CORRODAL - Salgótarjántól az Égi esztergáig

Interjú az átalakuló csapattal

2014. június 16. (hétfő) 13:58

A Corrodal zenekar még 2008-ban alakult Salgótarjánban, eddig két albumot készítettek. Ének nélküli, nehezen skatulyázható zenéjükben épp úgy ott van a ’70-es évekbeli progresszív/space rock hatása, mint a ’90-es évek olyan úttörőié, ld. Tool vagy Neurosis. Egészen sajátos muzsika, ami ráadásul a második lemezen sajátos koncepcióval is társult: Ursula K. Le Guin amerikai írónő sci-fi klasszikusát, a Lathe of Heavent (Égi eszterga) dolgozták fel.


Uzseka Norbert faggatta ki a nemrég trióra fogyott, ám mit sem lankadó zenekar tagjait: Angyal Zoltán gitárost, Györe Mihály basszert és Kőnig Ferenc dobost.


www.facebook.com/Corrodal


Kezdjük egy rövid bemutatkozással, zenekari történettel!

Zoli: "A zenekar korábban Zharmaq néven működött, aztán történt egy tagcsere gitáros poszton (Csaba helyére jöttem én), majd az énekes (Gercsó) távozott nem sokkal utána, mert Angliába ment dolgozni. Ezután ketten csatlakoztak még hozzánk didgeridoo-val, ütős hangszerekkel (Gergő, Viktor). Sokáig ebben a felállásban voltunk, majd a második lemez készültekor az egyik didgeridoo-s srác nem nagyon akart már részt venni a zenekari munkában (Viktor).

A lemez megjelente után nyomtunk még pár turnét és koncertet, és ezután még ketten kiléptek (Attila, Gergő). A sok formálódás szerencsére nem emberi konfliktusok miatt alakult így, hanem az élethelyzetek alakították ki (Attila doktorit csinál épp, és sokat kell külföldön tartózkodnia, Gergőnek is a munka szólt sokszor közbe). Jelenleg megint formálódós korszakunkat éljük, hárman vagyunk tuti biztosan a helyünkön, és remélhetőleg még egy-két tag csatlakozik hozzánk a közeljövőben."Mit jelent a zenekar neve és miért éppen ezt választottátok?

Misi: "Olyan nevet kerestünk, ami akár nemzetközileg, akár magyarul is értelmezhető, és némileg jellemzi a zenénket is."

Z: "Nincs semmi konkrét koncepció a név mögött. Azért választottuk ezt, mert a sok-sok zenekari név ötlet közül ez tűnt a legjobbnak."Olvasgattam Corrodal lemezkritikákat, és úgy látom, hogy nagyon sokféle párhuzamot találnak a kritikusok, de kik/mik azok, akik/amik valójában hatottak rátok?

Z: "Mivel elég sokan voltunk a zenekarban, és mind-mind nagyon sokféle zenét hallgattunk, és mindegyikőnknek megvan a saját ízlése (ami sok ponton kapcsolódik azért), így nagyon nehéz lenne megmondani a hatásokat. Az biztos, hogy nem akartunk 'sablon' zenét csinálni, aztán ez annyira belénk ívódott, hogy már akkor sem sikerült szokványos számot írnunk, amikor direkt úgy álltunk neki, hogy 'na akkor ez lesz a slágeres klipes, refrénes szám'!" (nevet)

Feri: "Szerintem elég nyilvánvalóak a hatások annak ellenére, hogy konkrétan senkit nem nyúlunk. Ma már azért elég nehéz lenne teljesen újat alkotni. Ezáltal nyilván a 70-es évekbeli rock brigádok adják alapot (Crimson, Floyd, Sabbath, de Misi jelenleg pl. Hawkwind-kúrán van), erre jön rá egy jó nagy adag 90-es évekbeli belassulás a Neurosis, Isis, Crowbar nyomdokain, majd újabb prog dolgok, hogy akár a Tool neve is előkerüljön. Szeretjük a stoner, ambient, death cuccokat is, szerintem ez is hallható helyenként."Az első albumotok, a Xei, ha jól látom, egy évvel a megalakulásotok után már kész volt. Hogy sikerült ilyen rövid idő alatt megírni egy egész albumot?

Z:
"Fiatalság, bolondság. Meg persze irtó profik vagyunk!" (nevet)

F: "Lényegében a már említett, megalakulásunkkor történt gitáros csere következménye volt ez, 2008 elején Zoli belépésével friss lendületet vett az egész zenekar, tele voltunk ötletekkel, ambíciókkal és nem utolsó sorban idővel."

M: "Ez egy nagyon kreatív időszak volt. Mivel ez egy gitárcentrikus zene, elsősorban a gitárosokon múlik, hogy mennyire haladunk. Itt a zenére ültettük rá a koncepciót, ezért ez sem vett el sok időt."

 

CORRODAL - Lathe Of Heaven (2013-as album)A Xei lemezen még magyar számcímek voltak, az újon nem, miért?


M: "Véleményünk szerint ez egy instrumentális zenekarnál teljesen lényegtelen. A második lemeznél a koncepció alapját egy amerikai sci-fi regény adta, ezért ott célszerűbbnek tűnt angol címeket adni."

F: "És szerettük volna megtartani a regény eredeti nyelven írt kifejezéseit és hangulatát. Meg aztán sok lóvét is akartunk keresni, miután berobbantunk az angol számcímekkel külföldön. Szerintem lesznek még magyar címeink is a jövőben, de a Lathe of Heaven világához kapcsolódóan mindannyian inkább az angolt éreztük fontosabbnak."Mai fejjel mit gondoltok a Xeiről és a Lathe of Heavenről?

M: "Mindkét lemez zeneileg jó, bár a második kiforrottabb lett. A hangzáson lehetett volna még csiszolni, de itt tegyük hozzá, hogy mindkét lemezt teljesen amatőr körülmények között vettük föl a saját stúdiónkban, a gitárosunk Zoli hangmérnökösködésével."

Z: "Én szeretem mind a két lemezt. Vannak benne hagyott hibák, jobban szólhatna, de szerintem zeneileg nem rossz. Nyilván utólag okosabb az ember, és pár dolgot másképp csinálna meg, mint ahogyan megcsinálta, de ha így állunk a dologhoz, akkor még mindig nulla darab lemeznél tartanánk, mert soha nem lesz 100%-os a saját megítélésünk szerint."Hogy alakult ki a második album? Mi volt előbb, a koncepció vagy a zene?

M: "A Lathe of Heaven Ursula K. Le Guin amerikai írónő regénye, magyarul Az Égi eszterga címen jelent meg. Ez egy elfeledett klasszikus. Zeneileg abszolút a regény tematikáját valósítottuk meg, szinte fejezetről-fejezetre haladva."

Z: "Misi dobta be az ötletet, hogy ezt a regényt zenésítsük meg, szóval a koncepció volt meg először. Elsőre nagyon nehéz feladatnak tűnt a dolog, de szerencsére belejöttünk. Volt még vagy 3 számra való ötlet, ami a regény egy-egy részletét fejtette volna ki kicsit jobban, de már nagyon fogyott a zeneírási lendület, és úgy döntöttünk, hogy fogjunk bele minél előbb a lemez felvételébe."Miért pont ezt a regényt dolgoztátok fel?

M: "Jól megvalósítható, mivel építkező-jellegű regény, a viszonylag nyugodt, lassú kezdéstől, a zaklatott befejezésig. Maga a regény egy utópia-jellegű sci-fi ahol a jövő túlnépesedett társadalmában egy egyszerű átlagember rájön arra, hogy az álmai valóra válnak. Kezeltetni kezdi magát, ám kezelőorvosa a képességeit kihasználva egyre-másra változtatja meg a körülöttük lévő világot, mely a végére káoszba fullad. A regényben sok egyszerű sci-fi panel található, például idegen lények vagy a túlnépesedett Föld, azonban ezeknek a történetben mind helyük van."Össze lehet foglalni, hogy számotokra mit jelent az Égi eszterga?

M: "A keleti és nyugati világkép eltéréseit mutatja be. Míg a főszereplő a csodálatos képességeit inkább passzív módon értékeli, és azokat magára nézve terhesnek érzi, az őt kezelő orvos a világmegváltás eszközévé akarja tenni azokat."

Z:
"Számomra azt mutatja be, hogy az emberi gondolkodásmód hogyan tudja a legjobb dolgokat is szörnyűséggé változtatni, hiszen az álmokat sugalló doktornak nemes eszméi voltak, amit aztán George valahogy mindig tragikus módon valósított meg. Emellett a hatalom által eltorzuló értékrend is szépen bemutatásra kerül a regényben a doki karakterén keresztül."A Lathe Of Heaven albumon olyan különleges hangszerek is hallhatóak, mint a didgeridoo és a djembe. Ezek hogy kerültek képbe?

F: "Egzotikus, - vagy ha úgy tetszik - törzsi hangszerekkel szerettük volna színesíteni a zenei képet, és ezekhez volt némi előképzettsége egy-két ismerősünknek, akik később csatlakoztak is hozzánk, hogy létrehozzuk a lemezt."

Z: "A Xei lemeznél is szerepeltek már ezek a hangszerek (meg sok egyéb más is, a kedvencem a gördeszkalap), de ott már kész számokhoz lettek utólag illesztve. A LoH-nél már tudtuk, hogy ezek a hangszerek mikre képesek, mi működik és mi nem, és már sokkal aktívabban vettek részt a zeneírásban is."

M: "De aztán sajnos a hangszereseink úgy döntöttek, hogy nem folytatják a zenélést, ezért a következő lemezen kevesebb egzotikus hangszer, és több gitár lesz."A regény egyik főszereplője olyan álmokat lát, melyek valósággá válnak, a ti zenétekben pedig ott van egy ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo – attól a néptől, melynek teremtésmítoszai az ún. Álomidőben játszódnak. Ez szerintem gyönyörű párhuzam, de mennyire volt tudatos mindez?


F: "A párhuzam valóban létezik. A hangszert viszont nem 'választottuk', egyszerűen az élet hozta, hogy így összejöttek a dolgok. Annyiban azonban tudatos volt a használata, hogy pontosan a meditatív hatása miatt sok helyen szerettük volna alkalmazni."Hogy fogjátok tudni visszaadni élőben a lemez dalait most, hogy az ezeket megszólaltató tagok kiváltak? Lesz esetleg utódjuk?

F: "Fura, de ebből a szempontból most leginkább az egy gitáros felállás okozza jelenleg a nehézséget. Ugyanis teljes egészében, tudatosan két gitárra lett hangszerelve a lemez, míg a didge-ek és egyéb hangszerek inkább csupán színesítő jelleggel bírnak, ritkán kerülnek teljesen előtérbe."

M: "Mivel nagy hívei vagyunk a tényleges élő megszólalásnak, élőben csak olyan számokat játszunk, melyeket a jelenlegi felállásban is elő tudunk adni."

Z: "Arra törekszünk, hogy minél hamarabb minél több új számot írjunk meg a jelenlegi felállásban, és inkább azokat játszanánk élőben."

M: "Hogy a távozóknak lesz-e utódjuk, az a jövő zenéje, de nem feltétlenül olyanokat keresünk, akik mondjuk didgeridooznának. Bármely hangszer megszólaltatható nálunk, ha valaki érez kedvet hozzá."

F: "Akkor ez lehet is egy bújtatott felhívás is így interjú közben! (nevet) Jelenleg elég kísérletező kedvünkben vagyunk, úgyhogy szívesen zenélnénk hangszertől függetlenül bármilyen jó underground arccal."A bandcamp oldalatokon ingyen is letölthető mindkét albumotok. Milyenek a tapasztalatok? Hányan töltötték le ingyen, és hányan úgy, hogy fizettek érte, hogy támogassák a zenekart?

Z: "Igazság szerint nem nagyon követjük a dolgot. De postáztunk már levelet Finnországba is például netes rendeléssel. Az első lemezt kétszázvalahányan töltötték le, a másodikat nem tudom. Néha azért beesik 1-1 levél a bandcampről, hogy valaki azért fizetett pár eurót a lemezért annak ellenére is, hogy ingyenesen is letölthető. Szimpatikus hozzáállás, terjedhetne a világban erőteljesen!" (nevet)Beszéljünk egy kicsit a borítóról is, ami szintén nem mindennapos alkotás!


F: "A képek Görgey Gabriella, rozsnyói művész munkái, amik hangulatilag teljesen passzolnak a hipnotikus, álomszerű sztorihoz. A képek nagy része nem is a mi részünkre készült, hanem válogattunk a korábbi munkáiból, de van pár kép, ami külön a mi 'megrendelésünkre' készült, ilyen például a borító is, ami a Lathe of Heaven-ből készült film egyik elég elszállós jelenetét örökíti meg."A honlapotokon látni, hogy egészen meglepő helyeken is koncerteztetek már. Miért pont arrafelé mentetek, és milyen tapasztalatokat szereztetek?

M: "Mindenfelé megyünk, próbálkozunk. Inkább külföldön, mint itthon, a jelenlegi magyar klubhelyzet miatt. Délen ugyanilyen rossz a helyzet, északon és nyugaton azért kicsit jobb."

F: "Szeretünk turnézni, lényegében ez az egyik oka, hogy nyomjuk a zenekart. Jó beülni a verdába egy másik, hozzánk hasonló absztinens és intelligens társasággal, és felfedezni új helyeket, országokat, az ottani underground életet, már ha van ilyenje éppenséggel. Eddig volt egy nagyobb balti körünk és egy Balkán-karika is becsúszott tavaly októberben. Mindkettő maradandó élmény volt, az előbbi teljesen pozitív, az utóbbi inkább negatívabb nyomokat hagyott bennünk.

Óriási élmény volt lelkes, helyi arcokkal és Torn From Earth-ékkel, pozvakowski.-ékkal is összehaverkodni. Király volt lenyomni 1100 km-t egy húzóra Klaipédából Rozsnyóra, 10 embernek játszani Szófia belvárosában, miközben épp felnyomták a kocsinkat és ellopták a táskámat, Bukarest-külsőn a helyi autós MacGyver-ekkel nyélbe ütni a szélvédőcserét.

Vagy például szopni a bosnyák határon, hogy ugyan engedjenek már be a kedves kis országukba valami baráti összegért, amit mi egész konkrétan 25 euróban állapítottunk meg, ők meg 880-ban. A végső bűvös 100 eurós összeg sem találkozott senki elképzelésével, így kib...tak minket Boszniából, úgyhogy a szarajevói buli helyett inkább elmentünk a szomszédos faluba sörözni és focizni, majd visszamentünk két napig mulatozni Belgrádba."Mik a tervek ilyen téren? Jelenleg nincs új koncertdátum feltüntetve a honlapon…

F: "Ősszel kezdünk el mocorogni, addig összerakjuk az új számokat, és remélhetőleg az új felállást is. Szeretnénk pár itthoni bulit, aztán ezúttal nyugat felé vesszük majd az irányt Ausztria-Svájc és remélhetőleg Olaszország felé, de ez még nagyon képlékeny."Milyenek az új dalok? Mikorra várható új lemez?

Z: "Természetesen kurva jó mindegyik, hiszen más nem is lehetne. Érzésre amúgy jelenleg érdekes a dolog, mert vannak nagyon egymástól elütő hangulatú részek/számok, van amelyik szokványosabb, van amelyik disszonánsabb, gonoszabb. Szeretnénk egy viszonylag prosztóbb vonalat is meghúzni, amire aztán lehet majd aggatni a különleges díszítéseket! (nevet) Télen szeretnénk elkezdeni a felvétel készítést, aztán, hogy lemez mikor lesz belőle, az jó kérdés (remélhetőleg nem húzódik majd úgy el a dolog, mint a LoH esetében, bár ott javarészt én voltam a hunyó)."

F: "Lendületesebbek, direktebbek most az új számok egy gitárral. Lesznek nagyon lassú sámándobos részek is ugyanúgy, ahogy pár stoneresebb riff is, szóval remélhetőleg érdekes lesz a végeredmény. Ütős hangszerek továbbra is lesznek a zenénkben, talán még didgeridoo és torokének is, ha úgy alakulnak a dolgok. Az is lehet, hogy zajokkal, effektekkel fogjuk színesíteni majd a zenénket.

Vannak most kilátásban ilyen téren tevékenykedő cimborák, akik lehet, beszállnak majd a zenekarba. Meglátjuk, mit hoz a jövő… A lemezt jövő tavasz-nyár környékén tervezzük kihozni, ami valószínűleg ezúttal nem nagylemez lesz, ellenben már nem CD-n, hanem vinylen szeretnénk kihozni."Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS