PETŐFI TV - Ma indul, a Petőfi rádióban pedig új rockműsor lesz

A Hajtómű műsort Babicky Tibor író, költő vezeti majd

2015. március 15. (vasárnap) 09:27 | utoljára módosítva: 2015. március 15. (vasárnap) 09:28

Ma este indul el a Petőfi Tv az m2 esti műsorsávjában. A minden nap 20 órától jelentkező Petőfi Tv nem kizárólag zenecsatorna lesz, de erős lesz rajta a zene szerepe.

A bemutatkozó adás március 15-én este nyolc órakor indul, egy rendhagyó adásmenettel. Vasárnap ugyanis az Erkel színházból jelentkeznek élőben, ahol rapperek, zenészek és színészek öltöztetik modern köntösbe a magyar költészet klasszikusait.


Rónai Andrásnak (dalszerzo.hu) arról is beszélt Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és Tv felelős szerkesztője, hogy mi a Petőfi brand üzenete; hogyan segíti a magyar könnyűzenét és mik ennek a korlátai (mondjuk a rock és metal tekintetében)...


"Mi a Petőfi brand lényege, amit kommunikál?

'Abban a jó helyzetben vagyunk, hogy a Petőfi víziója nagyon jól azonosítható a névadóval. Végső soron egy emberképről van szó: nyitott gondolkodású, szabadságszerető, innovatív, megértésre törekvő, a másik ember és a társadalom iránt érzékeny, segítő, felelősséget vállaló ember. Ha dalidézettel válaszolhatnék, akkor: kezdjetek el élni.'


A Petőfi Rádiónak erős profilja az új magyar zenék bemutatása. Ez a tévére mennyire lesz jellemző?

'Zenészkörökben sokan teszik függővé magukban a sikerességüket a Petőfi Rádióban való szerepléstől. Ez önmagában nem igaz, de nyilvánvalóan van súlya annak, hogy a Petőfi Rádióban ki hogyan jelenik meg. Mint ahogy az is igaz, hogy a Petőfi Rádiónak nem feladata megoldani a magyar könnyűzenei élet egészének problémáit; de nem tudunk eltekinteni attól sem, hogy bizonyos mértékű segítséget, ösztönzést tudunk adni.

Az ilyen típusú felelősségvállalás elől a Petőfi soha nem futamodott meg, és még inkább nem fog. Vannak fontos ügyek, amelyeket vállalunk, többek között ilyen az új magyar zenék, dalszerzők, dalok beléptetése, nyilvánosság és megjelenési lehetőség biztosítása.

A Petőfi TV-ben az az alapvető célkitűzésünk, hogy a képi megjelenítéssel is segítsük azokat a dalokat, amelyek a rádióban szólnak, a Petőfi Rádió tágabban értelmezett zenei kultúrájához tartoznak. Egy példa a platformok együttműködésére: március 16-án az Ivan and the Parazol új dalát bemutatjuk reggel bemutatjuk a rádióban, Talpra magyarban; este pedig a klipet a tévében. A műsor után pedig éjfélig exkluzívan a Petőfilive-on lesz megnézhető online formában.

De ezzel együtt a Petőfi TV nem zenecsatorna abban az értelemben, hogy nem egymás utáni klipek adják a tartalmat, hanem televízós tartalmak lesznek. Köztük természetesen videoklipek is, és sokszor fogunk beszélni zenéről, vagy zene által valamiről. De végső soron az élet dolgainak sokkal szélesebb spektrumát fogjuk érinteni, mint a zene.

Lesznek olyan vállalt témák, amelyeket egy héten keresztül fogunk kifejteni. Olyanok, amelyek a tágan értelmezett célcsoportunkat életbevágóan érintik; ez korosztály szempontjából 16 és 35 közé esik (ez több korcsoport). Az albérlet, a párkapcsolat, a társas kapcsolatok, sok minden, ami aktuálisan foglalkoztatja őket. Alternatívát szeretnénk nyújtani nekik ahhoz képest, hogy milyen éjjel-nappal Magyarország. Egy olyan generációról beszélünk, amelyben a kutatások szerint tehetséges, de hiányzik belőle az ösztönző erő. A Petőfi ebben az ösztönzésben kíván segíteni.'


A magyar realitásokat ismerve gyakran belefuthattok majd egy olyan problémába, hogy egy dal jó, de a hozzá készült klip anyagi korlátok miatt nem profi.

'A Petőfi Rádiónak, TV-nek, az egész platformnak vállalása az új magyar zene propagálása, segítése. Ugyanakkor vannak műfaji korlátok, amelyek bizonyos határokat szabnak ennek a vállalásnak. Ezáltal keletkezett most egy új dilemma a tévé közbelépésével, hogy az, ami dalban jó, az képi megjelenésében képvisel-e hasonló értéket. Nyilván lesz itt is egy olyan minőségi határ, ami alatt nem mondhatjuk azt, hogy építő jellegű a tartalom.

Sőt, ott is dilemmáink vannak, ami akár korhatár besorolásnál is jelentkezik, hogy vannak határozottan jó klipek, amelyek olyan vizuális elemekkel operálnak, hogy nem adhatjuk le ezeket kommentár nélkül. Például Romain Gavras klipjeire gondolok: nagyon erős, filmszerű klipek, de önmagában nem adhatók le, kell teremteni nekik egy értelmezési keretet. Itt lehet, hogy a dal leválik a klip üzenetéről.

Azt szeretjük, ha vizuálisan a klip erős, de tévés megfontolások vannak a tévésugárzásnál, és rádiós megfontolások a rádiósugárzásnál. De mindkét platformon igaz, hogy a nekünk adott eszközökkel, a nekünk adott műfaji korlátokon belül segítsük az új magyar könnyűzenét.'


Gyakran előkerül, legutóbb például az Óriás Ossian-feldolgozása kapcsán, hogy sokan keveslik a rockzenét, a metalt a Petőfin.

'Több mint egy éve van a Rockzóna című műsorunk, amelyben a rock újdonságait játsszuk le. Áprilistól pedig lesz egy új rockműsor is Hajtómű címmel, és ebben lesz metal is. A rock mint attitűd elemzésére, közvetítésére jön létre. A műsovezetője Babiczky Tibor, író, költő lesz, akit a hallgatók ismernek az Ikonikus dalok magyarul című sorozatból.

Tehát egy nagyon jelentős kortárs művész vállalkozik majd arra, hogy értelmezze a rockhoz, különböző áramlatokhoz tapadó téveszméket, tévedéseket. Például a dalszövegekkel kapcsolatban: sátánista vagy nem sátánista, hívő vagy nem hívő – mik itt a határok, mik a valós értelmek, a szimbólumok mögött van-e valami tartalom, tudatos használat. Ezeket a témákat műsor mind felvállalja.

Tudjuk, látjuk, hogy a keményebb rock és a metal milyen fontos Magyarországon. Olyan érzések és gondolatok közvetítője, amelyek nem megkerülhetőek. Az egy műfaji kérdés a Petőfi Rádió jelenlegi státuszában, hogy ezt a tartalmat hogyan tudjuk hatékonyan átadni minél szélesebb közönségnek.

Ez ebben a pillanatban nem jelenti azt, hogy ilyen típusú zenét napközben olyan sokat tudnánk játszani; ezt el kell fogadnunk, ez így van. És szükség volna arra is, hogy a magyar rock vagy metal zene 2015 hangzásának megfelelően szólaljon meg, és ez nincs mindig így.'


Az A38 és az Akvárium fontos helyszíne lesz a tévének.

'Azért lesz ez két fő helyszínünk, amiért már régóta kapcsolatban vagyunk például a Szigettel, Volt Fesztivállal, különféle produkciókkal: ízlésbeli azonosság és értékazonosság is van közöttünk, és célazonosság: hogy serkentsük, ösztönözzük a ránk bízott eszközökkel a magyar zenei színtér erősödését. A Petőfi brand televíziós részét lépésről lépésre, fokozatosan fogjuk építeni.

Március 15-én ennek az első köre indul el, amelynek a legfőbb történése az este 20, de még inkább 21 óra és 22.30 közötti élő magazinműsor, amelynek adóstúdiója, egyben egyik fő helyszíne az A38 Állóhajó, a másik fő helyszíne pedig az Akvárium klub. Ez azt is jelenti, hogy a helyszíneken lévő élet erősen jelen lesz ebben a magazinműsorban, sok lesz az egymáshoz kapcsolás, valamint az ezeken kívül számos más helyszínre kapcsolás is, így például vidéki színtereket is bemutatunk. A helyszíni történések, azok műfajai nyilván adnak egyfajta pulzálást."


Rónai András teljes interjúját ide kattintva olvashatod el."Vasárnap este a Petőfi Tv házigazdái egy csaknem kétórás élő műsorfolyamban mutatkoznak be. A készítők szerint az új csatorna a fiatalos és a világra nyitott embereknek szól.

Fodor Imre évek óta dolgozik a televízióban, mint technikai rendező. Többek között ő lesz az új csatorna egyik arca. A műsorvezetők között ott lesz Tatár Csilla, akit már A Dal című műsorból is ismerhetnek a nézők. De feltűnik majd Rátonyi Krisztina is, aki korábban A legokosabb osztály című műsor házigazdája volt, vagy Galán Angéla, aki pedig az Angi jelenti című magazint vezette. A csatorna házigazdái fővárosi szórakozóhelyekről, klubokból jelentkeznek be élőben nap, mint nap."

www.petofilive.hu
 

 

Hozzászólások

[015219]
szasza666
A készítők szerint az új csatorna a fiatalos és az ostbaságra nyitott embereknek szól.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
IN FLAMES - Szöveges videóval a Clayman daluk 2020-as verziója
2020. június 5. (péntek) 18:41

Pár napja elkezdte felcsigázni az érdeklődést az In Flames, és ahogy ígérték, meg is érkezett a pénteki bejelentés: új kiadást kap a 2000-ben megjelent, azaz most 20 éves Clayman albumuk. A szeptember 4-én érkező szülinapi kiadás egy frissen remaszterizált változat lesz (Ted Jensen - Pantera, Deftones stb.), de lesznek más újdonságok is, például egy új instrumentális tétel, a Themes And Variations In D-Minor, valamint négy nótát újra fel is vettek Howard Benson producerrel (My Chemical Romance, Papa Roach stb.). A Chris Lord-Alge (Green Day, Rob Zombie stb.) által megkevert négy szám: Bullet Ride, Only For The Weak, Pinball Map Clayman. A Clayman új verziója már meg is hallgatható. IN FLAMES - Clayman 2020 (09/04 - Nuclear Blast) Side A: 01. Bullet Ride 02. Pinball Map 03. Only For The Weak 04. …As The Future Repeats Today 05. Square Nothing Side B: 06....

OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below
OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below

Új videoklipes dallal jelentkezett a prog metalos texasi Oceans Of Slumber. A Cammie Gilbert énekesnővel még 2015-ben megerősített banda negyedik albuma, a 2018-as The Banished Heart lemez...

UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn
UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn

Áprilisban visszatért volna Budapestre a black metalos amerikai Uada, a koronavírus miatt azonban a koncertjük elmaradt. Jó hír viszont, hogy szeptemberben kijön a portlandi brigád...

KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead
KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead

The Absence Of Presence címmel június 26-án jelenik meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerektől pedig már lehet is ismerkedni a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a...

AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!
AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!

Mielőtt mindent elsöpört volna a koronavírus, úgy volt, hogy július 24-én - 26 év után - visszatér Magyarországra az Aerosmith. Az eddig csak későbbre halasztott 2020-as turnénak most...

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek
THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek

A neofolk, medieval folk vonalon Nyugat-Európában is jól ismert Moon And The Nightspirit hetedik albuma Aether címmel június 19-én jön majd ki a német Prophecy gondozásában. A 2017-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS