GOTHOOM FEST - "Kulturális bolsevizmus" - mondja a fellépők kapcsán a politikus

Megpróbálják minimalizálni a szövegek agresszivitását - de hogyan?

2014. augusztus 13. (szerda) 16:53

A szlovákiai Újbányán - nem messze Besztercebányától - a mai napon indul az 5. Gothoom fesztivál, ahol olyan bandák lépnek fel, mint a Belphegor, a Hypocrisy, a Fleshgod Apocalypse, az Inquisition, a Gorguts vagy az Alcest.


Magyarországot a Cadaveres és az Insane képviseli a fesztiválon.


A szlovákiai parameter.sk beszámolója szerint azonban nem mindenki örül a metal bandáknak, számos keresztény aktivista mellett a helyi egyház is tiltakozott a Gothoom megtartása ellen. Szerintük a fellépő zenekarok szövegei a vallásos meggyőződést gyalázzák, és erőszakra ösztönöznek.

A tiltakozó keresztény aktivisták azt mondják, hogy ők tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor a szlovák Büntető Törvénykönyvnek a vallásgyalázásról, illetve az erőszakos cselekményre való felszólításról szóló passzusait is idézték tiltakozásukban.


A tiltakozó keresztények mellé állt Nova Baňa városában Marián Kvasnička parlamenti képviselő is, aki a rendezvényről tájékoztatta Marek Maďarič (Smer) kulturális minisztert, tárgyalt róla Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszterrel, valamint Tibor Gašpar országos rendőrkapitánnyal is.

"Ismerem némely zenekar alkotásait, és hogy ha túlozni akarnék, akkor azt mondanám, hogy ez kulturális vagy normális bolsevizmus az erőszak és minden pozitív dolog tönkretétele nevében" - fogalmazott Kvasnička a helyi képviselő-testület ülésén. Hozzátette, hogy nincs szó inkvizícióról, ellenben az erőszakkal van problémája, amivel szemben zéró toleranciát kell mutatniuk.

Ján Havran polgármester és Peter Beťko, a fesztivál szervezője abban egyeztek meg, hogy a zenekarok dalszövegeiben tapasztalt agresszivitását megpróbálják minimalizálni.

A polgármester feljelentést is tett, hogy a rendőrség és az ügyészség megvizsgálhassa, hogy vajon törvényellenesek-e a dalszövegek.

A főszervező, Peter Beťkót meg is fenyegette valaki azzal, hogy "megöli, és kiirtja eretnek családját".


 

Hozzászólások

[013736]
SonOfOden
Kár, hogy hazánkban nincs egy hasonló jellegű fesztivál, ami kimondottan az extrémebb metál zenekarokra koncentrál. Igencsak irigylésre méltó a felhozatal olyan nevek mellett, mint: Belphegor, Fleshgod Apocalypse, Hypocrisy, Gorguts, Prostitute Disfigurement, Inquisiton, Alcest, hogy csak a nagyobbakat említsem közülük. Mennyire jó lenne ilyen neveket látni az itthoni fesztivál plakátjain is!

Persze az elvakult keresztényeknek és egyháznak ismét bele kell szólnia ebbe, mint ahogy sok más koncertbe is. Nem is értem miért foglalkoznak ilyen dolgokkal, még a végén valami beszennyezi szentséges kis lelküket, ha ennyire foglalkoztatja őket ezen zenekarok munkássága. Mondjuk nem is értem mit várhatunk olyan beszűkült látókörű és birka emberektől, akik a világ legnagyobb mesekönyvének „tanításait” követik, akik azt hiszik, hogy bálványuk szeplőtlenül fogant Szajha, vagyis Szűz Mariskától.

Nem beszélve arról, hogy a híres tanításukban az szerepel, hogy ne készíts faragott képet, bálványt férfi vagy asszony képére. Erre ők mit csinálnak a templomokban? Szerintem mindenki tudja a választ…. Logikus nem? Ennyit számít a szavuk ezeknek a fattyaknak, akik ugyan úgy fognak megrohadni a föld alatt, mint bárki más.

Nem is folytatom tovább a gondolatmenetet, mert nincs értelme és nem ér annyit az egész. Ezért így a végén egy Baskíria idézettel zárnám hozzászólásomat:

„Térdeljetek a templomokban
A prédikálást hallgatva
Üres fejjel engedelmeskedve
Imádkozzatok a keresztre feszítetthez
Egy vak vallás megtagadva
Az érzések hátrahagyva
Belsőnket égeti a gyűlölet

Végignézem a szenvedést
Imádkozzatok a halálért
A gyónás már nem segít
Keresztény mészárlás
Holttestek birtoka
Karóba húzva isten minden fia
Templomaitok vértől áznak

Az ősök bosszúja beteljesítve
Egy vak vallás elsöpörve”
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Itt az új album, mellé pedig egy friss animációs videoklip
2020. szeptember 18. (péntek) 18:50

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, a mai napon pedig megjelent a régóta várt folytatás, az új lemez, az Empire Of The Blind. Az új Heathen lemezt végig is hallgathatod, a Sun In My Head dalhoz pedig érkezett egy friss animációs klip.  Vendégek is vannak a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Sun In My Hand (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN - Empire Of The...

PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing
PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek harmadik előzetes dala a klippel kísért The...

ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt
ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt

Az még tavaszi hír volt, hogy a világjárvány közepette egy új albumon dolgozik a Wolf Hoffmann gitáros vezette teuton metal legenda Accept. Azt még nem tudni, hogy mikor jön ki a 16....

AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel
AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel

Eredetileg november közepén indult volna közös headliner turnéra Európában az Amaranthe és a Beyond The Black, azonban a világjárvány miatt a körutat jövő tavaszra szervezték át....

ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel
ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel

Fémforgácsok címmel megjelent a Zorall legújabb nagylemeze, egyben az első Koroknai Árpád énekessel (Kori, ex-Omen, ex-P. Box). A 11 dalos albumon a már jól ismert zorallos...

SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX
SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX

Arról már a nyáron beszámoltunk, hogy dolgozik a stúdióban a Sodom, a friss hír viszont az, hogy az új album, a Genesis XIX november 27-én lát majd napvilágot. A Joe Petagno...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS