CODE CIVIL - Saját szavaikkal az Ami jár album

A fiatal budapesti hard rock banda második lemeze

2014. május 11. (vasárnap) 18:32

Ami jár címmel jelent meg nemrég a magyar hard rock új hullámát erősítő budapesti Code Civil zenekar második albuma, amelyről bővebben is olvashatsz a májusi HammerWorldben.


A rekedtes, vastag énekhanggal és női bőgőssel operáló banda 2009 óta tevékenykedik a jelenlegi felállásában. A 2011-ben készült - nem teljesen érthető módon II címet kapott -első albumuk egyenes ági folytatása az Ami jár lemez, de elődjével ellentétben kizárólag digitális formátumban jelent meg a Nail Records gondozásában.

" Manapság, hogy a CD vásárlás egyre inkább csökken, fontosnak találtuk más csatornákon megjelentetni az anyagot, ezért letölthető a nagyobb zenei oldalakról" - mondja Balogh Dani, a Code Civil énekese.

A második Code Civil  album tehát csak digitális verzióban jött ki, itt (deezer) és itt (google play) szerezheted be!


www.facebook.com/CodeCivilMusicAz Ami jár album felvételei a törökbálinti SuperSize Recordingban folytak Nóniusz Gábor producer irányításával. A Code Civil zenéjében a Rolling Stones és a Deep Purple tagadhatatlan hatása mellett megidéződnek a ‘90-es évek elejének hazai hard rock ízei is, a mai kor követelményeihez, és - alkalmanként - héthúros gitárokhoz igazítva.


Az új Code Civil album dalait Balogh Dani énekes, Simonyi Marci gitáros és Szerencsés Ákos dobos mutatja most be, a csapat negyedik tagja pedig a basszusgtáros Mészáros Lilla Alexandra.AMÍG MEGTEHETED

Ákos: "Ez a szám a zenekar régebbi irányvonalának folytatása, mely valószínűleg annak tudható be, hogy az előző lemezünk keverésével párhuzamosan íródott. Dani hozta az alaptémát, a többi csak később alakult ki a stúdiózást megelőző próbákon. Az egyik kedvencem, egy kellemes nyitódal, olyannyira, hogy már az előző lemezbemutatót is ezzel kezdtük, emiatt nem volt kérdéses, hogy a lemezen is az első helyen legyen található."

Dani: "Igazi nyitódal, születése óta minden koncertet ezzel kezdünk, úgyhogy nem volt kérdés, ez lesz az első track a lemezen. Vérbeli közönség énekeltetős darab, Marci szólója és Sándor Gyuri monológja pedig személyes kedvenceim."

Marci: "Ahogy már a többiek is írták, klasszikus buli indító dalunk, természetesen az albumon sem kerülhetett más helyre, mint a tehén, vagyis legelőre. Az első ütemtől kezdve megadja a hangulatot, és ahogy halad tovább a szám, egy pillanatra sincs üresjárat, folyamatosan dübörög a zene."AMI JÁR

Dani: "A lemez címadó dala, nem véletlenül. Az alaptémákat Ákos írta, később pedig együtt alakítottuk ki a végleges formáját. Ehhez készült az első klip is a lemezről, mely egy kis betekintést enged a stúdiós munkálatokba. A szöveget leginkább az 'egyszer fenn, egyszer lenn' kettősség jellemzi, hogy mindenki azt kapja amit, érdemel, röviden: Ami jár."

Marci: "Azt hiszem ez az a szám, ami alakulása közben önmaga generálta azt, hogy mindenki a legjobb formáját hozta, mert mindannyian átéreztük, hogy ebből valami nagyon komoly lesz. A velőig hatoló szöveg és a lírai zene hozzá a verzében, majd a monumentális refrén, ami arcul csap, a szólóval megspékelve egy olyan számot adtak, ami megállja a helyét, bármilyen hangulatban is hallgatja az ember."

Ákos: "A legtöbb időt ennek a számnak szenteltük, mely miatt lett valószínűleg a lemez címadó dala. Szövege körbeveszi egy kicsit az összes többi szám szöveget. Jelenleg ez a legjobb lassú számunk, rövid, de ütős. Klip is készült hozzá, melyet a stúdiózás alkalmával forgattunk."CODE CIVIL - Ami jár (a 2014-es Ami jár albumhoz)
VÁLASZOK NÉLKÜL


Ákos: "Valamikor az Amíg megteheted című számot követően készült, és ezt is sokszor játszottuk már a koncerteken is még jócskán a második albumunk felvételét megelőzően. A 7 húros gitárral kellően vastag mélysége lett a dalnak, mely - az ismeretlen szerzőt idézve - 'leszakítja mindenkinek a fejét'."

Dani: "Tényleg leszakítja, a szöveg pedig olyan kérdésekre keresi a választ, melyekre talán nincs is, vagy mindenkinek saját magában kell megtalálnia azokat."

Marci: "Ez volt az egyik számunk, ahol bevetettük a héthúros gitárokat és az öthúros basszusokat, és az eredmény az lett, hogy egy rock'n'roll felvezető verze után egy olyan mély, fejleszakítós refrén kerekedett, hogy öröm nézni. Vagyis hallgatni. Ez a dal is az életről szól, hol negatív, hol pozitívabb irányból megközelítve."A PENGE ÉLÉN


Marci: "Szerintem az egyik rádiós számunk, kis laza zongorás felvezető intró után kicsit komolyabb szöveg, végig döngöl a zene, aztán a legvégére, amikor már azt hinnéd, hogy vége, kiteljesedik a diszkós tizenhatodos darálásban. Egyébként ezt a részt feljátszani a stúdióban mindenkit megizzasztó feladat volt, de addigra már fűtött mindenkit a rock'n'roll."

Dani: "A zongorás intró után igazán beindul a dal, zúznak a gitárok, döngöl a basszus. A refrénben a duplázós szaggatós rész nagyon állat."
NÉHÁNY PERC

Ákos: "Véleményem szerint a végleges dobtémája miatt is nagyon jó lett, főleg a kolomp meg a 16-odozás nyerte el a tetszésemet. A szöveg kialakításában szerepet játszott az a koncepció, miszerint ne minden számunk legyen szomorú tartalmú, alkossunk valami vidámat is."

Marci: "Minden hangszer ad egy újabb löketet a lazaságnak, a riff igyekszik könnyen megjegyezhető, húzós lenni, aztán jön a szöveg egy funkys gitártéma + jó mély basszus + kolompos dob kombóval, mindezt megspékeli egy Hammond-orgona a háttérben és egy életigenlő, vidámsággal megtöltött szöveg."


CODE CIVIL - Így készült az új album


 MIT NEKED

Marci: "Ez az egyik szám az albumról, ami könnyeden, mókásan fogja fel a dolgot, nem akar túl komolynak látszani. A verze adja a rock'n'roll alapot, a refrén kellően húz, fülbemászó a szöveg, a szóló pörög és vastagok a gitárok. A végén meg mintha ketten válaszolgatnának egymásnak, hogy ez most hogy is van, mi is van. Kicsit kísérleteztünk a stúdióban az effektekkel is, ebből lett az elején és a szóló előtt hallható szaggatott gitárhangzás."

Dani: "Az egyik legjobb húzású tétel a lemezen, lendületes, igazi bulizós szám. Rengeteg szöveg van a refrénben, ezért igen komoly tüdőkapacitást igényel."SZÁLLNI A FÉNYBEN

Ákos: "A szám főtémáját Marci írta, a refrén pedig próbákon alakult ki. A versbetétek alkalmazása miatt kicsit más módon adja át mondanivalóját, mint a többi alkotásunk, emiatt különleges, valamint a kórus is jelentős szerepet nyer."

Marci: "A gitártéma, amit írtam, eléggé komor lett, így Dani ötlete, hogy magyar költők hasonló hangulatú írásait zenésítsük meg a számmal, tökéletes ötletnek tűnt. A refrén vegyes kórusa jól passzol a témaválasztáshoz, nekem hazafias éneklő tömeg érzetét kelti."

Dani: "Amikor Marci először megmutatta a témát, rögtön gondoltam, hogy valami prózai szöveg állna jól ennek a dalnak. Két kedvenc idézetem hangzik el, melyek jól tükrözik a világnézetemet. A refrén kórusa pedig igen hatásosra sikerült."MINDIG

Marci: "Mit ér egy jó magyar hard rock album egy ízig-vérig füstös kocsmai rock szám nélkül olyan szöveggel, ami a nagy K betűs életet írja körül? Sokat szerkesztettük a Mindiget, a verzéből vagy három változat is készült, végül ez a kicsit metalos verze adja most az alapot a szöveghez. A közepén chill és basszusszóló, a refrénben csordavokál, majd üvölthet a rock, ez az egy a fő."

Dani: "Klasszikus rock'n'roll nóta, a szöveg sem akar többet, buli, pia, csajok, egyszóval ROCK'N'ROLL! A basszusgitár szóló a kiállásban pedig nagy kedvencem."PADLÓGÁZZAL

Marci: "Az egyik kedvencem, a hangzás, amit a stúdióban kikevertünk, nagyon komoly lett, ahogy a lemmys agyig torzított basszusgitár megadja az ívet, aztán a semmiből berobban a gitár és a dob, és aztán ragad tovább a szám magával. A 'mindenki pótolható' és a 'közben a szél már csapkod' mélyen hörgős dupla vokálja pedig komolyan ad az érzésnek. Itt még nem használtunk héthúros gitárokat, de az egész dallammenet önmagában olyan kemény rock, hogy nem is volt szükség rájuk."

Dani: "Old school hard rock megoldásokkal operáló dal, igazi modern hangzással. A torzított basszusgitár intro után berobbanó dob és gitárok brutálisan megindítják a dalt, a hatás pedig nem marad el."ÉJSZAKÁK, NAPPALOK

Ákos: "Megvalósulása előtt jóval korábban írta meg Dani az akkordbontós részt, melyet eredetileg lassabb tempóval alkotott meg. Engem az Átok vagy áldás című számunkra emlékeztet, mivel a WherDee-hangszerelés és a tiszta ének itt is jelen van."

Marci: "Érzelgősebb, megindítóbb zene, ami elgondolkodtat, és talán kicsit el is szomorít, úgyhogy házibulin ne rakd be. Az Éjszakák-nappalok formabontó az album többi számához képest, főleg a hangszerelés miatt. Köszönet érte WherDeenek a közreműködésért!"

Dani: "Nagyon régi dalom, már az első lemez előtt is játszottuk próbán, de csak a másodikra ért össze az egész. Szép lassú szám, a szöveg pedig szerintem az egyik legjobb, amit írtam, a 12 húros akusztikus gitár és vonósok teszik teljessé a hangulatot."


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
2019. június 14. (péntek) 18:37

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő minden dalból. A 2015-ös bemutatkozó album folytatásának producere Tommy Henriksen volt, és ezúttal mindössze három feldolgozás született: Heroes (David Bowie), People Who Died (Jim Carroll Band), You Can't Put Your Arms Around A Memory (Johnny Thunder).  Alice Cooper: "Erre a lemezre mindannyian írtunk dalokat, Joe, Johnny, Tommy és jómagam is. Ettől függetlenül a Rise nem tér el teljesen az első Vampires album vonalától, ugyanakkor semmi máshoz nem hasonlítható, amiben valaha is részt vettem. Nagy különbség, hogy most egyik dalt sem próbáltam 'alice-esebbre' venni. Szerintem ezzel az albummal valóban megmutatjuk a Vampires valódi arcát, mert az első lemezzel elsősorban az elbukott rock'n'roll testvéreink előtt hajtottunk fejet."  ...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite

Satellite címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me
SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me

Victorious címmel augusztus 2-án jelenik meg az új Skillet album, a 2016-os Unleashed lemez folytatása, amelyről az első előzetes dal, a szöveges videóval kísért Legendary után most...

BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet
BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet

Gold & Grey címmel a mai napon jelent meg a progos, sludge-os metalt játszó amerikai Baroness új albuma, a 2015-ös Purple lemez folytatása, és a monstre, 17 tételes albumhoz most egy...

INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek
INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek

Nem leszek címmel egy újabb albumelőzetes dallal jelentkezett a budapesti Invader. A heavy metal csapat következő albuma Valóságelvonó címmel érkezik majd szeptemberben, holnap pedig...

HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles
HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles

Auric Gates Of Veles címmel a mai napon jelent meg az extrém metalos lengyel Hate tizenegyedik albuma, a 2017-es Tremendum lemez folytatása, amelyet teljes egészében végig is hallgathatsz....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS