HOBO - A nyári feladatokról, az idei évről a mai hírlevélben

"...ellenkulturális tevékenységem még mindig nem tört meg..."

2014. június 2. (hétfő) 14:59

Mai keltezésű hírlevél Hobótól, azaz Földes Lászlótól, tele aktuális információval:


"Kedves Olvasók!

Elnézésüket kérem, a szokásosnál hosszabb hallgatás miatt, de nagyon elfoglalt voltam egészen máig. Gyilkos tempót mentem az év első öt hónapjában, eredményekkel és vereségekkel. Kezdjük a keserűbb falatokkal.

Sajnos, az óbudai Hobo-klub látogatottsága elmaradt a korábbiaknál és a vártnál is. Valamiért (?) az embereknek idegen maradt a hely, holott az előadásaink fogadtatása káprázatos volt és változatlanul közeli kapcsolatban maradtunk a közönséggel. A helyet nem tudjuk vonzóbbá tenni, a jegyek sem drágák, ám a klubot nem adjuk fel és a nyári Kobuci sorozat után szeptember végén visszatérünk oda. Ez a helyzet picit javítható, ha a reklám nagyobb lesz.

A másik súlyos kudarc, hogy a miskolci Nemzeti Színházban többszörös csúszás után végleg elmaradt a „Szégyen és gyalázat” munkacímű hobóckodás, mely saját írásaimból állt össze. Lehetséges, hogy novemberben mégis bemutatjuk Kiss Csaba rendezésében. A szomorú az, hogy a budapesti nemzeti Színházban megcsinálhattam volna a következő évadban. De bízom az őszi bemutató létrejöttében.

Ám az Ady lemez – támogatók segítségével, köszönet nekik, – megjelent és az előadás is lement négyszer. Mindkettő kiváló visszhangot kapott, - na, nem a médiában - bár a színház elfelejette reklámozni a premiert, még egy kétmondatos közleményre sem futotta az illetékesektől. Így a megszokott „underground”, vagy magyarul ellenkulturális tevékenységem még mindig nem tört meg hatvanas évek vége óta. (5500 fellépés és a díjak ellenére.) Vagyis minden rendben, mindig így volt és maradjon is így!

A mocsok is hullik rám minden oldalról, tehát jó helyen és úton vagyok. Kisebb megszakításokkal folynak a „Requiem a bluesért” felvételei. A mai állapot szerint 20 - ebből 15 új – dal lesz rajta, hármat már felénekeltem és a héten folytani szeretném a munkát. Ősz elejére tervezzük a kiadást, dupla CD formában.

A nyáron 23 Hobo és Bandája koncert lesz, ebből szokás szerint 10 nap alatt 10 tematikus buli Kapolcson és az alpári elnevezésű „hobológiai vándor ló gyűlés” is folytatódik Jász Attila segítségével. A tavalyi beszélgetések írott változata az Új Forrás könyvek szériájában addigra kapható lesz.

Ősztől kezdődően kezdődik a Nemzeti Színházban a személyi kultusz legrosszabb korszakát idéző „Hobo 70 éves” életműsorozat a Gobbi Hilda teremben. (160 a férőhelyek száma.) 8-9 koncertet tervezünk, azaz havi egyet. Talán valamilyen kedvezményes vásárlás is lehetséges lesz azoknak, akik több előadásra is eljönnének. (A végén még Hobo bérlet is lesz? Recece.)

A József Attila és Ady Endre estek mennek tovább, a „Ballada a két sebzett hattyúról” darabbal együtt. Az a megtiszteletetés ért bennünket, hogy a jaroszlavli színházi fesztiválra meghívták a „Ballada a két sebzett hattyúról” című darabomat, melyben Szűcs Nelli főszereplése mellett, Vidnyánszky Attila rendezésében játszom is. Szeptember második felében utazunk.

Nyáron szeretném megírni az „Utcazenészt”, amely pár éve még monodrámának indult. Ám valaki beültette a bogarat a fülembe és inkább egy 8-10 szereplős darab íródik majd belőle. Sajnos ez, egyeztetési nehézségek miatt csak a „Hobo 70” évad után kerülhet színpadra. (Ha túlélem. És még el sem készült.) Előkészületi fázisban van az Ady Endre, Faludy György, József Attila és Pilinszky János verseit tartalmazó est is, amellyel őssszel 10 előadásra a határontúlra megyek. Címe még nincs.

Vereségeim közé tartozik még a honlap vendégkönyvének elég gyors elsorvadása. A hosszú évek során – mint láthatták – minden levélre magam válaszoltam és nem untam meg. De a Facebook megöli lassan ezt a kapcsolati formát, én pedig képtelen vagyok megújulni és bevenni az új nyalókát. Szerencsére a fellépések száma nem csökken, így személyesen gyakran találkozhatok Önökkel és nekem még mindig ez a legfontosabb.

Végül a sikeres pályázás és a támogatás elnyerése segítségével hónapok óta folyik az „Úton lenni bodogság” munkacímű archívumom összeállítása, melyet az év végén szeretnénk megnyitni és amely tartalmazza a sokféle dolog jelentős résézét, amit 46 év alatt az Önök rovására elkövettem.

Megragadom ezt az alkalmat, hogy „…hálásan hajoljak meg azok előtt, akik szeretnek, olvasnak, tartanak, s azok előtt, akik meggyőződés nélkül is elfogadnak, s főképpen azok előtt, akik meggyőződéssel utálnak, elhallgatnak, vagy…” (Ady Endre: poéta és publikum, részlet.)"

Tisztelettel üdvözlöm Önöket.
Hobo

Piliscsaba, 2014.június 2.
 

Fotó: Juhász Balázs

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BAD OMENS - Klippremier: Dethrone
2019. november 22. (péntek) 19:46

Finding God Before God Finds Me címmel még a nyáron jelent meg a modern metal vonalas kaliforniai Bad Omens második albuma, a csapat friss klipje pedig a Dethrone dalukhoz készült el. A 2015 óta aktív Bad Omens már kétszer is játszott nálunk, két éve a Kvltban, tavaly decemberben pedig a Dürerben a Caliban és a Lionheart vendégeként. Ez már a negyedik videoklipjük az új lemezhez.   www.facebook.com/badomensofficial BAD OMENS - Dethrone (a 2019-es Finding God Before God Finds Me albumhoz) BAD OMENS - Burning Out (a 2019-es Finding God Before God Finds Me albumhoz) BAD OMENS - The Hell I Overcame (a 2019-es Finding God Before God Finds Me albumhoz) BAD OMENS - Careful What You Wish For (a 2019-es Finding God Before God Finds Me albumhoz)

AVSLUT - Dal- és klippremier a svéd black hordától: Pestens Lärjungar
AVSLUT - Dal- és klippremier a svéd black hordától: Pestens Lärjungar

Tyranni címmel november 29-én jelenik meg a svéd blacker Avslut második albuma, a 2018-as Deceptis folytatása, amelynek harmadik előzeteseként már itt is a klippel kísért Pestens...

AMARANTHE - Klippremier: GG6
AMARANTHE - Klippremier: GG6

Az új Amaranthe stúdióalbum tavaly októberben jelent meg Helix címmel, a GG6 dalhoz pedig most egy videoklip is született. Az Amaranthe a Sabaton és a finn Apocalyptica vendégeként...

LINDEMANN - A Rammstein énekesének új albuma végighallgatható
LINDEMANN - A Rammstein énekesének új albuma végighallgatható

A Rammstein énekes Till Lindemann, valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren közös projektjének első albuma Skills In Pills címmel jött ki 2015 nyarán, a...

REVEL IN FLESH - Dal- és klippremier a német death metal csapattól: The Hour Of The Avenger
REVEL IN FLESH - Dal- és klippremier a német death metal csapattól: The Hour Of The Avenger

The Hour Of The Avenger címmel december 6-án jelenik meg a death metalt svédes módon játszó német Revel In Flesh ötödik albuma, a 2016-os Emissary Of All Plagues lemez folytatása. A...

MACHINE HEAD - Videón a spéci londoni bárbuli, ahol 50 rajongónak játszottak
MACHINE HEAD - Videón a spéci londoni bárbuli, ahol 50 rajongónak játszottak

Pár nappal ezelőtt egy apró londoni bárban, a Blondies-ban adott spéci koncertet a Machine Head, mindössze 50 keményvonalas rajongónak. Eredetileg csak 30 percet akartak nyomni, de aztán a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS