AKVÁRIUM KLUB - A "művelt nyugat" vs. "hazai rock klisék"

Mucsaizás újratöltve

2014. október 10. (péntek) 08:36

Lesz egy koncert szombaton a budapesti Akváriumban, amelynek ajánló szövege akár 1981-ben vagy 1982-ben is születhetett volna, amikor a magyar rockernek az akkori belvárosi megmondók azt vágták az arcába, hogy csakis az újhullámé a jövő, mert az előremutató, mert "nyugaton" már csak az megy, az "őszinte, kőkemény" rocknak leáldozott.


Azóta eltelt jó 30 év, de a megmondók szövege ma sem változott...


Mindegy is, hogy ki játszik szombaton, mert a klasszikus "mucsaizás" hagyományát felelevenítő szöveg biztosan nem tőlük származott. Mi itt olvastuk, a klub honlapján.


"A 15 éve indult rock generáció okos és kemény, sokat tud a zeneiparról de nem akar megfelelni neki. Csupa olyan tulajdonság, ami még jó dalok nélkül is rokonszenvessé tesz egy zenekart, és ha még jó dalok, ütős lemezek is vannak, mert vannak szép számmal, akkor kihagyhatatlan lesz a produkció. Ezek a zenekarok és ez a generáció végleg szakított a hazai rock klisékkel, a hosszú hajjal, bőrdzsekivel és őszinte kőkemény rockkal, cserébe megmutatták, amit tőlünk nyugatra már régen tudnak, hogy rock okos, ironikus, és nagyon menő lehet."


 

Hozzászólások

[014177]
vinylfanatic
Hajrá fiúk! :)
[014166]
Melkor
panduska ha én azt leírnám, hogy mi vagy az nyomdafestéket nem tűrne, a tuskó ehhez képest még dicséret, úgyhogy köszönd meg wrom-nak, hogy megdicsért tuskókám :XD
[014165]
Pandeamonium
Wrom: tudod mit? Melkorka nem is érdemel egyebet, mint "tuskó stílust", hisz ő maga a legnagyobb gyökér szerte e netkerekségen.

Winternight pedig kinyitotta a bicsakot azzal, hogy lefosozott mindent, ami neki nem tetszik. Tette mindezt egy afféle felsőbbrendű kinyilatkoztatással, így aztán megkapta a magáét. Egyébként az ő kommentjeivel nincs bajom, értelmesen ír, ez az egyetlen, ami szerintem nem volt valami - khm - polkorrekt tőle. Belátom, hogy tuskó voltam, de nem bánom. :)
[014164]
wrom
ThisIsGreg:
Hát maga megbolondult, hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?! (vigyori arc)

Winternight:
A Tankcsapda felemlítésével kapcsolatban csak annyit (én ugyan nem vagyok valami nagy fan), hogy az egész hír, pontosabban a hírben idézett szöveg annyit ér: Köpök rátok! (Itt ez a 2 szó a lényeg részemről, de most a számot is meghallgattam, nem nagy durranás.)
Amúgy lényegileg osztom az álláspontodat.

Pandeamonium:
Szereted osztani az észt, de nem ártana senkinek, ha kevésbé tuskó sílusban tennéd...

Melkor:
Hm, köszi szépen, hogy a "védelmemre" keltél.
Fejlődőképes vagy a hozzászólásokat illetően, és ezt most komolyan írom, nem bántólag.

björn:
Igazad van.
Ez az egész hír qrvára nem ért ennyit...
[014163]
vinylfanatic
Hát fiúk, mit mondjak?! Jól szórakoztam ahogy elbeszélgettetek egymással:)
[014158]
Melkor
na arra várhatsz egy örökkévalóságig pandus pajtás :XD
[014157]
Pandeamonium
Melkorka, egyszer azt ígérted, elhúzol innen örökre. Tán nem segget csináltál a szádból?
[014156]
Melkor
Igen tisztelt Tibshow úr! A nevek helyes leírásával emlékezetem szerint önnek is gongjai akadtak legutóbb /wrom helyett worm, ami még sértő is/ ügyebár! Na de mindegy a lényeg, hogy ön bort iszik és vizet prédikál, a hamis prófétákat pedig nem szeretem! Egyébként hallgat ön az új nevére is úgy látom :XD

Nem a biliben, mert ott nem férünk el, hanem az akváriumban :D
[014153]
björn
Vihar a biliben...
[014152]
Tibshow
Igen tisztelt Melkor úr! Talán a nevek helyes leírását kéne gyakorolnod ahelyett, hogy ide írogatsz! Nem szólok hozzá olyasmihez ami nem nagyon érdekel. Amúgy a véleményem továbbra is tartom, ez nem egymás pocskondiázásának a helye bárki is tesz ilyet. Van egy egy régi vicc: " Az öreg székelyt kérdezi a felesége. Miért nem mondod soha, hogy szeretsz? Válasz: Egyszer már mondtam, ha változás lesz szólok."
[014151]
Capsule
Nem tudom, lehet, hogy velem van a hiba, de én nem érzem akkora nagy problémának ezt a dolgot.

Értem én, hogy valaki hallgat valamilyen zenét, és ezért azt vallja, hogy ő metal zene rajongó miközben pedig az a zene egyesek szerint nem is metál.

Azért nem tudom szidni/lenézni/hibáztatni pl az Avenged sevenfold, vagy a Limp bizkit-et hallgató emberkéket, mert szerintem ezek a zenék tökéletesek arra, hogy bevezessek valakit ebbe a világba. Mikor először a bátyám mutatott egy Slayer számot, azt mondtam, hogy úristen mi ez a szar. Pedig a Megadeth-et kedveltem.

Szerintem az ilyen zenékhez kell egy kis idő míg az ember igazán hallgatni tudja, és nem annyi jön le belőle, hogy "hörr hörr"
De például én a mai napig nem tudok élvezni egy Behemoth számot, pedig a The satanist ott csücsül a polcon.

Ez egyszerűen túlságosan ízlés kérdése (szerintem)
[014150]
Melkor
Timsó ilyenkor hol kódorogsz? Ilyenkor miért nem kéred ki magadnak, hogy Pandemónium így beszél? Ja hát persze neki lehet, téged csak Melkor hozzászólásai zavarnak és botránkoztatnak meg. Bírom már ezt a kettős mércét és még te vagy elfogulatlan, na ne röhögtess!
[014148]
Winternight
Capsule, igazad van abban, hogy az elkötelezett (true) metalosok nem fognak eltévelyedni és nem dőlnek be a "metal halott, de itt van helyette a grunge, később meg feltámadt de új (nu) testben" szövegeknek.
Van viszont sok ide-oda csapongó zenehallgató, akik mindig az aktuális trendre ugranak. Sőt ismert zenekarokkal és zenészekkel is megtörtént, hogy néhány évig eltévedtek valami aktuáltrendes útvesztőben.
És vannak azok, akik akkoriban kezdtek zenét hallgatni, amikor ez a műfaj volt a menő, és bedőlve a promószövegnek elhitték, és azóta is abban a tévhitben élnek, hogy a nu előtaggal illetett gitárzene az tényleg metal.
[014147]
Capsule
"a valódi rock, metal zenékkel szemben próbálják definiálni létezésüket. Már a műfajnévvel is (new wave, alternatív rock, nu metal) arra törekedve, hogy a nem eléggé elkötelezett rockereket, metalosokat a modernség hangoztatásával, a rock/metal halálát vagy válságát hirdetve maguk felé fordítsák."

Nem értek egyet. Szerintem akit bármiféle stílus megnevezéssel rá lehet venni, hogy azt hallgassa azért nem kár.
Szerintem ez a legtöbb esetben pont fordítva működik.
Jön egy banda, aki csinál valami olyat amit eddig nem csináltak (vagy a múltban nem ért el szélesebb rétegeket valamiért), és szépen ráakasztanak valami jelzőt. Tegyük fel "nu metal".
Nem hiszem, hogy valaki azért hallgat Slipknotot vagy System of a down-t mert azt éppen "nu metal" stílussal kategorizálták.

Inkább pont a magukat "true" metálosnak mondók fogják azonnal kidobni/leállítani/elkerülni, csak azért mert valaki valahol ezzel a jelzővel illette őket.

Remélem elégszer használtam a "szerintem" szót. :)
[014146]
Winternight
Pandeamonium. A helyzet a következő. Feltételeztem, hogy miután a második hozzászólásomra már reagáltál, a következő írásod előtt elolvastad a harmadikat is, és napok múlva nem a további írások elolvasása nélkül tértél vissza ahhoz a korábbi - egyszer általad már megválaszolt - bejegyzéshez. Nem értem, miből kellett volna nekem azt gondolni, hogy a harmadik hozzászólást el sem olvasva még mindig a másodikon cuppogsz.
Szerintem ne erőltesd, mert ebből nem jöhetsz ki jól. Még akkor se, ha a logikus értelmezést te szövegértési nehézségnek próbálod beállítani, hogy mentsd a menthetetlent.
Felőlem hallgasson mindenki azt amit akar. Én is szeretem például a neo-folkot, a neoclassical gothic zenéket meg a Blackmore's Nightot és még a Bad Religiont is, mert időnként jól esik hallgatni.
Az alter bandákat, meg a nu vonalat viszont nem bírom elviselni. És nem tetszik, hogy a valódi rock, metal zenékkel szemben próbálják definiálni létezésüket. Már a műfajnévvel is (new wave, alternatív rock, nu metal) arra törekedve, hogy a nem eléggé elkötelezett rockereket, metalosokat a modernség hangoztatásával, a rock/metal halálát vagy válságát hirdetve maguk felé fordítsák.
[014145]
horvathfefe
A Lovreck lemez nem ér 9 pontot,amit a lapban kapott,maximum 7.
[014144]
Selkath
Akkora arca van a Lovrek gyereknek, hogy valamelyik utóbbi Hammerben, a Hónap beszólása alatt magát Eddie Van Halent fikázta ez a dagadt fasz! De ettől függetlenül meghallgatom az albumát, bár sok jóra nem számítók. Főleg az új Leander mellett... :)
[014143]
Pandeamonium
Te retardált fasz melkorka, menj már kurvázni egyet, ha kérhetem, mert rossz nézni, ahogy szenvedsz az önmagad lúzerségének posványában! Kérj anyádtól pénzt, ha másképp nem megy, csak rakjon már meg egy 120 kilós szőrös lábú ribanc, hogy végre megtudd, milyen is az...! Amúgy meg egy végtelenül szerencsétlen és ostoba kis abortuszmaradék vagy, az a helyzet, de hát kellenek az ilyenek is erre a világra: KÖZRÖHEJNEK! :DDD
[014142]
Melkor
Pandem már igazán kaphatna valami figyelmeztetést, mert amit ez az alak itt megenged magának az már vérlázító! Méghogy Winternight "nagyüzemi troll" röhögnöm kell, Pandus nálad nagyobb troll nincs ezen az oldalon, úgyhogy gratulálok neked ehhez a címhez!
[014140]
Pandeamonium
jelentős RÉSZE - ez kimaradt.
[014139]
Pandeamonium
Winternight, mit nem értesz? A 2. kommentedről beszéltem, és beszélek azóta is, ahol kategorikusan kijelentesz dolgokat, miszerint ez fos, az fos. Ott pedig bizony nincsen semmiféle "az a véleményem", "szerintem", "úgy gondolom"... Ergo én erről a hsz-edről beszélek, ne takarózz a többivel, mivel én eleve nem arra "ugrottam". Én elhiszem, hogy nehezen megy a szövegértelmezés, de hát ezt elvileg még idejekorán megtanítják az iskolában. Már akinek... :)

Más dolog: ami nem metal, az alapból kerülendő? A Subi, az IHM vagy a Fish a maga műfajának legjobbjai, nem értem, hogy miért ne hallgathatna egy metalt IS szerető emberke efféle alter zenéket? Az a baj, hogy a TRVE rokkerek egy jelentős olyan beszűkült, hogy az már fáj. (Ettől függetlenül ez a sznob kampányduma tényleg nevetséges, ezzel egyetértek. Ha azonban szeretném a Fish-t meg a többit, ugyanúgy elmennék a bulira, de leszarnám a körítést.)
[014138]
pekka
Olvastam jópár kommentet róla. Jó véleményt azt nem, csak kommentet.
[014137]
Beavis
Away: a lovreck albumokat úgy hallgasd, hogy egy másik fórumon a zenekar vezetője azt mondta, hogy olyan zenét tolnak, amiben James Hetfield énekel, John Petrucci gitározik és Mike Portnoy dobol, a szöveget pedig Ákos írja. Nyilván sokat képzel magáról a tag és egyértelműen még a hallgatható szintet sem sikerült elérni, szóval számomra szánalom kategória az egész.
[014136]
away
Srácok, ne kezdjük már megint a gecizést, jó?... Inkább a zenére koncentráljunk, jó? Pl beszéljünk az ehavi cédé-mellékletről, jó? Kikúrtmód nem semmirevaló a Lovreck, szerintem... Őszintén szólva az első lemezük úgy ment el mellettem, mintha nem is lett volna és a mostanit is csak háttérzajnak raktam be. Először nem is tűnt fel, de aztán azt hittem, rosszul hallok: olyan, már-már Vai-, és Satriani-szintű tekerések vannak a lemezen, hogy nem akartam hinni a fülemnek, magamfajta kőmetálos csőparaszt csak álló f@sszal tudja hallgatni! Sajnos ezek után mindig visszatérnek a klisés metallikás döngöléshez, amivel szerintem a felületes hallgatót messzire elhajtják a picsába...Ettől függetlenül egy esélyt érdemes adni nekik, legalább. Szerintem. Egymás baszogatását pedig hanyagoljuk pedig hagyjuk meg a diszkós geciknek, jó?
[014135]
Winternight
Szerintem rajtad kívül mindenki megtalálta aki meg akarta találni. ;) Ha azzal akarod igazolni az igazadat, hogy olyan korábbi mondatot idézel, amelyben nem szerepel a hiányolt szó, miközben egy következőben ott van, azzal csak magadat égeted. A tőled eltérően gondolkodó vitapartnered korlátolt pöcsnek, meg nagyüzemi trollnak nevezésével szintén. De ha neked jól esik a projektálás, hát csak rajta, nekem ettől nem lesz se jobb, se rosszabb.
De, hogy segítsek, 014120. hozzászólás: "Én metalos füllel hallgatok zenét, nem tudok máshogy, ezért nekem a felsorolt zenekarok a fos kategóriába tartoznak. Ahogy ezek a szerintem semmirevaló zenekarok és rajongói számára meg a metal és a hosszú hajú rockertársadalom tartozik oda."
Látod, ebben ott van az, hogy szerintem. Sőt az, hogy "nekem", szintén tekinthető a szerintem szinonimájának.
De ez a "szerintem" kitétel csak a fos jelzőre vonatkozik. A nu vonalas gitárzenék, meg az alter muzsika viszont az én véleményemtől függetlenül se nem rock, se nem metal. Még akkor se, ha ezt a tábort is meghódítani akarván a stílus nevébe utótagként odaillesztették ezen műfajneveket is.
[014134]
Pandeamonium
Melkor, te meg menj a jó édes anyukádba. Szevasz!
[014133]
Pandeamonium
Hol van itt AZ a szó, okoska?

"A Subscibe fos. Az Isten háta mögött is, meg a Fish is. És látom lesz Insane is. Az is. Szól bennük a gitár valahogy, de az egésznek köze nincs a rockhoz, metalhoz pláne semmi. Komolyan mondom, ezeknél még a Tankcsapdát is szívesebben meghallgatom, pedig az se a szívem csücske."

Sehol. Na, ennyit erről, valld be, csak egy nagyüzemi troll vagy, nem több. :D
[014132]
Melkor
Winternight ott a pont! Pandus SZERINTEM menj el egy szemészhez :XD
[014130]
Winternight
Pandeamonium, olvasd el újra amit írtam, meg fogod találni a hiányolt szót. ;)
[014129]
Melkor
A cikk idézett szövegére reagálva: Ezt a nagyképű dumát apám! Utálom a megmondó emberkéket, ja és én vagyok a még élő példa az idézett szöveg cáfolatára, még hogy okos rock, miért van buta is, elképesztő egyes emberek mekkora ego-val rendelkeznek. Művelt nyugat, inkább maradjunk annyiban, hogy jóval gazdagabb és ennyi a különbség, meg ami ezzel jár. Ne felejtsük el hány magyar kapott Nobel díjat, ami a hazai műveltségünk ugyancsak magas voltát támasztja alá. Egyedül a pénz az ami nekik több semmi más!
[014125]
Pandeamonium
winternight: a szó, amit keresel, a "SZERINTEM". Szólj, ha megtaláltad.
[014124]
Selkath
Muszáj megvédenem a Subscribe-ot, mert ők tényleg előremutató metalt játszanak és pont Bálinték lennének azok, akik először körberöhögnék azt a köcsögöt, aki ezt a promo-szart írta. Modern és klasszikus metal dolgok okosan összepasszintva vannak jelen a zenéjükben, élvezet hallgatni őket!
De ha az "őszinte kemény rokkon" a Zosszit, meg a Terroristarobbanóanyagot kell érteni, akkor inkább a promószöveg végére szavazok.
Amúgy meg az Isten Hágja Meg-nél nagyobb határ szar-hulladékot nem hordott még a hátán ez a nyomorult magyar föld! Ami pozitívumot elmondtam a Subinál, na, az mind negatívumként értendő az Irigy Hónalj Mirigyre! :DDD
[014123]
Beavis
Gepe, erre mondják, hogy: ízlések és ficamok...
[014121]
gepe
Én pedig egyaránt szeretem a Lovrecket és a három Akváriumos fellépőt...
[014120]
Winternight
Pandeamonium, hallgasson Lovrecket, aki megcsinálta.
A rövid távú memóriáddal komoly gondok vannak. Amikor valaki egy, két bekezdésből álló rövid írás második bekezdéséhez érve elfelejti az elsőt, és csak a másodikat értelmezve kommentál, ott valami nagyon nem stimmel.
Ha kicsit műveltebb lennél zeneileg, tudnád, hogy a Lovreck elcsépelt elemekből építkező metalja és a Subscribe és társai nu vonalas gitárzenéje között azért még van egy elég széles sáv.
Én metalos füllel hallgatok zenét, nem tudok máshogy, ezért nekem a felsorolt zenekarok a fos kategóriába tartoznak. Ahogy ezek a szerintem semmirevaló zenekarok és rajongói számára meg a metal és a hosszú hajú rockertársadalom tartozik oda.
Ebben soha nem fogunk egyetérteni, de nem is kell.
[014119]
Beavis
Nem akarnak megfelelni a zeneiparnak, de szakítottak az őszinte, kőkemény rockkal. Istenem, ha ez nem a beállás a sorba kategória, akkor mi az...
[014117]
Pandeamonium
A magára valamit adó ember (Téli Iccaka úr/hölgy) egymaga eldönti, hogy mely zenekarok jók és melyek fostosak. Kész. Kőbe vésett kinyilatkoztatás ez, vitának itt helye nincs. Mindenki haptákban, aki nem, leülhet, de egyes.

Ps.: Vintörnájt, te egy korlátolt pöcs vagy, hallgass lóvrekket, az való neked. :D
[014112]
apple
Magára valamit adó ember csak komolyzenét hallgat, mindenki más moslékzabáló csöves proli.
[014111]
Winternight
Magára valamit adó metalos rengeteg zenei műfaj jobbnál jobb csapatai közül válogathat a hard rocktól a heavy, dooom, thrash, gothic és black metalon át a death metalig, és ezek különféle ötvözetéig.
A Subscibe fos. Az Isten háta mögött is, meg a Fish is. És látom lesz Insane is. Az is. Szól bennük a gitár valahogy, de az egésznek köze nincs a rockhoz, metalhoz pláne semmi. Komolyan mondom, ezeknél még a Tankcsapdát is szívesebben meghallgatom, pedig az se a szívem csücske.
[014109]
ThisIsGreg
Magára adó rock és metál kedvelő csak olyan zenekart hallgasson, amely 30 éve ugyanabból a 3 dalból és 4 riffből él. Minden más igénytelen, sz@r, okoskodó, pózer, satöbbi!!!
[014108]
ThisIsGreg
Magára adó rock és metál kedvelő csak olyan zenekart hallgasson, amely 30 éve ugyanabból a 3 dalból és 4 riffből él. Minden más igénytelen, sz@r, okoskodó, pózer, satöbbi!!!
[014103]
Winternight
Nevezzük azért meg mégis az elkövetőket. A három, torzított gitárral zajongó, de metalnak, sőt rocknak se nevezhető csapat akiknek koncertjét a fent leírt szöveggel reklámozzák, a Subscribe, az Isten háta mögött és a Fish.
Magára valamit is adó metal és rock kedvelő messzire kerüli majd azt a helyet. Meghagyjuk őket a sznob alterosoknak.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
2019. június 23. (vasárnap) 15:52

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D. állandó gitárosa, Füleki Sándor (Leukémia, Mood, Wall Of Sleep) utódja, 1990 végén pedig meg is jelent az első A.M.D. anyag, a Ne vonulj be! című kazetta, amit 1991 végén követett az első hivatalos lemez, A háború borzalmai, sőt még rosszabb. A hardcore csapat ebben az időszakban rengeteget játszott idehaza és külföldön is, többek között olyan csapatokkal, az Idiots, a Spermbirds, a Fugazi, a Body Count vagy a Carcass.     Az alapító frontember, Sotár 1993-ban szállt ki, 1994-ben kábítószer-túladagolás következtében hunyt el. Sotár halála után kihoztak még egy lemezt (Túlélők), de utána hosszú szünet következett, és a társaság csak 2005-ben jött össze újra. A Mindenen kívül című lemezül 2012-ben jelent...

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding
SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding

Talviyö (Winter Nights) címmel szeptember 6-án jelenik meg a finn Sonata Arctica tizedik album, a 2016-os The Ninth Hour lemez 11 dalos folytatása, amelyről máris megismerkedhetsaz az első...

FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111
FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Freedom Call őszi turnéjának lesz budapesti állomása, és hogy a Visions Of Atlantis jön majd velük hozzánk is, most...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS