TRANSYLMANIA - Megjelent az erdélyi folk rockerek új albuma

Tavalyelőtt a Kormoránnal készült közös lemezük

2015. január 12. (hétfő) 08:05 | utoljára módosítva: 2015. január 12. (hétfő) 08:07

Még decemberben jelent meg az erdélyi folk rocker TransyMania új albuma, amely a XII. címet kapta.A lemez kapcsán most Szombathelyi Tamás írását olvashatod el:

"Különös dolog arról írni, hogy megjelent az új TransylMania album, hiszen sokat kellett várni a 2008-as Mert tudnom kell lemez óta. Igaz, az élet nem állt meg a csapatnál sem, s ez nemcsak abban nyilvánult meg, hogy tagok jöttek is, mentek is, még mielőtt valaki erre gondolna, hanem klipekben, Kormoránnal közösen készített CD-ben (ahol pár új dal már előkerült a zenekar tarsolyából), koncert DVD-ben is. Ráadásul a TransylMania sosem arról volt híres, hogy iparszerű ciklikussággal jelentetne meg lemezt, hanem amikor szükségesnek és érettnek érzik rá az időt. Mint most.

Persze, ők is civil életben dolgoznak, tehát mindemellett nehéz. Habár aki ismeri őket közelebbről, az tudja, hogy ez nemcsak egy hobbi, hanem életérzés, egy kifejezés teljesen hitelesen, ami mélyen bennük van, s egyenesen Erdély szívéből szól hozzánk. Éppen ezért abban biztos vagyok, hogy Cseresznyés Szilamér Csönye és Tókos Imre, amíg lesznek, a TransylMania is létezni fog.

Természetesen a vezérszálat hordozó említett zenészek mellett nem lebecsülendő a többi mostani zenész sem, hiszen akármelyikük olyan zenei érettséggel, s ezen belül felismerhetően egyedi megszólalással rendelkezik, hogy a jövőben a nevük elképzelhető, hogy bekerül ama képzeletbeli 'nagy könyvbe'. Legyen szó Gáspár Csabáról, Melkuhn Róbertről, Karácson Zsoltról, Cseresznyés Emília Ceciről, vagy éppen a fiatal Máthé Melindáról, aki ha komolyan gondolja az énekesi pályát, nagyon sokra viheti érzésem szerint.

Pakot István énekes a lemez elkészítése óta már nem a zenekar tagja, így ez a lemez őt is megörökíti, de biztos vagyok az ő személyénél is abban, hogy más berkekben még találkozunk a nevével.

S a tagcserékre még visszatérve egy gondolat erejéig, sok zenekarban voltak-vannak tagcserék, de ettől még ha megvan a vezérfonal, a zenekar még ugyanaz marad. Persze lehetnek kedvencek, s mindig lesznek olyanok, akik elmondják majd, hogy előző tagokkal volt az igazi, de ez egy dolog, s aki csak a zenében gondolkodik, tudja, hogy ez nem egészen így van.
Nekem a régi TransylMania zenészek mind kedvencek - sőt. Közülük Szélyes Margit Manyika hangja a mai napig számomra ott van a dobogón. S nagyon örülök neki, hogy letettek valamit egy bizonyos értékrend mellé, amit a TransylMania képvisel.TRANSYLMANIA - XII (Ízelítő a 2014-es album dalaiból)

 


De ettől még a mostani TransylMania is az, amit képvisel, s ez nem is akármi. Csak remélni tudom, hogy valamennyi a mai felállást alkotó zenész felfogta és tudja, hogy miben vannak benn, s milyen ritka és fontos ez a mai világban ahhoz, hogy kulturálisan is egységesen, s egyáltalán gondolkodó emberként fennmaradjunk a mai üresség- és divatáradatban. De ez egy külön történetet érdemelne, s én most inkább a lemezre szeretnék rátérni.

Szóval sok idő eltelt, de a lényeg az, hogy itt van a 12 éves zenekar új XII (tizenkettő) című, 12 dalt tartalmazó albuma. A tizenkettes számról sok mindent lehet olvasni, ha utána nézünk a google segítségével. Spirituálisan áldozathozatalt, kiteljesedést, bibliában az eredetet, és a harmóniát, érettséget, s máshol jelenti még az egységet - gondoljunk a hónapokra, vagy a 12 állatövre, de a mesék világában is gyakran előfordul.

De mindenképpen jelképezi a valamire, az egységre való visszatekintést, egyfajta 'álljunk meg a rohanásban, nézzük meg, hogy mit csináltunk, s mondjunk köszönetet a Jóistennek, hogy ennek a harmonikus világnak a részeként mi is alkothattunk'. Mert az új TransylMania lemez nem más, mint köszönetnyilvánítás a Jóistennek, s talán mindnyájunknak üzen, hogy néha meg kéne állnunk, s köszönetet mondanunk.

Vajon a sok kérés-elvárás mellett, amely minden emberben ott van, jut-e hely a köszöneteknek? Eszünkbe jut-e, hogy azt is kellene tennünk? Görbe tükröt tart felénk e kérdés, s maga az album is. Természetesen helyet kaptak népdalok is-mint régebbi lemezeken is - az új lemezen TransylMania-szájízzel, de összességében az album üzenete tiszta és egyértelmű. Ezt a legjobban az olyan dalok fejezik ki, mint a Hun Ima, a Régi magyar áldás, a Más lett a dal, a Hiszünk Erdélyben, a 10 év, de a népdalok közül pl. a Kis Kece lányom is. Utóbbiban Csönye és Ceci gyermekei, valamint Tókos Imi lánya is énekel (a Régi magyar áldásban is).


No de menjünk végig a dalokon:

1. Magasan repül a daru

Ez az a dal, ami így ebben a megszólalásban szöveg nélkül is hat. Ha csak a zenére figyelünk, ahogy Máthé Melinda hangja egybeolvad a hangszerekkel, s jó párszor egymás után meghallgatjuk, kocsiban, otthon, munkahelyen vagy bárhol (tessék csak bátran kipróbálni!), hát, biztos, hogy könnyebb lesz a napunk.

Azt szokták mondani, a zene gyógyít, lélekre hat, mint ahogy lüktetése,rezgése, a frekvenciája nem csak a lélekre, de a lelken keresztül a testre is kihat fizikálisan. Én meg vagyok győződve, hogy igen is tud a zene gyógyítani. Ez a nyitódal az egyik bizonyíték erre. Koncerteken nem csak intrónak, de akár záródalnak, vagy akár egy 'álljunk meg és csendesedjünk el' dalnak is el tudom képzelni. Csodálatos.


2. Kis kece lányom

Ez az a népdal, amire meghallgatás nélkül rámondaná az ember, hogy hát már annyian megcsinálták. Lehet. De nem így. Itt ugyanis teljesen új értelmet kap a dal. Gyönyörű gitártémákkal, gyermekénekekkel tarkítva.


3. Hun Ima


Csönye énekel. Személy szerint nagyon szeretem,amikor ezt teszi, mert határozottságot sugall. S ilyen ősi témához igen, az ő hangja való. Erős dal. Zeneileg is, szövegileg is, ami eredetileg a kijevi múzeumban őrzött Hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima!


4. Erdély körül van kerítve


Ez koncerteken közönségkedvenc lesz, már most látom-hallom! Zseniálisan összeértek a hangszerek ebben a dalban. A népi hangszerek a rockzenei hangszerekkel olyan egyedi TransylMania-ízű egyveleget alkotnak, hogy aki behunyja a szemét, szinte maga előtt látja az erdélyi helyeket, s egy képzeletbeli utazást tehet.


5. Repülj madár, repülj

Zenei hatást tekintve megint egy olyan dal, mint a lemezen az első: rendkívül kifinomult, kidolgozott, precíz, nyugtató hatású. Karácson Zsolt dob-cin érintéseit szinte látni lehet, de a többi hangszer is szinte elringat minket e dalban. Nagyon összeért szám ez is.


6. Régi magyar áldás


Egyik TransylMania lemez sem egyforma, mégis mindegyik felismerhetően TransylMania, s mindegyik lemezen van egy dal, ami himnusz lehet. Ezen a lemezen ezt a dalt érzem annak. Eredetileg Csönye énekelte, majd e lemezen már Máthé Melinda teszi. Jól tette, mert gyönyörű e dal vele is, s szintén besegítenek a kislányok is az énekbe.

Melindát volt szerencsém élőben is hallani, régi dalokat is gyönyörűen énekli. S a tehetsége ezen új lemezen is kijön, ennél a dalnál meg különösképp, ezért is remélem, hogy sokáig itt marad a TransylManiában, mert neki és a zenekarnak is hosszabb távon ez kölcsönösen gyümölcsöző lehet. A dal szövege szintén közismert, visszanyúl a régi ősi gyökereinkhez, s bizony, az onnan vett áldás jelenünkre, s talán jövőnkre is kihathat.


7. Vizek, ha találkoznak


De gyönyörű hegedűjáték van ebben a dalban! Csönye énekli, a szöveget is ő írta. A sok hamis ígéret ürességeire, s az ettől keletkezett űrre-hiányra utaló kemény szöveg, ami jelenkorunkat sajnos jellemzi. De ha csak a zenére figyelünk, akkor valójában előttünk vannak ama patakok, amelyek csergedeznek valahol a hegyoldalban.


8. Széllyel tündökleni


Balassi Bálint megszólalása - 'transylmaniásan'. Aki ezt hallgatva nem pattan táncra, annak nincs a lelkében dal. Röviden, tömören, de lényegre törően.


9. Más lett a dal

Köszönetnyilvánítás. Csönye basszusjátéka, a fuvola , s minden hangszer megszólalása ízig-vérig TransylMania. Egy nagyon érett dal, de egy köszönethez ez is illik. Arról a pillanatról szól, amikor az úton megállunk, visszanézünk, s köszönetet mondunk a Jóistennek. Na de ez a lemez lényegi üzenete is, mint ahogy fent említettem.


10. Tíz év


Egy régebbi dal, abból az időből, amikor 10 éves lett a zenekar. Természetesen felkerült erre az új albumra is, stúdióanyagként szintén rajta volt a Kormoránnal kiadott karácsonyi közös lemezen. Szintén játékos, bulizós, de milyen is lehetne egy ünneplős tétel. A szöveg viszont egy hitvallás, lásd. refrén.


11. Kelet felől

Ha a TransylMania tud slágert írni, akkor ez a dal slágergyanús. Szintén 'koncertkedvenc' lehet a 'táncra-perdítős' dalok közül. Ezt szintén csak úgy lehet hallgatni, hogy hangot rá, s énekelni a szöveget együtt a zenekarral. Egy igazi pörgős, ropogós, érett Transylmania szám. Személy szerint kedvencem a lemezről.


12. Hiszünk Erdélyben

Egy hitvallás és egy ima is egyben, nem is záródhatna másképp a lemez. Zeneileg is visszautal az egységre, a kerek egészre, hiszen 'ismerős dallamok' kerülnek elő a régmúltból, de új szöveggel-üzenettel. Ennél többet viszont nem árulhatok el róla; aki meghallgatja, rá fog ismerni, s megérti az egységet, amire a tizenkettes szám is utal. De megérti azt is, miért is ez a lemez címe.
'Csillagok-csillagok, vezessetek engem, egy csillag él mélyen a szívemben...'


Összességében a lemez a maga gyönyörű gitárszólóival, a többi hangszer finomságaival, s egyszerre nyomatékos megszólalásaival, a szövegek mély üzeneteivel, kijelenthető, hogy a TransylMania legérettebb lemeze. Természetesen nem lekicsinyítve az előző munkákat, mert mindegyik mestermű, de itt érződik, hogy a zenészek is érettek lettek az idő során egy ilyen album létrehozására.

Meghallgatás előtt nem kell mindenáron sokat beleképzelni, nem kell nagy elvárásokkal leülni hozzá, s nem kell a régiekhez mérni sem. Hiszen a mai világban a legtöbb ember észrevételem szerint a nagy-nagy zenei áradatban csodákat vár (az áradatból következőleg vagy talál egy kedvencet a sok zenekar között, s csak azt hallgatja, vagy elsiklik minden zene felett... Ráadásul ebben a műfajban nincs is sok zenekar, pláne nem Erdélyből, s műfaján belül is egyedi a TransylMania, tehát nem kéne, s nem is lehet más zenekarokkal összehasonlítani Hál’Isten), s jó értelemben az átlagember úgy nyit ma már új zenék felé - ha egyáltalán nyit-, hogy: vagy 'el akar ájulni' egy új lemeztől (ami persze az esetek nagy részében nem sikerül), vagy tudomásul sem veszi, s véletlen sem a kettő között ad teret a zene útjának.

Pedig nem szabad a zenében csodákat várni, mert ahogy a világ sem, úgy a zene sem csak fekete és fehér. Hanem valahol a kettő között színesedik. Egyszerűen az új TransylMania esetében is csak hagyjuk, hogy szóljon a zene, adjunk neki esélyt, s semmi többet ne akarjunk,s ne tegyünk. Meg fog minket találni, ha nyitottak vagyunk, s ha megtalál, lélekre hatva gyógyít. Érdemes kipróbálni!"

Anyaországi rendelés itt.
Erdélyi rendelés: csonye@transylmania.hu

www.transylmania.hu


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GOJIRA - Dalpremier szöveges videóval: Into The Storm
2021. április 12. (hétfő) 18:10

Fortitude címmel április végén jelenik meg a Gojira új albuma, a 2016-os Magma lemez utódja, negyedik előzetesként pedig a szöveges videóval kísért Into The Storm dallal lehet barátkozni. Az új lemez felvételeit a frontember Joe Duplantier irányította, a producer is ő volt, a keverést viszont Andy Wallace (Slayer, Nirvana, Rage Against The Machine) végezte. Tavaly nyáron már bemutattak egy új dalt, a videóval kísért Another World tételt.     www.facebook.com/GojiraMusic   "Pár évvel ezelőtt kezdtem pesszimistává válni az emberiség jövőjét illetően. Noha van egyfajta ráébredés és sokan igyekeznek jobb emberré válni, mégis azt érzem, hogy visszafelé haladunk. Amikor látod a tévében a (volt) amerikai elnököt, ahogy kétségbe vonja a globális felmelegedést, vagy azt hallom egy gimiben tanító barátomtól, hogy a diákjai közül páran nem tudják biztosan, hogy Hitler csak szereplője volt egy...

BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk
BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk

Sagittarius A* címmel és 13 számmal érkezik majd a tavasz folyamán a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk bandától már...

PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa
PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa

Existential Reckoning címmel még tavaly ősszel látott napvilágot a negyedik Puscifer nagylemez, a Tool frontember, Maynard James Keenan másik bandájának friss videója pedig a Bullet Train...

BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same
BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same

You Hear Georgia címmel május 28-án lát napvilágot az atlantai southern rocker Blackberry Smoke új stúdióalbuma, a 2018-as Find A Light lemez utódja. Harmadik előzetesként a szöveges...

ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből
ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből

Global Warning című harmadik albumán dolgozik Ziskó Olivér dobos (ex-Sear Bliss, ex-Alfred’s Violin), most pedig egy olyan dalhoz készült el a különleges videója, amelyben a könnyen...

GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS