GIDÓFALVY ATTILA - "Amiket Feró írt, az igaz volt..."

A legendás Lord és Karthago billentyűs Huszti Zoltánnak adott interjút

2015. január 12. (hétfő) 15:21 | utoljára módosítva: 2015. január 12. (hétfő) 15:28

Gidófalvy Attilával, a Lord és a Karthago billentyűsével, a klasszikus Beatrice eredeti tagjával készített interjút az ötvenentúl.hu oldal számára Huszti Zoltán.


Gidó a régi és mai zenekarai mellett a 2012-ben megszűnt Best Of Rock FM rádióról is beszélt az interjú során.


"...Én életemben csak a zenéből éltem. Már az általános nyolcadikában az iskola mellett stúdió- és színpadi zenész voltam a Nemzeti Színházban. Jött a Fösvény bemutatója, de a főpróbára az igazgató nem engedett el. Én fontos szereplő voltam, mert engem kellett fenékbe rúgnia Iglódi Istvánnak. Péntek reggel megjelent az iskola előtt egy fekete Volga. Becsöngetés után szóltak, hogy menjek le az igazgatói irodába. Lemegyek, és ott ül Major Tamás, a Nemzeti legendás igazgatója, és elvitt.

Onnan kezdve tudtam, hogy nekem ez a pályám. A Ricsével csodálatos dolgokat éltünk meg: amiket Feró írt, az igaz volt, még ha a politikának nem tetszett is. Sőt volt, hogy a rendőrök megverték. A Budai Ifjúsági Parkban az első bulinkra eljött ötven ember, a másodikra ötszáz, a harmadikra ötezer. Be is tiltottak minket."Úgy tudom, édesapád nem nagyon örült a karrierednek.

"Egyszer eljött egy buliba. A fejemen volt egy motoros bőrsapka, rajta egy tapsoló kézzel, én pedig az orgona alatt fekve játszottam. Akkor megjegyezte, hogy nem ezért taníttattalak. Ez kétségtelenül igaz volt, de a genetikai komikus örökségem itt jött elő, és ezt gondolhatta volna ő is. Az édesanyám viszont nagyon büszke volt.

A zenekart folyamatosan letiltották, nem volt keresetem, és Szigeti Ferenc hívott a Karthagóba. Akkor már megírtam az Apáink útján című dalt, ami Ferónak nem kellett, de ide igen.

Másfél évig nagyon rossz volt a viszonyom Feróval, de aztán megbékéltünk, és azóta már sokszor játszottunk együtt."BEATRICE - A csodálatos emberi ész (a legendás "demóról", 1978)A Karthagóban láttad a sikert?


"Igen. Az első lemez elment 180 ezer példányban. A második úgy kilencvenezerben, de a harmadik már nagyon nem ment, és a bulikon is kevesen voltak. Sok zenekar, amikor bejött az új hullám, meg a tuc-tuc zene, letette 1985-ben a lantot. Az élő rockzene süllyesztőbe került. Kocsándi Miklós dobosunkat elhívták a 100 Folk Celsiusba, Takáts Tamást Som Lajos a Senatorba. Mi Kiss Zolival megtaláltuk Terstyánszky Károly gitárost, Gyurik Lajost, a Lord együttes dobosát, és megcsináltuk a Fáraót.

Bár Erdős Péter a hanglemezgyár menedzsere felajánlotta, hogy Zolival szálljunk be a Neotonba, és óriási anyagi előrelépést vázolt fel, de mi ellenálltunk. Azt mondtam, hogy az a közönség, akinek eddig játszottam, kitagadna, a Neotoné pedig nem fogadna el. Viszont egy kislemezt kiadhattunk, aminek Feró írta a szövegét. Ez hiába fogyott jól, a lemezgyárban azt mondták, hogy még egy Pokolgép nem kell. Mi pedig szétszéledtünk. Én elmentem Törökországba vendéglátóba muzsikálni.

Ott összeszedtem egy kolerát vérhassal, és ennek is vége lett. Lenullázódtam. Akkor '87 őszén elhívtak a Lordba. Ennek köszönhetően 1988-ban megjelenhetett a zenekar első lemeze, és elment 87 ezer darab. Nagy szerencsém volt, hogy akkor nem volt Karthago, és utána, amikor újra összejöttünk, mert mi nem oszlottunk fel, csak nem játszottunk, akkor a két együttessel egyeztettem a fellépéseket..."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/LordZenekar
 


LORD - Kifutok a világból (a 2012-es 40 éves a Lord jubileumi DVD-ről)

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS