MOBILMÁNIA - "Amit a média tesz a magyar rockzenével, az 'műfaji' holokauszt!"

A Fénypokol album és a tavaszi turné kapcsán készült az interjú Zefivel

2015. február 8. (vasárnap) 14:16

Ezen a hétvégén már elindult a Mobilmánia 2015-ös turnéja,  amely a novemberben megjelent új albumhoz, a Fénypokolhoz kapcsolódik.

A jövő hétvégén Szegeden folytatódik a körút, most pedig elolvashatod azt az alapos interjút, amit Kiss T. Attila készített a Mobilmánia vezetőjével, Zeffer András billentyűssel és énekessel.


www.facebook.com/mobilmaniaofficial

www.mobilmania.rockband.hu"A Zeffer András vezette Mobilmánia tavaly október végén jelentkezett a Fénypokol című harmadik stúdiólemezével. A Vagyunk és maradunk még című legutóbbi koncertkiadványuk megjelenése után alapos vérfrissítésen esett át a Mobilmánia, hiszen a három 'öreg' rocker legenda – Zeffer András, Kékesi Bajnok László, Donászy Tibor – mellé három fiatal tehetség érkezett: Molnár Péter 'Stula' énekes, valamint két gitáros, Kispál Balázs és Csintalan Márk. A csapat egy méregerős stúdiólemezzel örvendeztette meg a rajongóit. Erről az albumról, az aktuális felállás létrejöttéről, a stúdiómunkálatokról, valamint a tavaszi klubturné legfontosabb tudnivalóiról kérdeztem a zenekarvezető, billentyűs Zefit, aki még egy nagyon szimpatikus célból elindítandó kampány ötletéről is beszámolt."


Az elmúlt időszakban túlestetek két gitáros- és egy énekescserén, ennek ellenére kivétel nélkül csak dicsérő szavakkal és pozitív kritikákkal lehet találkozni a Fénypokol lemezt illetően. Gondoltad volna, hogy ilyen jól kijöttök ebből a – sokakat talán végleg padlóra küldő – nehéz helyzetből, vagy te sem voltál mindig kizárólag pozitív hangulatban?

"A változás hozhat jót és rosszat is. Soha nem látható előre, de van az a pont, amikor érzed, hogy muszáj váltanod. A zenélés nekem óriási örömöt jelent akkor is, amikor csak otthon zongorázom, de amiért mégis több évtizede csinálom, az a színpad, a közönség szeretete, amiből már a koncert első öt percében több energiával töltődöm fel, mint bármi másból. És ha ezt a semmi máshoz nem hasonlítható örömöt valami beárnyékolja, akkor lépni kell!

Nem kell, hogy a zenészek őrült nagy barátságban legyenek, de ha nem szeretnek együtt lenni, az rátelepszik a hangulatra és a közönség is rögtön megérzi ezt. Amikor Rudán Joe-tól elbúcsúztunk, még nem tudtam, hogy ki lesz az utódja, de két hét múlva már odasodorta a szél Stulát, akivel elkészítettük a valóban nagyon sok pozitív kritikát kapott új lemezünket. Nehéz meghozni ezeket a döntéseket, de most, egy évvel a változtatás után bátran mondhatom, hogy jó döntést hoztunk. Sokan szeretik a dalainkat, régi és új szerzeményeinket.

A lemezeinket a mai viszonyokhoz képest jól vásárolják és hihetetlen, több tízezres méretekben töltik le – sajnos – ingyen. Ennek nem igazán örülök, viszont így sokan megismerik az új dalokat. Talán kellenek is az ilyen vértisztítások a zenekarokban. Ez a vér most frissebb. A zene is jobb, a hangulat is, és nem utolsó sorban, sok koncert előtt állunk 2015-ben."

 Kérlek, ne értsd félre a kérdést, de egyszer sem fordult meg a fejedben, hogy feloszlasd a zenekart?


"Nem az a fajta ember vagyok, aki könnyen feladja a dolgait. Furcsa lehet, de szeretem a kihívásokat. Szeretem a rock zenét és szeretek ezért a zenéért tenni is! Pedig sok áldozattal is jár, a közönség amennyire tud szeretni, annyira tud – néha ok nélkül is – kíméletlen lenni. Engem és idősebb zenésztársaimat a közönség 30-40 éve hordoz a tenyerén! Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is naponta ösztönöznek újabb és újabb dolgokra.

Egyrészt a Mobilmánia annyira hozzám nőtt, hogy azt biztosan nemhogy feloszlatni nem fogom, de azt hiszem, addig csinálom, míg létezem, és amíg tetszik az embereknek. Minden változás után valami újat találok ki, valami újabb zenei, vagy emberi fordulattal több lesz a zenekar. Ezt bizonyítja az a nyolc kiadvány, amit hét év alatt megcsináltunk, és a több, mint 250 koncert is.

Minden koncertre úgy érkezik a Mobilmánia, ahogy az 'illik' egy rockzenekarhoz. Igyekszünk nem csökkenteni semmin, pedig a körülmények szorítják a nadrágszíjat. De ami jár a közönségnek, az jár. Ők az én nagy tolóerőm. Idén 38 éve, hogy a szakmában vagyok és dolgozom gőzerővel. Ezt az ő szeretetüknek köszönhetem!" (nevet)Neked van ilyen jó érzéked a tehetségek felkutatásához, vagy ajánlások alapján kerültek be a friss arcok a csapatba?

"Nekem talán ahhoz van érzékem, hogy ki illik hozzánk. És ha látom, hallom a kiszemelt új tagokat, akkor ráérzek arra, hogy mit kell formálni, hogy a közönség egyből a szívébe zárja őket. Jó kiállású srácoknak van ez a rockszínpad kitalálva. A rockzenészeknek megvan a maga külsőleg is vonzó alkata, fazonja és ehhez kell még természetesen az is, hogy a hangszerén legalább világszínvonalon tudjon zenélni! (nevet)

A gitárosok a rockzene páncélosai. Az énekes mellett ők kell, hogy nagyon, de nagyon jók legyenek. Nem ajánlásokra építek ilyenkor, hanem kizárólag csak a saját megérzéseimre. A kiváló hangszertudás alapvető dolog, ehhez jön a jó kiállás és nálam fontos a személyiség és a munkabírás is. De a legfontosabb, hogy ő maga nagyon akarjon muzsikálni, nagyon akarjon rock zenész lenni! Ha ő nagyon akarja, akkor jó helyen van, hiszen mi az eddigi 30-40 évnyi tapasztalatunkat mellétoljuk és máris egy másik bolygón találhatja magát!

A Mánia-birodalomban benne van a feleségem is, akinek a munkája nélkülözhetetlen számomra. Az ő véleményére sokat adok, nagyon jó megérzései vannak. Elég makacs vagyok, de nem vagyok meggyőzhetetlen. Egy-egy ilyen döntés több évig egybetarthat egy formációt, vagy hetek alatt szélnek mehet a banda. Döntéseimet természetesen megbeszélem Horváth Attilával és Vikidál Gyulával is, miután Bajnokkal és Donászy Tibivel is egyeztettem. Miután megvannak az új társak, akkor következik a betanításuk és a zenekari tagok felé az ismerkedési est. Eddig még mindig megveregették a vállamat!" (nevet)Kizárólag Stula hangjára írtátok a számokat, tehát az elmúlt egy esztendő termése a korongra került tizenöt szerzemény?

"Már korábban elkészültem pár szerzeménnyel, ezeket aztán hozzáigazítottuk kissé, de a dalok többségét már az ő hangjára írtuk. Stulára 2014 januárjában találtam és azonnal elkezdtük a munkát. Na, nem az új lemezt… (nevet) Zenésztársaimnak csak akkor mutattam be, amikor már túl voltunk egy jó hónapnyi énekpróbán. Kértem, tanuljon meg öt dalt, majd ezeket kivesézve a próbateremben, vagy az otthonomban egy szál zongorával heti 5-6 napot, déltől este 9-ig megállás nélkül próbáltunk kettesben.

Mivel Stula korábban inkább metal zenét énekelt, jóval szűkebb volt a hangterjedelme. Aztán elkezdtünk ének leckéket venni, hogy jobban és jobban nyíljon a torka. Persze baromi óvatosan tettük ezt, mert tudtam azt is, hogy akár végzetes következményei is lehetnek, ha valamit rosszul irányítok, de ösztönösen jól haladt. Ő egy zseniális tehetség, egy csiszolatlan gyémánt, aki nagyon akarta ezt és mindent meg is tesz érte. Jó barát, egy rendes, motoros srác. Egyre jobban bírjuk egymást.

De visszatérve az eredeti kérdéshez, így elsajátította azt a fajta mai énekstílust, amit a rock zenében nagyon kevesen tudnak. Ráhangolódott a régi dalainkra és ekkor már neki is állhattunk az új daloknak, amik természetesen már kizárólag neki íródtak. Öröm vele dolgozni. Jó hallgatni a próbákon és a koncerteken is nézni a félelmetes lendületét.

Aki először látja őt, azonnal megszereti, és ismét hallani akarja. Ő a Mobilmánia frontembere, így nagyrészt rajta múlik, hogy sikeresek leszünk-e. Nem kis felelősség ám ez! Miközben a dalok íródtak, elkezdtünk koncertezni is, ami szintén jót tett a hangjának és a zenekart is összecsiszolta. A lemez felvételeire a SuperSize Recording Stúdióban kerülhetett sor a lemezkiadónk jóvoltából. (Addig sírtam nekik az irodában, míg belementek.) Így október 27-én meg is jelenhettünk a Barba Negra Klubban a Fénypokol című új Mobilmánia albummal. Azért gondolj ebbe bele: nem hogy elkeseredtünk volna a tagcserék után, hogy 'jaj mi lesz...', hanem hihetetlen erővel megléptük a lehetetlent, és sikerült!" (nevet)Stula már szerepelt korábban néhány kiadványon, így neki nem lehetett újdonság a stúdiós munka, de a gitárosaidnak volt már kimondottan lemezt feljátszó tapasztalata vagy most dolgoztak először ennyire komoly körülmények között?


"Úgy gondolom, hogy ilyen körülmények között még egyikük sem dolgozott. Nem véletlenül akartam a SuperSize stúdiót, mert ez a legjobb ma Magyarországon és nem csak itthon, de Európában is a jegyzett, jó stúdiók közé kezd tartozni. Ma már világsztárok veszik itt fel a lemezeiket. A stúdió is nagyon inspirált engem, de a többieket is.

Nóniusz Gábor hangmérnök barátommal sokat pöcsöltünk, hogy egy mai, dögös hangzást alakítsunk ki. Megcsináltuk azt, amiről eddig még csak hallottam, hogy ilyet is lehet. A felvételek előtt heteket egyeztettünk, hogy milyen hangszereket használunk, milyen technikákat fog alkalmazni. Zseniális kis ember, szeretem! (nevet)

Hihetetlen tempóban dolgoztunk vele, tizenöt napig szinte minden nap, reggeltől hajnalig! Ő is sokban hozzájárult a Fénypokol sikeréhez! Fárasztó volt, de az új csapattal egyből kialakult első közös élményünk, a nagylemez felvétel! Fontos, hogy legyenek közös élményeink, dolgaink, tudjunk együtt sírni, együtt szeretni, de leginkább együtt örülni."MOBILMÁNIA - Így készült a Fénypokol album (werkfilm)A meglehetősen attraktív frontoldal miatt kikerülhetetlen téma a borítófotózás. Kinek az ötlete volt ez kép? Könnyen megtaláltátok a megfelelő hölgyeket a feladatra? Szimpla figyelemfelkeltésnek szántátok ezt a fotót, vagy van valami mögöttes tartalma, mondanivalója is?


"Ha hiszed, ha nem, az alapötlet a feleségemé volt, de tényleg! (nevet) Ennek a témának a megvalósítása nagyon izgalmas volt. Egyrészt, ha ezt rosszul csinálod meg, akkor ízléstelen is lehet, ha jól, akkor csoda. Ez hála Istennek és Mönich Laci fotós barátunknak, jól sikerült. Sokat készültünk a fotózásra – na nem úgy! – hanem a tervezésben. Le kellett modellezni a távolságokat, a helyszínt, a területet, amibe beleképzeltük ezt a dolgot. Ezt csakis felülről lehetett fotózni. Ennek a kialakítása sem volt egyszerű, megfelelő műterem kellett.

A fotós a plafonra rögzített 'tepsiben' feküdt fölöttünk kb. 3 méterre és ebben a helyzetben fényképezett legalább három órán keresztül! A lányokat a V.I.P. Hostess cégtől kaptuk. Gyönyörűek és üdék voltak. A fotózás előtt kaptam egy e-mailt az ügynökségtől, ahol a sok-sok gyönyörű csaj közül nekem kellett őket kiválasztani. Na, ennél kellemesebb munkám még nem volt! (nevet)

Őszintén szólva nem nagyon díjazom, hogy mostanság már csak szörnyeket, meg halálfejeket lehet látni a rock/metal CD borítókon. Aztán volt bennem egy olyan igény is, hogy olyan legyen a frontoldal, amire a vásárló felkapja a fejét. Na, ez bejött. Ezt a borítót mindenki megnézte, megnézi. Mindenkinek van jó, vagy rossz véleménye, tehát beszélnek róla és ez jó! De nem öncélú, van mondanivalója. Az első elkészült dalszöveg volt a Fénypokol. Zseniális szöveg, az egyik kedvencem. Már akkor sejtettem, hogy ezt választom az album címének is. Ha valaki azt figyelmesen hallgatja, megkapja a választ, mi is az a fénypokol!

De egyértelmű, hogy nekünk, férfiaknak a csajok hozzák az életünkbe a legtöbb fényt, az örömöt, a boldogságot. Beragyogják az életünket, de ők tudják azt pokollá is tenni... Egyébként a borítófotó pont olyan lett, amilyennek elképzeltük. Amikor megkérdeztük a zenekar tagjait arról, hogy melyik része tetszett legjobban a lemezkészítésnek, szerinted mit mondtak?!" (nevet)Sokak szerint ez a legerősebb Mobilmánia lemez? Te is így gondolod?


"Igen!"Tudom, hogy ebben nem te vagy az illetékes, inkább a tisztelt szerkesztő urakat kellene megkérdezni, de szerinted miért nem játszanak a rádiók igényes hazai rock/metal számokat, többek között például Mobilmánia szerzeményeket? Miközben ennek a stílusnak a rajongói, szimpatizánsai folyamatosan, tehát nem az aktuális zenei divattrendet követve, rockklubokat töltenek meg és ilyen jellegű fesztiválokat tartanak el. Tehát a stabil hallgatói réteg biztos meglenne.


"Nem azért nem játsszák a rádiók, mert rossz, vagy nincs rá igény, vagy mert nem tetszik a szerkesztőknek, hanem azért, mert minden, ami média, az politikai körökhöz tartozik. Manipulált az egész. Ugyanúgy, mint régen. Ezen a téren semmi nem változott. Utálom az egészet. Nekünk ez nagyon rossz. Mint szerzőknek, mint előadóknak is, és nem utolsó sorban a közönséget is megkárosítják ezzel, hogy még csak lehetőségük sincs rockzenei rádiót választani.

Bárhol a világon hallgathatsz rock rádiót, sőt szinte mindenhol az az uralkodó adó! Nagyon sokat lehetne ezen keresztül adni mindenkinek. A rock sokkal mélyebb, igényesebb zene – dalszöveggel együtt értve –, mint amit általában a rádiók ránk erőltetnek. A rockzene az a stílus, ami mindig megmarad, valóban örök és elpusztíthatatlan. Ez így igaz!

Mint már mondtam, nem csak művelni és hallgatni szeretem a rock zenét, de tenni is érte! A fejembe vettem, hogy elindítok egy kampányt, aminek a lényege, hogy ha már csináltak a nagyszüleinknek, szüleinknek Dankó Rádiót, ami örvendetes, mert ők azokat a zenéket hallgatták, és van Bartók Rádiónk a komolyzene kedvelőinek, és a Petőfi Rádiót már kisajátította a mai alter- és popzene, akkor kérünk mi is egy olyan rádiót, amin meg mi nőttünk fel. Ennyi nekünk is jár, ráadásul a rock nem kötődik olyan nagymértékben generációhoz, hiszen a mi koncertjeinken is 10-től 70 éves korig szórakoznak.

Tudván tudom, hogy szinte nincs ebben az országban olyan lakás, család ahol a Mobilmánia tagjai közül ne lennénk ott valahol egy polcon valamelyik dalunkkal, lemezünkkel, zenekarainkkal. Akkor már csak meg kellene ezt érteni a média jeles képviselőinek, vagy az ide tartozó minisztériumoknak, hogy nem lehet minket letörölni a térképről!

Addig úgy sem nyugszom, amíg nem lesz ennek az országnak egy közszolgálati rock rádiója. Lesz, mert lennie kell! És bár erős szavak, de mégis ide illenek, mert amit a média tesz a magyar rockzenével, az diszkrimináció, vagy még durvább, amit most olvastam valahol ezzel kapcsolatban: egy 'műfaji' holokauszt!"


A komplett Zefi interjút ide kattintva olvashatod el.

 

MOBILMÁNIA - Fénypokol (a 2014-es album)


 

MOBILMÁNIA „Fénypokol" tour 2015,
vendég: Vikidál Gyula (az utolsó 5 városban)
előzenekarok: Code Civil és a Bermuda RD
(kivéve Nyíregyháza és Kaposvár)

02.14. Szeged
02.28. Miskolc
03.06. Nyíregyháza
03.07. Debrecen
03.14. Békéscsaba
04.11. Győr
04.18. Kaposvár
04.25. Szolnok
04.30. Veszprém
05.09. Budapest, Barba Negra Music Club

Jegyek elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft
(elővételi infók a koncerthelyszíneken)


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS