METALLICA - "Legszívesebben ott helyben kiütöttem volna Larsot"

A Justice lemez keverőse, Steve Thompson nem értett egyet Lars elképzelésével

2015. március 23. (hétfő) 19:05

A New Yorkban született Steve Thompson egy többszörös Grammy-díjas amerikai producer, aki Mick Jaggertől a Madonnán és Whitney Houstonon át Yoko Ono-ig sok mindenkivel dolgozott a '80-as évek eleje óta.

Számunkra azonban a rocklemezei miatt érdekes igazán, hiszen Michael Barbiero kollégájával ő keverte a Guns N'Roses legendás bemutatkozó albumát, az 1987-es Appetite For Destructiont. Ennek nyomán kérte fel a duót a Metallica 1988-ban a szintén klasszikus ...And Justice For All keverésére.

A meglepően száraz hangzású lemez óriási sikert hozott a csapat számára, de a megjelenése óta eltelt 27 év alatt számtalan kritika is érte a hangzást, hiszen a Metallicához egy évvel korábban csatlakozott Jason Newsted basszusgitárja szinte nem is hallható a dalokban.  

Az ultimate-guitar.com-nak adott nagyon alapos interjújában Michael Thompson az összes fontos munkájáról beszámolt, így természetesen az ...And Justice For All album keveréséről is...
Amikor 1988-ban a Metallica ...And Justice For All lemezét keverted, az egy teljesen más élményt jelentett számodra, mint amikor az Appetite For Destruction albumon dolgoztál?

"Nos, amit én akartam és amit Lars akart, az két teljesen különböző dolog volt, ami egy kicsit dühített. Szerettem a Metallicát és nagyon is ismertem őket. Úgy voltam velük, hogy ezek jó srácok. Amikor megkaptuk a felkérést a feladatra (Michael Barbiero-val), és felmentünk a Bearsville stúdióba, a csapat épp a Monsters Of Rock turnén játszott. Szóval helikopterrel repültek oda a turnéról, majd vissza. Egy nap itt, egy nap ott, így haladtunk a dolgainkkal."A banda tisztában volt azzal, hogy milyen lemezt akar és milyen hangzást?

"Lars pontosan tudta, hogy milyen hangzást akar, a dobjaival kapcsolatban minden paraméter ott volt a fejében. Konkrétan fotókat is hozott egy adott Klark Teknik equalizer beállításról, mert pontosan tudta, hogy milyen hangzást akar a dobjainak. Mondtam is Michaelnek, hogy dolgozzon csak Lars-szal, hozzák össze azt a dobsoundot, amit akar. Aztán szóljon, ha Lars már elégedett."Steve Thompson, James Hetfield, Michael Barbiero, Lars Ulrich - 1988Amikor végül megszületett ez a dobhangzás, mit szóltál hozzá?


"Behívtak, meghallgattam, és azt gondoltam magamban: 'Ez szarul szól. Szörnyen.' Ki is zavartam mindenkit a helyiségből, majd átgyúrtam a dobokat, a gitárokat meg feljebb nyomtam. Jason gyilkos dolgokat nyomott a basszusgitárján. Tökéletesen passzoltak Hetfield gitárjaihoz."Milyen cuccokat használtál a Metallica lemezén?


"A New York állambeli Bearsville stúdióban kevertük a lemezt. Egy SSL G konzolt használtunk, Ultimationnel ellátva. Használtunk még Neve equalizereket, Pultec equalizereket, EQP-t és MEQ-t, AMS delayt és visszhangot, a dobokhoz meg Lexicont. De volt ott mindenféle Pultec LA2A és LA3A is. 48 csatornán kevertünk, úgyhogy volt 2 Studer multicsatornás cucc, és nagyon valószínű, hogy voltak A800 gépek is. Amikor Lars felvette a dobokat, egy parametrikus Clark Tekniks EQ-t használt."James elégedett volt a munkáddal?


"Összeraktam az egész cuccot és Hetfield rábólintott. Pár perccel később azonban bejött Lars, nagyjából egy percig hallgatta a megkevert anyagot, majd azt mondta, hogy kapcsoljam ki. Én meg erre: 'Mi a gond?'. 'Mi történt a dobhangzásommal?' - kérdezte, én meg erre csak valami olyasmit kérdeztem vissza, hogy 'Azt komolyan gondoltad?'."Lars nem volt elégedett?

"Vissza kellett úgy raknunk a dobokat, ahogy ő megcsinálta. Nem voltam nagy híve ennek. Ekkor jött azzal, hogy 'Látod a basszusgitárt?', mire én: 'Igen, király a téma, ember. Nagyon odatette!' Erre azt mondta Lars: 'Keverd le annyira a basszust, hogy alig lehessen hallani!', mire én: 'Most viccelsz, ugye?'"De nem viccelt, igaz?


"Azt mondta nekem: 'Nem. Húzd csak le!'. Erre lehúztam arra a szintre, mire ő: 'Most 5 decibellel húzd még lejjebb!' Ekkor hátrafordultam Hetfieldhez és megkérdeztem, hogy ezt Lars komolyan gondolja-e. Teljesen megdöbbentem."És végül mit csináltál?


"Még aznap éjjel felhívtam a menedzseremet, és azt hiszem, hogy Cliff Burnsteinnal és Peter Mensch-sel (a Metallica menedzserei) is beszéltem. Mondtam, hogy bírom ezeket a srácokat, szerintem nagyszerűek, akik létrehozták a maguk stílusát, de nem értek egyet azzal az iránnyal, amely felé Lars rángat engem. A nevem ott lesz majd a lemezen, szóval jobb lenne, ha keresnének valaki mást helyettem. De a menedzserem hallani sem akart erről, sem Burnstein, sem Mensch."Képes lettél volna kiszállni a Metallica lemez keveréséből?


"Rábeszéltek, hogy maradjak, és egyedül azt sajnálom, hogy nem volt elég időnk arra, hogy legalább elkészítsünk úgy egy keverést, ahogy mi jónak tartottuk volna. Én a Master Of Puppets-ból indultam volna ki, azt akartam volna messze lepipálni. Ez volt az én elképzelésem az ...And Justice For All hangzásáról. És ehhez minden adott volt, de ők egy garázsosabb hangzást akartak, basszus nélkül. És maga a basszus óriási volt, tökéletesen is szólt. Emlékszem, hogy amikor a Metallicát beiktatták a Hall Of Fame-be, bennünket is odareptettek és Lars mellett ültem a ceremónián."Beszéltél is vele?


"Azt mondta nekem, hogy 'Figyelj már, mi történt a Justice albumon a basszusgitárral?'. Ezt konkrétan megkérdezte tőlem. Legszívesebben ott helyben kiütöttem volna. Azért szégyen ez, mert a basszusgitár hiánya miatt mindig én kaptam a cseszegetést."


A Steve Thompsonnal készült teljes, angol nyelvű interjút itt olvashatod el.

Steve Thompson, Jason Newsted, Michael Barbiero - 2009, Hall Of Fame

 

Hozzászólások

[015344]
Csabika
Soha nem szerettem ennek a zenekarnak a zenéjét, pedig a haverjaim mást sem csináltak csak ajnározták a Metallicát, aztán próbáltam adni egy esélyt neki, elmentem a budapesti koncertre. Gyalázatos élményben volt részem. Lars két szám után kiesik a dob mőgül, Kirk belesült a szólók nagy részébe, a többiek talán hozták amit kellett, de ez csak egy hakni, lemezük sincs normális már 15 éve, csak erőlködnek mint valami szorulásos öregember.
Larsról meg annyit, hogy ha ez mind igaz, akker egy mocskos, gerinctelen,szarházi. Undorító féreg!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
2020. május 30. (szombat) 16:42

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép sorjában. Már öt nótával lehet ismerkedni, a teljes anyagot pedig június elejére ígérik. A Hypocrites Breed még az évtized elején alakult, de igazán csak 5 éve aktív a csapat, a tagjai között pedig olyan arcokat találunk, mint Németh "Ball" Ádám gitáros (ex-Insane, ex-Subliminal Merger) és Fehér Sándor (Sunset, Wrong Side), aki az ének mellett január óta újra basszusozik is. A trió dobosa Eisenhoffer Péter.   www.facebook.com/hypocritesbreed HYPOCRITES BREED - Elmén kívül (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Idegen (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Árnyék ül rajtam (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Egyedül (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled
ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled

Cancelled címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett az amerikai metalcore színtér egyik legmegosztóbb csapatának számító Attila. A Chris Fronzak vezette, metalcore/deathcore mixet...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS