TANKCSAPDA - "Van egy erkölcsi norma, amit az ember nem lép át"

Szombaton lemezbemutató buli a Symában

2015. április 17. (péntek) 06:31

Szombaton a Syma Csarnokban lesz a Tankcsapda budapesti lemezbemutató bulija, ahol vendégként Ganxsta Zolee és a Kartel játszik majd.

A kapuk 18 órakor nyílnak, a Kartel fél 8-kor kezd, a Tankcsapda 21 órakor lép majd színpadra.


A koncert Facebook oldalawww.facebook.com/Tankcsapda


Nem kimondottan a szombati bulihoz kapcsolódóan, inkább a zenekari munka hátteréről adott egy érdekes interjút a Tankcsapda dobosa, Fejes Tamás a zeneiparihivatal blognak


"...Az egész tudatos stratégiaépítés egy reflexió azokra a kérdésekre, amik felvetődnek egy ilyen meló során. Nem volt előre eltervezett, egyszerűen ahogy jöttek a feladatok, azokat próbáltuk mindig a lehető legjobban megoldani. A felmerülő kérdésekre nyolcvan százalékban én adtam a legjobb válaszokat, és egy idő után a srácoknak természetes volt, hogy automatikusan hozzám passzolják. Talán nekem van a legjobb érzékem a zenekar menedzsmentjének koordináláshoz.

Nem volt mögötte tudatos felkészülés vagy tanulóidőszak, még csak az sem, hogy bárki elmondta volna, hogyan kell ezt csinálni. Egész egyszerűen fejest ugrottunk a tennivalókba, ahogy éreztük, úgy toltuk. 2004-2005-től kezdődően jöttek a folyamatos visszaigazolások, hogy valahogy mi mást kezdtünk el csinálni, mint a többi zenekar, elkezdtünk másképp gondolkodni, máshonnan közelítjük meg a dolgokat, nem a bevett szokások szerint, hanem a saját fejünk után megyünk. Ez egyre eredményesebb volt, egyre nagyobb elismerést hozott a szakmában is.

Én magam is csodálkozom azon, hogy az elmúlt 2-3 évben többször megkaptam, mekkora zseni vagyok; én ezt nem így érzékelem, nem is gondolom ezt magamról. Az nagyon fontos, hogy mindennek az alapja a zenei produktum, ha ez és a szükséges háttér nincs meg, akkor nem tudna működni a dolog. Azt gondolom, hogy a közönséget csak rövid távon lehet átverni, hosszú távon nem, ezért kell olyan produktum, ami tartalmas és hosszú távon fenntartható."

 Volt valaha konfliktus Tankcsapdán belül menedzsmentkérdések miatt?


"Volt, de megoldottuk. Egyszerű a sztori, egyetlen ügy létezik a zenekarnak: a zenekar, maga a zenélés, a színpadon állás, és mivel ez az egyetlen cél vezérel minket, még ha olykor más is a véleményünk egy-egy szituációról, mindig ezt a célt szem előtt tartva döntünk, mérlegeljük a másik véleményét. Én sem mindig értek egyet Laci hangszerelésével vagy dalszövegével, de mégis tudok kompromisszumokra hajlani.

Maximálisan próbálom figyelembe venni, hogy ő a zenekarban a 'tanszékvezető': magyarul ő a szövegíró, éppen ezért nagyon ritkán nyúlunk bele a szövegeibe vagy teszünk javaslatot, és ezt a mozgásteret ugyanúgy megadják nekem is a srácok a menedzsment-kérdésekben. Jelzik, ha valamit nem szeretnének, valamiben nincsenek benne, le tudnak engem szavazni, meg tudnak vétózni. Az évek során kialakult az, hogy ki miben jó, miben eredményes, kinek mekkora a saját tere, amiből időnként enged is. Nem lehet minden kérdésen rugózni, fennakadni, mert akkor nem halad a zenekar.

Például ha nekem nem tetszik egy apróság egy pólómintában, bele se megyek. Olyannyira letisztult ez a felállás mára, hogy nagyon ritkán, nagyon szélsőséges esetekben fordul elő, hogy egymást felülbíráljuk. Az mindenképpen fontos, hogy a zene közös, mindhárman egyenlő arányban vesszük ki a részünket, még akkor is, ha Lacitól indulnak ki az alapok.

Azt gondolom, ezt hagyni is kell, hogy a frontembertől induljanak ki az alapok – bár Sidi most már teljes nótákat is hoz a zenekarba – mert akkor jó egy frontember, ha személyesek a dalai. Ha nem őrá lenne szabva teljes egészében, akkor nem passzolna a ruha. Szükséges egyfajta született intelligencia is, mindenkinek éreznie kell azt magában, hogy meddig mehet el a másikkal szemben és meddig érdemes elmennie a másikkal szemben. Ellenkező esetben ez odáig fajulhat, hogy az emberek elhidegülnek egymástól, nagyon elmérgesedik a viszony, átfordul az egész egy belső erőfitogtatásba, viszályba, rivalizálásba, és ez végül a produktum rovására mehet.

Ha az ember a személyes dolgaival, problémájával van elfoglalva, és megfeledkezik a produktumról, akkor a lényegről feledkezik meg. Mindannyian nagyon szeretünk marháskodni saját magunk és mások szórakoztatására is, de alapjában véve mind meg tudjuk állapítani, hol van a határ. A közönség felé, egymással szemben, és a körülöttünk lévő emberekkel szemben is. Azt gondolom, hogy egy alkotóközösség hosszú távú alapja ez, hogy mindenki tiszteletben tart mindenkit, mindenki tudja, hogy kinek meddig ér a jogköre, ki mikor mérges és meddig forszírozom, hogy miért mérges. Olyan ez, mintha folyamatosan a családoddal lennél."

 
Mi szerint határoztátok meg a menedzsmentcélokat és a menedzsmentben dolgozók feladatköreit?

"2006-2007 környékén volt egy nagyon erős húzásunk, amikor meghalt a lemezpiac és el kellett dönteni, hogy lefelé építjük magunkat és csak a régi közönségre figyelünk, az emlékekből élünk tovább, vagy megpróbálunk egy olyan váltást, nyitást elindítani, hogy elfogadják, mi vagyunk a magyar Tankcsapda zenekar, és ezt mindenkinek belevéssük az agyába. Egy zárt, szűk körre irányuló belső kommunikációval ez nem sikerülhet. Azt, hogy sarki fűszeres meg a csemege abc-ben dolgozó néni is tudja, hogy mi az a Tankcsapda, nagyon komoly munkával lehet elérni, ráadásul mindezt úgy, hogy ne legyél hiteltelen.

Van egy erkölcsi norma, amit az ember nem lép át. A cél az volt, hogy elérjünk egy szélesebb réteget, de úgy, hogy közben ne veszítsük el az irányítást. Vagyis megtartsuk a kisebb, 250 fős klubkoncerteket is, de amikor egy ideig nem lépünk fel Budapesten, utána egy sportcsarnokban tíz-tizenöt-húszezer embernek is tudjunk játszani. Ennek a folyamatnak egyik eleme a szponzori együttműködés.

A lemezpiac összeomlására, a zeneipar változásaira a Tankcsapda így válaszol, és végül ez olyannyira önjáróvá vált, olyan szinten mellénk álltak az emberek is, hogy most már ott tartunk, se egy fesztivál, se egy lemezkiadó nem tud minket zsarolni semmivel. A saját brandünket, magunkat irányítjuk, hogy nem vagyunk rákényszerítve semmilyen kompromisszumra. A szponzoraink által megváltottuk a saját szabadságunkat, nem pedig eladtuk magunkat.

Nagyon sok pénzt tudtunk fektetni a produkcióba, így a fesztiválok részéről kihagyhatatlanná vált a zenekar, nem tudják azt megtenni, hogy nincs Tankcsapda, vagy ha egy-két év ki is marad, akkor utána biztosan lesz, mert követelni fogják az emberek. Olyan lemezt csinálunk, amilyet mi akarunk, úgy szól egy lemez, ahogy mi akarjuk, ott vesszük fel, ahol mi akarjuk, ahhoz csinálunk klipet, amihez mi akarunk, és arról szól egy videoklip, amiről mi akarjuk. Magyarországon nagyon kevés olyan zenekart tudnék mondani, aki annyira szabad és öntörvényű, mint mi."

A teljes interjúhoz kattints ide!


 

Hammer TV

 
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!
2021. október 26. (kedd) 10:01

Az még májusi hír volt, hogy két album rögzítésére készül a Five Finger Death Punch, az viszont egészen friss, hogy a 2022 nyarára most meghirdetett Európa-turnéjuknak lesz budapesti állomása is. A Five Finger Death Punch második magyar bulija július 5-én lesz a Budapest Arénában. "A Five Finger Death Punch bejelentette vadonatúj európai aréna turnéját, amelynek Budapest is része! A banda 2022. július 5-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában! A turné VIP elővásárlási lehetősége már meg is kezdődött, a teljeskörű jegyértékesítés október 29-én, péntek reggel 10 órától lesz elérhető. A budapesti koncerte jegyek a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül lesznek kaphatók. A regisztrált Live Nation tagok számára szintén elérhető lesz az elővásárlási lehetőség, október 27-én 10 órától." A koncert Facebook oldala       A nyár eleji...

SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact
SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact

Sumerian Promises címmel november 12-én jelenik meg a death/tharsh vonalas berlini Sijjin bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a Condemned By Primal Contact dallal lehet ismerkedni....

NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül
NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül

Nézz körül címmel egy szöveges videó kíséretében mutatta be első dalát a Neverland, egy új banda, amelyben az Avenford gitárosa, Szehoffner Péter ismét együtt zenél egykori...

RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives
RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives

Arrows címmel júniusban jelent meg a portlandi Red Fang új albuma - öt hosszú év után. A Rabbits In Hives dalhoz készült friss klipben a Red Fang zenészei a saját temetésüket...

DRAGONFORCE - Átmentek glam metalba az új klip kedvéért: Strangers
DRAGONFORCE - Átmentek glam metalba az új klip kedvéért: Strangers

Extreme Power Metal címmel 2019 szeptemberében jelent meg a legutóbbi Dragonforce album, amelynek Strangers dalához most egy klip érkezett. A videóban glam bandává változott a...

DREAM THEATER - Itt az új videóklip: Awaken The Master
DREAM THEATER - Itt az új videóklip: Awaken The Master

Pénteken hivatalosan megjelent a Dream Theater legfrissebb stúdiólemeze, a hét epikus új szerzeményt tartalmazó A View From The Top Of The World. A csapat legfrissebb klipje az Awaken...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS