ENTOMBED A.D. - Este a Dürer Kertben a Grave-vel!

Ma este számos Entombed alapnótára számíthatunk

2014. október 12. (vasárnap) 14:16

Ma este a Dürer Kertben játszik az LG Petrov énekes vezette svéd Entombed A.D., akik augusztusban adták ki a Back To The Front című új albumukat.


Az Entombed A.D. egy másik svéd death metal alapcsapattal, a Grave-vel indult közös turnéra és a Dürer Kertes koncerten fellép egy harmadik svéd csapat is, a death/thrash vonalas Implode.

Menetrend:
19.15 - Implode
20.00 - Grave
21.15 - Entombed A.D.A budapesti koncert Facebook oldala


www.facebook.com/EntombedAD


Az Entombed A.D.  hivatalosan nem jelentette be egy másodgitáros csatlakozását, de a bulikon egy igazi svéd death metal veterán, Johan Jansson (Interment, Regurgitate, Dellamorte, ex-Centinex, ex-Demonical stb.) sorakozott fel Nico Elgstrand mellé. A Back To The Front lemezen LG mellett Nico Elgstrand gitáros, Olle Dahlstedt dobos és Victor Brand basszer hallható.

A HammerWorld szeptemberi számában megjelent egy interjú LG mesterrel, ezt most itt is elolvashatod.


 Eredetileg már tavaly októberben megjelent volna az új Entombed album, azonban a Back To The Front csak most nyáron jött ki, ráadásul egy módosított név alatt, és közben az is kiderült, hogy a legendás svéd death metal banda két táborra szakadt. Az egyetlen őstaggal, a frontember Lars Göran Petrovval beszélgettünk az évek óta várt új anyagról, és persze arról is, hogy mi is okozta a problémát. Az Entombed - a Grave társaságában - október 12-én Budapesten, a Dürer Kertben is bemutatja az új lemezt.


A 2007-es Serpent Saints után hosszú évek teltek el új Entombed lemez nélkül, és most már a másik eredeti tag, Alex Hellid gitáros sincs a bandában, ráadásul az új album is csak 10 hónapos késéssel és mó­­­dosított néven jött ki. Elég zavaros ez az egész...

„Éppen ellenkezőleg! A képlet na­­gyon is egyszerű. Van egy zenekar, ahol négy tag új lemezt akar készíteni, egy tag azonban nem. Mit lehet tenni ilyenkor? Várni a végtelenségig, amíg az az egy ember végre hajlandó rászánni magát a dologra? Vagy tenni azt, amit minden normális zenekar csinál? Azaz dalokat írni, stúdióba menni, kiadni a lemezt, aztán turnézni. Szerintem ez egy szimpla ügy."


Mi volt az oka annak, hogy Alex nem akart új lemezt?

„Egyszer talán elmondja neked, én nem tudom. Én csak annyit tudok, hogy Nico, Olle, Victor és jómagam új lemezt akartunk, amit nem is kell elemezni, hiszen 2007 óta nem készült új album. Azt sem kell különösebben magyaráznom, hogy nekem ez a banda az életem. És leszarom, hogy Entombed vagy Entombed A.D. a név, az emberek úgyis tudják, ki vagyok, kik vagyunk."Entombed lemez lesz még valaha is?

„Fogalmam sincs, mi a többiek terve, de nem is igazán érdekel. Mindig vannak újabb és újabb projektek, légvárak, de szerintem nem érdemes Entombed lemezre várni. Nyilván nem véletlen, hogy az a nagyzenekaros projektjük is a Clandestine albumra koncentrált, hiszen az volt az egyetlen anyag, amin nem szerepeltem..."


Az új dalok megírásában Alex már egyáltalán nem vett részt?

„Amikor eldöntöttük, hogy nekilátunk megírni az új dalokat, már nem jött el a próbákra. Mi meg összeraktuk a lemezt, aztán valamikor tavaly május táján fel is vettük. Ez persze nem tetszett neki, úgyhogy jött ez a jogi szarakodás, amivel egy évet elvett az életünkből. Mit gondolt, hogy mit fogunk csinálni? Várunk otthon, amíg az újabb és újabb projektjeit végigfuttatja? Közel 10 év kihagyás nem volt elég? Ha valaki már nem akar turnézni, inkább otthon üldögél és szövögeti a terveit, rendben van, csak akkor hagyja a többieket, hogy azt csinálják, amit egy bandának csinálnia kell."ENTOMBED - Kill To Live (a 2014-es Back To The Front albumhoz)Szerinted árt a Back To The Front lemeznek, hogy a jogi problémák miatt ilyen csúszással tudott csak megjelenni?

„Hat év, vagy hét év, az már lényegében mindegy. A lényeg, hogy kijön és hogy turnézni fogunk. Felmegyünk, headbangelünk, letépjük az emberek arcát! (nevet) Az már régen rossz lenne, ha egy év alatt elavulna egy lemezanyag. Nem agyaltuk túl a dalokat, nem analizálgattuk, hogy ezt vagy azt kéne csinálnunk, szimplán csak zsigerből megírtuk az anyagot.

Van aki szerint a Back To The Front egy újabb lépés a régisulis irányba, mások meg modernebb dolgokat hallanak ki belőle, de szerintem ez szimplán Entombed. Akinek meg nem tetszik, annak van egy extra üzenetünk: a Digitus Medius dal. A cím latinul van és annyit tesz, hogy középső ujj!" (nevet)Sokan ma is azt mondják, hogy az első két lemez volt az igazi Entombed. Erről mit gondolsz?

„Mások szerint meg csak a Nihilist demók voltak jók! (nevet) Most ő­­­szintén, mit lehet ezzel kezdeni? Volt annak idején egy maroknyi csapat, azzal indult a svéd death metal, és a Nihilist/Entombed az egyike volt ezeknek. De ez ma már történelem. A Grave is egyike volt ezeknek a bandáknak, velük megyünk turnézni ősszel.

Van a mai színtéren egy rakás újabb banda, akik ezzel a '90-es évek eleji hangzással dolgoznak. Tök megtisztelő, és el is ismerem például az Entrailst. De én inkább a régi dolgokat hallgatom, az igazi klasszikusokat, a Razort, a korai Death-et, a korai Mastert, a Morbid Angelt. És úgy gondolom, hogy ha valaki felteszi a Back To The Front lemezt, azonnal tudni fogja, hogy melyik bandát hallja."ENTOMBED A.D. - Beharangozó a Grave-vel közös turnéhoz Van olyan Entombed korszak vagy lemez, amellyel ma már nem vagy elégedett?

„Szerintem van olyan, hogy természetes vagy spontán fejlődés, és azzal nincs is semmi gond. Az sem jó, ha egy banda csakis egyetlen dolgot akar csinálni, újra meg újra megismételni egy lemezt. De az Entombed pályafutása során voltak olyan időszakok, amikor nem spontán módon történtek a dolgok, amikor agyalással születtek a dalok. És emiatt volt az, hogy néhány lemezen nem lehetett hallani ezt a jellegzetes Entombed-világot.

Utólag úgy gondolom, hogy lehettem volna határozottabb is, nem kellett volna mindent ráhagynom a többiekre. Például nem kellett volna hagynom, hogy bárki is beleszóljon, hogy hogyan énekelek. Én mindig is metal arc voltam, sosem akartam mást játszani. Sosem akartam, hogy bármilyen sznob színtér elismerjen. Sosem éreztem úgy, hogy a death metalt kinőttem vagy ilyesmi."Milyen volt Roberto Laghi producerrel dolgozni?

„Tökéletes. Tudom, hogy voltak olyan szkeptikusok, akik úgy gondol­ták, hogy egy olyan stúdióban, a Bo­­husban, ahol Europe meg Abba lemezek készültek, és egy olyan producerrel, aki modernebb bandákkal is melózott, nem lehet majd egy jó Entombed anyagot felvenni, de erre nyilvánvalóan rácáfoltunk. Eleve csináltunk egy próbafelvételt Robertóval, és annak alapján már tudtuk, hogy nem lehet gond.

25 évnyi stúdiós tapasztalatom van, Roberto meg pontosan tudta, hogy honnan jöttünk és mit akarunk. Aki egy kicsit is ismeri az Entombed-hangzást, tudja, hogy egyetlen dolog elengedhetetlen hozzá, a Boss HM-2 Heavy Metal pedál. Azt azért hozzátenném, hogy a Bohus egy kiválóan felszerelt stúdió, minden adott volt, hogy elsőrangú legyen a végeredmény."ENTOMBED - Pandemic Rage (a 2014-es Back To The Front albumhoz)Négyesben maradtok, vagy a turnéra csatlakozik majd egy másik gitáros is Nico mellé?

„Lesz egy második gitáros, de a nevét egyelőre nem akarom elárulni (azóta kiderült: Johan Jansson - Interment, ex-Demonical stb.). Nem mintha akkora titok lenne, de hivatalosan szeretnénk majd bejelenteni."Milyen lesz a turnéprogram?

„A Grave-vel lesz a turné... Szerinted? (nevet) Új dalok és a nagy favoritok, ahogy kell! Megmutatjuk az újabb arcoknak is, hogy mi az a régisulis svéd death metal! Vissza a frontvonalra, ahogy a lemezcím is mondja..."ENTOMBED - Vulture And The Traitor (a 2014-es Back To The Front albumról)
ENTOMBED A.D. - Bedlam Attack (a 2014-es Back To The Front albumról)
 
A Back To The Front dalait a svédországi Kungälvban rögzítették, abban a Bohus stúdióban, ahol többek között az Abba és a Europe is dolgozott korábban, a producer pedig Robert Laghi volt (In Flames, Hardcore Superstar stb.)

A lemez borítóját a lengyel Zbigniew Bielak készítette, aki dolgozott már a Vadernek és a Watainnek is. Az Entombed legutóbbi stúdióalbuma még 2007-ben jött ki Serpent Saints - The Ten Amendments címmel. 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
2019. június 23. (vasárnap) 15:52

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D. állandó gitárosa, Füleki Sándor (Leukémia, Mood, Wall Of Sleep) utódja, 1990 végén pedig meg is jelent az első A.M.D. anyag, a Ne vonulj be! című kazetta, amit 1991 végén követett az első hivatalos lemez, A háború borzalmai, sőt még rosszabb. A hardcore csapat ebben az időszakban rengeteget játszott idehaza és külföldön is, többek között olyan csapatokkal, az Idiots, a Spermbirds, a Fugazi, a Body Count vagy a Carcass.     Az alapító frontember, Sotár 1993-ban szállt ki, 1994-ben kábítószer-túladagolás következtében hunyt el. Sotár halála után kihoztak még egy lemezt (Túlélők), de utána hosszú szünet következett, és a társaság csak 2005-ben jött össze újra. A Mindenen kívül című lemezül 2012-ben jelent...

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding
SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding

Talviyö (Winter Nights) címmel szeptember 6-án jelenik meg a finn Sonata Arctica tizedik album, a 2016-os The Ninth Hour lemez 11 dalos folytatása, amelyről máris megismerkedhetsaz az első...

FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111
FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Freedom Call őszi turnéjának lesz budapesti állomása, és hogy a Visions Of Atlantis jön majd velük hozzánk is, most...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS