TANKCSAPDA - "Az igazság viszont ott van, amikor az ember kimegy a színpadra"

Máris platinalemez az Urai vagyunk a helyzetnek

2014. október 16. (csütörtök) 07:54

Máris platinalemez lett a Tankcsapda új albuma, a zenekar 25. születésnapján, október 14-én megjelent és csakis a MOL-kutakon beszerezhető Urai vagyunk a helyzetnek lemez.


Ma este Gödöllőn folytatódik a múlt hétvégén elindult őszi turné, de a koncertre csakis annak érdemes elindulnia, akinek van jegye, mert a Trafóba már minden jegy elkelt.
A múlt pénteki turnéindító győri koncert is teltházas volt.

A pénteki székesfehérvári és a szombati balassagyarmati bulira azonban még vannak jegyek.


www.facebook.com/Tankcsapda


Az új album kapcsán Lukácsék a
hvg.hu-nak is nyilatkoztak:


hvg.hu: Ha az utca emberét kérdeznétek, szereti-e Tankcsapdát, mégis milyen reakciókat kapnátok?

Fejes: Nem kérdezgetek ilyet. Akárhova megyünk, az emberek nagyon szeretnek, egy-két troll pedig édeskevés a megosztáshoz. Akkor is, ha ők azon is dolgoznak, hogy az emberek megutáljanak minket.

Lukács: Én azt gondolom, hogy néhány embernek – akik között akad, aki újságírással foglalkozik – valójában a saját élete sikertelensége fáj. Ha egy zenekar vagy bármilyen magánember önerejéből tesz le valamit az asztalra, megcsinálja a saját karrierjét, a sikert megpróbálja normálisan megélni és még büszke is az egészre, akkor kétségtelen, hogy jön egy csomó megkeseredett ember, aki megpróbálja a saját nyomorát rávetíteni.

Fejes: Magyarországon, ha valaki sikeres, az gyanús. Ez egy olyan ország, ahol ha valaki elér valamit, akkor az vagy lefeküdt valakivel, vagy tele van lóvéval vagy tolja valaki. A sikertelen emberek pedig azzal próbálják enyhíteni a saját keserűségüket, hogy mindenbe belekevernek valami intrikát. De hangsúlyozom, annyian kiállnak a Tankcsapda mellett, hogy néha mi is megdöbbennünk, hiszen ez egy rockzenekar, ami jellegéből fakadóan, papíron amúgy tényleg a megosztásról, a lázadásról szól. Ehhez képest olyan emberektől kapunk folyamatos pozitív visszajelzéseket, akikről sosem gondoltuk volna, hogy egyáltalán érdekeljük őket.

Komolyan, a magyar statisztikai adatok alapján ennek a zenekarnak már rég nem is kellene léteznie. Ezért is van az, hogy egy hangos kisebbség folyton számon kéri rajtunk: miért vagyunk még itt, miért nem szűnünk már meg, mert miattunk nem képesek érvényesülni más, fiatal zenekarok. Ez persze hülyeség. Más zenekaroknak is van tere vagy legalábbis lehetősége megvalósítani önmagát, ha ez mégsem sikerül, az nem azért van, mert mi elszívjuk előlük a levegőt, hanem mert valamit rosszul csinálnak.

Lukács: Azért hozzátenném, a megnyilvánulásainkban, a dalainkban, a szövegeinkben vagy a klipjeinkben ott van a tudatos provokáció is. Valljuk be, olyan dallal, mint a Köpök rátok, vagy például a mostani lemezhez készült borítóval, egy huszonöt éves zenekar jellemzően nem szokott előállni, hanem ráteszi egy best of lemezre a legsikeresebb dalait, csinál vele egy turnét, aztán hazamegy a pénzét számolgatni. De mi rockzenekar vagyunk: lehet, elmúltunk már negyvenévesek és mások szerint nem tornacsukában kellene járnunk, de mi ezt pont leszarjuk, érted.


hvg.hu: A Tankcsapda sikerének titka egyértelműen a megkérdőjelezhetetlen hitelesség.

Lukács: Szerintem a zenekart azért szeretik ennyien, mert bár az elmúlt két és fél évtizedben rengeteget változtunk, de sohasem akartunk se kevesebbnek, se többnek látszani annál, mint amik vagyunk. Mikor az egyetlen cipőm is lyukas volt, nem próbáltam eljátszani a menő rocksztárt, ahogy most sem akarom a csóró vidéki gyerek szerepét magamra erőltetni. Ez pedig bizalmat ébreszt az emberekben, mert arra gondolnak, hogy ha neki ott a színpadon nem kell megjátszania magát, akkor talán nekem sem kell.


hvg.hu: Ennek fényében mégis mi az ars poeticátok 2014-ben?

Fejes: Az, hogy spontán csináljuk a dolgainkat, de egyre tudatosabban.


hvg.hu: Ez pontosan mit takar?

Sidi: Ismerek olyan pályatársat, aki egyszerűen belebetegedett abba, hogy például az internetes visszajelzéseket figyeli.

Fejes: Pedig ez egy világtrend, hogy a kommentelők lehúznak. Ha megnézed bármilyen nagy nyugati zenekar kommentjeit, szőröstül-bőröstül ugyanazt kapják, mint mi.

Lukács: Meggyőződésem, hogy korábban is jelen voltak ezek a negatív vélemények, és csak a mai technológia tette őket ennyire feltűnővé.

Fejes: A trollok mostanában mindenre ugranak: a focira, a politikára, a Tankcsapdára vagy bármire, amibe csak bele lehet ütni az orrot.

Sidi: Az igazság viszont ott van, mikor az ember kimegy a színpadra. Ha egy tízezres tömeg jelentékeny része fújolna meg fityiszt mutogatna, akkor azt mondanám, hogy hát jól van, az interneten is nagyjából ez megy. De nem ez van. Én a megjelenések után egy nappal már nem olvasom a közönség reakcióit, mert nem akarom, hogy azok bárhogyan is befolyásoljanak a koncerten. Persze ez kicsit kicseszés is a legnagyobb rajongóinkkal, mert lehet, hogy így nem jut el hozzánk az olyan üzenet, hogy "megmentettétek az életemet ezzel a lemezzel" meg ilyesmik

Lukács: A zenekar talán csak annyit akar mondani, hogy mindenki a saját dolgát igyekezzen jól csinálni: ha a pincér csak pincérkedne, a pék csak a sütéssel foglalkozna, az újságíró meg csak újságot írna ahelyett, hogy másokat baszogat, a világ sokkal jobb hely lenne.


A teljes interjú elolvasához kattints ide!
 

Hozzászólások

[014155]
Melkor
Hogy nekem mindenkiben csalódnom kell! Winternight az általad leírtak borzalmasan túlzó pocskondiázások, ha ennyire nem szereted őket miért írsz róluk ennyit! Egyszerűen vérlázító amit művelsz te is! Ettől a trollozástól meg már hánynom kell! Egyébként a 8-as után a 9-es jön, de mindegy, kiábrándító rémálom vagy te is! Legközelebb írd meg a "Háború és a Béke" folytatását kb. az ilyen hosszú.
[014154]
Winternight
A Hammeres Tankcsapda szappanopera legutóbbi két epizódja kapcsán leírtam, hogy a 25. évforduló és az új lemez miatt van aktualitása egy borítónak, és azt is, hogy szerintem nem kéne azért fikázni egy zenekart, mert 999 forintért árultatja cd-jét egy benzinkutas szponzorációnak köszönhetően.
Most viszont nem lehetek ennyire jótékony velük.
Heti Világgazdaságot elvből nem olvasok, ezért csak az ide bemásolt részletet, meg a Hammerben megjelent interjút tudom alapul venni és néhány dalszöveget.
Sajnos azt látom, hogy a Tankcsapda zenészei részben a fejükbe szállt sikernek, részben pedig talán a dalszövegekben gyakran emlegetett tudatmódosítóknak köszönhetően nem teljesen ezen a világon járnak.
Nézzük mire gondolok.
1. Lukács: "mindenki a saját dolgát igyekezzen jól csinálni, ...ha az újságíró csak újságot írna ahelyett, hogy másokat baszogat, a világ sokkal jobb hely lenne."
- Ez úgy hangzik, mintha azt mondaná Lukács, hogy egy újságíró fogadjon el mindent úgy, ahogy van, ha akar esetleg dicsérhet, de semmiképpen ne fogalmazzon meg senkivel és semmivel kapcsolatban negatív kritikát. Ez nyilván hatalmas baromság. És persze mondhatnánk rá, hogy a zenész meg zenéljen, ne politizáljon dalszövegben se, hagyja azt meg a politikusoknak.
2. Tankcsapda "a negatív kritikát megfogalmazó emberek megkeseredettek, életük sikertelen, nem bírják elviselni, ha valaki sikeres"
- Ez még ez előzőnél is nagyobb baromság. Ne is menjünk külföldre, nézzük csak a hazai helyzetet. Van egy csomó sikeres sportolónk, akik saját sportágukban nagy népszerűségnek örvendenek, világszerte ismertek. Olimpiai és világbajnoki érmeiknek köszönhetően az anyagi jólétük is biztosított. Mégsem vélekedik róluk senki negatívan az ismertség vagy az anyagi helyzetük miatt akkor, amikor elkészül velük egy interjú. Vagy zenei példát keresve vegyük Hobót. Egy elismert, közkedvelt zenész, aki úgy kapott Kossuth-díjat, hogy igazából soha nem állt oda egyik politikai oldal mellé sem. Koncertjei legalább akkora közönséget vonzanak, mint a Tankcsapdáé. Mégsem nagyon hallani, hogy negatív hangvételű írások jelennének meg róla. Pedig sikeres, népszerű és szerintem az anyagi helyzete sem rosszabb, mint Lukácséknak. Film, zene, könyv, ételkritikusok, akik bármiről negatívan vélekednek, mind megkeseredett emberek lennének? Vagy ez a kitétel, csak a Tankcsapda negatívumait megjegyzőkre vonatkozik? Tényleg az hiszitek, hogy bárki is irigykedik rátok azért, mert szerepelhettek a kereskedelmi rádiókban és tévékben? Nagyon nagyot tévedtek, ha ebben keresitek a kritikák okát.
3. Lukács: "Azért hozzátenném, a megnyilvánulásainkban, a dalainkban, a szövegeinkben vagy a klipjeinkben ott van a tudatos provokáció is."
- Ha provokáltok, ne legyetek meglepve, amikor valaki ráugrik egy-egy provokatív megjegyzésetekre. A kritikusok saját életükkel elégedetlen, sötétségben élő trollnak nevezése, kritikáik, felvetéseik fül mögött elengedése is nyilvánvaló provokáció. Nem túl eredeti, nem is megalapozott, de a világtól elrugaszkodott felhőben élő, szövegeikből ítélve időnként talán drogmámorban létező zenélőktől úgy tűnik ennyi telik. Nem hiszem, hogy nekünk megjegyzés nélkül kellene hagynunk tévhitüket.
4. hvg.hu: "A Tankcsapda sikerének titka egyértelműen a megkérdőjelezhetetlen hitelesség."
- Ekkora benyalós megjegyzést újságba író személytől ritkán olvasni.
5. részlet az újságból: HammerWorld: "értem én, hogy hülyeségeket írkálnak rólatok itt meg ott.
- Egy részletesen kifejtett és megindokolt negatív vélemény mitől hülyeség? A Tankcsapdára is érvényes a halottakra használt mondás, vagy jót, vagy semmit?
6. Fejes szerint sokan nem tudják értelmezni a dalszövegeket.
- A köpök rátok megjelenésekor minden azzal volt tele, hogy ez a Tankcsapda kritikákat el nem viselő, hisztizős dala, amiben elvárnák a kritikusok békejobbját, hogy aztán jól pofon köphessék őket. Minden interjúban elmondták. Most meg azt állítják, hogy aki így értette, az nem tudja értelmezni a szöveget. Röhej.
7. Dalszöveg refrénje. "az anarchia nem a káosz, hanem a hatalom nélküli rend"
- Egy 16 éves punknak még elnézhető, ha ezt komolyan gondolja, de egy negyvenes évek közepén járó felnőtt embernek már nehezen. Elég ha a katasztrófák helyszíneit nézzük. A rendfenntartás nem képes a törvényeket alkalmazni, órák alatt kaotikus helyzet áll elő, rablás, fosztogatás, gyilkosságok. Hatalom - tehát törvényhozás, rendfenntartás nélkül - meg úgy általában szabályok nélkül nagyon keserű világ várna ránk, óriási káosszal. Lukács, te tényleg hiszel abban, hogy törvények és rendfenntartó erők nélkül nem lenne a világon káosz? Ha igen, akkor nagy a baj. Ha nem, akkor minek írsz le egy ekkora baromságot? Oké, hogy a 16 éves punkgyereknek ez tetszik, de hol marad a hitelesség?
8. Dalszöveg részlet: "lassan forróbb a helyzet, mint Szerbiában"
- Néhány ezer liberális fiatal, hozzájuk csapódott politikai aktivisták, és politikailag elkötelezett újságba írók végigvonultak a belvároson, az egyik hídnál meghallgattak pár politikai beszédet néhány bukott politikustól, egy homoszexuális színművész műsorvezetése mellett. Ennyi történt, semmi több. Lukács vagy nincs tisztában azzal, hogy mi történt Szerbiában, vagy ezerszeres kinagyította magában ezt a budapesti felvonulást. És persze az is felmerülhet az emberben, hogy ha a 2012-es helyzetet a szerbekéhez hasonlította, akkor mihez hasonlíthatnánk 2006-ot, Szíriához, Irakhoz, vagy egyenesen a második világháborúhoz?
8. Tankcsapda tagok: trollok, trollok, trollok.
- El kellene viselni a kritikákat fiúk. Nem gondoljátok, hogy létezhetnek emberek, akiknek más a véleménye, mint nektek? És ha más a vélemény, miért ne lehetne leírni, kimondani? A sok negatív megnyilvánulást köszönjétek magatoknak, dalszövegeiteknek, az interjúkban általatok elmondottaknak. Meg annak, hogy miközben más - szintén népszerű - zenekarok csak néhány havonta kerülnek be a lap online kiadásába, addig ti hetente többször.

Jó lenne, ha a véleményeket olvasva az érintettek kifejtenék saját álláspontjukat, ott ahol a bejegyzés született. Igazán kíváncsi lennék, hogy miképpen magyaráznák meg a fent említett felvetéseket, amelyek sajnos egyetlen interjúban sem kerülnek elő. Csak dalszövegben jött az üzenet köpet formájában.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TENGGER CAVALRY - Elhunyt a mongol folk metal csapat énekese, főnöke, Nature G
2019. június 26. (szerda) 05:53

Elhunyt a folkos metalt játszó mongol Tengger Cavalry énekese, Nature Ganganbaigal, azaz Nature G. A kínai születésű multihangszeres zenész, énekes volt a csapat vezéralakja, holttestét június 13-án találták meg, halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Zenésztársai akkor kezdtek gyanakodni, amikor Nature G. nem jelent meg a múlt hétvégi próbán, ráadásul egy új klip forgatására is készültek. 2018 februárjában ugyan bejelentették a csapat feloszlását, nem egészen öt hónappal később azonban Nature G már arról beszélt, hogy a Tengger Cavalry újra létezik. Idén májusban két lemezük is kijött, a Northern Memory Vol.1 és Vol. 2. Utóbbit Nature G egyedül készítette el, filmzenés jelleggel, az előbbit pedig az amerikai Patrick Reilly gitárossal. www.facebook.com/tengger0cavalry   TENGGER CAVALRY - Chasing My Horse (a 2018-as Cian Bi albumhoz) Northern Memory (Vol. 1) by Tengger Cavalry

KILLSWITCH ENGAGE - Az első dal az augusztusi Atonement albumról: Unleashed
KILLSWITCH ENGAGE - Az első dal az augusztusi Atonement albumról: Unleashed

Atonement címmel augusztus 16-án jelenik meg az új Killswitch Engage album, a 2016-os Incarnate lemez folytatása, amelyről máris meghallgatható az első dal, az Unleashed. Ez lesz a...

A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D....

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS