SUBSCRIBE - Így nyomták az Illés dalt a Beatünnepen

A metal átirat megosztotta az Illés rajongókat :-)

2015. január 5. (hétfő) 18:48

December 28-án az 50 éves Illés zenekar Beatünnep buliján fiatalabb csapatok, előadók is átdolgoztak Illés számokat, a Subscribe például a Láss, ne csak nézzt és A Kati jött címűt, és az utóbbiról egy videót is meg tudunk mutatni. (Fotó: Mark A. Rosta)


A Budapest Arénás buli előtt több "bejátszó" koncert is volt vidéken, és a klip mellé néhány koncertkritikából is idéznénk.


"Az egy szál gitáros varázslatból éles kontrasztként rázott fel az újabb vendég zenekar, a Subscribe. Az első dal alatt sajnos elég torz volt a hangzás, nehezen lehetett érteni az éneket, a másodikra már valamelyest tisztult. A Subscribe modern metalos stílusa lehetett annyira döbbenetes a mai hatvanas korosztálynak, mint annak idején az őket megelőző generációknak a beatzene..." (passzio.hu)


"Ezért érzik az Illés-örökséget magukénak a Vastag testvérek, Szabó Ádám tangóharmonikás és énekes, az alternatív rockban utazó Intim Torna Illegál, a ska és a reggae magyar helytartói, a PASO, a sokoldalú és rendkívül tehetséges Feke Pál, a kőkemény megszólalású Subscribe, vagy éppen az ifjú beattitánok, az Ivan és a Parazol tagjai. Ők azok, akik továbbviszik ezt a lángot és minden bizonnyal, ha nem is konkrétan rájuk, de legalábbis az ő nemzedékükre gondolt Bródy János korábbi, elhíresült mondatával: ezek a dalok túlélnek bennünket. Ők azok, akik saját egyéniségükre formált két-két Illés-opusszal járultak hozzá a fenti kitétel gyakorlati megvalósításához, s ezt azoknak is el kell fogadniuk, akik kevésbé nyitottak az újszerűség felé, netán képtelenek szabadulni a mélyen beléjük égett eredeti verziótól." (Hegedűs István - mno.hu)


"...kifejezetten érdekes színfoltot jelentett a kemény hangzású Subscribe vagy a karibi stílust megjelenítő PASO." - (Kiss Eszter Veronika - mno.hu)


"Mindkét cikk hazug! A közönség megrökönyödve, lesajnálva, utálkozva hallgatta, a mai 'tehetségeket'. A koncert közepe felé már sokan el szivárogtak a nézőtérről. Az utolsó dalnál már konkrétan fél ház volt. Ezekkel a vendégekkel tönkretették az 50 év emlékét. Novák Péter rendező mélységesen szégyellje magát!!!" (olvasói reagálás az mno.hu cikkekre)


"Ez a tegnap esti koncert kissé feledhető volt. A Vastag testvéreket és Tóth Gabit egyszerű borzasztó volt hallgatni! Azt meg egyenesen nem értem mért kellett az idősebb korosztályt megerőszakolni a Subscribe átírásában előadott számokkal. Én megértem hogy a koruk miatt már esetleg nem tudnak egyhuzamban a színpadon szerepelni és emiatt vendég fellépők segítségével lépnek fel és azt is megértem hogy valami új, fantasztikus élményt akartak nyújtani. De úgy vélem, hogy a rajongók nagy többsége nem erre vágyott, hanem még egyszer utoljára végig hallgatni rég bevált és utánozhatatlan kedvenceiket változatlanul az Illéstől." (olvasói vélemény)


"Ha tehetném visszakövetelném a jegy árát. A vendégszereplők a Feke Pál és a Szabó Ádám kivételével meggyalázták az egész műsort. SZÉGYEN !!!"(olvasói vélemény)


"Ha ezek a jó kis nótákat meggyalázó előadók kimaradtak volna, legfeljebb rövidebb a koncert, de felejthetetlen esemény lett volna. Borzalmas volt a Subscribe, az Anna and the Barbies, a kisebbik Tóth lány, az Intim Torna Illegál és a többi, akiknek a nevére sem emlékszem. Novák Péter és a szervezők ez szégyenletes teljesítmény!"(olvasói vélemény)SUBSCRIBE - A Kati jött (Illés feldolgozás a 2014-es Beatünnepen)


 


"A PASO és az Anna and The Barbies átdolgozása különlegesre sikerült, míg az egyébként ősrockban utazó fiatal négyes, az Ivan & The Parazol, valamint a crossover metalt játszó Subscribe kissé meghökkentette a hallgatóságot az örökzöld dalok vadonatúj hangszerelésével." (veol.hu)


"Nehéz dolga lehetett az Anna and the Barbies énekesének, hiszen a Bródy-dal után kellett megszólalnia. Az A Kati jött, Láss, ne csak nézz! metal változatát adták elő igen jól. Őket a Subscribe, majd az Ivan and the Parazol váltotta a színpadon a Nekem oly’ mindegy és a Kislány, add a kezed! című számokkal. Mindkét csapat izgalmasan, átütően formálta a maga arcára a nótákat, ami újabb bizonyítéka annak, hogy az Illés-dalok gondolat- és érzésvilága, mondanivalója – ha talán nem is örökérvényű, de – hosszan, sok generáción át érvényes." (prae.hu - megj: a szerző kicsit másképp emlékezett az estére, mint ahogy történt)


"...aztán jön az Anna and the Barbies, majd az ország legjobb numetal bandája alakít könnyedén a maga kőkemény arcára két dalt (A Kati jött, Láss, ne csak nézz). A Subscribe produkciója alatt néhányan az idősebbek közül elhagyják a termet. Fura. Eljön valaki egy olyan zenekar miatt, akik először ásták ki a generációs szakadékot ebben az országban, amikor is az 1966-os Táncdalfesztiválon előadták a Még fáj minden csók című dalt. Az idősebbek utálták, a fiatalok szerették, épp lázadása, újdonsága miatt. Aztán az akkor fiatal, most idős kimegy a mai fiatalok produkciója alatt? Tényleg fura. Mindegy, szerencsére kevesen távoznak csak.

Viszont: halk a koncert. A Subscribe elején végre hallani a gitárt, zúz, ahogy kell, de szám közben azt is leveszi a hangmérnök. Mint kiderül, egy nappal korábban, a nyilvános főpróbán szólt minden, „mint atom”, aztán Rosta Mária producer megkérte a technikusokat, hogy ma legyen kicsit halkabb. Félreérthették a feladatot, nem kicsit lett halkabb, hanem sokkal. Sebaj, az ülős jelleg miatt meg lehet szokni ezt is, meg aztán aki jó, az jó halkabban is." (Stumpf András - valasz.hu)


"És a vendégek sora még nem ért véget! Anna and the Barbies, Subscribe és Ivan and the Parazol adnak elő dalokat, és az idősebb közönség kap egy kis rock, metal és mai beat előadást, ami akár egy méretes pofon is lehetett nekik! Nem értik, miért van rózsaszínre festve Pásztor Anna, nem értik, miért dobálja a mikrofonállványt és miért ugrál, kiabál, őrjöng Csongor Bálint (Subscribe), és nem értik, kik ezek a szemtelenül fiatal srácok ,akik úgy néznek ki, mint az Illés a fénykorában, és úgy is mozognak (Ivan and the Parazol)." (www.koncert.hu)


"A fiatalok illő ihletettséggel nyúltak a régi dalokhoz és legyen szó Feke Pálról, vagy Pásztor Annáról, Szabó Ádámról, vagy a Subscribe-ról , esetleg a hihetetlenül energikus Vastag testvérekről." (gyorpremier.blog.hu/)


"Aztán sorra jönnek a színpadra a fiatalok. Akiknek tovább adják a stafétát. Akik kicsit másképp, talán kicsit modernebbül éneklik és adják elő az ismert dalokat. Tehetségesek, van hangjuk, értenek a zenéhez és a hangszerekhez. Szabó Ádám a harmonikájával kiemelkedik közülük, nem véletlen, hogy többször is behívják a kísérethez. De a többiek is jók: Tóth Gabi, a Vastag testvérek, Feke Pál, meg az együttesek, az Intim Torna Illegál, az Anna and the Barbies, a PASO, a Subscribe, meg az Ivan and the Parazol. A hangulat kitűnő, a zene magával ragad..." (nepszava.hu)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS