ASPHALT HORSEMEN - A southern rockerek saját szavai

A megvadult bölénycsorda dél-Gödöllő felől támad

2014. június 13. (péntek) 07:57

A southern rocker Asphalt Horsemen egy remek bemutatkozó albumot adott ki tavasszal, a 12 angol nyelvű saját szerzeményt tartalmazó CD megrendelhető a zenekartól, de elérhető a nagyobb CD-boltokban is országszerte.


A riff.hu például így méltatta Lőrincz Kareszék anyagát:

"Megvadult bölénycsordaként dübörög a banda, mely sziklát hajít a honi rock piszokszürke pocsolyájába. Kevesek tudtak megalakulásukról, s nem sokkal többen várták színre lépésüket. Nincs ezzel gond semmi. Abban az országban, ahol a X-Factor (vajon jól írom?), meg a hozzá hasonló tökhülye kereskedelmi műsorok (azok egyáltalán, nem csak pénzgyűjtők?...) határozzák meg a közízlést, nem is vár mást az embernek értékkel élő fia.

A történet egyébként hétköznapi, merthogy nem a Story magazin szerkesztőségében izzadták: Matyasovszky Géza gitáros southern rock zenét játszó bandát álmodott, s csinált egyet. Valósággal és valóságban élő férfiemberekként a hobbi a központi üzenet eme kérdéskörben. Hogy a hobbi szó minőséget is jelezhet, nos, az ezúttal világít (remélhetőleg) messzire fénylő fáklyaként.

Az Asphalt Horsemen bemutatkozó albuma ugyanis maga a döbbenet. Mindennel szembemegy, amit itthon tapasztalhatunk..."


www.facebook.com/asphalthorsemen


Az Asphalt Horsemen albumán illusztris vendégek is felbukkannak: Ferenczi György (Rackajam, azelőtt Herfli Davidson), Hegyi Kolos (Magma Rise, Stereochrist) és Jesse (Hollywood Rose), vokálok terén pedig Pocsai Kriszta és Varga Lilla erősítette a bandát. Extra hangszeresek is szerepelnek az anyagon, a hegedűért Szabó Attila (Csík zenekar), a dorombért Ligeti Zoltán, a trombitáért Koós Hutás Áron felelt.Az album dalait Lőrincz Karesz énekes/gitáros, valamint a legtöbb szöveget jegyző Megyesi Balázs basszer mutatja be.


"...Előzetesen annyit, hogy szeretnénk köszönetet mondani Farkas Gergelynek, a korábbi dobosunknak! Ez a lemezanyag közös munka eredménye, ezért mindannyian szerzők vagyunk, évekig dolgoztunk az anyagon, nagyon sok energiát raktunk a dalokba és úgy érezzük, hogy sikerült amit akartunk: egy energikus, modern, de ugyanakkor klasszikus alapokon nyugvó, nem hazai megszólalású ROCK lemezt csinálni, amit bármikor vállalni tudunk!"


RUNMAN

Karesz: "Amikor összejött a brigád, még 2009 decemberében, eleinte csak feldolgozásokat játszottunk, amolyan klasszikus módjára. Hál'istenek nem kellett nagyon ismerkednünk egymással… Ez volt az első dal, amit Géza lehozott próbára. Mind a téma, mind a szöveg az övé, de mi is hozzárakosgattunk... Elkezdtük összerakni az anyagot és - szakszóval... - a kémia működött! (nevet)

Ezt a számot ki is hoztuk a 2010-es demón a Grip In Handdel együtt. A lemezre persze újra feljátszottuk, effektként meg teljesen analóg módon egy rendőrségi megafont használtunk, majd Balázs keresett hozzá egy zsarurádiós szövegelést, ami nagyon király lett így az elején."

Balázs: "Mivel eléggé elhúzódtak a felvételek, sok időnk volt végiggondolni, hogy melyik számhoz milyen intro illene. Géza szövegéhez jól passzoltak a rendőrségi üldözéses hangok, amit a próbateremben talált megafon tett a végén kerekké..."WASTING TIME

Karesz: "Szintén egy Géza alapötlet, egy fasza gyilkos slide-riffel érkezett a próbára... Elsőre rohadt nehéz volt játszani, de ma már igazi slágernóta lett belőle, egy kiváló refrénnel! (Sokáig 'Stadion' volt a munkacíme...) Mindezt vokállal koronázták meg a csajok a stúdióban, a végére pedig egy hatalmas gerjedéses lehangolós kavalkádot raktunk...

Az énektémák általában a szokásos 'gödöllőiangollal' készülnek és ahogy 1-1 szófordulat, szóvég szerepel bennük, az segítséget ad a szöveg megírásához... Amiket ilyenkor használok, azokat Balázs már évek óta ismeri, szinte rögtön tud hozzájuk rendes szöveget írni!" (nevet)

Balázs: "Karesz próbán felénekelt kamu-angoljától sok esetben elég nehéz elvonatkoztatni. Mivel nehezen veszem rá magam a szövegírásra, sokáig így játsszuk őket, a végére teljesen meg is szokom a jól ismert Kareszes sorvégi fordulatokat! (nevet) A végső szöveg itt egyébként gyorsan megszületett, mert pont azon gondolkoztam, hogy miről is szóljon ez a nóta, amikor a barátnőm mesélt két ismerőséről, akik nem illenek össze és csak az idejüket fecsérlik egymásra."ASPHALT HORSEMEN - Wasting Time (a 2014-es albumról)
GO TO THE CITY


Karesz: "Ó, a másik sláger! Szeretnénk is eladni valamilyen jóféle whisky-reklámhoz - itt persze bilibe lóg a kezünk... (nevet) Géza alapötlet ez is. Érdekessége, hogy Balázs éppen valahol külföldön nyaralgatott, mi meg csináltunk egy ilyen bulis rock'n'roll nótát, aztán megjött és szépen lefikázta! (nevet) De egy kiadós verés után ő is belátta, hogy sláger a dal...

A közepe kicsit 'gunsos' lett, raktam bele egy kis akusztikus-Dobro slide gitárt is. A szövege is Gézáé, de Balázs helyrerakta az egészet. A végén a lehalkítás alatt már sajnos nem hallatszik, de volt egy keménymag kórus 'drink-drink-drink' kiáltásokkal!" (nevet)

Balázs: "Emlékszem, California munkacímmel küldték át a többiek, hogy mi is született a próbán, amit a 'kiadós verés' után közösen finomítgattunk, így jött meg a húzása! (nevet) A szöveg a témához illően laza, amolyan 'haverokkal piázgatós'."CHANGE


Karesz: "Ez az egyik saját témám. Úgy indult, hogy Bali marha nagy Alter Bridge rajongó és egy próba alkalmával javasolt egy nyitott gitárhangolást. Amit mi már csak Tremonti hangolásnak hívunk... Otthon jött az alaptéma és énekdallam egyszerre, amit meg is mutattam a srácoknak, majd gyorsan összeraktuk. Bali pár nap múlva felhívott, hogy a refréntéma biztosan nincs rajta egyik Whitesnake lemezen sem, mert nagyon állat... (nevet) Ebben a nótában 'Gitárszólót' is kértem magamnak... Az igazság az, hogy ehhez Pisti is hozzátett egy kicsit, az egyik vokáldallam az ő érdeme... A szöveg meg Bali..."

Balázs: "Nem nagyon szeretem a megfejtős-megmondós szövegeket, szerintem ez sem az, inkább csak a véleményem, a véleményünk arról a világról, amelyben ha valamit megbeszélünk és kezet rázunk rá, már nem jelent semmit... Mi inkább ilyen maradi srácok vagyunk; a világ változik, mi ebben a tekintetben nem."

 
RIDE ON

Karesz: "Géza alapötlet eredetileg, 'kolompos' volt a munkacíme, mert egy kolomp szólt a verzék alatt. Ez a felvételeknél kimaradt sajnos... Egy rohadt jó, riffes téma, hamar össze is állt, aztán Bali ötletére Kolit (Hegyi Kolos a Magma Rise-ból) megkértük, hogy írjon rá egy szólót. Nem sokat tökölt a felvételekkel, besétált, aztán 'három-és'... Szinte elsőre felnyomta, a díszítő szólókkal együtt! Nagyon frankó lett és nagy köszönet érte!

A nóta érdekessége az is, hogy a stúdiós munkálatok alatt vendégünk volt Ferenczi Gyuri is, akinek egy V8-as Ford Mustangja van. Na most az a HANG... De ezt nem is kell szerintem magyarázni... Szóval, felvételért kiáltott és ott az udvaron rögzítettük is. Állat lett!"

Balázs: "Igen, ez a téma egyből motorhangért kiáltott, a szöveg is a haverokkal közösen elmenősre sikeredett."ASPHALT HORSEMEN - Asphalt Horsemen (a 2014-es debütáló album)


 MEMORIES...

Karesz: "Itt elöljáróban elmesélném, hogy minden számunk, amit erre a lemezre írtunk, bőven 4-5 perces volt. Balázs ezeket otthon megvágta, befogadhatóvá szerkesztette, viszont volt egy saját témám, amiből nem engedtem. Ez a Memories...

Ez már egy Asphalt előtti saját témám, amit akusztikus gitárral írtam. Szerkezetileg sem egy szokványos dalnak képzeltem el, és sikerült is mindent belerakni, amit elképzeltem. Érzésem szerint 100%-osan megvalósult minden a dalban. Akusztikus bevezető ill. lecsengő, női vokál, amiben kicsi feleségem, Varga Lilla és Pocsai Krisztina (híres énekesnő) segített, plusz neves művészek, Ferenczi Gyuri (szájharmonika) és Szabó Attila (hegedű) is megajándékozott minket 1-1 fantasztikus hangszerszólóval.

A gitárszólókat megosztottuk Gézával és Balázs is odatette a basszust rendesen, Pisti pedig hozta a biztos alapot. Szöveg... Itt van egy érdekesség, Bali előhúzott a fiókjából egy olyan szöveget, amit még a Stereochristban eltöltött pár hónapom alatt egy másik énektémámra írt... Amiről nem is tudtam! (nevet) Mivel stimmelt erre a témámra, itt bevetette."

Balázs: "Amikor jó pár évvel ezelőtt készültünk a harmadik Stereochrist lemezre, és Karesszal próbáltunk, akkor próbálkoztam először a szövegírással. Ezeket a régi cuccokat pedig most ismét elővettem... Eredetileg Memories Of Another Life lett volna a cím, de jobban szeretem az egyszavas számcímeket! (nevet) A szöveg olyasvalakiről szól, aki a rémálmait gyógyszerekkel próbálja eltüntetni... elképzel magának egy másik életet."THE REASON

Karesz: "Az alaptéma Gézától származik, és sokat dolgoztunk vele, mire összeállt az egész. Kicsit ilyen úsztatott refrénje lett, a szólót itt is megosztottuk Gézával, illetve a szólóbevezetőt ilyen Led Zeppes, pszihedelikus wah-wah gitárokkal díszítettük.

Jó maszív alapot raktunk a szóló alá, amit Balázs annyira 'szeretett' játszani a stúdióban, hogy a nóta végén (amit már sajnos nem hallhattok) volt egy bekiabálása, amit mi 'burgonyának' hallottunk, de ez nem volt más, mint a gyilkos téma eljátszása után egy 'k.anyád' kiáltás! (nevet) A szöveget teljes egészében Fari hozta... Egy férfi-nő kapcsolatot boncolgat."OUTLAW

Karesz: "Talán a harmadik témánk volt... Géza dobott be egy riffet, aztán rakosgattuk a témáinkat közösbe... Össze is állt, de egy teljesen másik bevezetővel. A középrész itt is hajaz a Guns felé, és ekkor jött Balitól az ötlet, hogy Jesse-nek (Hollywood Rose) is kellene egy kis szerep ebben a számban, de inkább a duett mellet döntöttünk.

Persze Jesse-t meg csesztettük a stúdióban: 'ide még egy Axl-t, oda is egy kis Axl-t... A harmonika színezést már felfújtam, amikor jött még egy ötlet: a szóló 'b' részre kellene egy herfliszóló! Na, ezt inkább a MESTERRE bíztuk. Ferenczi Gyuri meg akkora improvizációt vágott le, hogy ott helyben összeszartuk magunkat, rendesen visongtunk mint a gyerekek! (nevet) Én meg elmondhatom, hogy dupla duett lett a nóta: ének meg harmonika...

Géza csinált egy nagyon fasza bevezetőt a nótához egy puskalövés kíséretében. Balázsnak pedig sikerült egy regényt írnia a nótához..."

Balázs: "Igen, kissé hosszúra sikerült a szöveg, de ez egy teljes történet egy törvényen kívüliről. Van benne minden, ami egy westernhez kell: gonosz polgármester, aki felbujtja a csóró utcagyereket, de a végén természetesen meglakol."SCARS

Karesz: "Balázs témája. Lementünk próbálni, ő meg mondta, hogy csinált egy nótát és elkezdte játszani a basszust. Hamar összeállt a szerkezet, Gézával összehoztuk az iker-, díszítő gitárt. (Ligeti Zoli és Pleizer Laci barátaink szerint Piramis, de a válaszunk NEM, inkább Thin Lizzy...) Géza lerakott még egy igazi Slash-hatású szólót is.

A felvételeknél viszont volt egy kis érdekesség a stúdióban. Pont egy 'Tremonti-hangolású' akármit gitároztam fel, amikor Bali megjegyezte, hogy jó lenne ez a Scars-ban is... OK, mutassa meg hova. Aztán bement és feljátszott a verze alá egy-két díszítést, így a borítón ez lenne a helyes kiírás: 'Megyesi Balázs - bass & guitar... A 'Chicks-vokál' a végén ott van..."

Balázs: "A szövegről: az idő begyógyítja a sebeket, de ha elveszítesz valakit, az a lelki seb megmarad. Kicsit komolyabb nóta, saját tapasztalatból."SOMEBODY CAME

Karesz: "Ha jól rémlik, ez volt a negyedik témánk. Géza hozta az alapot, aztán ment minden a közösbe... Kis érdekesség: sokáig a 'Valaki daru' munkacímet viselte, mert a 'gödöllőiangollal' felénekelt ötlet így szólt: 'somebody crane'! (nevet) Balázs kegyetlen basszustémát rakott a verzék alá, a szöveg meg teljes egészében Fari munkája... Egy magányos lovasról, aki átkel a prérin..."GRIP IN HAND

Karesz: "Ez volt a második témánk, a 2010-es demó másik dala. Géza alapötlet, majd hosszas zenekari munka után állt össze az egész. A Memories...hoz hasonlóan ezt a dalt sem rövidítettük le, maradt 6 perc feletti...

A stúdióban akusztikus slide-bevezetőt pengetten az elejére, Ligeti Zoli cimboránk pedig dorombon játszott - kifejezetten miattunk vett egy nem-jut-az-eszembe-hangolású dorombot! Ebben a verzióban előkerült a torzított ének is, de autentikusan ezt is analóg módszerrel, megafonnal rögzítettük.

A szöveg Géza bácsié... A legelején még Pirate Song volt a címe, de gyorsan lebeszéltük Gézát! Mondtuk, hogy a kalózokról majd a szólólemezére írjon nótát, így visszatért a southern földi harcosokhoz!" (nevet)MEXICO

Karesz: "Az utolsó dal, amit a lemezhez írtunk. Az alapriff Gézától jött, de nagyon nem akart összeállni az egész... Tudtuk, hogy egy mocskos téma, de valahogyan nem akart megszületni. Lassan azért sikerült neki, bár azt hittük, hogy ez lesz a tölteléknóta... De marha jól sült el! A feleségemnek pölö ez a kedvence a lemezről...

Éreztük ezt a mexikói ízt az egészben, így egy ismerősünkön keresztül sikerült megkérnünk Koós Hutás Áront, hogy fújjon nekünk egy trombitaszólót... Meg is tette - nagy köszönet érte! Majd Bali bedobta azt is, hogy felvette a kapcsolatot valami sráccal, aki kapcsolatban van Danny Trejo–val, a híres harcsabajszos színésszel... és, és, és… használhattuk a hangját! Megtettük, király lett!"

Balázs: "Már amikor Géza lehozta az alapriffet, éreztük rajta a mexikói ízeket, ezért gondoltam, hogy a szövegben mindenképpen szerepelnie kell annak az egyetlen kifejezésnek, amit spanyolul tudok: 'Adios muchachos'! Remélem ez legalább így helyes! (nevet) A többi szöveg egy sittesről szól, aki nem nagyon akar megjavulni."


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NECROMANTIA - Elhunyt a görög black csapat egyik alapítója, Baron Blood
2019. november 20. (szerda) 15:19

Szívroham következtében hunyt el Baron Blood, a görög Necromantia egyik alapítója, aki 1989-től napjainkig 8-húros basszusgitárosa (és billentyűse) volt a zenekarnak. A Necromantia a görög black metal színtér egyik alapcsapata (a Rotting Christ és a Varathron mellett), különleges hangzásukat pedig az eredményezte, hogy ritmusgitárt nem használtak, a basszer/énekes The Magus mellett Baron Blood is basszusgitáron játszott. A hosszú ideje inaktív csapat legutóbbi albuma a 2007-ben kiadott The Sound Of Lucifer Storming Heaven volt.  

MAEOTIS - Pagan metal Debrecenből, új dal és klip: Élő zsarátnok
MAEOTIS - Pagan metal Debrecenből, új dal és klip: Élő zsarátnok

Élő zsarátnok címmel egy klipes új dallal jelentkezett az ősmagyar pagan metalt játszó Maeotis, ami egyben azt is jelzi, hogy készül az első nagylemez. "A debreceni Maeotis első...

TURILLI / LIONE RHAPSODY - Jövő tavasszal budapesti koncert
TURILLI / LIONE RHAPSODY - Jövő tavasszal budapesti koncert

Zero Gravity (Rebirth And Evolution) címmel a nyáron jelent meg a Luca Turilli gitáros és Fabio Lione énekes fémjelezte Turilli / Lione Rhapsody albuma. A lemezen a két meghatározó...

HELLDIVER - 10 éves jubileumi koncert: szombaton Szécsényben
HELLDIVER - 10 éves jubileumi koncert: szombaton Szécsényben

A klasszikus hard rock és heavy metal ötvözetét játszó Helldiver zenekar a fennállásának 10. évfordulóját ünnepli november 23-án Szécsényben, a Városi Művelődési Központban, a...

STORMWARRIOR - Öt év után új album jön, dal- és klippremier: Norsemen (We Are)
STORMWARRIOR - Öt év után új album jön, dal- és klippremier: Norsemen (We Are)

Norsemen címmel november 29-én jelenik meg az 1988-ban alakult, speed/power vonalas hamburgi Stormwarrior hatodik albuma, a 2014 elején kiadott Thunder & Steele lemez folytatása, amelyről...

CRO-MAGS - Új klip a Harley Flanagan vezette hardcore legendától: No One's Victim
CRO-MAGS - Új klip a Harley Flanagan vezette hardcore legendától: No One's Victim

A 30 éve kiadott második Cro-Mags album, a Best Wishes jubileuma alkalmából a múlt hónapban nálunk is koncertezett a Harley Flanagan vezette hardcore legenda, nemrég pedig a Terrorral a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS