KORY CLARKE - Spéci interjú a spéci Düreres buli kapcsán

Kory eddig csak a Trouble frontembereként járt nálunk

2014. május 11. (vasárnap) 14:42

Május 22-én a Dürer Kertben koncertezik a Warrior Soul frontembere, Kory Clarke, aki 2008 és 2012 között a Trouble énekese volt.

A különleges bulin a The Joystix tagjai kísérik majd az énekest, de lesz egy hazai nyitóbanda is, a Spacesh!t.

A koncert kapcsán a Joystixes Szöszö készített egy hosszabb interjút Koryval, ami inkább egy laza beszélgetés.


A koncert Facebook oldalaAki régebb óta nyomon követi a punkos töltésű rock'n'roll bandákat, nagy valószínűséggel találkozott már Kory Clarke, illetve a Warrior Soul, vagy a Space Age Playboys nevével. Kory bandája kiválóan ötvözte a pszichedelikus témákat az arcba mászó punk/rock'n'roll dalokkal, olyannyira, hogy az 1995-ös Space Age Playboys lemezük még Lars Ulrichnak is óriási kedvence volt.Kezdjuk az aktualitással: a hamarosan megjelenő új szólólemezeden dolgozol, amit úgy tudom, Portugáliában veszel fel. Miért pont Portugáliára esett a választás?


"Jelen pillanatban itt élek, és kicsit a véletlennek is köszönhető, hogy ez így alakult. A tavalyi turné befejezése után futottam össze André Indianával, aki éppen a saját lemezén dolgozott, és meghívott, hogy csináljunk egy bulit, valami hasonlót, mint amilyen a budapesti buli lesz. Először az ő bandája játszott, aztán nyomtunk pár dalt közösen is, és a többi zenésszel is. Ez olyan jól sikerült,hogy aztán felvettünk pár dalt a stúdiójában, ugyanis ő producerként is tevékenykedik.

Volt pár listavezető daluk itt Portugáliában a feleségével, Mónica Ferraz énekesnővel. Szóval, belemerültünk, elkezdtük a felvételeket megkeverni, majd úgy döntöttünk, hogy nem állunk meg pár dalnál, hanem csinálunk egy teljes lemezt. Decemberben kezdtük a munkát, és a következő pár hétben leszünk kész a komplett anyaggal."Mire számíthatunk az új dalokkal kapcsolatban? Valami hasonlót várjunk, mint az Opium Hotel című szólóanyagod, vagy inkább húzósabb keményebb cucc lesz?

"Nagyon sokrétű lesz, nagyon könnyen emészthető. Lesz rajta három nagyon erős ballada, lesznek rajta húzós rock'n'roll dalok... Nem is tudom, mindenképpen egy Kory szólólemez lesz, ami magán viseli a rám jellemző zenei megoldásokat, de nem lesz annyira messzire merész, kalandozós, mint mondjuk az Opium Hotel volt."Mikor jön ki a lemez? Egyáltalán tervezel fizikai megjelenést is, vagy online teszed elérhetővé az anyagot?


"Per pillanat kiadót keresek a lemeznek, úgyhogy konkrétumot nem tudok mondani, de vannak biztató ajánlatok. Jelen pillanatban nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan alakulnak a dolgaim."


WARRIOR SOUL - Love Destruction (az 1992-es Salutations From The Ghetto Nation albumhoz)Visszatérve az első kérdésemre, azért kérdeztem, hogy miért vagy éppen Portugáliában, mert az utolsó információm még az volt, hogy Berlinben élsz.


"Igen éltem ott egy ideig aztán elköltöztem ... hova is? Ja igen, utána Máltán éltem közel másfél évig, majd Angliában, és Amerikában is éltem pár hónapig."És miért költöztél át Európába Amerikából?


"Úgy érzem, nem passzolok az Obama által elképzelt Amerika-képbe. Miért akarna bárki ott élni?"Nem tudom, még soha nem próbáltam. Nem igazán tudom, hogy milyen lehet ott élni. Persze, én is nézem a híreket stb., amelyek nyilván nem feltétlenül a valóságot tükrözik...

"Csak nézz meg egy amerikai filmet, valami '90-es amerikai tinikomédiát - na, az Amerika..."Akkor nem is tervezed, hogy a közeljövőben visszaköltözöl?


"Biztosan lesznek ott is turnéim, de nem is tudom, nem nagyon értek egyet azzal, ahogy a dolgok odaát folynak jelenleg..."És mi most a helyzet a Warrior Soullal? Létezik a zenekar?


"Most pihenőn van. Gondolkozom egy új lemezen, amit talán idén nyáron felveszünk, és ősszel meg tud jelenni. Dolgozunk pár új dalon, de jelenleg a szólóprojektemre szeretnék koncentrálni. Megmondom őszintén, most sokkal jobban leköti a figyelmem ez az új anyag, mint a Warrior Soul. Az utolsó két lemez az elvárásoknak megfelelően teljesített, de nem igazán hozott új közönséget. Igazából új rétegeket szeretnék megnyerni, mert a mostani közönségem átlagéletkora olyan 80 körül lehet!" (nevet)Érdekes, hogy ezt mondod, mert a Warrior Soul nekem mindig is úttörő bandának számított, mind hangzásilag, mind a dalokat illetően. Ha felteszem, mondjuk a Space Age Playboyst, a mai napig tökéletesen frissnek hangzik, egyáltalán nem érződik rajta, hogy tizenéves lemezről beszélünk.

"Ezt én is így látom. Az a baj, hogy ha meghallják az emberek manapság a Warrior Soul nevet, akik nem ismerik a bandát, a név alapján megjelenik előttük egy kép valami olyasmi bandáról , mint mondjuk a Manowar, vagy egy olyan csapatról, ahol a tagok tüzet okádnak a seggükből! (nevet) Nem arra asszociálnak, ami miatt ezt a nevet választottam a bandának, hogy harcolunk valami igaz dologért. Sajnos bármit adok is ki Warrior Soul név alatt, az előbb említett dolog miatt eléggé korlátozva érzem magam, szóval most inkább a szólódolgomra koncentrálok, és megpróbálok egy zsák pénzt keresni..." (nevet)


WARRIOR SOUL - I Wanna Get Some (az 1994-es The Space Age Playboys albumhoz)
Amúgy most kikből áll a Warrior Soul tagsága?

"Az utolsó turnét pár spanyol sráccal nyomtam végig, aztán játszottam Joe Amodea-val New Yorkból, aki egy nagyon jó gitáros, illetve Pete McClanahan bőgőssel a klasszikus Warrior Soul felállásból. Nincs most kialakult tervem a bandával. Lehet, hogy csinálunk egy új lemezt ősszel. Ha visszamegyek, pár arcot összeszedek a nyugati partról, aztán lehet, hogy csinálunk egy új Space Age Playboys lemezt. Egyelőre biztosat nem tudok mondani. Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok a szólólemez megjelenése után."Olvastam valahol a neten , hogy csináltál egy projektet volt Space Age Playboys, illetve Dirty Rig tagokkal, és nyomtatok egy bulit Chicagóban. Erről mit érdemes tudni?


"Ó igen, a Strychnine Strip. Nagyjából egy évvel ezelőtt volt ez a buli. Sajnos új zene nem született és a tagok szétszéledtek, én pedig az épp aktuális Warrior Soul turnéba kezdtem bele akkortájt, aztán meg már nem vettük fel újra a fonalat. Egyébként most a Stoned (Kory másik bandája, ahol dobol) musicalen is dolgozom."Tehát a Stoned még létezik?


"Szeretnénk egy új lemezt, és egy musicalen dolgozunk, ami kapcsolódna a Tv show epizódokhoz... Olyasmit képzelj el, mint a Saturday Night Live... Szerintem sikeres lenne minden szempontból. Igazából próbálok sikeres zenei vállalkozásokba fogni mostanában."Milyen szempontok alapján érted a sikerességet?

"A sikert több oldalról is meg lehet közelíteni, és elmondható, hogy eddig is sikeres karriert tudok magam mögött, de most szeretném egy kicsit jobban előtérbe helyezni az anyagi sikert, és egyáltalán nem az egóm miatt, hanem mert egyszerűen szeretnék megvenni ezt-azt!" (nevet)


WARRIOR SOUL - The Wasteland (az 1991-es Drugs, God And The New Republic albumhoz)
Említetted, hogy talán lesz egy új Space Age Playboys lemez. Ez a banda még létezik? Tartod az egykori tagokkal a kapcsolatot?


"Fuck no! (nevet) Ha lesz is egy lemez ezen a néven, akkor azt valószínűleg új arcokkal fogom csinálni. Habár lehet hogy Johnny Jetsont (ex-Space Age Playboys gitáros) megkeresem, ha már egyszer kiképeztem..."Hogy működik a dalszerzés a bandáidban? Ezt a kérdést azért is teszem fel , mert minden formációdban, nagyon markánsan felismerhető a kéznyomod, mind a dalszerkezetekben , mind a dallamvezetésben.

"Igen. Jó pár témát, ötletet, riffet én hozok, és van olyan is, hogy egy komplett dalt. De általában az van, hogy a próbahelyi jammelések során meghallok egy jó részt vagy riffet, és annak alapján adom az instrukciókat, hogy ezt tartsuk vagy ne tartsuk meg, alakítsuk át vagy ismételjük."A produceri munkát is magadra vállalod a zenekaraid esetében?

"Igen, én voltam az összes Warrior Soul lemez producere. Az első lemezen még társproducer voltam, de az összes többit én jegyzem, mint producer."Ha jól tudom, eredetileg Detroitból származol. Milyen volt ott felnőni? Csak azért kérdem, mert nagy rajongója vagyok a detroiti proto-punk színtérnek, gondolok itt a Stooges-ra vagy az MC5-ra.

"Az igazat megvallva, a környéken ahol felnőttem, én voltam az első és egyetlen punk!" (nevet) Tény, hogy Iggyék és az MC5 jelentették a punk kezdetét, mondjuk együtt a Velvet Undergrounddal, vagy Bowie-val. Szóval, igen, volt ott egy ilyen punk vonal, de az MC5 a '70-es évekre, amikor én felnőttem, már rég nem létezett. Olyasmiket hallgattunk kissrácként, mint a korai Aerosmith, vagy az első 3 KISS lemez, még mielőtt átmentek kib...ott retardáltba. Aztán ott volt még a Bad Company, a Zeppelin, a Sabbath, Ted Nugent, a Cheap Trick, a Van Halen... Ezekért rajongtunk akkoriban.

Aztán később, úgy a második Boston és a második Foreigner album megjelenése környékén eléggé unalmassá vált ez a zenei vonal. Akkortájt hallottam először a Ramonest, és jött a hirtelen felismerés, hogy ez az, ami nekem kell, ez óriási! Totálisan megőrültünk tőlük. Aztán jött a Pistols és onnantól nem volt megállás... Imádom ezeket a bandákat!

Sokan mondják, hogy a Pistolsék csak pózerek voltak, de egy nagy lóf...t! A Pistols és John Lydon óriási volt! Ezek a bandák aztán elvezettek egy csomó más zenekarhoz... Michael Monroe és a Hanoi Rocks... Törték az utat, megnyitották az ajtókat az olyan bandáknak, mint pl. a Guns N'Roses. Aztán ott voltak a post-punk bandák is...

Na de egy kicsit eltértem a témától... Szóval Detroitra visszatérve, óriási volt ott a rock'n'roll színtér a '70-es években. Valami olyasmi volt, mint Seattle, mint Seattle szteroidokon..."Aztán átköltöztél New Yorkba. A New York-i színtérnek is nagy rajongója vagyok. Tudnál pár mondatot mondani arról, hogy milyen volt ott élni akkoriban? Olvastam valahol, hogy pár háztömbnyire laktatok egymástól Michael Monroe-val, aki - ha jól emlékszem - játszott is a Chill Pill lemezen.


"Igen-igen, én pedig énekeltem a Demolition 23 lemezen."Imádom azt az albumot!


"Igen, én is."Szóval, milyen volt New York?

"Óriási volt! Mintha a mennyországba kerültem volna Detroit után. Sajnos, Detroit elég gáz hellyé vált a '80-as évek elején, 1981 után és mindenki eljött a városból. New York viszont király volt. Nem voltak törvények, a bárok nyitva voltak, ameddig akartak, a rendőrök nem is jöttek le a Lower East Side-ra, ahol mindegyikünk élt. Lógtunk a bárokban, speedeztünk, reggelig buliztunk... Akkor meg figyeltük, ahogy a robotok munkába igyekeznek."A Warrior Soul első 4-5 lemeze alatt végig New Yorkban éltetek, ugye?


"1985 januárjában költöztem New Yorkba és 1996 áprilisában költöztem át L.A.-be."Miért hagytad ott New Yorkot?

"Mert volt egy idióta barátnőm, aki fodrászszalont nyitott Los Angelesben! (nevet) Illetve elegem lett a horribilis bérleti díjból, amit a lakásért kellett fizetnem. Nézegettem az újságokat és arra jöttem rá, hogy azért az összegért, amiért egy kis lakást bérelek New Yorkban, Los Angelesben ki tudok venni egy nagy házat is, úszómedencével. Szóval, úgy gondoltam, hogy itt az ideje továbbállni."Ekkor már vége lett a Warrior Soulnak?


"A Warrior Soult 1995 vége felé hagytuk abba egy időre, hogy a szólólemezemre tudjak koncentrálni. Ismerősen hangzik?" (nevet)De a szólólemezed, az Opium Hotel csak 2004-ben jelent meg...

"Igen, megcsúszott, többek között azért is, mert 1997-ben összehoztam Los Angelesben a Space Age Playboys zenekart, amiről már ejtettünk pár mondatot korábban."John Ricco, az első négy Warrior Soul lemez gitárosa, ma is zenél valahol?

"Jelenleg pilótaként dolgozik, magánrepülőgépeken. Vele a Chill Pill lemez megjelenése után szüntettük be a közös munkát."Igaz az a pletyka, hogy az 1993-as Chill Pill egy gyorsan összedobott lemez volt, mert kötött titeket a szerződés a Geffenhez?

"A Chill Pill egy remek lemez. Igazából egy köztes, független lemeznek szántuk két nagy kiadvány között. Az 1992-es hármas album, a Salutations From The Ghetto Nation és a következő nagy kiadvány közé lőttük be, de az utána elkészült számok már a Fucker (Odds & Ends) albumon jelentek meg. Elég zűrös időszak volt ez... A menedzsmentem is átb...ott. Már asztalhoz ültünk az Elektra kiadóval, de végül megfúrták a megállapodást, és a következő Warrior Soul lemez, a Space Age Playboys már egy kisebb kiadónál, a Music For Nations-nél jelent meg."Szerintem a Chill Pill egy nagyon jól sikerült lemez, de a megjelenése idején mintha az emberek nem tudták volna hova tenni...


"Nagyon szeretem azt az anyagot. Totálisan félreértették, akárcsak az egész karrieremet. A kritikusok akkortájt heavy metalt akartak tőlünk, mi meg kijöttünk egy art rock lemezzel."Tehát akkor 1997, Los Angeles... A Warrior Soul után Space Age Playboys... Kijött egy lemezetek New Rock Underground címmel és emlékszem, amikor először hallottam a zenekarról, azt olvastam, hogy a Dynamo fesztiválon a bőgősötök leesett a színpadról buli közben, mert annyira készen volt...


"Igen, az ember eltűnt! (nevet) Megvan valahol a kib...ott videófelvétel is... Ott álltam, ezrekkel szemben a színpadon és kérdezgettem, hogy nem látta valaki a basszusgitárosomat? (nevet) Embertelen idők voltak azok! Komolyan gondolkozom egy új Space Age Playboys lemezen, ha megtalálom a megfelelő társakat hozzá!"Kicsit más vizekre evezve, mi a véleményed a jelenlegi zenei helyezetről? Az underground bandákról, a mainstreamről...

"Megmondom őszintén, nem igazán követem nyomon, hogy mi történik manapság. Csinálom a saját dolgaimat, kábé ennyi... (nevet) Hallok itt-ott egy filmben, vagy tévéreklámban pár dalt ami tetszik, de fogalmam nincs, hogy ki az előadó. Nem nagyon ismerek egyetlen jelenleg futó bandát sem. Nem hallgatom a kereskedelmi rádiókat sem. Ha rádiót hallgatok, az többnyire valami blues, jazz vagy klasszikus adó."És mit gondolsz, mennyire változott meg a zene szerepe manapság? Elmondom, hogy mire gondolok.. Én úgy látom, hogy a zene manapság átment egyfajta háttérzaj szerepkörbe. A mai gyerekek dalokat hallgatnak, nem teljes lemezeket. Emlékszem, régebben bizonyos dalok képesek voltak embereket tettre ösztökélni, és mi szinte aszerint éltünk, ami ezekben a dalokban elhangzott...

"Igen, én is így látom. És nagyon nagy kár, hogy így alakult, mert mi ezekre a dalokra alapoztuk az életünket... Ettől függetlenül még mindig vannak öreg fickók, akik lemezeket vásárolnak..." (nevet)Mint én például! (nevet) Nem tudom, hogy a mai srácoknak megvan-e még az az érzés, amikor kihajtják a lemezborítót, átböngészik a köszönetrovatot, beleássák magukat a dalszövegekbe stb. Szerintem ez már nincs többé, ez a fajta rajongás, zenehallgatás elveszett.

"Tökéletesen egyetértek veled. Nem is tudom, az emberek elvesztettek valamit útközben valahol. Köszönhető ez a számítógépeknek, a modern technikának. Persze van még egy szűkebb réteg, akiknek ez fontos, de korántsem akkora ez a tábor, mint régen."És mi a véleményed az Európában annyira népszerű tribute zenekar mániáról?

"Tökéletesen ellene vagyok ennek az egész jelenségnek. Annyira, hogy szerintem illegálisnak kéne lennie! Olyan ez mintha egy játékpisztollyal lövöldöznél. Az olyan embereknek, mint mi, elképzelhetetlen, hogy tribute zenekarokban játszunk."Nem értem az embereket, akik kifizetnek mondjuk 10 eurót, hogy megnézzenek valakit, ahogy eljátssza, hogy ő Axl Rose...

"Én sem. 10 eurót még az igazi Guns N'Roses koncertjére is nehéz szívvel adnék ki!" (nevet)Aki figyeli a honlapodat, láthatja, hogy elég egyedi festményeket készítesz. Ez csak hobby nálad, vagy több annál?

"Már jó ideje festek, és ez több mint hobbi."Hogyan kezdődött?


"Nézd, én mindig is művész voltam. Ah, utálom a művész szót, szóval mindig is létrehoztam, megalkottam dolgokat... (nevet) Úgy 3 évvel ezelőtt elkezdtem festeni. Eleinte nem vettem túl komolyan, aztán egyre jobb és jobb dolgok kerültek ki a kezem közül, az emberek meg kezdték a dolgaimat felismerni, és mostanra rengeteg festményt készítek."Pár évvel ezelőtt egy ún. spoken word lemezt is kiadtál, ugye? Sajnos nem hallottam ezt az anyagot, mondanál róla pár szót?

"Igazából ez egyfajta intenzív naplóként jellemezhető. Amnak idején, még a Warrior Soul előtti időkben is írtam rengeteg hasonló jellegű dolgot, és fel is léptem ezekkel."Az interjú apropója többek között a május 22-én esedékes budapesti buli. Jártál már Budapesten a Trouble énekeseként, volt akkor lehetőséged körülnézni?

"Nem, sajnos nem. Valahol a külvárosban volt a szállásunk, úgyhogy nem nagyon volt módon körülnézni, de most bepótolom. Nagyon várom már a bulit, és megígérhetem, hogy őrület lesz aznap este! Mindenkit várok a Dürerben május 22-én!"

 KORY CLARKE - Kory üzenete a május 22-i Düreres buli kapcsán

 

 

 

Hozzászólások

[013298]
YELL
Szuper ez az interjú! Köszi! :-)
[013297]
YELL
Kory Clarke a legnagyobb Rock and Roll Hősök egyike. Örök példakép!!! A Warrior Soul pedig a valaha létezett legjobb psychedelikus punk r'n'r banda! Nagyon várom a hangversenyt! Space Age Playboys Forever!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS