GOTHOOM FEST - "Kulturális bolsevizmus" - mondja a fellépők kapcsán a politikus

Megpróbálják minimalizálni a szövegek agresszivitását - de hogyan?

2014. augusztus 13. (szerda) 16:53

A szlovákiai Újbányán - nem messze Besztercebányától - a mai napon indul az 5. Gothoom fesztivál, ahol olyan bandák lépnek fel, mint a Belphegor, a Hypocrisy, a Fleshgod Apocalypse, az Inquisition, a Gorguts vagy az Alcest.


Magyarországot a Cadaveres és az Insane képviseli a fesztiválon.


A szlovákiai parameter.sk beszámolója szerint azonban nem mindenki örül a metal bandáknak, számos keresztény aktivista mellett a helyi egyház is tiltakozott a Gothoom megtartása ellen. Szerintük a fellépő zenekarok szövegei a vallásos meggyőződést gyalázzák, és erőszakra ösztönöznek.

A tiltakozó keresztény aktivisták azt mondják, hogy ők tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor a szlovák Büntető Törvénykönyvnek a vallásgyalázásról, illetve az erőszakos cselekményre való felszólításról szóló passzusait is idézték tiltakozásukban.


A tiltakozó keresztények mellé állt Nova Baňa városában Marián Kvasnička parlamenti képviselő is, aki a rendezvényről tájékoztatta Marek Maďarič (Smer) kulturális minisztert, tárgyalt róla Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszterrel, valamint Tibor Gašpar országos rendőrkapitánnyal is.

"Ismerem némely zenekar alkotásait, és hogy ha túlozni akarnék, akkor azt mondanám, hogy ez kulturális vagy normális bolsevizmus az erőszak és minden pozitív dolog tönkretétele nevében" - fogalmazott Kvasnička a helyi képviselő-testület ülésén. Hozzátette, hogy nincs szó inkvizícióról, ellenben az erőszakkal van problémája, amivel szemben zéró toleranciát kell mutatniuk.

Ján Havran polgármester és Peter Beťko, a fesztivál szervezője abban egyeztek meg, hogy a zenekarok dalszövegeiben tapasztalt agresszivitását megpróbálják minimalizálni.

A polgármester feljelentést is tett, hogy a rendőrség és az ügyészség megvizsgálhassa, hogy vajon törvényellenesek-e a dalszövegek.

A főszervező, Peter Beťkót meg is fenyegette valaki azzal, hogy "megöli, és kiirtja eretnek családját".


 

Hozzászólások

[013736]
SonOfOden
Kár, hogy hazánkban nincs egy hasonló jellegű fesztivál, ami kimondottan az extrémebb metál zenekarokra koncentrál. Igencsak irigylésre méltó a felhozatal olyan nevek mellett, mint: Belphegor, Fleshgod Apocalypse, Hypocrisy, Gorguts, Prostitute Disfigurement, Inquisiton, Alcest, hogy csak a nagyobbakat említsem közülük. Mennyire jó lenne ilyen neveket látni az itthoni fesztivál plakátjain is!

Persze az elvakult keresztényeknek és egyháznak ismét bele kell szólnia ebbe, mint ahogy sok más koncertbe is. Nem is értem miért foglalkoznak ilyen dolgokkal, még a végén valami beszennyezi szentséges kis lelküket, ha ennyire foglalkoztatja őket ezen zenekarok munkássága. Mondjuk nem is értem mit várhatunk olyan beszűkült látókörű és birka emberektől, akik a világ legnagyobb mesekönyvének „tanításait” követik, akik azt hiszik, hogy bálványuk szeplőtlenül fogant Szajha, vagyis Szűz Mariskától.

Nem beszélve arról, hogy a híres tanításukban az szerepel, hogy ne készíts faragott képet, bálványt férfi vagy asszony képére. Erre ők mit csinálnak a templomokban? Szerintem mindenki tudja a választ…. Logikus nem? Ennyit számít a szavuk ezeknek a fattyaknak, akik ugyan úgy fognak megrohadni a föld alatt, mint bárki más.

Nem is folytatom tovább a gondolatmenetet, mert nincs értelme és nem ér annyit az egész. Ezért így a végén egy Baskíria idézettel zárnám hozzászólásomat:

„Térdeljetek a templomokban
A prédikálást hallgatva
Üres fejjel engedelmeskedve
Imádkozzatok a keresztre feszítetthez
Egy vak vallás megtagadva
Az érzések hátrahagyva
Belsőnket égeti a gyűlölet

Végignézem a szenvedést
Imádkozzatok a halálért
A gyónás már nem segít
Keresztény mészárlás
Holttestek birtoka
Karóba húzva isten minden fia
Templomaitok vértől áznak

Az ősök bosszúja beteljesítve
Egy vak vallás elsöpörve”
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HYBORIAN - Sci-fi konceptlemez jön márciusban, dalpremier: Expanse
2020. január 28. (kedd) 17:38

Volume II címmel március 20-án jelenik meg a Kansas City-beli, progos, sludge-os metalt nyomató Hyborian második albuma, amelyről máris meghallgatható a második előzetes dal, az Expanse. A banda első albuma (Vol. 1) még 2017 tavaszán jött ki, a folytatás pedig egy konceptanyag lesz, amelyhez egy 224 oldalas sci-fi regény is tartozik, a The Traveller. A könyv szerzője a Hyborian gitáros-énekese, Martin Bush.    www.facebook.com/HyborianRock   HYBORIAN - Expanse (a 2020-as Volume II albumhoz) HYBORIAN - Planet Destructor (a 2020-as Volume II albumról) HYBORIAN - Volume II (03/20 - Season Of Mist) 01. Driven by Hunger (05:11) 02. Stormbound (04:18) 03. Sanctuary (05:28) 04. Planet Destructor (04:40) 05. The Entity (03:55) 06. Expanse (03:40) 07. Portal (04:43) 08. In The Hall Of The Travellers (08:10)    

EDDA MŰVEK - Idén 40 éves az első album, retro-programmal jön az Aréna-buli
EDDA MŰVEK - Idén 40 éves az első album, retro-programmal jön az Aréna-buli

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az...

CITYROCKS 2020 - Idén Dunaújváros ad otthont Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobjának
CITYROCKS 2020 - Idén Dunaújváros ad otthont Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobjának

Július 25-én Dunaújvárosban lép fel Magyarország legnagyobb rockzenekara: a CityRocks Produkció a 2018-as szegedi és a 2019-es kecskeméti nagykoncert után idén harmadszorra rendezi meg...

CRASHDÏET - Új klip a svéd sleaze/glam bandától: Crazy
CRASHDÏET - Új klip a svéd sleaze/glam bandától: Crazy

A svéd sleaze/punk/glam vonal egyik legjobbjának számító Crashdïetben 2017 ősze óta Gabriel Keyes az énekes, ő lett a 2015-ben kiszállt Simon Cruz utódja, a Rust című albumuk pedig...

GHOST TOAST - Jön a debreceni progos banda új albuma, videóval az első dal: Frankensten's
GHOST TOAST - Jön a debreceni progos banda új albuma, videóval az első dal: Frankensten's

Shape Without Form címmel március 3-án jelenik meg az instrumentális prog rockos, poszt-rockos debreceni Ghost Toast negyedik albuma, ugyanúgy a finn Inverse Records gondozásában, mint...

STALLION - Videoklipes új dal a február végi albumról: All In
STALLION - Videoklipes új dal a február végi albumról: All In

Slaves Of Time címmel február 28-án jelenik meg a speedes heavy metalt játszó Stallion harmadik albuma, a 2017-es From The Dead lemez utódja, a délnémet brigádtól pedig már itt is a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS