EARTH - A drone metal alapcsapata szerdán az A38 Hajón lép fel

1989-ben indult a csapat, most először jutnak el hozzánk

2015. február 2. (hétfő) 09:23

Szerda estére igazi zenei csemegét kínál az A38 Hajó, ugyanis első ízben lép fel Magyarországon a belassult drone zenék királya, műfajalapítója, a Dylon Carlson gitáros vezette seattle-i Earth.


A '80-as évek végén elindult csapat súlyos, torzított gitárokra és embertelen szubbasszusokra épülő, monumentális kompozícióiban február 4-én mélyedhetsz el, és fontos infó, hogy elővételes, kedvezményes árú jegyet holnap válthatsz utoljára.

Az Earth a szeptemberben kiadott, Primitive And Deadly című friss lemezét mutatja be az A38 Hajón, előzenekarként pedig a noise-duó Black Spirituals és az egykori Earth-tag, Don McGreevy lép fel, utóbbi a neves avantgárd dobos, Rogier Smal társaságában.


A koncert Facebook oldalaEARTH - From The Zodiacal Light (a 2014-es Primitive And Deadly albumról)"Az amerikai iparváros, Seattle a kilencvenes évek elején nem csupán a mindent elsöprő grunge-hullámot adta a világnak, hanem egy jóval kompromisszummentesebb műfajt is: a drone metalt. Ennek a belassult, súlyos gitárokkal, szubbasszusokkal és noise-hoz közelítő torzításokkal brutális hatást gyakorló irányzatnak máig az egyik legnevesebb, műfajteremtő zenekara az Earth. Negyedszázados pályafutásuk során most először lépnek fel Magyarországon.

Az alapító, Dylan Carlson minimalista gitárjátékát sokan ma is etalonnak tartják - a sors iróniája, hogy Carlson nem elsősorban arról lett híres, hogy ő találta ki a drone-t, hanem arról, hogy ő vette azt a puskát, amivel jó barátja, Kurt Cobain öngyilkos lett. (Egy korai Earth demón Cobain énekelt is.)

Az Earth egyébként is ezer szállal kapcsolódik a seattle-i grunge-hoz, első lemezeit a stílus legfontosabb kiadójánál, a SubPopnál jelentette meg, a legutóbbi albumon pedig nem más énekel vendégként, mint a február végén az A38 Hajón szintén fellépő Mark Lanegan.

Nehéz elmondani, hogy az Earth - amely folyamatosan változó tagsággal végig Carlson megaprojektje maradt - mekkora hatással volt az amerikai drone-doom rock-metal színtérre. A legtöbbet persze a Sunn O))) tanult Carlsonéktól. Stephen O'Malley több borítót is tervezett a zenekarnak, amely a kilencvenes évek közepén majd' egy évtizedre tetszhalálba és heroinmámorba menekült. 2003 környékén azonban az Earth feltámadt hamvaiból, némiképp megváltozott hangzással és felfogással, de a legfontosabb drone-alapelvekből, mindenekelőtt a gitárközpontú minimalizmusból mit sem engedve.

A 2014-es Primitive And Deadly albumon már valósággal 'rokkol' az Earth, nevéhez méltón egyfajta Black Sabbath-csontvázat előállítva (az Earth a Black Sabbath korábbi neve volt). Mi több, már énekhangok, vendégek, valamint egészen dalszerű képződmények hallhatók rajta. Ettől függetlenül az Earth a színpadon éppen olyan erőteljes szónikus csapást mér a közönségre, mint régen. Erről az A38 Hajó közönsége is meggyőződhet majd február 4-én.Az Earth előzenekara egy kompromisszumokat valóban kevéssé ismerő duó, a Black Spirituals lesz, amely nevével ellentétben korántsem áhítatos gospelek előadásával foglalkozik. Sokkal inkább jóféle noise-zal döngöli földbe a hallgatóságát. Szinte száz százalékig improvizatív produkció ez: egyfajta merzbow-i fehér zajból, megkínzott gitárhangokból, valamint Trammer elegáns, szvinges dobolásából emel nagyszabású hang-építményeket, a kontakthibát művészi kifejezőeszközként kezelve.

"A zenénk egy érző gépezet" - mondja a kortárs komolyzenével foglalkozó Zachary James Watkins, és ennél pontosabban talán nem is lehet leírni a Black Spirituals produkcióját."


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE MILFGLUE! - Már négytagú a szolnoki brigád, új dal és videó: Hiányzom
2021. április 13. (kedd) 06:29

Hiányzom címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a szolnoki The Milfglue! zenekar, a stílusuk "a rock, a grunge és a punk rock jegyeit hordozza". "A nemrég alakult, korábban trióként zenélő szolnoki banda időközben 4 tagúra bővült. A dalonként csepegtetett 10 számos albumuk soron következő tétele a Hiányzom."   www.facebook.com/Milfglue THE MILFGLUE! - Hiányzom (2021) THE MILFGLUE! - Perverz tél (2021) www.instagram.com/themilfglue  

GOJIRA - Dalpremier szöveges videóval: Into The Storm
GOJIRA - Dalpremier szöveges videóval: Into The Storm

Fortitude címmel április végén jelenik meg a Gojira új albuma, a 2016-os Magma lemez utódja, negyedik előzetesként pedig a szöveges videóval kísért Into The Storm dallal lehet...

BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk
BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk

Sagittarius A* címmel és 13 számmal érkezik majd a tavasz folyamán a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk bandától már...

PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa
PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa

Existential Reckoning címmel még tavaly ősszel látott napvilágot a negyedik Puscifer nagylemez, a Tool frontember, Maynard James Keenan másik bandájának friss videója pedig a Bullet Train...

BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same
BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same

You Hear Georgia címmel május 28-án lát napvilágot az atlantai southern rocker Blackberry Smoke új stúdióalbuma, a 2018-as Find A Light lemez utódja. Harmadik előzetesként a szöveges...

ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből
ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből

Global Warning című harmadik albumán dolgozik Ziskó Olivér dobos (ex-Sear Bliss, ex-Alfred’s Violin), most pedig egy olyan dalhoz készült el a különleges videója, amelyben a könnyen...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS