EKTOMORF - "Szerettem kint élni, de itthon jobban szeretek..."

Farkas Zotya interjút adott a Magyar Narancsnak

2014. október 22. (szerda) 12:58 | utoljára módosítva: 2014. október 22. (szerda) 13:01

Az új Tankcsapda albumon is vendégszereplő Ektomorf frontember, Farkas Zotya még a nyáron adott interjút a Magyar Narancsnak, és a beszélgetés már teljes terjedelmében elolvasható az újság honlapján.Farkas Zolival a Magyar Narancs újságírója, Kovács Bálint beszélgetett.


MN: El tudod képzelni azt is, hogy tíz vagy húsz év múlva Amerikában legyen stadionturnétok?

FZ: "El. Amit mi csinálunk, az ugyan rétegzene, de azért nem kicsi az a réteg, amelynek szól. Nézd meg azokat a zenekarokat, amiket a példaképeinknek tartunk, a Soulflyt, a Sepulturát, a Machine Headet, a Limp Bizkitet, a Kornt. Meglátjuk, meddig lehet eljutni, ezt a sors adja. De már az is hatalmas dolog, ameddig most eljutottunk, pláne úgy, hogy nem a fővárosból, hanem Mezőkovács­házáról jöttünk: egy vidéki kiskocsmából eljutottunk a világ legnagyobb metal fesztiváljáig."MN: Sokáig Németországban éltetek és dolgoztatok, de egy ideje újra itthon vagytok. Mennyire érezhető a különbség?

FZ: "Ma már nem nagyon. Már ugyanolyan koncertek vannak itthon is, mint külföldön. Az életszínvonal meg – hát, azt te is tudod… Bár igazából egy átlagos német is panaszkodik, ha kap egy ezereurós segélyt, pedig itthon az milyen jó fizetés lenne – de akik lent vannak, azok mindenütt panaszkodnak vagy bűnöznek. Szerettem kint élni, de itthon jobban szeretek.

Amikor földbe állt a kapcsolatom egy brazil lánnyal, ő is hazament, és én is hazajöttem: bár a színpadon, arra az egy órára elismert ember vagyok, de ha a hétköznapokon bemész egy boltba, és nem beszéled jól a nyelvet, 'ausländer' vagy. Jobb itthon. Sőt, még Pestre se költöznék fel, jó nekem Békés megye. És ma, amikor már rajta van egy full számítógép a telefonodon, és bárki bárkit bármikor el tud érni Viberen vagy Skype-on akár ingyen is, külföldön is, már a zenekar menedzselésében sincs semmi különbség."MN: Korábban rengeteg dalotok szólt a rasszizmusról. Ma is ez a fő témád?

FZ: "Ez helyzetfüggő; ha történik velem valami ilyesmi, akkor írok róla, ha nem, akkor nem piszkál. Úgy is lehet mondani, hogy ezt már kiírtam magamból. De az Ektomorf alapja a harag, a düh; ha kérdezik, hogy mi lesz a következő lemez címe, mindig azt mondom, valami olyasmi, hogy 'szétb...om a fejed'. Így érzem magam, de ki nem? Fullra vannak töltve az emberek, és látod a szemükben, hogy egy pillanat alatt eldurranhat az agyuk.

Látod a metróban, hogy az egyik nekimegy a másiknak, és már ütne is, vagy ahogy állnak az emberek késsel a kezükben az utcán – nem csak Pesten, lent is. Ez vesz körül minket. És én ezt a stílust képviselem, és ez sok embert felszabadít; nem írhatok arról, hogy tegnap har­minc­öt fok volt, és milyen jó volt."EKTOMORF - Numb And Sick (a 2014-es Retribution albumhoz)


 MN: Korábban mondtad, hogy eleinte sok rasszista atrocitás ért benneteket. Ma is előfordul ilyesmi?

FZ: "Mindig is lesznek olyan emberek, akik nem fogják tudni ezt úgy felfogni, ahogy kellene, vagy akik irigyek, és számon kérik, hogy miért mi tartunk itt, miért nem valaki más. De az utóbbi három-négy évben nagyon jó irányba mozdult el a hozzáállás a zenekar felé."

EKTOMORF - Testvérdal (a 2000-es Kalyi Jag albumról)MN: Furcsa, hogy ezt mondod, hiszen a Jobbik egyre erősödik, és akkor a cigánygyilkosságokról még nem is beszéltünk.


FZ: "Az ilyenek nem jönnek el a koncertjeinkre, mert tudják, hogy ott megvernék őket. Régebben, ha az interneten valaki ilyesmit írt, még melléjük is álltak; ma már elküldik a faszba, hogy menjen innen, ha nem tetszik. Nagyon jó, ha mellénk állnak az emberek, talán ők is felfogták, hogy mi nagyon sok helyen képviseljük az országot, és mindenhol azzal büszkélkedünk, hogy ez itt az Ektomorf from Hungary.

Még a '90-es években játszottunk Egerben a Replikával, a Kalyi Jag albumunkkal, amikor bejött a helyre harminc-negyven szkinhed, meg is telt velük a terem. Na, mondtam, ez fasza lesz. De úgy buliztak a horogkeresztes pólóikban, hogy csak néztünk. Aki csak divatból csinálja, úgyis kinövi, aki viszont komolyan gondolja, le se jön a koncertre."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

 

Hozzászólások

[014221]
KissGabor
Zolkikam, jokor jottel haza ingyen skype-olni.
[014216]
Manowar
Hatalmas utat tett meg az Ektomorf, és teljesen megérdemelt a sikerük. Mindig őszintén, mindig szívből - és mindig óriási albumokat adnak ki!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIT FOR AN AUTOPSY - Klippel az első dal az októberi albumról: Mirrors
2019. július 19. (péntek) 17:25

The Sea Of Tragic Beasts címmel október 25-én jelenik meg az amerikai deathcore fogat Fit For An Autopsy ötödik albuma. A 2017-es The Great Collapse lemez folytatásának is az alapító gitáros és fő dalszerző, Will Putney volt a producere, a klippel kísért első előzetes dallal - Mirrors - pedig azonnal megismerkedhetsz. Will Putney: "Vannak dolgok, amiket magaddal cipelsz, akárhogy is alakul az életed. A Mirrors ennek a gondolatnak a sötét oldalát illusztrálja. De egyúttal arról is szól, hogy a döntéseid milyen módon hatnak ki a hozzád közelállókra. Személyes küzdelem hívta életre ezt a számot, ez elég világos, s végeredményben arról szól, hogy nem vagy képes megszabadulni a téged övező sötétségtől. Az új albumunk elég nehéz témákkal foglalkozik, a Mirrors pedig csak a jéghegy csúcsa..."   www.facebook.com/FitForAnAutopsyOfficial   FIT FOR AN AUTOPSY - Mirrors (a 2019-es The Sea Of Tragic Beasts...

SABATON - Ilyen lett a ma megjelent The Great War album
SABATON - Ilyen lett a ma megjelent The Great War album

The Great War címmel a mai napon jelent meg a kilencedik Sabaton album, amelynek borítóját ezúttal is Sallai Péter készítette. A 2016-os The Last Stand lemez folytatása egy konceptalbum, a...

DESTRUCTION - Új klipes dal az augusztusi albumról: Betrayal
DESTRUCTION - Új klipes dal az augusztusi albumról: Betrayal

Born To Perish címmel augusztus 9-én jelenik meg a teuton thrasher Destruction új stúdióalbuma, amely az első lemezük lesz Randy Black dobossal és Damir Eskic gitárossal. Az idén...

M.O.D. - Öt év után visszatér Budapestre Billy Milano és csapata
M.O.D. - Öt év után visszatér Budapestre Billy Milano és csapata

A Billy Milano vezette M.O.D. 2017-ben adta ki a visszatérő lemeznek számító Busted, Broke & American albumot, és azóta nem járt nálunk a Method Of Destruction, azonban december 1-jén...

TWILIGHT FORCE - Klippel az augusztusi album címadó dala: Dawn Of The Dragonstar
TWILIGHT FORCE - Klippel az augusztusi album címadó dala: Dawn Of The Dragonstar

Dawn Of The Dragonstar címmel augusztus 16-án jelenik meg a fantasy metalos svéd Twilight Force harmadik albuma, amelyről most már a második előzetes dallal, a klippel kísért címadó...

SLIPKNOT - Jövőre újabb magyar koncert!
SLIPKNOT - Jövőre újabb magyar koncert!

We Are Not Your Kind címmel augusztus 9-én jön ki a Slipknot új albuma, és ha június végén nem láttad őket a soproni Volt fesztiválon, semmi gond, mert a 2020-as turnéterveik között...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS