GOTHOOM FEST - "Kulturális bolsevizmus" - mondja a fellépők kapcsán a politikus

Megpróbálják minimalizálni a szövegek agresszivitását - de hogyan?

2014. augusztus 13. (szerda) 16:53

A szlovákiai Újbányán - nem messze Besztercebányától - a mai napon indul az 5. Gothoom fesztivál, ahol olyan bandák lépnek fel, mint a Belphegor, a Hypocrisy, a Fleshgod Apocalypse, az Inquisition, a Gorguts vagy az Alcest.


Magyarországot a Cadaveres és az Insane képviseli a fesztiválon.


A szlovákiai parameter.sk beszámolója szerint azonban nem mindenki örül a metal bandáknak, számos keresztény aktivista mellett a helyi egyház is tiltakozott a Gothoom megtartása ellen. Szerintük a fellépő zenekarok szövegei a vallásos meggyőződést gyalázzák, és erőszakra ösztönöznek.

A tiltakozó keresztény aktivisták azt mondják, hogy ők tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor a szlovák Büntető Törvénykönyvnek a vallásgyalázásról, illetve az erőszakos cselekményre való felszólításról szóló passzusait is idézték tiltakozásukban.


A tiltakozó keresztények mellé állt Nova Baňa városában Marián Kvasnička parlamenti képviselő is, aki a rendezvényről tájékoztatta Marek Maďarič (Smer) kulturális minisztert, tárgyalt róla Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszterrel, valamint Tibor Gašpar országos rendőrkapitánnyal is.

"Ismerem némely zenekar alkotásait, és hogy ha túlozni akarnék, akkor azt mondanám, hogy ez kulturális vagy normális bolsevizmus az erőszak és minden pozitív dolog tönkretétele nevében" - fogalmazott Kvasnička a helyi képviselő-testület ülésén. Hozzátette, hogy nincs szó inkvizícióról, ellenben az erőszakkal van problémája, amivel szemben zéró toleranciát kell mutatniuk.

Ján Havran polgármester és Peter Beťko, a fesztivál szervezője abban egyeztek meg, hogy a zenekarok dalszövegeiben tapasztalt agresszivitását megpróbálják minimalizálni.

A polgármester feljelentést is tett, hogy a rendőrség és az ügyészség megvizsgálhassa, hogy vajon törvényellenesek-e a dalszövegek.

A főszervező, Peter Beťkót meg is fenyegette valaki azzal, hogy "megöli, és kiirtja eretnek családját".


 

Hozzászólások

[013736]
SonOfOden
Kár, hogy hazánkban nincs egy hasonló jellegű fesztivál, ami kimondottan az extrémebb metál zenekarokra koncentrál. Igencsak irigylésre méltó a felhozatal olyan nevek mellett, mint: Belphegor, Fleshgod Apocalypse, Hypocrisy, Gorguts, Prostitute Disfigurement, Inquisiton, Alcest, hogy csak a nagyobbakat említsem közülük. Mennyire jó lenne ilyen neveket látni az itthoni fesztivál plakátjain is!

Persze az elvakult keresztényeknek és egyháznak ismét bele kell szólnia ebbe, mint ahogy sok más koncertbe is. Nem is értem miért foglalkoznak ilyen dolgokkal, még a végén valami beszennyezi szentséges kis lelküket, ha ennyire foglalkoztatja őket ezen zenekarok munkássága. Mondjuk nem is értem mit várhatunk olyan beszűkült látókörű és birka emberektől, akik a világ legnagyobb mesekönyvének „tanításait” követik, akik azt hiszik, hogy bálványuk szeplőtlenül fogant Szajha, vagyis Szűz Mariskától.

Nem beszélve arról, hogy a híres tanításukban az szerepel, hogy ne készíts faragott képet, bálványt férfi vagy asszony képére. Erre ők mit csinálnak a templomokban? Szerintem mindenki tudja a választ…. Logikus nem? Ennyit számít a szavuk ezeknek a fattyaknak, akik ugyan úgy fognak megrohadni a föld alatt, mint bárki más.

Nem is folytatom tovább a gondolatmenetet, mert nincs értelme és nem ér annyit az egész. Ezért így a végén egy Baskíria idézettel zárnám hozzászólásomat:

„Térdeljetek a templomokban
A prédikálást hallgatva
Üres fejjel engedelmeskedve
Imádkozzatok a keresztre feszítetthez
Egy vak vallás megtagadva
Az érzések hátrahagyva
Belsőnket égeti a gyűlölet

Végignézem a szenvedést
Imádkozzatok a halálért
A gyónás már nem segít
Keresztény mészárlás
Holttestek birtoka
Karóba húzva isten minden fia
Templomaitok vértől áznak

Az ősök bosszúja beteljesítve
Egy vak vallás elsöpörve”
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DIKTÁTOR - Új lemez született, itt a címadó dal: A hős kisteknős
2019. december 9. (hétfő) 16:32

A hős kisteknős címmel megjelent a debreceni Diktátor új lemeze, 4 friss dallal és 12 koncertnótával, amelyeket a Kaptár klubban rögzített a kultikus banda. A címadó dalhoz született szöveges videóval máris megismerkedhetsz. Derzsi vezér: "A Diktátor zenekar az elmúlt három évben, vagyis az előző lemezünk kiadása óta többszörösen megfiatalodott. A koncertek, a próbák és az összecsiszolódás ideje alatt született néhány új dal, ezekkel indul ez a lemez, pontosabban az első négy szám az, amit a jövőre nézve programadónak tekinthetünk. Eredetileg egy komplett koncertanyag rögzítését terveztük, melynek egy része az új dalok elhangzása után következik... www.facebook.com/diktatormusic  ...Egymás után két koncertet vettünk fel, mert biztosra akartunk menni, a pontosság és a minőség érdekében, mert ugye mi lesz, ha mégiscsak hibázunk valahol? Az eredmény hallható. Nem cizelláltuk túl a...

SOLIDITY - Progos thrash/death/power, új EP a budapesti csapattól: Controlled?
SOLIDITY - Progos thrash/death/power, új EP a budapesti csapattól: Controlled?

Controlled? címmel megjelent a progresszív thrash/death/power vonalas budapesti Solidity új EP-je. "Ez a 4 új dal betekintést nyújt a jövőre megjelenő második nagylemezünk...

PALAYE ROYALE - Klippel és dallal a fegyverek ellen: Massacre, The New American Dream
PALAYE ROYALE - Klippel és dallal a fegyverek ellen: Massacre, The New American Dream

Massacre, The New American Dream címmel egy fegyverellenes nótával jelentkezett nemrég a kanadai Palaye Royale, a dalhoz pedig most a klip is megérkezett.  Jó hír, hogy jövő tavasszal...

NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken
NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken

Adore címmel idén tavasszal adta ki a második albumát a kanadai post-black brigád Numenorean, pénteken, december 13-án pedig 'last minute' jelleggel játszanak majd Budapesten a portugál...

UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes
UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes

Idén nyáron a Dürer Kertben koncertezett a black metalos amerikai Uada, jövő tavasszal pedig egy újabb turnéval térnek vissza Budapestre. Három bandát hoznak magukkal, a svéd Griftet, a...

RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap
RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap

The Throne Within címmel még szeptemberben jelent meg a tradicionális heavy metalt nyomató svéd Ram hatodik albuma, a 2017-es Rod lemez folytatása, amelynek The Trap daláhopz készült el a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS