BLACK SABBATH - "Tíz év vagy egy - nem tudom", mondja Iommi mester

Egyelőre még nem lehetséges az újabb vizsgálat

2015. január 8. (csütörtök) 08:22

A 2012 eleje óta limfómával kezelt Black Sabbath gitáros Tony Iommival közölt egy interjút a brit Daily Mirror, amelyben Tony (akit a bulvárlap képszerkesztője következetesen Lomminak nevezett) arról beszél, hogy 30 százalékos esélye van arra, hogy megszabadul a ráktól.


Azt nem tudni, hogy az interjú pontosan mikor készült, de a gitáros azt mondja, hogy a túl sok sugarazás miatt most még korai lenne az újabb ellenörző vizsgálat, ami kideríthetné, hogy sikerült-e legyűrni a rákot.


"Megkönnyebbülés volt, hogy az új albumon (a 2013-as Black Sabbath album, a 13) dolgoztunk, mert így volt mire összpontosítanom, ahelyett hogy casak üldögéltem volna, várva a halált.

Voltak napok, amikor becsatlakoztam a munkába és voltak napok, amikor túl betegnek éreztem magam ehhez. De a csapat tudta, hogy ez így lesz.

Ozzy valójában nagyon is segítőkész volt. Jó volt, hogy van valaki mellettem, aki mindezt megtapasztalta már, hiszen ha a rákról van szó, az ember mindig a legrosszabbtól tart. Ozzy már Sharonnal átesett mindezen, hiszen Sharonnak vastagbélrákja volt, ami átterjedt a nyirokcsomókra is.

Ha fáradtnak éreztem magam, Ozzy azt mondta: 'Ez történt Sharonnal, most le kell dőlnöd, pihenned kell.' Még azt is felajánlotta, hogy teát készít nekem, de hát ő ma is Ozzy, szóval eltűnt három órára, majd üres kézzel jött vissza. 'És hol a tea?', mire ő: 'Ó igen, az kiment a fejemből.'


Miután megvolt a prosztataműtétem, az orvosok elkezdték a kemoterápiát. Hat ciklusra volt szükségem, három hetente egyre. Ez nagyjából hat-hét órán át tart, infúzión keresztül.

Az egész életmódomat meg kellett változtatnom, beleértve a stúdiómunkát is. Nevettünk is azon, hogy most minden mennyire másképp folyt, mint annak idején. A régi jó időkben kokain volt mindenfelé. Most azonban tea és kávé volt az asztalon, valamint energiaitalok, amiket a feleségem, Maria készített nekem, mert diétát kellett váltanom.


Szerencsére azért a vörösbor még a menű része maradt. Igyekeztem minden lehetséges apró élvezethez ragaszkodni. Továbbra is eljárhatok vacsoráni a barátaimmal Jasper Carrottal és az ELO dobos Bev Bevannel, de manapság meg kell kérnem őket, hogy korábban menjünk.

Este hétkor még senki sem szokott vacsorázni menni, de nincs energiám, hogy későn egyek és hogy éjjel kettőig iszogassak. Korán kell lefeküdnöm. Ez nem valami rock'n'roll így, de nálam beválik.
 
Az album kiadása után turnéra mentünk és 28 országban összesen 81 koncertet adtunk. Nagyon élveztem, de kemény volt. Miután beütött a betegség, roppant módon elfáradtam. Hathetente haza kellett repülnöm a kezelések miatt, amiket a Birmingham melletti Solihullban kaptam, a Parkway Kórházban.

Jött az infúzió, antitesteket kaptam, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek terjedését. Utána 2-3 héten át otthon kellett pihennem, és csak ezt követően csatlakozhattam újra a csapathoz. Az egész turnét a kezelésemhez igazodva kellett megterveznünk.

Mindez rengeteg itazással járt. És hogy a helyzet még rosszabb legyen, a rák miatt a repülés hatással van a vérsejtjeimre. Mire a hotlbe értem, már szorongást éreztem, remegéseket, csupa olyasmit, amit korábban soha. Annyira pocsék volt, hogy már kezdtem aggódni magam miatt.

Miután a turné véget ért (2014 júliusa), két hónap kellett ahhoz, hogy rendbejöjjek, de az orvosok mondták is: 'Mire számított? Túl keményen hajtja magát.'

A nyár folyamán fejeződött be az antitest-kezelésem. Bizonyos szempontból ez jó, mert most több az energiám, de azt még mindig nem tudom, hogy a kezelés hatékony volt-e.

Mivel egy időben két műtétem is volt, az egyik a prosztata, a másik a nyirokcsomókon, tavaly túl sok vizsgálatom volt, túl sok sugarazást kaptam.

Emiatt most még nem jöhet újabb vizsgálat. Minden nap vizsgálgatom magam, nézem, hogy nincsenek-e dudorok vagy csomók. Ha fájdalmat érzek a gyomromban, arra gondolok, hogy 'Ó, Istenem, ez a rák'. Ez szörnyű. Még az álmaimban is ez jön elő.

De ilyen most az életem. A sebész azt mondta, hogy nem számít a rák eltűnésére. 30 százalékos esély van erre, de valószínűbb, hogy a rák visszatér majd, és ez bármikor bekövetkezhet.

Emiatt másképp látom az életet is. Akár újabb 10 évig is itt lehetek, de lehet ez egy év is - nem tudom.

Néha azon gondolkodom, hogy meg kéne próbálnom egy békésebb életet élni. De aztán az jut eszembe, hogy 'Nem akarom, hogy a betegség győzzön'. Összességében, élvezem, ahol jelenleg tartok.

 

Hozzászólások

[014677]
farrrkas9
Kitartást, Selkath, ebben a kegyetlenül nehéz helyzetben! Nagyon szomorú történet! És kitartást Tony Iomminak! Borzalmas küzdelem ez, és milyen gyakori! Rémisztő!
[014676]
Selkath
Teljes mértékben megértem Tonyt. Édesanyámnál gyomorrákot diagnosztizáltak 2012 őszén, a műtét sikerült is (sebészetileg), az anyu jobban is lett, de azután elkezdődött a kemó, meg mindenféle szarság tortúrája. 2013 február elejéig jól is volt, de aztán átterjedt a májára is az egész szar. Semmit - ismétlem - SEMMIT!!! - nem használt a kemoterápia, az Anyu csak rosszabbul és még rosszabbul lett. Katasztrofális volt a vérképe (ez az egyik legdöntőbb tünethalmaz!) és - milyen szerencsétlen az élet - a munkahelyemen kineveztek csoportvezetőnek, és mentem haza délutánosból, nagy vidáman elújságolva a hírt szüleimnek - de az Apu négyszemközt elmondta, hogy nincs visszaút, az onkológusok LEMONDTAK az Anyuról...
Senkinek nem kívánom (talán csak győri norbertnek), hogy azt átélje, mikor az édesanyja a szeme láttára pusztul el ( a rák PUSZTÍT, és nincs szép halál!!!). Életem 34 évét velük töltöttem. És azt látni (és kezelni), amint az Anyunak cseppfolyóssá válik a mája - na, azt aztán tényleg nem bírtam idegekkel... :((((
Az Apura meg nagyon haragszom, mert ahelyett, hogy megpróbált volna felállni ebből a borzasztó helyzetből, inkább szétitta magát, tudván, hogy cukorbeteg volt!!!
Én valamennyire felálltam, de kurva nehéz ez az egész szar, majd meglátjuk, mi lesz belőle... :((((((((((
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS