OSSIAN - Szombaton a Pecsában, januártól indul a stúdiózás

Interjú Paksi Endrével

2014. október 3. (péntek) 14:18 | utoljára módosítva: 2014. október 5. (vasárnap) 22:21

Szombaton Ossian koncert lesz a Petőfi Csarnokban, és mivel az utóbbi hónapokban keveset lehetett olvasni, hallani a csapatról, arról, hogy a tavalyi album - A tűz jegyében - óta mi is történt velük, vannak-e már új dalok, úgy gondoltuk, hogy nem árt egy kis helyzetjelentés, megcsörgettük a csapat frontemberét, Paksi Endrét.


Az Ossianosok 2014-es nagy találkozója a PeCsa nagytermében lesz, de érdemes korán odaérni, mert a Krízis már fél hétkor kezdi a programot, az Ossian pedig este 8-kor színpadra lép.


www.facebook.com/OssianOfficial
Egy kicsit aggódtam, hogy egy nappal a budapesti buli előtt lesz-e időd interjúzni, de azt mondtad, hogy simán ráérsz. Ezek szerint már minden összeállt a holnapi koncertre?


"Március eleje óta folyamatosan játszunk. Egy 60 állomásos koncertsorozat háromnegyedénél járunk most, vagyis állandó mozgásban vagyunk. Nem arról van szó, hogy egy hosszabb szünet után térünk vissza a színpadra. Hála Istennek, most már jó ideje olyan emberekkel, olyan gárdával dolgozunk, hogy totális a bizalom a részünkről. Kapjuk a terveket, ami a hangot, a fényt illeti, és maximálisan modern a technika. Ez azért nagyban megkönnyíti az ilyen háttérmunkát a régi időkhöz képest.
 


Ez egy nagyon-nagyon jó technikai stáb. Megkapták a műsort, a sorrendet, mi meg kaptunk csodálatos látványterveket, aztán egyeztettük a lényeges pontokat. Egyszerűen tudjuk, hogy minden a helyén lesz. Régebben persze voltak időszakok, amikor minden gond a mi vállunkat nyomta. Már ment az intró, ott álltam a színpad szélénél, amikor valaki megkocogtatta a vállamat, hogy a kapuban most akkor mi legyen, mert ez és ez a helyzet... (nevet) Örülök azért, hogy az a stresszes időszak már elmúlt."
Van annak jelentősége egy nagyszabású pesti koncert esetében, hogy most nincs friss Ossian lemez? Hiszen A tűz jegyében album még tavaly szeptemberben jelent meg.

"Szerintem már nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy az Ossian nem egy egynyári szenzáció. Akik szeretnek minket, akik eljönnek a koncertekre, azok nem akkor bukkannak elő, amikor van valami extra történés, egy új album, bármi. Hanem amikor csak tehetik, ott vannak a bulikon. Az sem szokás nálunk, hogy hírverést csapjunk magunk körül. Ha jobban belegondolok, leszámítva egy-két helyi rádiót vagy tévét, a januári Hammer honlapos beszélgetésünk óta nem is adtam semmilyen interjút. És ez a mostani is úgy jött, hogy felhívtál.

Őszintén megmondom, hogy nem tudom, mennyit számítana, ha beülnék egy-két tévéstúdióba és elmondanám, hogy lesz egy Ossian koncert a Petőfi Csarnokban. Az meg végképp nem megy, hogy érdekes sztorikat találjunk ki a lapoknak, pusztán azért, hogy írjanak rólunk. Megvagyunk az ilyen kamu dolgok nélkül is, köszönjük."Én csak azt nem értem, hogy egy folyamatosan sok-sok ezer embernek játszó zenekar saját jogon miért nem érdekes a média számára. A Facebook oldalatokon a koncertfotókon jól látszik, hogy milyen sokan vannak a bulikon, bárhol is léptek fel. Ez a rockzenét szerető tömeg is médiafogyasztó...

"Ez a világ ilyen, nem tudok mást mondani. Ráadásul a fotókon az is látszik, hogy generációk találkozása egy-egy Ossian koncert. Jó értelemben véve családi, azaz többgenerációs zenekar lettünk. Ott vannak azok is, akik az első dalok óta szeretik a zenekart, aztán akik a 25 év során szerették meg az Ossiant, és ott vannak az egészen fiatalok, a gyerekek is. És sok mindent elmond a zenekarról meg a közönségéről, hogy a koncertekre nyugodt szívvel el lehet hozni a nagyon-nagyon kicsi gyerekeket is. Egy pár füldugó azért nem árt!" (nevet)A tavalyi albumról van olyan dal, ami még sosem hangzott el élőben?


"Talán egyedül a Mindig veled olyan, hogy nem játszottuk az elmúlt egy év során. A legutóbbi lemezről 3-4, esetleg 5 nóta is elhangzik a koncerteken. Ez azért nem kevés, de szeretjük a lemezt, ahogy a közönség is. 'A tűz jegyében' megjelenésekor is ezt mondtuk, és ma is így látom, hogy több olyan apró változtatás történt, amelyeknek már korábban is meg kellett volna történniük. És az így megszületett lemezzel a mai napig is maximálisan elégedettek vagyunk. Nagyon jó volt Varga Zolival dolgozni a SuperSize-ban, és mivel jól haladunk az új dalokkal, januárban vissza is akarunk menni hozzá, hogy felvegyük a következő albumot."Tavaszi megjelenés várható?

"Igen, mindenképpen ez a terv. Az a szemlélet, ami a zeneszerzés terén kialakult nálunk, nagyon bevált, így ezen az úton haladunk tovább. Korábban az ment, hogy bármelyikünk is talált ki egy új témát, addig nem küldte át a többieknek, amíg fel nem díszítette, mint egy karácsonyfát. Pedig a hangszerelésen sok múlik, és ha több javaslat merül fel, az csak színesíti az összképet. Ez az új szemlélet azt jelenti, hogy csakis a lecsupaszított alapötleteket küldözgetjük egymásnak, és azt is kímélet nélkül megmondjuk, ha valami nem stimmel. Nincs egó, nincs sértődés, mert mindannyian tudjuk, hogy az a cél, hogy minél jobb, erősebb dalok szülessenek. Ha nem jó egy refrén vagy egy verze, akkor igenis változtatni kell. Átírjuk, átvariáljuk, utána meg jöhet a hangszerelés kérdése."Konkrétan hogy áll most az új lemezanyag?

"Szerintem 11 dal lesz a lemezen, és lesz köztük egy instrumentális. Egy nagyon jó kis középtempós, gördülékeny gitáros nóta született Ricsitől. Mindenki hozott kiváló ötleteket, de a lényeg, hogy a végeredmény egységes legyen.

Nyilván lesz gyors dal is, mert Gergőnek olyan lába van, hogy az hihetetlen! (nevet) Az a fontos, hogy jól állunk és hogy jó érzéseink vannak az új számokkal kapcsolatban is. A szövegek is nagyjából 80 százalékosan megvannak már."Szerinted a következő lemezhez készül majd klip?


"Te is jól tudod, hogy ez egyrészt anyagiak kérdése. Ha megnézed a Youtube-on, a Ha te ott leszel velem dalnak a szöveges klipje jóval több, mint félmillió felett jár, de született egy rajongói videó is hozzá, és az is eléri lassan a negyedmilliós játszást. Hivatalos klip nélkül is nagyon szeretik az emberek.
 


OSSIAN - Ha Te ott leszel velem (a 2013-as A tűz jegyében albumhoz)


 Azt már korábban is mondtam, hogy egy akármilyen klipnek nem láttuk értelmét, de ha felbukkant volna valaki egy igazán jó forgatókönyv ötlettel, nekiláttunk volna. Egy olyan videóklipnek semmi értelme, ami nemhogy nem tesz hozzá semmit a dalhoz, de esetleg még el is vesz belőle. Akkor már inkább egy hangulatos koncertklipnek van értelme, mert azok legalább mi vagyunk, a természetes közegünkben, fent a színpadon. De én nem ragaszkodom a klipekhez, csak azért, hogy legyenek."
Metalos szempontból az idei év egyik fontos eseménye volt a Pokolgép jubileumi koncertje. Te hogy érezted magad a színpadon?

"Nagyon jól. Nagyon örülök, hogy engem is meghívtak, mert a korai Pokolgép életem egyik meghatározó időszaka volt. Jól sikerült a koncert, remek volt a közönség, a hangulat. Tök jól eldumálgattam olyan emberekkel, akikkel tényleg iszonyatosan rég nem találkoztam.

Ez egy fontos esemény volt mindannyiunk számára. Emlékszem, amikor az Első merénylet lemezt csináltuk, hiába nem játszottuk azokat a dalokat százezer éve, mégis nagyon pikk-pakk felment minden a stúdióban Meg is dicsértem Józsit (Kalapács József), mire azt mondta, hogy neki ezek a dalok szakrális jelentőségűek. És ez egy nagyon jó mondás volt."A szombati koncertre hívtatok különleges vendéget?

"Nem, ez az este csakis az Ossianról fog szólni. Józsival beszéltem ugyan, de aznap este pont koncertjük lesz a Club 202-ben, így aztán született is egy akció, hogy aki az Ossian után átmegy megnézni őket és felmutatja a jegyét, kedvezményesen tud majd belépőt venni. Nálunk korai a kezdés, este 8 tájban kezdeni fogunk, így utána még el lehet érni Józsiék koncertjét is, ami 11 óra felé indul majd."


OSSIAN - Élő sakkfigurák (Sitke, 2014)


 Milyen hosszú koncertet terveztek?


"Olyan 2 órás lesz, tehát valamivel hosszabb, mint a szokásosnak mondható műsorunk."A program összeállítása csapatmunka, vagy ezt inkább rád bízzák a többiek?

"Ez az én feladatom, de hát ezek a dalok számtalanszor bizonyítottak már. Javaslatokat persze mindenki mond, és nyilván nem egyszerű még egy ilyen hosszabb program összerakása sem. Például az idei turné előtt Gergő szólt, hogy ő nagyon szeretné játszani például a Hangerőmű című dalt, úgyhogy az is be is került a turnés műsorba. Szereti a málházós témákat! (nevet) De nem csak szereti, nagyon érzi is. Például Gergővel úgy dörren meg A Sátán képében, ahogy régen nem igazán. Hihetetlen beindulás szokott lenni, amikor jön az a 4/4-es téma! De a súlyosabb tempóknál is egészen más a hatás. Neked nem kell mondanom, hogy mennyit számít egy húzós tempójú dobos. Még ezeknél a nyugati pop punk csapatoknál sem véletlen, hogy baromi jó dobosok vannak. A Green Daynél is például... Egy olyan gitár szempontjából amúgy koszolósabb zene azonnal szétesne, ha nem lenne olyan jó a dobos."Ugyanez van a Blink-182-nál is. Nem az én zeném, de ahogy Travis dobol, az fenomenális.


"Az a másik, igen! Úgy összetartják a zenét ezek a jó dobosok, hogy az hihetetlen. Nagyon sokat számít egy zenekar élő hangzásánál, az összképnél, hogy milyen a dobos."Van esetleg olyan dal, amit régóta nem játszottatok, és mondjuk az utóbbi időben fedeztétek fel újra?


"Igen is, meg nem is. Már olyan értelemben, hogy például az Ítéletnap lemezről a Törvényen kívülit sokszor játszottuk most a turnén, hosszú idő után újra, de a szombati programba sajnos már nem fért bele. Persze, hogy előfordul, hogy az ember újra felfedez valami dalt egy régesrégi lemezről, de őszintén szólva, sokszor van úgy, hogy hiába is lelkesedik be az ember, amikor aztán elkezdjük játszani az adott számot, kiderül, hogy nem véletlenül mellőztük mondjuk 20 éven át."Akusztikus blokk lesz szombaton?


"Kimondottan akusztikus blokk nem lesz, de lírai dalok azért előkerülnek majd itt-ott, amott. A Ha te ott leszel velem, a Nincs menekvés, a Magányos angyal..."'Az elmúlás kertjében' dalt szoktátok játszani? Mert nem rémlik, hogy az utóbbi években hallottam volna koncerten...


"Azt nem szoktuk játszani. Vannak ilyen túl privát dalok, amiket én amúgy nagyon-nagyon szeretek. A Hosszú álom is ilyen, nem csak Az elmúlás kertjében. De a Pogány ima is... Bár a Pogány imát néha szoktuk játszani. Ezek inkább otthoni hallgatásra való számok."A Végállomás motelt nem akarjátok újra elővenni?


"Ez nem rossz ötlet. Amikor jövőre összerakjuk a műsort és majd rendesen kicserélgetjük a dalokat, igyekszem visszaemlékezni erre. Én is nagyon szeretem ezt a dalt, szóval ez mindenképpen jó tipp. De majd csak a jövő évi koncertekre nézve."OSSIAN - Végállomás motel (a 2002-es Árnyékból a fénybe albumról)

 Már csak egy utolsó kérdés, egy makettes. Egy német cég már a te makettjeiddel reklámozza magát?


"Igen, a Najewitz Modellbau, egy makett gyártó cég. Épületeket gyártanak abban a méretarányban, amivel én is dolgozom. Összerakatlan, festetlen állapotban hozzák forgalomba, így ezeket össze kell illeszteni, ragasztani, majd kifesteni. Talán nem hangzik dicsekvésnek, de lehidaltak a munkáimtól! (nevet) De nem ez az egyetlen elismerés, mert vannak ilyen kinti Facebook közösségek is, és néhány munkám kiposztolása után hihetetlen elismerő szavak jöttek. Ebben a kisebb méretarányban jóval kevesebben ügyködnek, mert a nagyobb azért egyszerűbb. Egy hong-kongi cég meg is talált, ugyanis szoktam figurákat is készíteni a makettekhez. Az volt a kérdésük, hogy nem lenne-e kedvem figura-készleteket tervezni. Mondtam, hogy ez nagyon megtisztelő, de azért ennyi szabadidőm nincsen. De azért nagyon jól esett a felkérés."

(Endrével Lénárd László beszélgetett)
  
  

Hozzászólások

[014080]
pekka
Már elnézést, de pont arról beszéltek itt sokan, hogy a ROsszirány már rohadt unalmas, és jó lenne másokat is megismerni. AKár itt, akár máshol! :)
[014079]
duedhel
Bocsánat. Én kérek elnézést.
[014077]
Melkor
Már elnézést, de ez egy Ossian topic és nem az ismeretlen zenekarok siralmai topic, akkor a hozzászólásoknak az Ossian-ról kéne szólnia, egyesek ezzel tisztában is vannak szerencsére.
[014076]
Beavis
Ha már leragadtunk a hammerwolrdnél, akkor ennek is van digitális változata és honlapja is. De egy ismeretlen zenekar aligha fog egyoldalas területet kapni az újságban, viszont a webes felület tökéletes arra, hogy költséghatékonyan foglalkozzanak az eddig ismeretlen csapatokkal. Nyilván attól senki nem lesz ismert, hogy indít egy blogot vagy egy facebook oldalt és "majd úgyis ránk találnak"...
[014075]
duedhel
"Nyomtatott sajtó? Ugyan már."
Hát rendszeresen olvasva az itteni kommenteket, azt hiszem, hogy még mindig az az általános közvélekedés, hogy egy metal zenekarnak az egyetlen esélye az, ha bekerül a HammerWorld újságba, ami ha jól tudom, még mindig elsősorban mint "nyomtatott sajtó" létezik.
Amúgy meg - ha már tablet meg okostelefon - ezt az általam írt dolgot, hogy bekerülni a nem netes médiába, nyugodtan értheted úgy, hogy túlmutatni a netes webzineken és blogokon. Na az kerül pénzbe.
[014074]
Beavis
Nyomtatott sajtó? Ugyan már. Pont az ellenkezője figyelhető meg a tabletek és az okostelefonok világában.

A zenekarok pedig igenis nyomuljanak, hiszen attól nem ismeri meg őket senki, hogy egy garázsban bazseválnak. Viszont a dologhoz hozzátartozik az is, hogy legalább a specifikus média és a kiadók is támogathatnák őket. Persze a zeneipar olyan állapotban van, amilyenben, de már rövid távon sem jó, ha a tizedik pl tankcsapda koppintás jön létre és próbál sikeres lenni, csak azért, mert erre a stílusra vevők a kiadók.
[014071]
Winternight
Nagyon jó ötlet volt rákérdezni a Végállomás Motelre, jó lenne, ha újra bekerülne a koncertprogramba.
Aki azt mondja, hogy nem fejlődik az Ossian, az valószínűleg nem is hallgatott Ossiant évek óta.
És egyébként is, ez heavy metal, az ehhez a műfajhoz szervesen hozzátartozó stíluselemekkel, zeneileg és a szövegvilágban egyaránt. Ez az a műfaj, ahol a rajongók nem is igénylik, sőt, nem is szeretnék, hogy egy zenekar gyökeresen módosítson a stílusán. Az Ossiant ezzel a zenével, és ezzel a szövegvilággal szeretjük, nem várjuk tőlük, hogy eltérjenek ettől. A szövegek pedig az életről szólnak, rockerektől, rockereknek. Akik ezt a világot nem életformaként élik meg, azok soha nem is fogják megérteni, hogy mi ebben a jó. De ezzel nem mi leszünk szegényebbek.
[014068]
vinylfanatic
Írok néhány jó magyar bandát én is. Magma Rise,Lady Macbeth Wall Of Sleep,Twister,Radar,Thornwill,Avenford,Lovereck,Invader,Age Of Agony.Szóval vannak itt jó bandák,csak venni kéne a fáradságot utánuk nézni,keresgélni.Sajnos itthon el vannak kényelmesedve az emberek,azt eszik amit eléjük tesznek.Kevés az igazi zenefanatikus akiknek a zene több mint szórakozás,egy életforma.
[014067]
Sabatonno1
Örülök, hogy egyszer már láttam az Ossiant élőben, mert nagyon jók voltak (igaz, 2012-ben volt és nem régen). Tök jó volt hallani az olyan klasszikusokat élőben, mint a Rock katonái vagy a Szenvedély. Emellett viszont én is sajnálom, hogy kevés jó és ismert (direkt nem írtam oda a nemzetközileg szót) magyar banda van.
Én különösebben nem szeretem a Depressziót, a Roadot, Tankcsapdát meghallgatom, de vannak ezeknél sokkal, de sokkal jobb zenekarok, csak sajnos ezekre nem nagyon van igény. Pont egy kivétel ez alól a Wisdom, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mivel szerintem vannak olyan jók, mint mondjuk a már előttem említett svéd Bloodbound. De például egy Dream Evil már más tészta, ám ők is alig koncerteznek, pedig a stíluson belül ritkaságszámba megy a zenéjük, elsősorban a kimagaslóan jó Niklas Isfeldt énekesnek köszönhetően. Őket én például nagyon megnézném már élőben, de itthon aligha lesz erre lehetőségem. És akkor egy Mägo De Oz-t már meg sem említek, mert rájuk sem lesz sok esély az elkövetkezendő 5 évben, hogy Magyarországon láthassuk a bandát, pedig a stílusukban szintén baromi jók, és a spanyol nyelv még egzotikusabbá teszi őket, habár az új énekes nincs olyan jó, mint elődje volt.
Viszont, hogy magyar bandákat is említsek már, akik szintén méltatlanul tűntek/tűnnek el a süllyesztőben: Rotor, akik 2007-ben az év egyik legjobb metal lemezét tették le a magyar palettára Acélba zárva címmel, és nagyon szeretném őket élőben látni, de vajmi kevés esély van sajnos erre is. Nem véletlenül nincs semmi hír a csapatról azóta sem, és újabb album sincs a láthatáron sem, pedig jóval jobbak, mint mondjuk a Road. Vagy például a Stress, akik szintén nagyon jók, mégsem lehet hallani róluk. De jó is lett volna elmenni a Mobilmánia-Rotor-Stess koncertre pár éve a Hard Rock Farsangra, ott láthattam volna 3 nagyszerű magyar bandát..
A Mobilmánia is jó zenekar, csak sajnálom, hogy se Tunyó (Nyugodjon Békében!), se Vikidál, se Rudán Joe nincs már ott, velük volt az igazi. A Karthago, Akela, Lord, Omen stb. még tartják magukat, illetve jelennek meg újabb zenekarok, akik egész jók: pl. Noa Rock, Tales of Evening, stb.
További magyar bandák, akik szintén nagyon jók (voltak), mégsem hallani róluk, eltűnnek/eltűntek a süllyesztőben, vagy már feloszlottak: Classica, Crossholder (RIP Güzü), Damned Spirits' Dance, Ego Project, Griff (RIP Vertig József), Mamut, Sámán, Soffi (RIP Pete Zsófia), Szfinx, Vida Rock Band, XL Sisters, hogy csak párat említsek. Pedig ezek mind-mind jó csapatok, mégsem lettek sikeresek és futottak be sajnos.
[014066]
duedhel
Az ilyen bandáknak, mint a Depresszió, Road, Kalapács, Ossian... - gondolom nem kell elsorolnom - két dolog miatt van még, és lesz mindig sikerük: az első a nosztalgia, amit sajnos soha nem lehet kiverni az emberek fejéből. Enneki miértjére amúgy - sok más egyéb mellett - az (is) a válasz, hogy maga az emberi elme és vele együtt az esztétikai érzék is úgy működik, hogy elsősorban "emlékekre" épít, magyarul olyan dolgokat élvez, amiket - persze elsősorban tudattalanul - kapcsolni tud valamihez, amit már átélt. A másik, ami miatt sikeresek, hogy ebben a felületes korszakban a maguk klisés szövegvilágukkal roppant egyszerű és érthető válaszokat adnak azokra a kérdésekre, amik az embereket, főleg a fiatalabb generációt foglalkoztatják. (Nem véletlenül jelent meg szinte mindegyiknek a szövegvilágában az utóbbi időben a lázadás mellett pl.: a politika.) És persze arról se feledkezzünk meg, hogy mindegyik magyarul énekel, ami itthon szintén elvárás. Ezt így összevetve rendkívül könnyű azonosulni az általuk felállított (nem mondom, hogy képviselt, mert nem hiszem, hogy ők felnőtt fejjel azonosulni tudnak azokkal a sokszor gyermeteg gondolotokkal, amiket énekelnek) értékrendekkel, értékrendszerekkel.

És hogy mit tehetne a jövő metal és rock bandáiért a média? Nem sokat. Szerintem eleve elég sok olyan banda van, aki képes arra, hogy a netes média szinjén promotálja magát, de az a helyzet, hogy ez ma már nem elég. Nem tudsz olyan szinten, olyan intenzitással, folyamatosan "jelen lenni", hogy az átlag magyar ember (főképp netes) ingerküszöbét megüsd. A nyomtatott sajtóhoz meg a televíziós médiához viszont már pénz kell. Azért mert ezek is csak abból élnek, ami az embereket érdekli, tehát nem fognak forintot ölni maguktól olyan produkciókba, amiknek eleve nem látják jövőjét, vagy aminek szimplán kétesnek tartják a sikerét. Márpedig valljuk meg őszintén, sok jövője ma már nincs - a fent említett érvek miatt - az olyan bandáknak, akik nem a fenti vonalat képviselik.
[014065]
pekka
Vannak új, jó magyar bandák, csak ti nem tudtok róla. Kb ezerszer írta már le itt sok ember, hogy azért nem ismeritek őket, mert az egész médiavilág és fesztiválvilág a Magyar múltból él, semmit, vagyis nem igazán sokat tesz,a jövő érdekében. És nem kéne megint azzal a dumával jönni, hogy a zenekaroknak kell hírt küldeni magukról, mert az újságírás nem arról szól, hogy várjuk a sült galambot, az újságírás lényege a nyomozás, és utánajárás, ebből lesznek a hírek, és ezekből lehet jövőt építeni. Ebben az országban rengeteg jó zenekar kallódik el, mert senki nem foglalkozik velük. Míg külföldön simán van pénze a fiataloknak bármire, reklámra, lemezre, be tudják fizetni magukat fesztiválokra, turnékra, addig nálunk a tehetséges bandák napról napra élnek, és keseregnek, hogy sajnos mindenhez kellene a nagy lóvé. Egy idő után ebbe vagy beleunnak, vagy megromlik a zenekarokon belül a viszony, természetesen a pénz miatt, és így véső elkeseredésükben feloszlanak. Sokat lehetne még erről írni, beszélni, de tömören most ennyi a lényeg.
[014064]
Melkor
Én nem lennék ennyire szigorú az Ossian-nal, szerintem, bár ez csak az én véleményem az Ossian-nak igen is helye van a magyar metal színtéren, szerintem letettek annyit az asztalra, de természetesen jó lenne ha olyan bandák is létezni tudnának, amikről az előttem hozzászólók írtak. Virágozzék 1000 virág, de attól még az Ossian egy kiemelkedő banda a magyar zenei palettán!
[014063]
Beavis
Erre van igény. Azt gondolom, hogy mindent elmond egy ország zenei felhozataláról, ha a tankcsapda meg a hooligans a legsikeresebb "rockbandák".

Persze vannak/voltak olyanok is, akik nem állnak be a sorba, de ők rendre a földbe is állnak. Példaként említhetnék olyan csapatokat, mint a Wendigo vagy az Árnyak.
[014062]
Pandeamonium
Minden tiszteletem ellenére azt mondom, megmosolyogtatóan naiv zenei- és szövegvilágú egy banda ez. Ezerszer ellőtt patronokkal dolgoznak évezredek óta, semmi innováció, semmi előrelépés, a Paksi-féle "költészet" pedig kb. annyi komplexitást rejt, mint Vin Diesel színészi játéka. De hát ez kell a népnek, özönlenek évek óta a hithű ossziánosok, szóval biztos tudnak valamit, ehhez kétség sem férhet. Csak ne lenne olyan áporodott szaga az egésznek, akár egy kéthetes zokninak a punkgyerek lábán... :) (Itthon miért nincsenek értelmes metal bandák? Nem a Bloodbound-, Hammerfall-kópia Wisdomra meg a teszkógazdaságos Demonlordra gondolok, hanem olyasmire, mint az USA-ban a Helstar, régen a Nevermore, a Metal Church, a fiatalabbak közül pedig a Striker, a Crimson Shadows, a Dragonforce és még ezer másik. Nálunk csak a Road-, Depi-féle kannásboros, buta garázsrokk megy, ami nem lenne baj, ha emellett látnék mást is - nemzetközi színvonalon. Sajnos a prog bandáink is elvéreztek mostanra...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
2019. június 23. (vasárnap) 15:52

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D. állandó gitárosa, Füleki Sándor (Leukémia, Mood, Wall Of Sleep) utódja, 1990 végén pedig meg is jelent az első A.M.D. anyag, a Ne vonulj be! című kazetta, amit 1991 végén követett az első hivatalos lemez, A háború borzalmai, sőt még rosszabb. A hardcore csapat ebben az időszakban rengeteget játszott idehaza és külföldön is, többek között olyan csapatokkal, az Idiots, a Spermbirds, a Fugazi, a Body Count vagy a Carcass.     Az alapító frontember, Sotár 1993-ban szállt ki, 1994-ben kábítószer-túladagolás következtében hunyt el. Sotár halála után kihoztak még egy lemezt (Túlélők), de utána hosszú szünet következett, és a társaság csak 2005-ben jött össze újra. A Mindenen kívül című lemezül 2012-ben jelent...

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding
SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding

Talviyö (Winter Nights) címmel szeptember 6-án jelenik meg a finn Sonata Arctica tizedik album, a 2016-os The Ninth Hour lemez 11 dalos folytatása, amelyről máris megismerkedhetsaz az első...

FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111
FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Freedom Call őszi turnéjának lesz budapesti állomása, és hogy a Visions Of Atlantis jön majd velük hozzánk is, most...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS