RUDÁN JOE - "Majd ha 60 éves leszek!"

Szabadon letölthető a Magyar Hang legfrissebb száma

2014. június 9. (hétfő) 10:21

A napokban elkészült és szabadon letölthető új Magyar Hang lapszámban (17. szám, főszerkesztő: Kiss T. Attila) többek között Rudán Joe-val, valamint az Invader és a Virrasztók zenekarokkal is olvashatsz interjúkat.


"4 éves lett a Magyar Hang! Ennek örömére - az olvasóknak szánt ajándékként - felkerültek a magazin honlapjára az eddig még nem letölthető nyomtatott lapszámok is (vagyis az 5., 6. 7. és a különkiadás), így tehát már teljes a sor, mindegyik megjelenés ingyen hozzáférhető pdf formátumban!"


17. szám - tartalom:

Rudán Joe (címlapsztori, interjú)
Virrasztók interjú
Invader interjú
Loyalty Records - Értékmentők sorozat
Syrius sztori
Kubala Katalin üvegfestő - Mesteremberek rovat
Vérszerződés - stúdióriport
Dixie Freedom Fighters
Hungarica / RomEr, Cool Head Klan / RPG, Nomad, Historica stb. koncertek
4 oldalas irodalmi ajánló stb.www.magyarhangmagazin.hu

Kattints ide a Magyar Hang 17. számának letöltéséhez!


Rudán Joe az 50. születésnapját megünneplendő márciusban egy monumentális – több, mint egy tucat szerző által írt – 18 vadonatúj dalt tartalmazó szólólemezzel jelentkezett, amelyhez a 15 évvel ezelőtt megjelent Coda album a bónusz. Joe-t az előtte álló hétvégi három fellépés, és a lomtalanítás miatti garázspakolás közben zavartam meg, hogy elbeszélgessünk ennek a jubileumi kiadványnak a megszületéséről, és hogy alaposan bemutassuk a jelenlegi összes formációját.


Nem megszokott módon először az új lemez külcsínével kezdeném… Alig lehet ki-be tuszakolni a tokba a bookletet, annyira vastag lett ez az impozáns és felettébb informatív, kihajtogatható füzet, ami a lemezedhez jár. Nem számoltam meg darabra pontosan, de vagy hét-nyolc tucat fotót biztos felhasználtatok az archívumodból a benne található tablóhoz. Honnan jött az ötlet ehhez a személyes montázshoz?


"Arra gondoltunk, hogy mivel ez az album az ötvenedik születésnapom és egyben a harminc éves zenei pályafutásom jubileumi kiadványa, és nem mellékesen az első szólólemezem is, azért most ne zenekari képek kerüljenek be a bookletbe. A lemezanyag nem a különböző együttesekben, általam énekelt számokból szemezget, nem is egy újra feljátszott és rögzített válogatás, hanem egy kimondottan vadonatúj dalokat tartalmazó korong. Ez az album most tényleg csak rólam szól. A tablót pedig poénnak szántuk."Jócskán tartalmaz olyan fotókat is, amelyek készítésekor még nem volt digitális technika, tehát nem egyszerűen a számítógépről kellett ezeket lemásolni, hanem a kézzel fogható fényképeket kellett megkeresni. Könnyű volt ezeket megtalálni, feldolgozni?

"Volt vele meló, de elég könnyen megtaláltuk a képeket, aztán már csak válogatni kellett az ömlesztett anyagból. Annak idején a szüleim elég sokat fotóztak, a gyerekkoriak nagyrészt innen származnak, aztán ilyen-olyan igazolványképek is előkerültek, és persze az évek során a különböző formációkban való szerepléseim is elég jól dokumentáltak voltak, tehát nem volt annyira nehéz a feladat. Évszámokat viszont direkt nem írtam hozzájuk, mert sokuknál már nem is tudom, hogy pontosan mikor készültek.

A booklet végső mérete adott volt (kihajtogatva kilenc kocka), ezért ezt próbáltuk meg minél jobban megtölteni. Szerintem sikerült, mert nagyon látványos lett, jól néz ki! Ezzel az is célunk volt, hogy ha már ennyien letöltik, másolják a lemezeket, legalább ennyi pluszt kapjon az, aki megtisztel azzal, hogy megvásárolja az eredeti kiadványt."Ezért tettétek mellé bónuszként a 15 évvel ezelőtt megjelent Coda lemezt is?

"Igen! Arról meg nem is beszélve, hogy majdnem 80 perc az eredeti lemez is, tehát az akár egy dupla albumnak is felfogható, és ehhez jön még ez a bónusz korong."Ki javasolta egyébként, hogy ez legyen a bónusz?


"Én javasoltam a kiadónak, mert ezt a lemezt hivatalosan már nem lehet sehol sem kapni. És hadd mondjam el, hogy minden más egyebet is én végeztem egyedül. Én találtam ki, hogy mi legyen a koncepció, és a stúdiózást is én ültem végig a hangmérnökkel, nem volt mellettem se menedzser, se senki ennek az egésznek a levezénylésére, kivitelezésére. Tehát az én morbid agyszüleményem az egész lemez, meg a borító! (nevet) Társaim abban voltak a zenészkollégák, hogy megírták a zenét és a szövegeket."A Coda felvételbe belenyúltatok vagy egy az egyben a régi kiadást használtátok fel?

"Volt róla szó, hogy hozzányúlunk egy kicsit, beturbósítjuk, de miután Fidóval, a stúdiós barátommal – aki az egész új lemezt is keverte – végighallgattuk egyszer, úgy döntöttünk, hogy nem érdemes belenyúlni, mert maximum átmaszterelhetjük, hogy durvábban szóljon, de ez nem kimondottan egy metal cucc, hanem egy blues/hard rock anyag, úgyhogy ennek nem kell."Technikailag hogyan állt össze ez a monumentális anyag?


"Így, hogy több, mint egy tucat szerzővel dolgoztunk, nagyon nagy meló volt! Gondolj bele, különböző stúdiókból jöttek óriásfájlokban az alapok, már amikor jöttek, mert sok esetben mi csináltuk meg azokat is a mostani Coda-beli társaimmal. Olyan is volt, aki kompletten küldte el, és gyakorlatilag csak énekelnem kellett rá, de volt olyan is, aki támpontként csak egy demófelvételt adott, és mindent mást nekünk kellett csinálni.

A gitárosok adott esetben a saját szólóikat küldték el, a saját soundjukkal, úgyhogy óriási adok-kapok zajlott az éterben. Aztán, ha mi úgy gondoltuk, hogy készen vagyunk az adott számmal, akkor azt megmutattuk a szerzőnek, és szinte mindenki talált még valami finomítani valót rajta. Ezért akkor újra visszaküldte, másképp kevertük, majd ismét megmutattuk neki, de még mindig nem tökéletes, stb. és ez így ment minden egyes dal esetében. Ez egy őrület volt! Úgy képzeld el, hogy nyár végén álltunk neki a munkának, és február közepére lettünk kész."


RUDÁN JOE - Élni szeretnék (a 2014-es Én ez vagyok albumról)


 Mivel volt több „gond”, a zenékkel vagy a szövegekkel?


"Egyértelműen a szövegekkel akadtak gondjaink. A zenében többnyire maximum annyi volt, hogy most tegyük lejjebb vagy feljebb egy-két hanggal, a szövegeken viszont nagyon sokat finomítottunk, csiszolgattunk. De szavam sem lehet, mert ami kritikát eddig olvastam az albumról, eggyel sem találkoztam még, amiben azt írnák le, hogy rosszak. Ez azért örömmel tölt el."Konkrétan mennyi idő volt összeszerkeszteni és rögzíteni ezt a lemezanyagot? Mikor küldted ki a meghívókat az érintett zenészeknek, szövegíróknak? Mennyi időt dolgozhattak a dalaikon?

"Gyakorlatilag pontosan egy évvel ezelőtt találtuk ki a kedves feleségemmel azt – és nem veszem el tőle az ötletét, mert az övé –, hogy csináljak egy olyan szólólemezt, amire olyan zenészek, szövegírók adnak szerzeményeket, akikkel az eddigi pályafutásom alatt dolgoztam. Összeállítottam egy listát, és erre azoknak a zeneszerzőknek és muzsikusoknak a nevei kerültek, akikkel egyrészt ténylegesen egy zenekarban játszottam, másrészt szóltam olyanoknak is, akiknek a saját lemezén vendégként már szerepeltem.

Egyszerűen megkérdeztem őket, hogy írnának-e egy-egy dalt ehhez a készülő 50 éves jubileumi lemezhez. Persze volt olyan, aki aztán azt mondta, hogy nem volt ötlete, ihlete, de a végén már nem tudtam várni, le kellett egyszer zárni a dolgot, mert már így is nagyon megcsúsztam a megjelenéssel.

Eredetileg úgy volt, hogy februárban jön ki a lemez, tehát a március 8-ai életműkoncertem előtt egy hónappal, mert úgy egészséges, hogy addig már megismerhessék az emberek az új számokat, de végül csak a rendezvény napjára tudott megjelenni a kiadvány. De aztán nem is nagyon bántam, mert így meg benne volt a pakliban, hogy a bulin jól fog fogyni, és ez tényleg így is történt. Elég sok CD el is kelt hirtelen, úgyhogy lehet, hogy még jobban is jártam ezzel az időzítéssel.

Februárig 16 szám készült el, de így, hogy lett még egy hónapunk, kitaláltuk, hogy ha már a 80 perc rendelkezésre áll, akkor legyen teljesen tele a korong, ezért született még két szerzemény, amit Tóth László gitárossal raktam össze. Ezek is készen voltak már valamilyen szinten, de így tökéletesen be lehetett fejezni őket. Lehet, hogy nagyon hosszú a lemez, és lehet, hogy elsőre unalmasnak is tűnik, de annyi újdonságot tartalmaz, hogy egy hallgatásra nem lehet az egészet megemészteni.

Azáltal, hogy különböző műfajokból (persze a rockon belül) érkeztek a szerzők, sok arcomat, hangomat tudom megmutatni. A korongon megtalálható a metaltól, hard rocktól kezdve a bluesig, jazz rockig, sőt az akusztikus megszólalásig sok minden, tehát jó színes lett a repertoár."Amikor megkaptad a számokat, és elolvastad a szövegeket, egyből egyértelmű volt, hogy Nagy Dávid dala lesz a címadó?

"Kicsit gondolkodtunk, de mivel nagyon ráérzett Dávid a dologra, elég egyértelmű volt. Nagyon bejött, mind szövegben, ami abszolút illik rám, rólam szól, mind zenéjében, ami nagyon szép."RUDÁN JOE - Én ez vagyok (a 2014-es album címadó dala)

 

Ezek az új dalok is bekerülnek majd idővel a repertoárodba?

"Igen, mindenképpen. Március 8-án, az életműkoncerten, az első három számot (A nagy vonatrablás, Néma dal, Én ez vagyok) már játszottuk is, hiába még nem ismerte senki. Ha így megyünk tovább, hogy az első hármat már megtanultuk, akkor utána jön a következő három. (nevet) Úgyhogy biztos, mert belefér a Codás repertoárba.

Van a lemezen három vagy négy olyan szép lassú dal, amit nagyon szívesen énekelnék a bulikon is, de vigyázni kell, mert ha a Codával játszom, akkor a kötelező lassú számok már ott vannak. Ott van a Kopott ház és a Hol van a szó, aztán a Led Zeppelintől a Stairway To Heaven és a Babe, I’m Gonna Leave You vagy a Deep Purple-től a Mistreated. Nem akarom elvinni a koncerteket ennyire lassú üzemmódba. Majd ha hatvan éves leszek!" (nevet)Január óta a Dinamit együttes tagja is vagy.

"Igen, de ott is elgondolkodtam először, hogy már megint egy nagy zenekar… és nem a saját útját járja az ember. Aztán mégis elfogadtam a felkérést, mert egyrészt Németh Gábor hívott, másrészt mert a Dinamitot mindig is szerettem, mert a Gyula (Vikidál Gyula– a szerk.) azért ott felrakta a lécet rendesen a magasan jegyzett énekben. Már 1979–80-ban az egyik kedvenc bandám voltak, egyszóval nem akartam kihagyni. A régi dalaik is nagy kedvenceim, és az új lemezük is tetszik."Mi újság van most a Dinamitnál?


"Ha minden igaz, készül egy új album, mert már négy dal meg is van írva. Gyurival (Kálmán György – szerk.) meg szépen elosztjuk az énektémákat, szólamokat. Mindenki kérdezi, hogy minek két énekes? Miért, a Mobilmánia-ban három énekes volt! Az volt egyébként a zenekar fénykora, akkor éreztem azt, hogy az egy nagyon jó banda. Visszatérve a Dinamithoz, nyáron jó pár fesztiválon játszunk majd, úgyhogy ez is működik."


A teljes interjút a Magyar Hangban olvashatod el - katt ide!


Rudán Joe szólóalbumát (2CD) ide kattintva rendelheted meg!


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS