CODE CIVIL - Saját szavaikkal az Ami jár album

A fiatal budapesti hard rock banda második lemeze

2014. május 11. (vasárnap) 18:32

Ami jár címmel jelent meg nemrég a magyar hard rock új hullámát erősítő budapesti Code Civil zenekar második albuma, amelyről bővebben is olvashatsz a májusi HammerWorldben.


A rekedtes, vastag énekhanggal és női bőgőssel operáló banda 2009 óta tevékenykedik a jelenlegi felállásában. A 2011-ben készült - nem teljesen érthető módon II címet kapott -első albumuk egyenes ági folytatása az Ami jár lemez, de elődjével ellentétben kizárólag digitális formátumban jelent meg a Nail Records gondozásában.

" Manapság, hogy a CD vásárlás egyre inkább csökken, fontosnak találtuk más csatornákon megjelentetni az anyagot, ezért letölthető a nagyobb zenei oldalakról" - mondja Balogh Dani, a Code Civil énekese.

A második Code Civil  album tehát csak digitális verzióban jött ki, itt (deezer) és itt (google play) szerezheted be!


www.facebook.com/CodeCivilMusicAz Ami jár album felvételei a törökbálinti SuperSize Recordingban folytak Nóniusz Gábor producer irányításával. A Code Civil zenéjében a Rolling Stones és a Deep Purple tagadhatatlan hatása mellett megidéződnek a ‘90-es évek elejének hazai hard rock ízei is, a mai kor követelményeihez, és - alkalmanként - héthúros gitárokhoz igazítva.


Az új Code Civil album dalait Balogh Dani énekes, Simonyi Marci gitáros és Szerencsés Ákos dobos mutatja most be, a csapat negyedik tagja pedig a basszusgtáros Mészáros Lilla Alexandra.AMÍG MEGTEHETED

Ákos: "Ez a szám a zenekar régebbi irányvonalának folytatása, mely valószínűleg annak tudható be, hogy az előző lemezünk keverésével párhuzamosan íródott. Dani hozta az alaptémát, a többi csak később alakult ki a stúdiózást megelőző próbákon. Az egyik kedvencem, egy kellemes nyitódal, olyannyira, hogy már az előző lemezbemutatót is ezzel kezdtük, emiatt nem volt kérdéses, hogy a lemezen is az első helyen legyen található."

Dani: "Igazi nyitódal, születése óta minden koncertet ezzel kezdünk, úgyhogy nem volt kérdés, ez lesz az első track a lemezen. Vérbeli közönség énekeltetős darab, Marci szólója és Sándor Gyuri monológja pedig személyes kedvenceim."

Marci: "Ahogy már a többiek is írták, klasszikus buli indító dalunk, természetesen az albumon sem kerülhetett más helyre, mint a tehén, vagyis legelőre. Az első ütemtől kezdve megadja a hangulatot, és ahogy halad tovább a szám, egy pillanatra sincs üresjárat, folyamatosan dübörög a zene."AMI JÁR

Dani: "A lemez címadó dala, nem véletlenül. Az alaptémákat Ákos írta, később pedig együtt alakítottuk ki a végleges formáját. Ehhez készült az első klip is a lemezről, mely egy kis betekintést enged a stúdiós munkálatokba. A szöveget leginkább az 'egyszer fenn, egyszer lenn' kettősség jellemzi, hogy mindenki azt kapja amit, érdemel, röviden: Ami jár."

Marci: "Azt hiszem ez az a szám, ami alakulása közben önmaga generálta azt, hogy mindenki a legjobb formáját hozta, mert mindannyian átéreztük, hogy ebből valami nagyon komoly lesz. A velőig hatoló szöveg és a lírai zene hozzá a verzében, majd a monumentális refrén, ami arcul csap, a szólóval megspékelve egy olyan számot adtak, ami megállja a helyét, bármilyen hangulatban is hallgatja az ember."

Ákos: "A legtöbb időt ennek a számnak szenteltük, mely miatt lett valószínűleg a lemez címadó dala. Szövege körbeveszi egy kicsit az összes többi szám szöveget. Jelenleg ez a legjobb lassú számunk, rövid, de ütős. Klip is készült hozzá, melyet a stúdiózás alkalmával forgattunk."CODE CIVIL - Ami jár (a 2014-es Ami jár albumhoz)
VÁLASZOK NÉLKÜL


Ákos: "Valamikor az Amíg megteheted című számot követően készült, és ezt is sokszor játszottuk már a koncerteken is még jócskán a második albumunk felvételét megelőzően. A 7 húros gitárral kellően vastag mélysége lett a dalnak, mely - az ismeretlen szerzőt idézve - 'leszakítja mindenkinek a fejét'."

Dani: "Tényleg leszakítja, a szöveg pedig olyan kérdésekre keresi a választ, melyekre talán nincs is, vagy mindenkinek saját magában kell megtalálnia azokat."

Marci: "Ez volt az egyik számunk, ahol bevetettük a héthúros gitárokat és az öthúros basszusokat, és az eredmény az lett, hogy egy rock'n'roll felvezető verze után egy olyan mély, fejleszakítós refrén kerekedett, hogy öröm nézni. Vagyis hallgatni. Ez a dal is az életről szól, hol negatív, hol pozitívabb irányból megközelítve."A PENGE ÉLÉN


Marci: "Szerintem az egyik rádiós számunk, kis laza zongorás felvezető intró után kicsit komolyabb szöveg, végig döngöl a zene, aztán a legvégére, amikor már azt hinnéd, hogy vége, kiteljesedik a diszkós tizenhatodos darálásban. Egyébként ezt a részt feljátszani a stúdióban mindenkit megizzasztó feladat volt, de addigra már fűtött mindenkit a rock'n'roll."

Dani: "A zongorás intró után igazán beindul a dal, zúznak a gitárok, döngöl a basszus. A refrénben a duplázós szaggatós rész nagyon állat."
NÉHÁNY PERC

Ákos: "Véleményem szerint a végleges dobtémája miatt is nagyon jó lett, főleg a kolomp meg a 16-odozás nyerte el a tetszésemet. A szöveg kialakításában szerepet játszott az a koncepció, miszerint ne minden számunk legyen szomorú tartalmú, alkossunk valami vidámat is."

Marci: "Minden hangszer ad egy újabb löketet a lazaságnak, a riff igyekszik könnyen megjegyezhető, húzós lenni, aztán jön a szöveg egy funkys gitártéma + jó mély basszus + kolompos dob kombóval, mindezt megspékeli egy Hammond-orgona a háttérben és egy életigenlő, vidámsággal megtöltött szöveg."


CODE CIVIL - Így készült az új album


 MIT NEKED

Marci: "Ez az egyik szám az albumról, ami könnyeden, mókásan fogja fel a dolgot, nem akar túl komolynak látszani. A verze adja a rock'n'roll alapot, a refrén kellően húz, fülbemászó a szöveg, a szóló pörög és vastagok a gitárok. A végén meg mintha ketten válaszolgatnának egymásnak, hogy ez most hogy is van, mi is van. Kicsit kísérleteztünk a stúdióban az effektekkel is, ebből lett az elején és a szóló előtt hallható szaggatott gitárhangzás."

Dani: "Az egyik legjobb húzású tétel a lemezen, lendületes, igazi bulizós szám. Rengeteg szöveg van a refrénben, ezért igen komoly tüdőkapacitást igényel."SZÁLLNI A FÉNYBEN

Ákos: "A szám főtémáját Marci írta, a refrén pedig próbákon alakult ki. A versbetétek alkalmazása miatt kicsit más módon adja át mondanivalóját, mint a többi alkotásunk, emiatt különleges, valamint a kórus is jelentős szerepet nyer."

Marci: "A gitártéma, amit írtam, eléggé komor lett, így Dani ötlete, hogy magyar költők hasonló hangulatú írásait zenésítsük meg a számmal, tökéletes ötletnek tűnt. A refrén vegyes kórusa jól passzol a témaválasztáshoz, nekem hazafias éneklő tömeg érzetét kelti."

Dani: "Amikor Marci először megmutatta a témát, rögtön gondoltam, hogy valami prózai szöveg állna jól ennek a dalnak. Két kedvenc idézetem hangzik el, melyek jól tükrözik a világnézetemet. A refrén kórusa pedig igen hatásosra sikerült."MINDIG

Marci: "Mit ér egy jó magyar hard rock album egy ízig-vérig füstös kocsmai rock szám nélkül olyan szöveggel, ami a nagy K betűs életet írja körül? Sokat szerkesztettük a Mindiget, a verzéből vagy három változat is készült, végül ez a kicsit metalos verze adja most az alapot a szöveghez. A közepén chill és basszusszóló, a refrénben csordavokál, majd üvölthet a rock, ez az egy a fő."

Dani: "Klasszikus rock'n'roll nóta, a szöveg sem akar többet, buli, pia, csajok, egyszóval ROCK'N'ROLL! A basszusgitár szóló a kiállásban pedig nagy kedvencem."PADLÓGÁZZAL

Marci: "Az egyik kedvencem, a hangzás, amit a stúdióban kikevertünk, nagyon komoly lett, ahogy a lemmys agyig torzított basszusgitár megadja az ívet, aztán a semmiből berobban a gitár és a dob, és aztán ragad tovább a szám magával. A 'mindenki pótolható' és a 'közben a szél már csapkod' mélyen hörgős dupla vokálja pedig komolyan ad az érzésnek. Itt még nem használtunk héthúros gitárokat, de az egész dallammenet önmagában olyan kemény rock, hogy nem is volt szükség rájuk."

Dani: "Old school hard rock megoldásokkal operáló dal, igazi modern hangzással. A torzított basszusgitár intro után berobbanó dob és gitárok brutálisan megindítják a dalt, a hatás pedig nem marad el."ÉJSZAKÁK, NAPPALOK

Ákos: "Megvalósulása előtt jóval korábban írta meg Dani az akkordbontós részt, melyet eredetileg lassabb tempóval alkotott meg. Engem az Átok vagy áldás című számunkra emlékeztet, mivel a WherDee-hangszerelés és a tiszta ének itt is jelen van."

Marci: "Érzelgősebb, megindítóbb zene, ami elgondolkodtat, és talán kicsit el is szomorít, úgyhogy házibulin ne rakd be. Az Éjszakák-nappalok formabontó az album többi számához képest, főleg a hangszerelés miatt. Köszönet érte WherDeenek a közreműködésért!"

Dani: "Nagyon régi dalom, már az első lemez előtt is játszottuk próbán, de csak a másodikra ért össze az egész. Szép lassú szám, a szöveg pedig szerintem az egyik legjobb, amit írtam, a 12 húros akusztikus gitár és vonósok teszik teljessé a hangulatot."


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SARKE - Dalpremier Nocturno Culto-ék novemberi albumáról: Rebellious Bastard
2019. október 16. (szerda) 18:37

Gastwerso címmel november 1-jén jelenik meg a norvég Sarke (a Darkthrone énekes/gitárosaként ismert Nocturno Culto másik csapata) hatodik albuma, a 2017-es Viige Urh lemez folytatása. Nocturno Culto itt énekel, az alapító a basszusgitáros Sarke (Khold, Tulus), a gitáros pedig Steinar Gundersen (ICS Vortex, Satyricon), illetve a tavaly visszatért Stian Kråbøl. Máris megismerkedhetsz a 2019-es Sarke elbum harmadik előzetes dalával, a Rebellious Bastarddal.   www.facebook.com/sarkeofficial SARKE - Rebellious Bastard (a 2019-es Gastwerso albumról) SARKE - Ghost War (a 2019-es Gastwerso albumról) SARKE - Ties Of Blood (a 2019-es Gastwerso albumról)

MACHINE HEAD - Robb Flynn most már békülni szeretne a Dope frontemberével
MACHINE HEAD - Robb Flynn most már békülni szeretne a Dope frontemberével

Két napja Robb Flynn kifakadt a Do Or Die daluk fogadtatása miatt, és kétségbevonta, hogy manapság bárki is hallgatná a Dope zenekart, amelynek Die MF Die dalához hasonlították sokan az...

MAYHEM - Necrobutcher: "Azon voltam akkor, hogy én magam ölöm meg Euronymous-t"
MAYHEM - Necrobutcher: "Azon voltam akkor, hogy én magam ölöm meg Euronymous-t"

Gyártási problémák miatt október 25. helyett november 8-án lát napvilágot a Csihar Attila vezette norvég black metal legenda, a Mayhem hatodik albuma, a Daemon, amelyről az októberi...

GUNS N' ROSES - Újabb milliárdos mérföldkő, ezúttal a Sweet Child O' Mine-nal
GUNS N' ROSES - Újabb milliárdos mérföldkő, ezúttal a Sweet Child O' Mine-nal

Hivatalos is átlépte a bűvös egymillárdos Youtube-megtekintést a Guns N' Roses klasszikus Sweet Child O' Mine dalának videoklipje, elsőként a 80-as évek videói közül. Ez már a...

RAISED FIST - Novemberben jön a svédek új albuma, dal- és klippremier: Into This World
RAISED FIST - Novemberben jön a svédek új albuma, dal- és klippremier: Into This World

Anthems címel november 15-én jelenik meg a punk, hardcore vonalas svéd Raised Fist hetedik albuma, a 2015 elején kiadott From The North lemez folytatása, amelynek első előzetes dalával, a...

ROMER - Újra szól a davajgitár
ROMER - Újra szól a davajgitár

Október 22-én Újbudán, a volt Olimpia Moziban (Kelenföld Montázs Központ színházterem * a Kelenföldi városközpontban, a Bikás park metróállomásnál) kerül megrendezésre a Romer 56...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS