HOBO - A nyári feladatokról, az idei évről a mai hírlevélben

"...ellenkulturális tevékenységem még mindig nem tört meg..."

2014. június 2. (hétfő) 14:59

Mai keltezésű hírlevél Hobótól, azaz Földes Lászlótól, tele aktuális információval:


"Kedves Olvasók!

Elnézésüket kérem, a szokásosnál hosszabb hallgatás miatt, de nagyon elfoglalt voltam egészen máig. Gyilkos tempót mentem az év első öt hónapjában, eredményekkel és vereségekkel. Kezdjük a keserűbb falatokkal.

Sajnos, az óbudai Hobo-klub látogatottsága elmaradt a korábbiaknál és a vártnál is. Valamiért (?) az embereknek idegen maradt a hely, holott az előadásaink fogadtatása káprázatos volt és változatlanul közeli kapcsolatban maradtunk a közönséggel. A helyet nem tudjuk vonzóbbá tenni, a jegyek sem drágák, ám a klubot nem adjuk fel és a nyári Kobuci sorozat után szeptember végén visszatérünk oda. Ez a helyzet picit javítható, ha a reklám nagyobb lesz.

A másik súlyos kudarc, hogy a miskolci Nemzeti Színházban többszörös csúszás után végleg elmaradt a „Szégyen és gyalázat” munkacímű hobóckodás, mely saját írásaimból állt össze. Lehetséges, hogy novemberben mégis bemutatjuk Kiss Csaba rendezésében. A szomorú az, hogy a budapesti nemzeti Színházban megcsinálhattam volna a következő évadban. De bízom az őszi bemutató létrejöttében.

Ám az Ady lemez – támogatók segítségével, köszönet nekik, – megjelent és az előadás is lement négyszer. Mindkettő kiváló visszhangot kapott, - na, nem a médiában - bár a színház elfelejette reklámozni a premiert, még egy kétmondatos közleményre sem futotta az illetékesektől. Így a megszokott „underground”, vagy magyarul ellenkulturális tevékenységem még mindig nem tört meg hatvanas évek vége óta. (5500 fellépés és a díjak ellenére.) Vagyis minden rendben, mindig így volt és maradjon is így!

A mocsok is hullik rám minden oldalról, tehát jó helyen és úton vagyok. Kisebb megszakításokkal folynak a „Requiem a bluesért” felvételei. A mai állapot szerint 20 - ebből 15 új – dal lesz rajta, hármat már felénekeltem és a héten folytani szeretném a munkát. Ősz elejére tervezzük a kiadást, dupla CD formában.

A nyáron 23 Hobo és Bandája koncert lesz, ebből szokás szerint 10 nap alatt 10 tematikus buli Kapolcson és az alpári elnevezésű „hobológiai vándor ló gyűlés” is folytatódik Jász Attila segítségével. A tavalyi beszélgetések írott változata az Új Forrás könyvek szériájában addigra kapható lesz.

Ősztől kezdődően kezdődik a Nemzeti Színházban a személyi kultusz legrosszabb korszakát idéző „Hobo 70 éves” életműsorozat a Gobbi Hilda teremben. (160 a férőhelyek száma.) 8-9 koncertet tervezünk, azaz havi egyet. Talán valamilyen kedvezményes vásárlás is lehetséges lesz azoknak, akik több előadásra is eljönnének. (A végén még Hobo bérlet is lesz? Recece.)

A József Attila és Ady Endre estek mennek tovább, a „Ballada a két sebzett hattyúról” darabbal együtt. Az a megtiszteletetés ért bennünket, hogy a jaroszlavli színházi fesztiválra meghívták a „Ballada a két sebzett hattyúról” című darabomat, melyben Szűcs Nelli főszereplése mellett, Vidnyánszky Attila rendezésében játszom is. Szeptember második felében utazunk.

Nyáron szeretném megírni az „Utcazenészt”, amely pár éve még monodrámának indult. Ám valaki beültette a bogarat a fülembe és inkább egy 8-10 szereplős darab íródik majd belőle. Sajnos ez, egyeztetési nehézségek miatt csak a „Hobo 70” évad után kerülhet színpadra. (Ha túlélem. És még el sem készült.) Előkészületi fázisban van az Ady Endre, Faludy György, József Attila és Pilinszky János verseit tartalmazó est is, amellyel őssszel 10 előadásra a határontúlra megyek. Címe még nincs.

Vereségeim közé tartozik még a honlap vendégkönyvének elég gyors elsorvadása. A hosszú évek során – mint láthatták – minden levélre magam válaszoltam és nem untam meg. De a Facebook megöli lassan ezt a kapcsolati formát, én pedig képtelen vagyok megújulni és bevenni az új nyalókát. Szerencsére a fellépések száma nem csökken, így személyesen gyakran találkozhatok Önökkel és nekem még mindig ez a legfontosabb.

Végül a sikeres pályázás és a támogatás elnyerése segítségével hónapok óta folyik az „Úton lenni bodogság” munkacímű archívumom összeállítása, melyet az év végén szeretnénk megnyitni és amely tartalmazza a sokféle dolog jelentős résézét, amit 46 év alatt az Önök rovására elkövettem.

Megragadom ezt az alkalmat, hogy „…hálásan hajoljak meg azok előtt, akik szeretnek, olvasnak, tartanak, s azok előtt, akik meggyőződés nélkül is elfogadnak, s főképpen azok előtt, akik meggyőződéssel utálnak, elhallgatnak, vagy…” (Ady Endre: poéta és publikum, részlet.)"

Tisztelettel üdvözlöm Önöket.
Hobo

Piliscsaba, 2014.június 2.
 

Fotó: Juhász Balázs

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS