P. BOX - Szöveges videóval egy új dal: Szabadon száll

Cserháti Pityi idén lenne 60 éves, emlékévet hirdetett a zenekar

2014. május 12. (hétfő) 16:11

Szabadon száll címmel egy vadonatúj dalt tett közzé a P. Box zenekar, egyúttal Koriék Cserháti-emlékévet is hirdettek, hiszen idén lenne hatvanéves a P. Mobil és a Pandora’s Box zenekarok legendás alakja, Cserháti István Pityi. A kitűnő billentyűs-zeneszerző súlyos betegség következtében 2005-ben hunyt el, hátrahagyva feltörekvő, újjáalakított zenekarát.Az emlékév első kiemelt rendezvénye május 16-án lesz a debreceni Roncsbárban. A Cserháti 60 koncerttel a kiváló zeneszerző emléke előtt tisztelegnek, és egy hasonló jellegű esemény Budapesten is lesz, a Club 202-ben szeptember 26-án.

"A magyar hard rock színtér egyik legpatinásabb zenekara a 2005-ös Pangea album óta csupán egyetlen dalt rögzített, a 2009-ben felvett Tűzben égni című nótát, a most közzétett Szabadon száll azonban egy új P. Box album előfutára, amelynek munkacíme Tűzben égni."

A Szabadon száll című dal hamarosan elérhető lesz az iTunes-on és a Deezeren is.

 


P. BOX - Szabadon száll (2014-es dal, az új album előfutára)


 "A hosszú kihagyás oka a zenekar fő dalszerzőjének, billentyűsének, Cserháti Istvánnak a 2005-ben bekövetkezett tragikusan korai halála volt. A legendás muzsikus azonban még életében arra kérte zenésztársait, hogy tartsák életben a bandát. Szabó Krisztián billentyűs csatlakozásával vált teljessé a P. Box felállása."Hegedűs István egy alapos interjút készített az mno.hu számára a P. Box tagjaival, Szabó Krisztiánnal és az énekes Koroknai Árpival, valamint Pityi fiával, Cserháti Csongorral.


Cserháti Istvánt a szakma és a közönség egyaránt a rock legendás alakjává emelte. Mi különböztette meg őt a többi muzsikustól, kollégáitól?


Cserháti Csongor: "Édesapám mindig is hivatásnak tekintette a zenét. A zene mindenek felett' – ezt választotta jelmondatul, és eszerint élt, gondolkodott, alkotott. Nagy súlyt fektetett az igényességre, mindig arra törekedett, hogy a többiekkel szemben valami pluszt vigyen az általa létrehozott alkotásba. Sohasem tudott kiegyezni a mai giccskultúrával."

Szabó Krisztián: "Cserháti Pityi a magyar rockzene meghatározó billentyűseként akkor is Hammond-orgonával dolgozott, amikor idehaza ez nem volt 'divatban'. Játéka másokéval összetéveszthetetlen, ízes és figyelemre méltó volt.

Számomra a nyugati zenészideált testesítette meg, aki a megváltozott trendeket elfogadva és hozzájuk alkalmazkodva – elveihez ragaszkodva – nem a hőskort sírja vissza, hanem mindig újabb és újabb dolgokat alkot. Minden megfelelési kényszer, görcsös kapaszkodás alapozhatta meg egzisztenciálisan az új P. Boxot. Debreceni lakosként abszolút megközelíthető, mindenféle sztárallűrtől, irigységtől mentes, közvetlen embert ismertem meg benne."

Koroknai Árpád: "Szerencsére nagyon jó szervezőképességgel rendelkezett, szemben legtöbb kollégájával, akik csupán saját művészetükkel voltak elfoglalva. A P. Mobilban Schuster Lóri mellett nyilvánvalóan sokat tanult, de úgy tudom, előtte a Star, illetve Napsugár zenekarokban is kamatoztatta ilyen irányú képességeit. Empatikus készsége kiválóan működött, amelynek köszönhetően az emberi problémákat is képes volt kezelni."Olyan korszakban vállalt jelentős szerepet a P. Mobil Honfoglalás szvitjének megírásában, amikor még javában épült a szocializmus, az efféle 'irredenta' egybefüggő dalművek – a hatalom szerint – bizonyos veszélyeket hordozhattak magukban. Lázadó, konfrontatív típus volt?


Cs. Cs.: 'A konfliktusokat nem kereste, még kevésbé gerjesztette, viszont értékrendje mellett a végsőkig kitartott. Álláspontját markánsan megvédve, elveiért – vagy épp a zenekarért – következetesen vállalta a küzdelmet."

K. Á.: "Mindvégig dolgozott benne egyfajta 'alap' lázadás, a rockzenét pedig ennek kifejezőeszközeként használta, annak ellenére, hogy klasszikus zenei képzésben részesült. Rockzenei munkásságától kezdve életét végigkísérte ez a folyamat, amit nem feltétlenül politikai vonatkozásban kell értelmezni. Sokkal inkább zenei szembenállásról beszélhetünk, amelyet jól példáz az Erdős Péterrel való konfliktusa. De a rock önmagában is lázadó műfaj."

Sz. K.: "A zenében többször is kifejezte a hazához, a nemzethez való viszonyát. Erre legjobb példa a Pangea lemezre rögzített Ezer év című dal, amelynél nagyon fontosnak tartotta, hogy csakis az általa többszörösen megváltoztatott és végül jóváhagyott szövegváltozattal jelenhessék meg. A korábbi, Reményre ítélve albumon rögzített Múlt és jelen című szerzemény, amely ha nem is ennyire mélyrehatóan, de ugyanezt a témát boncolgatja.

Ezt megelőzően a P. Mobilban írt Honfoglalás, és a tervbe vett, de soha el nem készült Rákóczi-rockopera is ezt a vonulatot reprezentálja. S ebben őt korántsem a divat, a mainstream meglovagolása vezette, mint ma oly sokakat. Pityi abban a korban is fontosnak érezte kifejezni magyarságát, amikor ez még majdhogynem bűnnek számított."Nagylemez felvételére készültök. Mennyire képes az új zenei anyag szélesebb rétegeket megszólítani? Feltételezem, nem kizárólag egy bizonyos szubkultúrát céloztatok meg.


Sz. K.: "Nagyon bízom benne, hogy képesek vagyunk tágítani a kört, hiszen minden alkotó muzsikusnak ez a célja. A 2005-ben kiadott Pangea album óta eddig mindösszesen egyetlen új dalt rögzített a zenekar (Tűzben égni címmel 2009-ben – a szerk.), a közeljövőben megjelenő lemez kifutását magunk is érdeklődve várjuk. A klasszikus, hammondos hard rock keretein belül bőven van lehetőségünk, amelyet ki is szeretnénk használni."

K. Á.: "Miután hosszú ideje csend volt körülöttünk, kialakultak bizonyos erővonalak a zenekar körül. Rajongóink nagy része kitartott mellettünk, és persze szeretnénk melléjük újakat is felzárkóztatni. Az építkezést most nagyon alulról kell kezdenünk, ezért nem bízunk semmit a véletlenre. Elkapkodni semmi esetre sem szeretnénk, mindent nagyon aprólékosan, precízen kell kidolgoznunk. Ennek sikere leginkább az előbb említett rajongókon fog múlni.

Annyi bizonyos, hogy nem fogjuk lemásolni a sikeres Pangea albumot, amely viszont színvonalban megadta a mércét. A hard rock napjainkban aligha éli virágkorát, de tudomásul kell vennünk, hogy mi ezt tudjuk csinálni, ebben élünk: hiába nyitnánk akár a metál, akár a blues felé, e műfajokban idegenül mozognánk. A jövő pedig eldönti majd, hogy kell-e a muzsikánk, vagy sem."Milyen események, rendezvények segítik a megemlékezést?

Sz. K.: "A Cserháti-emlékévvel kapcsolatosan nem kizárólag rockkoncertekben gondolkodunk. Bár május 16-án Debrecenben épp egy ilyen rendezvénnyel indítjuk az emlékezésfolyamot, ahol korábbi felhívásunkra fiatal előzenekar mutatkozhat be a közönségnek.

Augusztus 8-án akusztikus P. Box-koncerttel folytatjuk a megemlékezést, szintén Debrecenben. Augusztus 20-ára egy P. Box István, a király megkeresés érkezett, amelyet örömmel elvállaltunk, ezzel felidézve a régi Pandora’s Box és Cserháti István emlékét. Ősszel, szeptember 26-án Budapesten a Club 202-ben folytatódik az élő lemezbemutató."

K. Á.: "A Pangea Ezer év dalának elkészült az akusztikus verziója, amelyet az új számmal együtt 'klipesítünk'. A 2005-ös album feljavított hangminőséggel, bónusz dallal újra a boltokba kerül, akárcsak vadonatúj lemezünk. Szomorú sorsra jutott az említett Pangea zenés, színpadra álmodott változata: Miklós Tibort váratlan halála megakadályozta, hogy az alig elkezdett librettót befejezhesse.

Szeretnénk megtalálni azt a szakembert, aki a koncepciót magáénak tudva leteszi az asztalra a művet. Leszögezem: semmiképpen sem üzleti, vagy egyéb haszonszerzési céllal folytatjuk a megemlékezést, mint ahogy azt egyes, korábban barátnak hitt egykori zenésztársak teszik."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.  

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MICHAEL SWEET - Dalpremier az októberi szólóalbumról: Ten
2019. szeptember 18. (szerda) 17:26

A Stryper frontembere, Michael Sweet gitáros/énekes/dalszerző a 90-es évek eleje óta rendszeresen készít szólólemezeket, a 10. önálló albuma pedig Ten címmel jön majd október 11-én. Máris megismerkedhetsz a szöveges videóval kísért harmadik előzetes dallal, a Tennel, amelyben a Fozzy és a Stuck Mojo soraiból ismert Rich Ward gitáros a vendég. A lemezen számos más vendég is játszik: Todd La Torre (a Queensrÿche énekese), Jeff Loomis (Arch Enemy, ex-Nevermore), Andy James, Tracii Guns (LA Guns), Ethan Brosh, Joel Hoekstra (Whitesnake), Gus G. (Firewind), Howie Simon, Marzi Montazeri, Will Hunt (Evanescence), John O’Boyle, valamint Mike Kerr és Ian Raposa a Firstbourne-ból. Michael Sweet: "Szinte minden dalban más és más zenész vendégszerepel. Eredetileg csak néhány vendéget terveztem, de aztán úgy döntöttem, hogy érdekes lenne minden dalba meghívni valakit. Elkezdtem felsorakoztatni a neveket, majd megkerestem őket, és sorba...

MYRATH - Márciusban az önálló turnéjukkal is eljönnek Budapestre
MYRATH - Márciusban az önálló turnéjukkal is eljönnek Budapestre

Shehili címmel még májusban jelent meg a prog/power vonalas tunéziai Myrath új stúdióalbuma, a 2016-os Legacy lemez folytatása. Novemberben a Beast In Black vendégeként érkeznek...

ENTRAILS - Dalpremier a régisulis svéd death brigádtól: The Pyre
ENTRAILS - Dalpremier a régisulis svéd death brigádtól: The Pyre

Rise Of The Reaper címmel október 11-én jelenik meg a 2008-ban újjáéledt svéd old school death metal brigád Entrails hatodik albuma, a 2017-es World Inferno lemez folytatása. Az új...

MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását
MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását

Még júniusban derült ki, hogy a Megadeth alapítóját, főnökét, Dave Mustaine-t torokrákkal kezelik, de azóta is folyik a munka az új stúdióalbumon, januárban pedig a Five Finger Death...

OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album
OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album

A The Sunnak adott friss interjújában Ozzy beszámolt arról, hogy elkészített egy 9 dalos új albumot, mindössze négy hét alatt. Mégpedig azután, hogy a rapper Post Malone friss...

PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"
PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"

Phil Anselmo nemrég az egyik chilei Illegals buli előtt adott interjú során azt mondta, hogy ha minden körülmény adott, ő benne lenne a korábban is többször emlegetett Pantera tribute...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS