EKTOMORF - "Szerettem kint élni, de itthon jobban szeretek..."

Farkas Zotya interjút adott a Magyar Narancsnak

2014. október 22. (szerda) 12:58 | utoljára módosítva: 2014. október 22. (szerda) 13:01

Az új Tankcsapda albumon is vendégszereplő Ektomorf frontember, Farkas Zotya még a nyáron adott interjút a Magyar Narancsnak, és a beszélgetés már teljes terjedelmében elolvasható az újság honlapján.Farkas Zolival a Magyar Narancs újságírója, Kovács Bálint beszélgetett.


MN: El tudod képzelni azt is, hogy tíz vagy húsz év múlva Amerikában legyen stadionturnétok?

FZ: "El. Amit mi csinálunk, az ugyan rétegzene, de azért nem kicsi az a réteg, amelynek szól. Nézd meg azokat a zenekarokat, amiket a példaképeinknek tartunk, a Soulflyt, a Sepulturát, a Machine Headet, a Limp Bizkitet, a Kornt. Meglátjuk, meddig lehet eljutni, ezt a sors adja. De már az is hatalmas dolog, ameddig most eljutottunk, pláne úgy, hogy nem a fővárosból, hanem Mezőkovács­házáról jöttünk: egy vidéki kiskocsmából eljutottunk a világ legnagyobb metal fesztiváljáig."MN: Sokáig Németországban éltetek és dolgoztatok, de egy ideje újra itthon vagytok. Mennyire érezhető a különbség?

FZ: "Ma már nem nagyon. Már ugyanolyan koncertek vannak itthon is, mint külföldön. Az életszínvonal meg – hát, azt te is tudod… Bár igazából egy átlagos német is panaszkodik, ha kap egy ezereurós segélyt, pedig itthon az milyen jó fizetés lenne – de akik lent vannak, azok mindenütt panaszkodnak vagy bűnöznek. Szerettem kint élni, de itthon jobban szeretek.

Amikor földbe állt a kapcsolatom egy brazil lánnyal, ő is hazament, és én is hazajöttem: bár a színpadon, arra az egy órára elismert ember vagyok, de ha a hétköznapokon bemész egy boltba, és nem beszéled jól a nyelvet, 'ausländer' vagy. Jobb itthon. Sőt, még Pestre se költöznék fel, jó nekem Békés megye. És ma, amikor már rajta van egy full számítógép a telefonodon, és bárki bárkit bármikor el tud érni Viberen vagy Skype-on akár ingyen is, külföldön is, már a zenekar menedzselésében sincs semmi különbség."MN: Korábban rengeteg dalotok szólt a rasszizmusról. Ma is ez a fő témád?

FZ: "Ez helyzetfüggő; ha történik velem valami ilyesmi, akkor írok róla, ha nem, akkor nem piszkál. Úgy is lehet mondani, hogy ezt már kiírtam magamból. De az Ektomorf alapja a harag, a düh; ha kérdezik, hogy mi lesz a következő lemez címe, mindig azt mondom, valami olyasmi, hogy 'szétb...om a fejed'. Így érzem magam, de ki nem? Fullra vannak töltve az emberek, és látod a szemükben, hogy egy pillanat alatt eldurranhat az agyuk.

Látod a metróban, hogy az egyik nekimegy a másiknak, és már ütne is, vagy ahogy állnak az emberek késsel a kezükben az utcán – nem csak Pesten, lent is. Ez vesz körül minket. És én ezt a stílust képviselem, és ez sok embert felszabadít; nem írhatok arról, hogy tegnap har­minc­öt fok volt, és milyen jó volt."EKTOMORF - Numb And Sick (a 2014-es Retribution albumhoz)


 MN: Korábban mondtad, hogy eleinte sok rasszista atrocitás ért benneteket. Ma is előfordul ilyesmi?

FZ: "Mindig is lesznek olyan emberek, akik nem fogják tudni ezt úgy felfogni, ahogy kellene, vagy akik irigyek, és számon kérik, hogy miért mi tartunk itt, miért nem valaki más. De az utóbbi három-négy évben nagyon jó irányba mozdult el a hozzáállás a zenekar felé."

EKTOMORF - Testvérdal (a 2000-es Kalyi Jag albumról)MN: Furcsa, hogy ezt mondod, hiszen a Jobbik egyre erősödik, és akkor a cigánygyilkosságokról még nem is beszéltünk.


FZ: "Az ilyenek nem jönnek el a koncertjeinkre, mert tudják, hogy ott megvernék őket. Régebben, ha az interneten valaki ilyesmit írt, még melléjük is álltak; ma már elküldik a faszba, hogy menjen innen, ha nem tetszik. Nagyon jó, ha mellénk állnak az emberek, talán ők is felfogták, hogy mi nagyon sok helyen képviseljük az országot, és mindenhol azzal büszkélkedünk, hogy ez itt az Ektomorf from Hungary.

Még a '90-es években játszottunk Egerben a Replikával, a Kalyi Jag albumunkkal, amikor bejött a helyre harminc-negyven szkinhed, meg is telt velük a terem. Na, mondtam, ez fasza lesz. De úgy buliztak a horogkeresztes pólóikban, hogy csak néztünk. Aki csak divatból csinálja, úgyis kinövi, aki viszont komolyan gondolja, le se jön a koncertre."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

 

Hozzászólások

[014221]
KissGabor
Zolkikam, jokor jottel haza ingyen skype-olni.
[014216]
Manowar
Hatalmas utat tett meg az Ektomorf, és teljesen megérdemelt a sikerük. Mindig őszintén, mindig szívből - és mindig óriási albumokat adnak ki!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS