durva kifejezést! Ezt a kifejezést használta a kislány.

Mondjuk be volt már rúgva, de ez a sztori elmond mindent. Ilyen nincs! Ez volt lány problémája! Azért feltaláltam magam, mondtam neki, hogy a Jóisten adott neked egy szájat is, el tudjuk intézni a dolgot... De volt olyan is, hogy azt sem tudtad, ki az, mi az, mi a neve. Évente kétszázvalahány koncert, volt olyan, hogy 11 napig egyfolytában játszottunk, lent alvással. 11 nap után jöttünk haza. De nem csak csajoztunk! Csináltunk első osztályú szállodában hajnali 4-kor Doktor Kotász kiáltó versenyt. Ki tud hangosabban Doktor Kotászt kiabálni, mint a Tanúban, a film vége felé.

Szombathelyen az egyik első privát szállodában aludtunk, és ott olyan randalírozás folyt, hogy másnap reggel azt mondta a tulajdonos, ha még egyszer Edda számot hall a rádióban, azonnal összetöri! (nevet) Alkoholizálás viszont annyira nem volt. Akkor az számított berúgásnak, hogy megittunk egy üveg bort ketten. De nem ittunk például rövidet. A Bikininél már ment a whiskey... Az nagyon durva."

"Kicsit kaotikus volt az az Edda-korszak, amikor elkezdtél velük játszani...


"Heten voltunk, de Attila már az elején mondta az együttesnek, hogy nemsokára zenekarhirdetés lesz. Tudtam, hogy ebből az lesz, hogy Gellért Tibi és Béres Feri nem lesz tag az Edda Művekben. Mert addig ugye csak Attila és Tüsi volt az Edda, a többiek vendégzenész státuszban szerepeltek.

Aztán Tüsi tüdeje kilyukadt egy koncert közben, így ő kikerült a képből. Papp Tyotyó (Papp Tamás - Skorpió, Korál stb.) segített ki minket, akivel iszonyatos nagy bulikat nyomtunk! Ő nagyon tudott élni meg szórakozni! De én azt a hetes felállást nem éreztem magaménak. Gitároztam pár számban, és megmondom őszintén, igen szarul. De azért Attila tudta, hogy hány óra van.

Nem akarom bántani, és én nagyon tisztelem Gellért Tibit, de benne szerintem nem volt meg az a fajta kreativitás, amiből megszülettek a későbbi dalok. Azt viszont nem lehet elvenni tőle, hogy A kör attól lett rockos, amit Tibi beletett, és az nagyon jó. Ettől is lett nagy sláger az a dal.

Tyotyó után jött Hirleman Berci, akit én hívtam oda dobolni, Berci a barátom volt. Vele ősszel kezdtünk el játszani, egy 1 hónapos leállás után. A következő év nyaráig volt velünk, amíg tartott a Bikinivel közös turné. A turné végén Berci átszállt a másik buszba, és bejelentette, hogy átmegy, mert ott lehet dohányozni...
Berci után jött Raus Feri, akit nagyon régóta ismertem. Akkor még egy zenekarban játszott Paksi Endrével, 17 éves lehetett talán. Endre akkor basszusgitáros volt. Próbáltam valamelyik zenekarommal Újpalotán, és oda jöttek le ők ketten, együtt zenéltek, mert jó haverok voltak. Feri kurva jó dobos volt!

De amikor az Eddába került, akkor volt olyan, hogy játszottunk, és nem hallottam a lábdobot. Pergő szólt, megvolt minden, úgyhogy szóltam, hogy 'gyerekek, nincs lábdob'. Feri meg mondta, hogy 'azért nincs, mert elfáradt a lábam'. Így sem voltunk egy jó tempójú zenekar, csak a hév elvitte az egész bandát. Minden koncerten támadtunk, mint az állat!"Tyotyót nem lehetett volna lekötni állandó dobosnak akár már 1985-ben, vagy amikor a 6-os lemezt vettétek fel vele?

"Ő akkor nagyon sokat játszott. Nem tudom, hogy Attila hívta-e Tyotyót, én szerettem vele játszani. Nekem jutott eszembe Donászy Tibi is, akiről mindenki ódákat zengett, hogy milyen pontos, nekem pedig egy olyan dobos kellett, akinek elképesztő tempója van. Elmentünk Gömével, meghallgattuk egy koncerten, aztán megbeszéltük Tibivel, hogy itt van az új lemez, turné, minden megy, be kell szállni egy kész helyre, csak nagyon komolyan kell dolgozni.

Attila beszélt aztán vele a végén, de hogy úgy mondjam, a pettinget mindig mi csináltuk. Mint ahogy Csomós esetében is. Amikor Attila elmondja ezeket az ő szemszögéből, sosem hazudik, mert benne az maradt meg, hogy szóltam neki, hogy beszéljen a Csomós Péter nevű emberrel, mert van Norvégiában egy lehetőség. Attila meg elment és megbeszélte. És ha ő azt mondja, hogy beszéltem a Csomóssal és lett szerződés, igaz is. De arra, hogy én előtte besegítettem, nem mindig emlékszik."Rólad is legendákat mesélnek, például arról, hogy mennyire feledékeny voltál. Valóban volt olyan, hogy elfelejtettél koncerteket?


"Feledékeny voltam, de azért ennyire nem! (nevet) Azért olyan nem volt, hogy koncerten nem voltam ott! De az érdekes, hogy ezek a legendák hogyan születnek. Előfordult olyan még a HBB-ben, hogy játszottuk az egyik dalt, és Hobo nem szállt be időben, mert elfelejtette a szöveget. Én meg, hogy megmentsem a dolgot, játszottam egy gitárszólót. Erre ez úgy jött vissza később, hogy én belegitároztam Földes énekébe, ezzel elrontottam a produkciót. Holott én rettenetesen büszke voltam arra, hogy megmentettem. Ha nem kezdek el gitározni, a közönség egyből észreveszi, hogy Hobó csak áll és néz maga elé.

A legendák úgy születnek, ahogy éppen be akarnak állítani. Ha eljössz egy zenekarból, mert összeveszel velük, akkor biztos, hogy a zenekar szavára fognak adni, mert az a domináns. Így rólam például azt terjesztették el, hogy belegitároztam Földes énekébe és elrontottam a produkciót, holott pont fordítva történt! A Bikini könyvben is megjelent szó szerint, hogy Csukától el kellett búcsúznunk, mert mindenki tudja, milyen rigolyás. Rigolyás voltam, de én akartam eljönni, és ezt be is jelentettem nekik.

Azt is tudom, hogy honnan jött az a példa, amit a kérdésben említettél. Tolnán játszottunk az Eddával, ami hat kilométer Bogyiszlótól, ahol a nagymamám élt. Előtte Kalocsán játszottunk, és én mondtam, hogy meglátogatom a nagymamámat, majd busszal átmegyek Tolnára. És fél órával a koncert előtt be is értem, mert a busz akkor ment. A soundcheckről valószínűleg lemaradtam, de ettől egy turnén nem dől össze a világ. A technikusok tudták, hogyan kell beállítani az erősítőt, mert minden este ezt csinálták. Ezek ilyen felfújt dolgok...

Viszont a számcímeket sosem tudtam megjegyezni. Az Éjjel érkezem az nálam 'a G-mollos nóta' volt. Attila bekonferálta, Zserbó meg mondta nekem, hogy 'Tudod, az a G-mollos lassú!' Az Egek felé volt a hínáros nóta.EDDA MŰVEK - Egek felé kiáltottam (Csukával)


 De ha már feledékenység, Attilával az is előfordult, hogy koncert közben jött oda hozzám a tagok bemutatásakor, hogy 'Mutasd be a barátodat!'. Ő volt Donászy Tibi! (nevet) Attila elfelejtette a nevét, pedig akkor már egy éve együtt játszottunk! Kicsit hasonlítunk egymásra ebből a szempontból, a nevekkel nekem is mindig problémáim voltak. Játszottam például egy amerikai lemezen, és nem tudom, hogy hívják a manust. Elfelejtettem!" (nevet)Az Edda dalok hogy születtek akkoriban? Már a 6-os és a 7-es lemeznél is kész szövegre írtátok a zenét?


"Általában úgy volt, hogy levittem egy témát próbára, és azt összeraktuk. Attilának meg voltak szövegei, és azokat megpróbálta ráilleszteni a zenére. Ha lassú számot írtunk, akkor arra próbálta énekelni a Gyere őrültet, ha gyorsat, akkor arra húzta rá! (nevet) De a dallamokba, az énektémákba nem szóltunk bele.

A Veled vagyok úgy született, hogy volt egy témám gitáron, megmutattam Gömének a harmóniákat, ő meg áttette C-mollba. A Velem kiáltsatok pedig úgy jött, hogy Zserbóval mentünk az utcán, és dúdolgattuk a kezdő hangokat. Aztán valahogy eszünkbe jutott Falco akkori nagy slágere, a Der Kommissar, és azzal kombináltuk össze. Ezt együtt írtuk Zserbóval. Csak később ezek a rockosabb dolgok rám lettek datálva.

Attila úgy is mondta, hogy a 6-os lemez B oldala a 'Csuka oldal', habár az A oldalon ott volt a Gyere őrült, amit én hoztam, meg ahogy mondtam, a Veled vagyok harmóniái is tőlem jöttek. Az Éjjel érkezem viszont abszolút Göme nótája volt, abba csak pár dolgot tettünk bele. És a Ma még együtt is. A színházat együtt csináltuk, mert nem volt elég dalunk a lemezre. Szinte a stúdióban raktuk össze."


Folyt. köv. hamarosan!

 

 

CSILLAG ENDRE - Csillagok és gyémántok (2015, a teljes album)

 

 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS