BLOODY ROOTS - Smici beszámolója az erdélyi bulikról

Smicivel Kiss T. Attila beszélgetett

2014. december 30. (kedd) 11:14

Egy öt állomásos erdélyi turnén vett részt december első és második hetében a Moby Dick frontembere, Smici, azaz Schmiedl Tamás vezette soproni Bloody Roots. Állandó partnerük a Metallica tribute Masterpiece volt, az egyes helyszíneken pedig helyi csapatok is csatlakoztak a klubbulikhoz.


Ennek a körútnak a megszervezéséről, sikerességéről, és a legemlékezetesebb momentumairól kérdezte Kiss T. Attila a nemrég 50. születésnapját ünneplő Smicit.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható el.


www.facebook.com/bloodyrootsbandHogyan, milyen apropóból jött ez a felkérés a Bloody Roots felé? Kizárólag ezt a zenekarodat kérték, vagy a Moby Dick is szóba került?

"Az, hogy jött egy felkérés, túl egyszerűen hangzik, inkább egy lehetséges aradi fellépésről beszéltünk Lovas Gábor aradi koncertszervező barátommal. A pesti Moby Dick koncert kapcsán vetette fel, hogy másfél éve volt a Bloody Roots utoljára Aradon és most a születésnapom apropóján nagyszerű alkalom lenne, jöhetnénk újra.

Itt tehát nem egy konkrét ajánlatról volt szó, csupán egy dátumról, amit Lovas Gabin keresztül biztosít nekünk az aradi Flex Club, hogy egy adott napra koncertet szervezhessünk. Ilyen esetben nincs gázsi, minden költség minket terhel, amit a jegybevételből kell kigazdálkodnunk. Ezt szakmai körökben úgy nevezik, hogy kapura megyünk.

Ilyen távolságba lemenni kapura, viszont nem gyerekjáték! Óriási rizikó és felelősség még akkor is, ha már korábban három alkalommal jártunk Aradon. Tehát már ismer minket a közönség, tudjuk a korábbi nézőszámainkat és ehhez tudunk viszonyítani, de nincs két egyforma helyzet és körülmény, minden koncert más szituáció. Eshet az eső, lehet hó vagy éppen azért is jöhetnek kevesebben, mert már láttak minket korábban eleget.

A Moby Dick ilyen körülmények között nem vág bele egy koncertbe, a Bloody Roots viszont más feltételrendszerek szerint lép fel. Itt nem arról van szó, hogy kinek a neve merül fel, mert neveket lehet mondogatni, de egy 35 éves sztárzenekar felé nem lehet úgy nyitni, hogy gyertek le 500 km-re kapura! Csak a buszköltség 140 ezer Ft! Ezzel a koncertszervezők is tisztában vannak, ezért pontosan tudják, hogy kit lehet meghívni, adott körülmények között.

Egyetlen koncertre még a szerényebb költségkeretek között mozgó Bloody Roots sem tud leutazni, mert képtelenség a költségeket kitermelni, ezért lett az aradi koncertből előbb először egy három koncertes hétvége, aztán még ehhez is hozzájött végül további két állomás."Mekkora munka és ki(k)nek köszönhető egy ilyen volumenű turné leszervezése? Ti Sopronból érdemben be tudtatok-e ebbe segíteni? A Facebook-os hírverés mellett teljes egészében rá voltatok utalva a helyi szervezők munkájára?

"Minden túlértékelés és túlzás nélkül azt kell mondjam, hatalmas munka és stressz egy ilyen turnét leszervezni és annak minden momentumát összerakni. Rengeteg nehézséggel és problémával kellett szembenézni, mert ha sikerre szeretnéd vinni a koncerteket, akkor semmit sem bízhatsz a véletlenre.

A szervezési munka egy jelentős része rám hárult, fogalmazzunk úgy, én voltam a fő koordinátor, de többen segítettek, nem is keveset. A turné egy közös munka eredménye volt, Lovas Gábor, Boros Olimp, a Masterpiece zenekarból pedig Andy és Szabi segítsége nélkül nem lehettek volna ilyen sikeresek a koncertek. Próbáltuk kiaknázni a Facebookban a még megmaradt lehetőségeket, de sajnos egyre kevesebb emberhez jutnak el a posztok és infók. Ezért mindezek mellett több száz privát meghívót, üzenetet is kiküldtünk, ami szintén komoly munka volt."Kaptak valamilyen helyi médiatámogatást ezek a rendezvények? Volt-e valamilyen egyéb publikus szereplésetek a koncertfellépéseken kívül?

"A zenei portálokon, helyi rádiókban, újságokban is jelentek meg cikkek, interjúk a turnéról és szórólapozás, plakátozás is volt, ahol erre rá lehetett venni a klubokat, illetve ahol volt személyes szervezői kapcsolat, mint például Boros Olimp Marosvásárhelyen."A beharangozókban ki volt emelve, hogy a születésnapod kapcsán jócskán játszotok majd Moby Dick számokat is minden este. Emiatt a Bloody Roots eredeti műsorát jócskán meg kellett változtatni?


"Ez nem jelentett túl nagy feladatot, hiszen én tudom a dalokat, és a többiek is otthonosan mozognak a terepen, mert már korábban is játszottunk Moby Dick dalokat. Ezeken kívül csupán pár klasszikus – mindenki számára ismert – számmal bővítettük a műsort, ezeket kellett csak a többieknek megtanulnia."Az általatok és a klubok, rajongók által publikált képeket nézve, úgy tűnik, minden helyszínen jó volt a hangulat. Ki lehet emelni egyetlen helyet, ahol a legvérmesebb volt a közönség, vagy valamiért különlegessé vált az este?

"A turné nagyon jól sikerült, minden helyszínen remek volt a hangulat és sokan is voltak. Kolozsváron most jártunk először, biztosan ez is közrejátszott a felfokozott fogadtatásban, a Flying Circus Pub egy forrongó katlanná vált. Marosvásárhelyen és Aradon tortával leptek meg a rajongók, amit a színpadon adtak át nekem. Ezek nagyon emlékezetes pillanatok maradnak. A turnézárás is remekül sikerült Nagyváradon, nagyon lelkes volt a közönség."Hogy láttad, nyertetek új rajongókat is, vagy "csak" a Moby Dick és a Bloody Roots eddig is meglévő kemény magja vett részt ezeken a koncerteken?

"Többen láttak minket olyanok, akik eddig nem, és talán nem is hallották a zenekart. Sok román anyanyelvű rock rajongó is kifejezte tetszését a csapat iránt, CD-ket és pólókat is vásároltak és azóta többen jelöltek is minket a Facebookon."Meg vagy elégedve a koncertek látogatottságával, az egyes helyszínek nézőszámaival?

"Teljes mértékben! Boldog és büszke vagyok! Kevés magyar zenekarnak sikerül ezt utánunk csinálni. A körülményekből kihoztuk a maximumot, nemcsak profi volt a lebonyolítás, hanem sikeresek is voltak a koncertek. A nézőszámok 150 és 250 között voltak, és aki jártas a koncertszervezésben, az tudja, hogy ezek nagyon jó adatok, mert egy nálunk népszerűbb zenekarnak is becsületére válna."Történt-e valamilyen rendkívüli esemény a határon, az utazás során vagy a rendezvények helyszínein? Ért-e valamilyen atrocitás titeket vagy semmilyen problémátok, negatív élményetek nem volt?

"Egyetlen kellemetlen élményünk volt odafelé menet a határon, ahol úthasználati vignettát szerettünk volna vásárolni, de a bódéban ülő román „úriember” a kezével hessegetett el, hogy ez Románia és beszéljek románul. Próbálkoztam angolul és németül, de az sem tetszett neki, integetett, hogy menjek vissza Magyarországra. Előttem a német rendszámú Mercedes sofőrjét természetesen még kiszolgálta. Szerencsére még aznap éjfélig az előző hétvégén váltott vignetta érvényes volt, így valahol beljebb egy benzinkútnál sikerült aztán vásárolnunk egy újat.

Na, meg volt még egy hasonló atrocitás: A koncertek reklámozásához felkészültünk magyar, román és angol nyelvű promo anyagokkal, ennek ellenére egy román nyelvű rock rajongót valószínűleg mégis a magyar találhatott meg, mert azt üzente a Facebookon, hogy tanuljunk meg angolul vagy haljunk meg...

Mindenféleképpen meg kell jegyeznem, hogy e két kirívó eset kivételével nagyon korrekt volt mindenhol a hozzáállás a román anyanyelvű közönség és a klubok részéről is. Teljesen baráti hangulatban, a legnagyobb rendben zajlottak a koncertek, az utazások, a szállodákban és éttermekben is korrekt kiszolgálásban részesültünk."Készültek videófelvételek erről az erdélyi körútról? Terveztek-e esetleg útifilmet, vagy legalább egy összevágott koncertfilmet-, klipet publikálni ezekről a klubbulikról?

"Korábban készült ilyen, sajnos most nem sikerült összehozni. Eszközeink, kameránk volt, de sajnos nem volt rá emberünk. Még 3-4 fő plusz személyzet simán elfért volna a zenekar mellett, de így is elég sokat vállaltunk, ezt nem tudtuk finanszírozni."Ha egy mondatban kellene összegezni ennek a másfél hétnek az eseményeit, az hogy hangzana?

"Nagyon fárasztó volt, de megérte, nekivágnék újra és újra."A jövő évi terveitek között szerepel egy új lemez megjelenése?


"A harmadik Bloody Roots albumot már előbbre terveztük, de sajnos nagyon sok minden közbejött és nem tudtunk úgy haladni a dalok megírásával, ahogyan azt szerettük volna. Jövő év második felére látom a realitását, hogy meg tudunk jelenni, és reményeim szerint ezt tartani is tudjuk.

Egy biztos, bármennyire is sürget az idő, csak akkor fog kijönni az új lemez, ha úgy érezzük, hogy készen vagyunk a felvételekre, mert az első két albummal elég magasra tettük magunknak a lécet."


A teljes interjút
ide kattintva olvashatod el.
 
Bíró Norbert képei a nagyváradi koncertről - itt.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan
2020. június 4. (csütörtök) 13:44

Magyarország egyik legnépszerűbb nemzeti rock zenekara, a Romer, és a válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade együttműködéséből látványos videó született a trianoni békeszerződés századik évfordulójára. A száz résztvevő bevonásával összehozott kisfilm aláfestő zenéje a zenekar hamarosan megjelenő Diktátum rock requiem című albumán szereplő Koronás címer a szíved felett szimfonikus verziója.   www.romantikuseroszak.hu A csapat frontembere Sziva Balázs a friss lemezanyagról: "A Romer negyedszázados története során számos dalt írt ebben a témában. Ezek álltak össze egy monumentális, egybefüggő 65 perces művé, rock requiem formájában, amelyben komolyzenei és népzenei hangszerelések, valamint Vári-Kovács Péter színművész szívhez szóló szavalatai adnak új értelmezést a tőlük megszokott stílusnak."   ; A friss kiadvány a HammerWorld magazin júniusi...

DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag
DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából új klipes dallal jelentkezett a Dalriada zenekar. Az Ezer csillag egyben az első előzetese az ősszel érkező Őszelő albumnak....

KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel
KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel

I Am The Empire – Live From The 013 címmel egy koncert DVD-vel jelentkezik augusztus 14-én a Kamelot, első előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a Sacrimony (Angel Of Afterlife) dal...

ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory
ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory

Thalassic címmel július 10-én jelenik meg az új Ensiferum album, a 2017-es Two Paths folytatása. Az eredetileg egy szöveges videóval bemutatott első előzetes dalhoz - Rum, Women, Victory -...

FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is...

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS