SZIGET 2014 - "Ha az országban hirtelen mindenki rocker lesz..."

Gerendai Károly az indexnek nyilatkozott

2014. augusztus 19. (kedd) 19:46

Az idei Sziget nyereséges volt, soha ennyien nem voltak még kint a fesztiválon.

„Rekord nézőszámmal zártunk a fesztivált, hiszen 415 ezer látogatója volt az elmúlt hétnek” – mondta Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője, aki hosszú interjút is adott az indexnek, amelyben arra is kitért, hogy miért nem volt metal színpad a 2014-es Szigeten.
(Fotó: Bődey János / Index)


"A metalszínpad akkor szűnt meg, amikor az amúgy 10 ezres befogadóképességű téren összesen két-három olyan koncert volt egy hét alatt, amire több mint 3 ezer ember lett volna kíváncsi. Minden évben megnézzük, hogy mire mekkora igény van, az biztos, hogy ha az országban hirtelen mindenki rocker lesz, én nem fogom majd erőltetni a dj-ket."

Teljes interjú - itt.


Tavaly ugye már nem volt rock/metal színpad, 2012-ben benyomtak utólag egy rock/metal 0. napot (Superbutt, Ignite, Lacuna Coil, Moonspell, Hammerfall, Dimmu Borgir), azaz Gerendai Karcsi vélhetően a 2011-es évre utalt, mert akkor valóban volt rock/metal színpad, ilyen headlinerekkel: Within Temptation/Motörhead, Helloween/Judas Priest, The Haunted/Deftones, Lostprophets, Sonata Arctica/Tankcsapda. És hát ilyenek képeket találtunk gyorsan a bulikról...

 


WITHIN TEMPTATION - Sziget 2011

MOTÖRHEAD - Sziget 2011
HELLOWEEN - Sziget 2011
JUDAS PRIEST - Sziget 2011
LOSTPROPHETS - Sziget 2011
TANKCSAPDA - Sziget 2011
 

Hozzászólások

[013803]
SonOfOden
Sajnos nagyon is igazuk van ebben Winternight-nak és Selkath-nak, jó meglátásaik vannak. Eléggé elszomorító az a tény, hogy ezekkel a „nagy” és bejáratott nevekkel próbálják hozni a látogatottságot és a bevételt a hazai fesztiválok. Ha körbenézzünk a különböző fesztiválok névsorán, szinte mindenhol meg lehet találni az ismert neveket, amiket már nem is írnék le, mindenki tudja kikről van szó. (Persze most kimondottan a hazai mezőnyről van szó)

Szégyen ez a hallgatókra nézve – persze tisztelet a kivételnek, csak sajnos ők vannak kevesebben -, hogy nem látnak tovább ezeken a zenekarokon kívül és nincs igényük arra, hogy felfedezzenek maguknak más bandákat is. Hozzátenném, hogy akik akár sokkal értékesebb zenét játszanak, mint a „nagy nevek”. De ameddig csak erre van igénye a hazai közönség nagy részének, addig sajnos tényleg nem lehet igazi nagy metál fesztiválokat tartani a maga nevében. Sajnálatos módon ahhoz kevés lenne az a publikum, aki túlmutat a szűklátókörűségen és mélyebben ismeri a hazai zenekarok munkásságát. Ma már nincsen értéke a minőségnek és nincsen igénye arra a legtöbb embernek, hogy felfedezzen magának újabb és újabb tehetségeket, hanem maradnak a jól bevált és unalomig főzött receptnél….

Lehet, hogy ez így nagyon borús kép, de sajnos így látom és tapasztalom. Pedig mennyi csodás zenekar létezik hazánkban mindenféle stílusban, akik megérdemelnék a figyelmet és a fellépési lehetőségeket…. Csak felsorolnék párat a teljesség igénye nélkül:

Aetherius Obscuritas, Apey & The Pea, Art Of Massacre, Baskíria, Bornholm, Christian Epidemic, Csejtey, Depths Of Depravity, Dusk, Forest Silence, Gravecrusher, Kill With Hate, Lepra, Miserium, Mörbid Carnage, Niburta, Paediatrician, Scerra, Sear Bliss, Teurgia, The Moon And The Nightspirit, Tymah, Witchcraft

Hosszasan lehetne még sorolni a neveket, de szerintem így is látható, hogy bőven van itt is élet és tényleg nagyon széles skálán mozognak a stílusok, mindenki megtalálhatja a kedvencét benne. Most már csak nyitottabbaknak kellene lenniük az embereknek, és még egyszer mondom, tisztelet a kivételnek!
[013796]
Selkath
A Sziget egész egyszerűen ultragáz!!! Nem is értem, a Hammeres fiúk mire számítanak még, ha a metalt és a Szigetet egy mondatban említik? Gerendai nagyon jól tudja, hogy a fesztiváljának a jegyárai mellett egyáltalán nem érdemes metal (NEM rock! az van ott elég, jó szar is mind.) zenekarokat elhívni, mvel az "átlagmetalos" még bejutni sem tud a Szigetre. Ez a multikulti szarság pedig egyenesen undorító számomra, mindenhol azt sulykolják az emberbe, hogy "fogadd el", "tűrd meg", "színesebb a világ" - még jó, hogy azt nem mondják, hogy szeressem ezt az undorító neoliberális hippibuziságot! :@
A hazai metal ízlés meg... hát olyan, amilyen. Tényleg csak a motoros rokk, a TCS-rokk (nem a Tankcsapda), mélymagyarrokk, meg az Osszimetál megy sajnos. Az, hogy egy Tales Of Evening, egy Subscribe, vagy egy Cadaveres a világon van, szerintem gőzük nincs... szorri, én így látom (azért remélem, nincs teljesen igazam!).
[013795]
Nunu
No, nézzük azt a fránya matekot:
A koncertlátogatás elsősorban a 16-30 éves korosztályok szokása, az idősebbek már nehezebben mozdíthatóak meg (a régi kedvencek már kevésbé aktívak, láttak már mindent eleget).
Nomármost:
Az 1974-1977-es években 170 ezer fölött volt a születések száma, vagyis igen nagylétszámú korosztály járt koncertekre 90-es években, és a 2000-es évek első felében.
Aztán elkezdett meredeken zuhanni a születések száma a mai 25 évesek már csak 2/3-ad annyian vannak, a mai 16 évesek meg fel annyian, mint az 1975-ben született korosztály. És azt mindenképpen tegyük hozzá, hogy ez a meredek születésszám-csökkenés úgy következett be, hogy a cigányság egyre nagyobb számban szaporodik, ha őket (akiknek sem az ízlésük, sem a pénztárcájuk nem a rock-koncertek felé megy) kivesszük, akkor a demográfiai csökkenés még erősebb.
Ezért nem lehet ma Magyarországon rendes fesztiválokat szervezni.
[013788]
vinylfanatic
Tökéletesen egyetértek Winternight meglátásaival.Nem is értem miért kell itt a Szigettel foglalkozni egyáltalán.Mindíg is egy szar hely volt.
[013785]
Winternight
Szerintem teljesen mindegy, hogy van-e a Szigeten rock/metal színpad. Szinte minden hétre jut az ország valamelyik részén egy hasonló multikulti fesztivál. Ugyanazok a hazai bandák mindenhol, meg napi egy, vagy jó esetben két külföldi fellépő. És ennyi.
Az utolsó HammerWorld színpados Szigeten, 2008-ban Carcass, Cathedral fél meg negyedház előtt lépett fel. A Depresszió koncertje alatt meg voltak akik nem fértek be a sátorba. Ez mindent elmond a hazai igényekről. Punk-rock, motoros rock, sramli-tingli-tangli. Erre van igény. Színtiszta metal fesztiválra nincs. Ez a szomorú igazság.
[013784]
away
Csak én találom értelmetlennek ezt a mondatot?
"A metalszínpad akkor szűnt meg, amikor az amúgy 10 ezres befogadóképességű téren összesen két-három olyan koncert volt egy hét alatt, amire több mint 3 ezer ember lett volna kíváncsi."
Tehát: "...koncert volt egy hét alatt..." -múlt időben, (tehát már megtörtént)
utána rögtön: "...amire több mint 3 ezer ember lett volna kíváncsi." -feltételes módban, (akkor mégsem történt meg?)
Na mindegy, többször leírtam már a Szigetről: tisztességes dögevő rocker évek óta nagyívben kerüli azt a szart.

[013782]
Sandman78
Ilyen jegyárak mellett ha akarnék sem tudnék elmenni, Mr. Asshole! Nem a mi pénztárcánkhoz vannak szabva az árak már nagyon régóta! A külföldi rocker meg hülye lesz idejönni...
[013781]
koko6
Gerendai Úr! Kérem legközelebb vegyen szemüveget! :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke
2020. július 5. (vasárnap) 10:04

A rozsda lelke címmel megjelent és végig is hallgatható a budapesti Sub-Zero zenekar második albuma. "Az új anyagunk tíz számot tartalmaz, amelyek között vannak lazább, AC/DC-sebb és harapósabb, Black Sabbath/Megadeth/Dream Theater-hangulatú tételek is. A szövegek továbbra is elgondolkodtatóak, a mindennapok problémáival foglalkoznak, a zene pedig az első albumhoz képest direktebb lett, de a hangzásunk is sokat fejlődött."   www.facebook.com/SubZeroZenekar   SUB-ZERO - A rozsda lelke (a 2020-as album) 01. Nincs fék 02. Titkos rajongód 03. Mindig magas a tét 04. Túl mélyen jártam 05. Gépvilág 06. Mosolyogva 07. Csak az másnak szólt 08. Hányszor kell égni? 09. Nyögsz, mint a gép 10. Játszmák A rozsda lelke - a Spotify-on SUB-ZERO - Gépvilág (szöveges videó a 2020-as albumhoz)  

KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow
KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow

Miközben javában készül az új Megadeth album, Kiko Loureiro gitáros egy újabb szólólemez kiadására készül. A brazil Angrából 2015-ben igazolt át Kiko a Megadethbe, és korábban...

IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine
IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine

Alphaville címmel július 31-én jelenik meg az avant-garde metalos New York-i Imperial Triumphant negyedik albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a videóval kísért City...

PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator
PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában
ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában

A Black Sabbath debütáló albuma 1970. február 13-án jelent meg, azaz már több mint 50 éve, a Zakk Wylde vezette Black Sabbath tribute csapat, a Zakk Sabbath pedig ünnepelte meg ezt a...

U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond
U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond

Eredetileg úgy volt, hogy Udo Dirkschneider és csapata, a U.D.O. két különleges koncertet is ad az idei Wacken fesztiválon: az egyiken megünnepli az Accept idén 35 éves Metal Heart...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS