VIRRASZTÓK - "Már megépítették a koporsót, amibe bezárnak…"

Wolf Gábor interjúja a felfrissült felállású csapattal

2015. március 22. (vasárnap) 12:48

A pécsi Virrasztók már hat-hét éve járja az útját, borongós, súlyos zenéjével „halálközeli élményt szerezve a hallgatóknak. Járatlan ösvényen halad ez a hazai rockzenében páratlan koncept-zenekar, hiszen egy adott gondolatkör jelenik meg a drámai hatású dalaikban, előadásaik pedig jelmezes, arcfestős, spirituális performanszok.

Nemrég frissült a Virrasztók tagsága, és az új felállás már javában dolgozik a friss dalokon, a negyedik nagylemezen. Jön ráadásul a tavaszi-nyári koncertidény, új videóklip is készül... Wolf Gábor az alapítók és az új tagok személyes benyomásairól, a zenekar elképzeléseiről és mindennapjairól beszélgetett a hat muzsikussal, valamint a Hangmesterrel.


Az interjú szereplői:
Scrofa, a Halottidéző – ének, tekerő
Lianna – ének
Tomusin, a Halottkísérő – gitár
Szkrobek, a Halottlátó – basszusgitár, programok
Safia – hegedű, vokál
Tiberius, a Koporsószögelő – dobok
Réka – Hangmesterwww.facebook.com/virrasztokMilyen ötlet, vagy inspiráció szülte a zenekart annak idején?

Scrofa: "Formailag az indíttatás a metal újszerű keresztezése volt a folkkal, egy súlyos, sötét zenei világ megteremtése, amely úgy válik újszerűvé, hogy közben támaszkodik a hagyományokra. Tartalmi oldalról a halál, mint fő téma körbejárása, az ehhez kapcsolódó néprajzi, irodalmi, történelmi anyagok feldolgozásával, értékmentő és értékteremtő attitüddel.

A búcsú, a gyász, az elvesztés és elengedés rítusait akartuk a magunk eszközeivel felmutatni. Átlépni a korlátokat, mély, őszinte dalokat alkotni egy nehéz témáról, amiben mindenki érintett."A megalakulás óta eltelt idő alatt sikerült megvalósítani az elképzeléseiteket?

Scrofa: "Sikerült megteremtenünk egy sajátos világot, egy messziről felismerhető hangzást, vagy stílust. Írtunk három albumnyi jó dalt, tartottunk számos emlékezetes előadást, és szereztünk sok elkötelezett rajongót. Olyan gondolatokat, érzéseket közvetítünk nekik, amelyek nekünk is nagyon sokat jelentenek, és biztos vagyok benne, hogy ezek a hatások sokaknak a személyes világába épülnek be.

Természetesen még nem dőlhetünk hátra. Az úton éppen csak elkezdtünk járni, egyre-másra fedezünk fel lehetőségeket, témákat, nyílnak az ajtók, és mi belépünk..."A Virrasztók három alapító tagja stabilan tolja a zenekar szekerét több mint öt éve, de a dobos, hegedűs és női énekes posztokon nagy a vándorlás.

Szkrobek: "A zenekar stabil. Egészen pontosan 2008 óta. A munkát kicsit lassítja, amikor épp tagcsere van, de meg nem akasztja. Ezek olyan tényezők, amivel már a megalakulás pillanatában is számoltunk. Ezért találtuk ki a zenekar magját háromtagúra. Emellett komolyan építünk azokra a zenészekre, akik velünk dolgoznak, optimális esetben az idők végezetéig, de ha olyan döntést hoznak, hogy eddig tudták vállalni, akkor aránylag könnyen el tudjuk őket engedni."


Tomusin: "Igen, az elmúlt évek során sokszor változott a felállásunk, többször bíráltak is minket a rajongók ezért. Pedig higgyétek el, ez nem csak rajtunk múlt, egyszerűen voltak, akik ideje korán feladták, vagy más irányban indultak el, saját útjukat járják. Pedig volt már egy-két ígéretes tehetség mind az énekes, mind a dobos, vagy hegedűs poszton.

Ezek a cserék sajnos sokszor fékeznek minket, hiszen újra kell építeni a zenekart. De nem adjuk fel, hiszem, hogy előbb utóbb stabilizálódik a felállásunk és a cserék által csak egyre jobbak, egyre erősebbek leszünk! Igen, a kezdetek kezdetén megbeszéltük, hogy mi hárman alkotjuk majd a zenekar magját, így nem kell aggódni, a színvonal, az irány nem változik. Az új tagok pedig beleviszik majd az egyéniségüket, ahogy eddig is."Milyennek érzitek az új felállást?

Szkrobek: "Erősnek. A közös próbák ezt bizonyítják."

Scrofa: "Sophie már nem is számít újnak, vele a hegedűs poszt kiteljesedett, Tiberius is bizonyított már koncerten, Lianna az első fellépésére készül, nagyon tehetséges lány, bízunk benne."Lianna, te vagy a Virrasztók legújabb, és egyben legfiatalabb tagja. Mi inspirált arra, hogy jelentkezz a zenekarba?

Lianna: "14 éves korom óta hallgatom a zenekart, és mindig szívesen énekelgettem a dalokat, így mikor megtudtam, hogy énekesnőt keresnek, nagyon megörültem a lehetőségnek. Talán vakmerő vállalkozásnak tűnhet, hogy a magam korával nem rettentem meg attól a gondolattól, hogy zeneileg és korban is nálam jóval érettebb zenészekkel dolgozzak együtt, de mindig is vonzottak a komoly feladatok, a tanulás és fejlődés lehetősége.

S amit talán első helyen kellett volna említenem, vonzott a zenekar emberi mélységeket és magasságokat zeneileg feltáró törekvése, a mindennapok kultúrájában mellőzött halál-téma egyedi és sajátos megközelítése."Van énekesi előéleted?

Lianna: "Az esztergomi zeneiskolában tanultam 13 éves koromig népi éneket, majd a tinédzserkoromnak megfelelő kisebb zenekarokban énekeltem, többek között pop rock, alternatív rock, illetve gothic metal stílusban. Ha célokat kell említeni, azok mindenképpen az énekléshez kapcsolódnak, azonban ezek a tervek még alakulóban vannak."Budapestről nem kis bátorság lehetett beszállni egy pécsi csapatba...

Lianna: "Egy percig sem volt kérdéses számomra, hogy a Virrasztókban való éneklés mindenképpen megéri az ingázást. Úgy gondolom, a távolság nem lehet akadály, ha az ember komolyan veszi a munkát."Hogyan készülsz az első közönség előtti megmérettetésre?

Lianna: "Nagyon izgatott vagyok, jelentős kihívásnak érzem, aminek természetesen szeretnék minél jobban megfelelni."Melyik a kedvenc Virrasztók dalod, és miért?

Lianna: "Nos, nehéz a választás, de ha egyet kellene mondanom, akkor a Hűtlen asszony balladája. Úgy érzem ez az egyik legszínpadiasabb dal... Nem mellesleg ez volt az első dal, amit hallottam a zenekartól."VIRRASZTÓK - A hűtlen asszony balladája
Tiberius:
"Nekem is egyértelműen ez a dal a kedvencem. Egyszerűen ez a legjobb."Tiberius, te nemrég léptél a Virrasztók közé. Mi motivált, hogy jelentkezz a megüresedett dobos-posztra?

Tiberius: "Az elsődleges motivációm az volt, hogy szeretem a Virrasztók dalokat. Mikor először láttam, hogy dobost keresnek, már megdobbant a szívem, hogy de jó lenne, ha... A végső lökést pár jó barátom adta, akikkel már egy ideje rendszeresen hallgattunk Virrasztókat. Említettem nekik, hogy a zenekar dobost keres, és ők mondták, hogy jelentkeznem kéne."Te még messzebb laksz Pécstől, mint Lianna. Pannonhalma...

Tiberius: "A távolság igazából nem jelent, nem jelenthet akadályt, ha az ember tényleg csinálni akarja azt, amihez ezt le kell küzdeni... A szakmai kihívás itt nagyobb. Leginkább az, hogy megfeleljek az elvárásoknak, s amennyire telik tőlem, idővel meg is haladjam azokat. Egyébként soha korábban nem játszottam ilyen pontosságot igénylő dobtémákat."Milyen volt a belépőd?

Tiberius: "Az első koncerteken szerintem hoztam az elvárható minimumot, amit a rendelkezésre álló idő alatt lehetett teljesíteni. És bár erősen lekötött a hangszerem, és minden idegszálammal a tempókon, a ritmusképleteken voltam, nagyon jól éreztem magam... Hihetetlen érzés volt úgy dobolni, hogy a közönség ismeri a dalokat, sőt énekli..."Safia, te sem vagy régen a Virrasztók között...

Safia: "Nekem először nagyon szokatlan érzés volt nagy színpadon, komoly hangtechnikával, fénnyel, füsttel játszani, de a koncerthangulat miatt hamar belerázódtam. Nagyszerű és teljesen magával ragadó élmény minden egyes fellépés a Virrasztókkal!"A hegedű nem éppen metal-instrumentum. A népzene vagy a komolyzene oldaláról indultál errefelé? Azaz milyen szakmai előéleted van?

Safia: "8 éves korom óta hegedülök, 5 éve brácsázom. Mivel ebben nőttem fel, nagyon fontos számomra a zenélés. Alapjában véve klasszikus zenésznek tartom magam, hisz ezt tanultam évekig. Ennek ellenére nyitott vagyok más stílusokra is, ezért is volt kihívás számomra a Virrasztókban népi stílust képviselni.

Ezelőtt 4 évig játszottam a Burning Symphony nevű szimfonikus metal zenekarban. Jelenleg pedig a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola vonószenekarában és kamara csoportjában hegedülök, illetve brácsázom."Neked melyik Virrasztók szám a legkedvesebb?

Safia: "Kedvenc számom a legújabb szerzeményünk, mely az 'Én dalom' címet viseli. Hiszen ebben már az én alkotói munkám is benne van! Maga a dal viszont csak ősszel lesz publikus. Ha a régebbiek közül kellene választanom, akkor a Világvégét mondanám, mert ez volt az első Virrasztók szám, amit megtanultam, és megszerettem."VIRRASZTÓK - Világvége
Az évek során mennyit változott a zenekar hangzása?

Tomusin: "A hangzásunk folyamatosan csiszolódik picit, de természetesen hűek maradunk a saját kitalált világunkhoz. Bátran nyúlunk a különböző hangulatú témákhoz, ami a végén mindig megkapja a jellegzetes Virrasztók-ízt. A zene a jövőben is súlyos, melankolikus, szenvedélyes és modern lesz.

Azt hiszem, a hangzásunk is fejlődni fog, mert egyre jobbak az eszközeink. Nyilván a metalos, doomos, gothic íz továbbra is meghatározó lesz, ezekhez adódnak az industrial-, meg a folk elemek. Ez a Virrasztók saját, egyedi stílusa, amit mi fejlesztettünk ki. Nem foglalkozunk a trendekkel, mi csak tesszük a dolgunkat, ahogy eddig is, ettől vagyunk hitelesek. Ez a zene kortalan, így időtálló, mindemellett korszerű is. Amit hallasz, az vagyunk mi. Nincs szükségünk irányadó trendekre."


Szkrobek: "Szerintem sem változott lényegesen a zenekar megszólalása. Persze az évek során cserélődtek erősítők, gitárok, effektek, de mivel ugyanazok a kezek dolgozzák meg a húrokat, így jellegében megmaradt a hangzás. Ezzel együtt sokat kísérletezünk, főként az elektronikával, de ott figyelünk az egészséges határra."Ha már technikai kérdéseknél tartunk, Réka, te, mint a zenekar hetedik tagja, egy személyben vagy road, technikus, hangmérnök, műszaki vezető. Netán bele is szólsz a csapat hangzásába?

Réka: "A Virrasztók soundját a zenekar határozza meg! Az én feladatom az, hogy ezt a hangzást visszaadjam. Azt is feladatomnak gondolom, hogy a fellépések kapcsán felmerülő technikai problémákat levegyem a zenekar válláról, hogy 100%-ban a koncertre tudjanak koncentrálni."A rockzene mennyiben "technikai sport"?

Réka:
"Szerintem egyáltalán nem az. A technikát használjuk, de ez teljesen természetes. A hangszereket és a gépeket is emberek kezelik. A technika őket szolgálja. Csak eszköz, nem cél."Mi tart évekig egy szakembert a zenekar mellett?

Réka:
"A régi barátság. És fekszik nekem ez a stílus meg a társaság!"Melyik a kedvenc Virrasztók-számod?

Réka: "Az Élve eltemetve. Nagy izgalommal várom a forgatást, remélem nem árulok el titkot, a következő klip ehhez a dalhoz készül."
VIRRASZTÓK - Élve eltemetve
Az előző mozitok a Halálon is túl című dalhoz készült. Nagyon igényes, játékfilmes megoldású darab lett. Milyen lesz ez a következő, az Élve eltemetve?


Scrofa: "Szerintem hasonlóan igényes mozi lesz. Ezt is a Chrome Ball Stúdió készíti, akikkel remek kapcsolat alakult ki az előző munka kapcsán. Nagyon bízom bennük, épp olyan látásmódú vizuális művészek, ami a mi zenénkhez kell. Már megépítették a koporsót, amibe bezárnak…"Más látványbeli dolog várható-e tőletek?

Tomusin: "Jó lenne, mind a jelmezeinken, mint a színpadképen fejleszteni, ezekben biztos lesznek változások. Eddig is igyekeztünk valami pluszt nyújtani a koncerteken. Dolgozunk további vizuális fejlesztéseken, remélhetőleg hamarosan előrukkolhatunk velük."
VIRRASZTÓK - A Halálon is túl
Mik a csapat erősségei, és mi az, amin még fejlesztenétek?


Szkrobek: "A zenekar karizmatikus, dinamikus. Jó dalokat, erős lemezeket írunk. A koncertjeink magával ragadóak. És ráadásul szépek vagyunk, főleg sminkelve. A másik oldal, a fejlesztés, amire mindenképp szüksége lenne egy ilyen produkciónak: egy menedzsment, hogy mi végre csak is a zenéléssel tudjunk foglalkozni. Szűk a piac, szegénység van, próbálunk elérni minél szélesebb közönséghez."

Safia: "Szerintem igen nagy jelentőséggel bírnak a népzenei elemek, népi hangszerek a zenénkben, hiszen nemcsak színesítik, kiemelik, hanem különlegessé is teszik."

Scrofa: "Komoly erénye a Virrasztóknak a spiritualitás, ami átjárja a szövegvilágot. Ez teljesen egyedi a hazai színtéren. Olyan lelki húrokat pengetünk, amire sokan nyitottak, de kevés helyen találkozhatnak vele. Fejlődni abban kellene, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a gondolatok."Te írod a dalszövegeket. Milyen forrásokat használsz? Mennyiben népdalok, illetve saját versek ezek?


Scrofa: "A dalaink részben folklorisztikusak, találhatók bennük népdalok, népdal-, illetve népzene-töredékek. Egyre inkább viszont a népzene nyelvén megfogalmazott saját dallamok, illetve szövegek. Használjuk a népdalok zseniális kódrendszerét, amivel olyan érzéseket tudunk egyszerű sorok mögé sűríteni, ahogy másként nem lehetne.

A dalok más része historikus, ahol konkrét történelmi személyek, helyzetek vannak kibontva. Itt komoly kutatómunka előzi meg a szövegírást, igyekszem a lehető legalaposabban körbejárni a témát, forrásokat használok, persze megengedve a történetmesélésben némi művészi szabadságot.

A harmadik része a szövegeknek filozofikus. Mély, őszinte gondolatok életről, halálról, szerelemről, gyászról. Ezek a leginkább saját kútfőből származó, önmagukban is megálló versek. Forrásuk a saját zenénk, mert annak érzelmi hatására keletkeznek."
VIRRASZTÓK - Sirató (lábad nyoma a havon)Készül most valami újdonság a zenekar műhelyében?

Scrofa: "Természetesen, új koncertprogramon dolgozunk, írunk új dalokat, letettük a negyedik lemez alapjait…"Az eddigi három után milyen újdonsággal tudnátok meglepni a rajongókat a következő albumon?


Szkrobek: "Erről nem szeretnék most többet elárulni, csak annyit hogy nagyon szomorú lesz az anyag, ezt megígérhetjük! De maradjon ez meglepetés mindenkinek..."

Tomusin: "Áruljunk el annyit, hogy szeretnénk egy konceptalbumot, ami tíz történetet mesél majd el. Mit mondjak, tényleg nem lesznek vidám történetek! De készülnek ettől független új dalok is, amiket az őszi szezonban ismerhet meg a közönség."

Hogyan készül egy-egy Virrasztók lemez?


Szkrobek: "Minden lemez készítése előtt leülünk, és nagyon sokat taglaljuk, mi merre tartson. Tervezgetünk, vitázunk, témákat dobunk össze, válogatunk, variálunk, de bármit csinálunk is, rá kell jönnünk, hogy mindig egy Virrasztók lemez születik. Persze az teljesen elkerülhetetlen, hogy a zenészt ne érjék hatások. De átszűrődnek, és amit előállítunk, az már rólunk szól."

Scrofa: "Szép szakasza ez a közös munkának. Ülünk a próbateremben, az alkotás lázában, felhevülten gyúrjuk egymást és az anyagot, örülünk minden jól sikerült sornak… Ilyenkor szoktam azt érezni, hogy ha most mi ezt nem hozzuk létre, akkor senki más nem fogja, és nem születik meg. Már csak ezért is érdemes."Pillanatnyilag melyik a kedvenc számotok?

Scrofa: "Mind a mi gyerekünk. Nem tudok választani."

Tomusin: "Nekem is több van. De kiemelnék néhányat: Fehér-fekete, Estvéli ének, Kökény Anna, Gyász, Az én időm, Élve eltemetve, Az idő kereke és még sorolhatnám..."

Szkrobek: "Nem tudnék kiemelni egyet sem, szeretem a dalainkat. Nem tudom egészséges-e, de én sokat hallgatom a lemezeinket, és mai napig meg tudom könnyezni őket..."
VIRRASZTÓK - Az én időm 

 

Hozzászólások

[015479]
cactusclone
Na hát itt sok mindenre választ lehet kapni:
http://www.viharock.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6568

[015381]
Beavis
Hogy valóban Lars adta-e parancsba, hogy így-úgy-amúgy állítgassák a soundot, valószínűleg sosem fog kiderülni. Amit olvashattunk, az csak a történet az egyik fél szemszögéből. Egyébként meg mai mércével is jól szól az az album, sőt, anno amikor hallottam, akkor körvonalazódott bennem, hogy metal nélkül lehet élni, csak nem érdemes.
Elmagyaráztam már korábban is, hogy nem arról van szó, hogy tetszik-e az adott zenekar vagy sem. Van jó pár olyan banda, akiknek elismerem a munkásságát, de nem szeretem a zenéjüket. A minőség a lényeg.
Majd ha meggyőztök arról, hogy nem alpári suttyók vagytok, akkor lehet szó róla, hogy elárulom a teljes nevem. Az meg tényleg rendkívül "okos" gondolat, hogy csak azok írhassanak nekem üzenetet, akik az ismerőseim...
[015372]
Winternight
Ha nem szereted a Virrasztókat, meg nem szereted az Ossiant, hát ne hallgasd, de ne zaklasd azokat, akik szeretik őket. Rengeteg olyan zenekar létezik, amit nem szeret az ember, de nem érzi szükségét annak, hogy beszólogatásaival bosszantsa a zenekar kedvelőit a róluk szóló írásoknál. Hacsak mondjuk valamivel nem adtak okot rá. A pár nappal ezelőtti And Justice For All lemezes írásnál Lars elég indokot adott, vagy mondjuk amikor egy zenekar dalszövegben üzen a negatív kritikák íróinak, az is lehet egy indok, és még sorolhatnám. De sem a Virrasztók sem az Ossian cikk illetve hír nem adott arra indokot, hogy egy őket eleve nem szerető ember csak úgy ideköpjön egy jó nagyot.

A facebookot próbáld meg úgy, hogy be vagy jelentkezve. Úgy vagyok beállítva, hogy kívülről nem érhető el az adatlap. Amúgy meg nemrég ott is volt egy vitánk, szóval szerintem úgyis tudod, ki vagyok.
100 spamet naponta? Ne gondold, hogy majd pont neked fognak az emberek spameket küldeni. Főleg a facebookra. Meg főleg, hogy be lehet állítani, hogy csak az ismerőseid írhassanak. Gyenge érv, Robi.
És tudod, vannak olyan fórumok, ahol már eleve csak facebookon keresztül lehet hozzászólni, elég komoly vitákba szoktam belemenni, néha jón egy-egy kéretlen durva üzenet az egyéb mappába, de nem vészes. És egyébként is sokkal hitelesebb, ha az ember vállalja kilétét a hozzászólásainál. Persze a trollok jobban szeretik a sötétséget.
[015369]
Beavis
Duedhel: egyszerűen a több kisebb rész nem áll össze egy egésszé. Oké, adott a férfi ének, meg női ének, gitár meg basszusgitár, stb, de hiányzik a szinergia. Továbbá baromira b*ssza a fülem a női énekdallam, egyszerűen kellemetlen. Nem mellesleg az is ciki, hogy ennyire foglalkoznak a külsőségekkel. Először legyen meg a jó zene és esetleg utána jöhet az arcfestés és az egyéb marhaságok.

Cactusclone: a mennyiség nem jelenti azt, hogy minőséget is gyártanak. Ki lehet adni évente új lemezt, ha azok ilyen se íze, se bűze típusúak, de ettől még nem bizonyítja, hogy az adott zenekar tenne bármit is a sikerért. Nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja, inkább 2-3 évente jöjjön új lemez egy zenekartól, de az legyen jó.
Az, hogy szerinted minőséggel mennyire nehéz betörni a külföldi piacra, pont Havancsák Gyula a remek ellenpélda. Nézd meg kikkel dolgozott és dolgozik és az interjúban elhangzottak alapján a tehetségének és a kitartásának köszönheti a sikert. Nyilván kell némi kapcsolati tőke is, de ha valóban tehetséges valaki és hajlandó némi kompromisszumra, akkor nem fogja elzavarni egy nagyobb külföldi kiadó sem, teljesen mindegy, hogy zenészekről vagy grafikusokról beszélünk-e.
A divatnyomik lehet, hogy a látványra vágynak, lásd pl a numetal-féle külsőségek, de hosszabb távon a zene minősége és a hitelesség sokkal fontosabb. A limp baszkiték-ra pl gyakorlatilag már a kutya sem kíváncsi, Lemmyék meg kb bármekkora csarnokot megtöltenek.

Winternight: hogy ki is volt ellenséges, az egy remek példa, én pl nem idiótáztam és nem is trolloztam le melindán kívül senkit(javíts ki, ha tévedek).
A zosszijánnál a szöveggel vannak a legkomolyabb gondok, no meg paksi "mester" sem egy Tim Owens vagy egy Ralf Scheepers, a zene meg 12 egy tucat. A virrasztóknál pedig mint mondtam, nem áll össze az egész, kellemetlen női énekhang, a férfi énekhang semmi extra, a külsőségek cikisek, a zene meg olyan semmilyen. Egyébként fordítsuk meg a dolgot: ne te akard eldönteni, hogy mi nem gagyi és mi az.
Miért ismerjem el, hogy az én profilom linkelted be, amikor nem azt linkelted be? Mondhatnám, hogy te vagy kiszel tüncike vagy fásy ádám, te pedig valószínűleg letagadnád, mivel egyik említett személy sem te vagy.
Más fórumokon vállaltam a teljes nevem, de ott sokkal kulturáltabb volt a társaság, itt nem teszem, mivel nem akarok napi 100 spamet kapni. Btw az általad linkelt facebook oldal nem elérhető, ennyit arról, hogy valóban vállalod, ki is vagy...
[015366]
duedhel
Beavis: légy szíves fogalmazd meg pontosan, hogy mit is jelent az, hogy gagyi. Csak mert amíg ez nincs definiálva, addig ez egy teljesen parttalan vita.
Én például néhány hozzászólással lejjebb - úgy vélem - érthetően meg tudtam fogalmazni, hogy a Virrasztók esetében a prozódiával és a szövegvilággal van leginkább gondom. Az előbbivel azért, mert kidolgozatlan és fülsértő, az utóbbival azért, mert sem a halálról, sem a történelmi eseményekről szóló szövegek nem érdekelnek már évek óta. De persze akinek ez bejön, az hallgassa nyugodtan.
[015365]
cactusclone
Beavis: semmit nem jelent hány lemeze van? Ezt korábban Te írtad: "Elmondtam már párszor: a minőség és a tenni akarás a lényeg."
A tenni akaráshoz hozzátartozik a lemezkészítés, ergo sok kitartás is kell hozzá. Ezzel alaposan mellélőttél.
A minőséggel sem kéne vergődnöd és igénytelennek sem titulálni, mert abszolút nincs igazad, ez a zenekar pontosan rácáfol ezekre a jelzőkre.
A nemzetközi kiadókhoz pedig igen erős kapcsolati rendszer kell (bár ezt korábban már leírtam) és óriási szerencse is (ide tartozik az, ha vkit ők találnak meg ugye). Ez nem olyan egyszerű és sztem pont ez az ami tipikus magyar attitűd, hogy ha nem figyelnek fel rájuk akkor az már nem is lehet jó, csak szar. Pfff! Most persze dobálózhatsz, hogy voltak/vannak magyar zenészek, zenekarok akiknek ez sikerült, de egyben óriási lemondásokkal, megalkuvással is jár(hat) ez. Nézz már utána például az Ektomorfnak, vagy Báthory Zolinak aki kiment USA-ba. Laza kb.20 évébe telt az, aminek a gyümölcsét most élvezheti. Na meg nem tudhatod, hogy maga a Virrasztók mit akar, mi a további elképzelésük.
"a látvánnyal próbálják pótolni, ami a zenéből hiányzik" Valószínűleg ez a kettő náluk összetartozik, egyik a másikra épül, semmi baj nincs ezzel, ez egy koncepció, de ezt is már korábban mások leírták, csak nem figyelsz és szóród az ostobábbnál ostobább hülyeségeidet. Kurvára nincs azzal probléma, ha ezt a zenét kiegészítik színpadi dolgokkal és nem általános ruhaviselettel. Ma már több kell a népnek annál, hogy csak kiállj a színpadra és előadd a dalaidat. Sztem nem is tudod magad sem, mi a bajod ezzel a zenekarral, csak fölöslegesen puffogtatsz, amit lehetett volna máshogy, kevésbé arcbamászóan is közölni.
[015364]
Winternight
Beavis Robi, ha nem vetted volna észre, a fórumban megmarad amit leírunk, és később bármikor visszaolvasható.
És aki visszaolvassa, az azt látja, hogy több kifejezetten ellenséges megjegyzést is tettél. Pedig akár kussolhattál is volna egy olyan hírnél, ami egy általad nem kedvelt zenekarról szól.
Az, hogy mi a jó és mi a gagyi egy adott műfajon belül, azt ne te akard eldönteni. Vannak persze gagyik minden műfajban, de a Virrasztók és az Ossian pont nem azok. Szerintem ha részletesen el kellene mondani, hogy szerinted ez a két zenekart miért gagyi, nem tudnád elmondani.
Látod, én mondtam, hogy le fogod tagadni, hogy az vagy, aki.
De ha nincs igazam, akkor gyerünk, vállald magad képpel, névvel.
Én megteszem, tessék:
https://www.facebook.com/pinter.gabor.winternight
[015361]
Beavis
Winternight: ismét tipikus magyar attitűd. Ha valaki nem nyalja fényesre egy zenekar seggét, akkor egyből "támadja" őket. A virrasztók pedig semmivel sem több, mint a hasonló stílusban alkotó külföldi bandák többsége, ellenben jóval kevesebb. A heavy metallal kapcsolatban már elmondtam a hozzáállásom: semmi bajom vele, de vannak minőségi zenét játszó zenekarok, meg vannak olyanok, akik gagyit tolnak.
Rubcsics Ricsivel semmi bajom, ezt láthatod, ha visszakeresed a pár napja megjelent zosszijánnal kapcsolatos hírt és elolvasod a hozzászólásom.
Ez a facebook profil nem tudom honnan jött, de nagyon mellélőttél. A saját megélhetésed érdekében bízom abban, hogy nem nyomozó vagy.

John40: elég szomorú, hogy máshova kell mennem, ha igényes és jó zenét akarok hallgatni, mivel ez a magyar csürhe képtelen elfogadható színvonalú produkcióval előállni...
[015359]
Winternight
Ha a minőséggel van bajod, akkor még érthetetlenebb, hogy miért támadod a Virrasztókat. Teljesen egyedi koncepció, jó zene, jó szövegek, jó hangzás, hangulatos koncertek. Az egyik legjobb hazai zenekar.
De az Ossiannal nincs semmi gond. Heavy metal a Heavy metal kedvelőinek. A zene, és a szövegek is igazi heavy metal. Van egy (tizenöt évig kettő) kiváló gitáros, nem tudom mi a bajod például Ricsivel.
Hogy ki vagy? Úgyis le fogod tagadni, de tessék, lássa mindenki: https://www.facebook.com/robert.szabo.31337/music?pnref=lhc
[015354]
john40
Jó... Akkor meg húzzál a picsába "jobb" zenéket hallgatni.
[015352]
Beavis
Nem tudom kinek hiszel, de eléggé el vagy tévedve. Írd már meg, szerinted mi a monogramom vagy akár a teljes nevem.

Nem, nem azzal van bajom, hogy magyarok, hanem a minőséggel. Érdekes módon pl a Dharma legújabb albuma tetszik, pedig ők is magyarok.

Egyébként ha nektek megfelel mondjuk a zossziján által képviselt minőség, akkor hajrá, de én tuti nem vesztegetem az időm ilyen összecsapott, nívótlan szutyokra, amikor hallgathatok ezerszer jobb zenéket is...
[015348]
Winternight
Egyébként teljesen nyilvánvaló, hogy Széparc Robinak valójában mindennel baja van, ami magyar. Meglátta, hogy a Virrasztók magyar népzenei elemeket sző a zenéjébe, a szövegek pedig magyar történelmi eseményeket és a népi folklórt dolgozza fel, és ennyi már elég is volt neki ahhoz, hogy durván sértegető, trollkodó kommentekkel árassza el a zenekarral készült interjú hozzászólások rovatát.
Az Ossiannak meg, mint tudjuk, turulmadár a jelképe, ráadásul már 1989-ben el merték játszani a Feltámadott a tenger című Petőfi vers feldolgozását, később meg dalt írtak Trianonról. "Beaviséknek" ez hatalmas szálka a szemben, megbocsáthatatlan bűn.
[015346]
Beavis
Az semmit sem jelent, hogy hány lemeze jelent meg egy bandának, ugyanis hiába adnak ki pl évente új lemezeket, ha a minőséggel komoly gondok vannak és igénytelen f*s az egész.

Azt mondod részt vettek több állomásos külföldi turnén, ami tegyük fel, hogy igaz. Na most, ha valóban minőségi zenét tolnak, akkor miért nem figyelt fel rájuk egy nagyobb nemzetközi kiadó?

Na látod, ez a probléma ezzel a bandával is, hogy a látvánnyal próbálják pótolni, ami a zenéből hiányzik. Vannak olyan zenekarok, akik full átlagos cuccban lépnek fel és mégis olyan showt csinálnak, hogy ihaj.

Ez a zene pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy valaki a rajongójuknak mondja magát, csak azért, hogy kitűnjön a zossziján-f*scsapda-akela imádók köréből. Szánalmas.
[015343]
cactusclone
A külföld felé nyitás sokkal nehezebb és komplexebb, mint azt gondolnánk. Elsősorban rengeteg pénz kell hozzá, még több és erős kapcsolati tőke. Biztos, hogy nem arról van szó esetükben, hogy a tenni akarás hiányozna, ez bizonyítja az is, hogy ez már nem az első lemezük és még lehetne sorolni, tán őket kéne erről megkérdezni. Ha jól tudom voltak is külföldön többállomásos turnén vmikor. Nah, már itt letettek az asztalra olyat, amiről sok más zenekar csak álmodozik, hogy turnéra mehessen, pláne külföldre. Mi ez ha nem tenni akarás?! A minőség tekintetében sztem nem nagyon kéne beléjük kötni, mert itt megint csak túlszárnyalják a magyarországi lehetőségeket sok más zenekarral szemben. Látszik rajtuk, hogy külföldi mércével akarnak ehhez a vállakozáshoz állni. A kiadott lemezek tök jól szólnak, tök jók a borítók. A koncerteken látványt nyújtanak, nem egy szál farmerban, fekete pólóban állnak ki. Előttem szóló(k) akik nem a fikázók közé tartoznak már ezt kifejtették.

...és egy észrevétel: sem kőbányain nem szocializálódtam, sem nem tartom magam a csürhe közé tartozónak, de sztem a többiek sem magukat. Ez nem az a zene amit a csürhe hallgatna, ez annál igényesebb produkció!
[015336]
Beavis
A hozzászólásaimat olvasva talán a koszon kívül ragad rád is meg a kőbányain szocializálódott csürhére is valami...
[015332]
Melkor
én ezt esküszöm nem hiszem el, még mindig ontja magából a sok hülyeséget, egyszerűen ilyen nincs, mindenhol csak bévisz bévisz bévisz és az ő "bölcs" hozzászólásai, ez az ember sürgősen pszichiátriai kezelésre szorul, megjegyzem lehet, hogy az alatt is áll.
bévisz: "És mindezt a halottidéző, a halottkísérő vagy a koporsószögelő védelmében mondjátok? A bokámat f*som le ezektől a nevektől :D"
Remélem ez már utolsó stádiumú bélrák nálad, így nem sokáig kell már "élveznünk" míves hozzászólásaidat, vagy inkább hozzáfosásaidat! :D
[015327]
Beavis
Winternight: Jó, akkor én meg alapítok egy bandát Dózsa György névvel és olyan nicket adok a tagoknak, mint: karóhegyező, tűzrakó meg vaskorona melegítő. És természetesen mindezt az igényesség szellemében...

Duedhel: a saját koncepció nem probléma, a kivitelezés már annál inkább. A nyelv pedig "érdekes módon" nem akadályozta meg az Eluveitie-t, a Korpiklaani-t és a Finntroll-t sem, hogy nemzetközi sikereket érjenek el. Elmondtam már párszor: a minőség és a tenni akarás a lényeg.
[015326]
duedhel
Megmondom őszintén, Beavis, hogy nem teljesen értelek.
Eltekintve attól a ténytől, hogy a Virrasztók zenekar énektémái tele vannak ritmikai hibákkal, amiktől amúgy engem is kiver a víz sokszor - ahogy a szövegeikkel sem igazán tudok azonosulni -, azt azért szerintem mindannyian elismerhetjük, hogy Magyarországon (szinte) egyedülálló módon ennek a bandának van saját koncepciója, ami mind a hangzásra, mind a zenei világra, mind a szövegvilágra, mind a külsőségekre igaz. Az, hogy most az adott világ kinek mennyire jön be, egyéni ízlés kérdése.
(Amúgy én is azt gondolom, hogy ha nem magyarul nyomnák, és nyitnának egy kicsit külföld felé, akkor underground szinten vihetnék valamire, mert azért azt gondolom, hogy van rálátásom a hazai és a külföldi doom világra is, és ilyen zenekar nem sok van nemzetközi szinten sem. Amit én nagyon is sajnálok, mert kedvelem az ilyen power-szimfó-gót-doom zenéket.)
[015325]
Winternight
A Virrasztók zenekar a vidéken még ma is létező halottvirrasztás elnevezésű szertartás után vette fel a nevét. Erre épül az egész koncepció. Dalszövegek, színpadkép. És ehhez kapcsolódnak a nevek is.
Mindezt több interjúban is elmondták, ott van az internetes és online lemezismertetőkben, koncertbeszámolókban, és a zenekar honlapján is.
Sőt aki végigolvassa ezt az interjút, annak számára is világossá válik, hogy honnan jöttek ezek a nevek.
[015322]
Beavis
És mindezt a halottidéző, a halottkísérő vagy a koporsószögelő védelmében mondjátok? A bokámat f*som le ezektől a nevektől :D
[015317]
cactusclone
Melkor: ott a pont!
[015308]
Melkor
Szerintem a topic címét neked ajánlották! :)
[015306]
Beavis
Akinek ez bejön, az vagy full mélymagyar és a szájában nyál helyett is tokaji aszú termelődik vagy egyszerűen csőlátású(illetve hallású) és nem ismeri a hasonló stílusban alkotó külföldi bandákat.

Ez a "ha külföldön alakult volna ez a zenekar" dolog meg egyszerűen hülyeség, mivel a vasfüggöny már nem létezik. Vannak olyan magyar zenekarok, illetve magyar zenészek, akik külföldön is ismertek és sikeresek.
[015303]
cactusclone
Ez a zenekar, ha kicsivel nyugatabbra vagy északabbra születik meg, már rég befutottak volna. Nagyon nagy kreativitás, ötletesség rejlik bennük. A zene tök egyedi, a megszólalás pusztító. Kedvelem őket nagyon! Ja és 10-ből 10 pont idióta!
[015301]
rigilaci
de csak éhes
[015299]
Beavis
A 10 pont oké, de mennyiből? 100-ból vagy 1000-ből?
[015297]
Winternight
Jó volt olvasni ezt a részletes és nagyon alapos interjút, külön öröm, hogy ezúttal a zenekar valamennyi tagja meg lett szólaltatva.
Pár héttel ezelőtt beszélgettem egyikükkel, tőle tudom, hogy az idei hosszabb programban ott lesz a legkedvesebb számom a Halál színei albumról, amit eddig - tudtommal - még nem játszottak élőben.
Kíváncsian várom az új lemezt is, biztos vagyok abban, hogy ez is ugyanolyan 10 pontos anyag lesz, mint a korábbiak voltak.
(A trollnak ezúttal nem dobok tápot.)
[015294]
Beavis
Nehéz eldönteni, hogy a zene vagy a tagoknak adott "művésznév" a gázosabb.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
2020. június 3. (szerda) 14:40

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is forgatott a nótához, mégpedig a veresegyházi főhadiszállásukon, ahol a dalt is rögzítették. A klip operatőre Bikali Sándor volt, a vágást pedig maga Balázs Mihály végezte. "A Comin' Around a mondanivalóját és az atmoszféráját tekintve is agresszívebb a megszokottnál; kitörés, kiugrás a komfortzónából. Az embert néha, a sok átgondolt koncepció közepette elkapja az érzés, hogy 'azt csinálok, amit akarok', és ezt ösztönös formában ki kell adnia magából, akár az árral szemben is úszva."   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   FATAL ERROR - Comin' Around (2020)  

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS