DEPRESSZIÓ - Tiltólista készült az új albumhoz

Szombaton szabadtéri Depi-őrület a Barba Negra Trackben

2014. május 7. (szerda) 09:47

2014 első budapesti Depresszió koncertje most szombaton lesz a ZP helyén nemrég megnyílt új szórakozóhelyen, a Barba Negra Trackben, és a fesztiválszezon megnyitásának is tekinthető bulin a tavaszi turné társcsapatai is fellépnek, azaz a Rómeó Vérzik és a Sunset.

A koncertre elővételben mindössze 1000 Ft a jegy, de a helyszínen is csak 1500 Ft lesz a beugró, Halász Feri pedig az időjárástól sem tart, mert a Barba Negra Track nézőterének jelentős része fedett. A szokásos tavaszi PeCsa-buli helyett tehát most a Trackbe vár mindenkit a Depresszió, ahol ráadásul hajnalig lehet majd pörögni a koncertek után.

Ősszel új Depresszió stúdióalbum is érkezik, május végétől már elkezdődnek a felvételek is, úgyhogy volt miről kifaggatnunk Halász Ferit.


A szombati koncert menetrendje:
18.00 - kapunyitás
18.30 - Sunset
19.20 - Rómeó Vérzik
20.30 - DepresszióA Barba Negra Track buli a Facebookonwww.facebook.com/depressziomusicA hétvégén ér a Barba Negra Trackbe a turné. Voltál már a Trackben, akár koncerten, akár megnézni a színpadot?

"Hosszas egyeztetések előzték meg a koncertet, tehát pontosan tudtuk már a nyitás előtt, hogy mire számíthatunk. Általában megvárjuk, amíg egy új koncerthelyszín 'bejáratódik', de itt nem voltak kérdőjelek bennünk. A 'Barbásoknak' az volt a célkitűzésük, hogy egy minden szempontból minőségi szórakozóhely jöjjön létre. A helyszín barátságos, szabad légkörét nem akarták megváltoztatni, csak még kellemesebbé tenni. Technikailag viszont óriási különbségek lesznek.

A Track elődje, a ZP egy jól felszerelt, közepes méretű klub technikájával rendelkezett. A Trackben viszont egy igazi 'nagyszínpados', látványos és minőségi koncertet adhatunk. Külön erre az alkalomra vetítéssel is készülünk, mert az alapfelszereltséghez tartozik a Trackben egy hatalmas Led-fal is.

Az a technikai cég dolgozik majd a bulin, akikkel a 10 éves jubileumi koncertünket megvalósítottuk, tehát akik ott voltak, vagy látták az ott készült felvételeket, azok nagyjából tudják, hogy milyen színvonalú koncertre készülünk. Az új lemez előkészületei, valamint a Dalos szereplés miatt, későbbre csúszott a szokásos tavaszi nagykoncertünk, de sokat elárul a helyszínről, hogy lazán 'behelyettesítettük' a PeCsás bulinkat.

Az is fontos szempont volt számunkra, hogy itt jelentősen olcsóbb belépővel nézhet meg tőlünk mindenki egy nagyszabású őrületet, utána meg hajnalig bulizhat a helyszínen. Valamint az is, hogy a Track nézőterének jelentős része fedett, tehát az időjárás sem befolyásolja annyira a koncertet."
  A tavaszi turné melyik bulija volt eddig a legkülönlegesebb?


"Kifejezetten sikeresnek értékeljük a tavaszi kört, pedig már két és fél év eltelt a Vízválasztó megjelenése óta. Több helyszínen is telt ház volt, vagy a közelében jártunk annak, de ennél is fontosabb, hogy nagyon jó hangulat volt végig. Ehhez hozzájárult a Rómeó Vérzik és a Sunset is.

Már az első koncert, a gödöllői is úgy végződött, mint egy jó házibuli. Rómeóék már ott is az utánfutónkon táncoltak! (nevet) A közönségre is átragadt ez a hangulat minden bulin. Ahogy azt a rutinosabb kollégák szokták mondani, nagyon 'megalakultunk' Rómeóékkal, és lesz is folytatása a sztorinak a nyár és az ősz folyamán."

A Dal műsoros tévészerepléseteknek érződik valamifajta hatása? Akár a nézőszámon, akár új arcok felbukkanásán, akár a Csak a zene dal fogadtatásán?


"Határozottan érződik. Persze, nem ettől működtek jól a tavaszi koncertek, de biztosan dobott rajtuk a tévéműsor. Azokat az embereket is sikerült ezáltal megszólítanunk, akik ugyan hallgatnak rockzenét, de már, vagy még nem követik figyelemmel napi szinten a műfaj történéseit.

Örülünk neki, hogy ők is csatlakoztak ehhez a közösséghez. Mivel tavasszal csak egy rövid turnét csináltunk, ezért inkább majd a nyári és az őszi bulikon fog egyértelműen láthatóvá válni szerintem a műsor 'hozadéka'."DEPRESSZIÓ - Csak a zene (a 2013-as Csak a zene albumhoz)
Ősszel várható az új Depresszió nagylemez. Mikor kezdődik a stúdiózás és hogy álltok most az új dalokkal?


"A szombati budapesti Track-buli után lesz 2-3 nap pihenőnk, és utána visszatérünk a próbaterembe, hogy befejezzük az előkészítő munkát. Kész vagyunk a dalok vázlataival, és a szövegek is elkészültek már. Jelenleg a sampleres, szintis betéteken dolgozunk, valamint a szólókon, és díszítőgitárokon, aztán jöhet a stúdiózás. Május 28-án már gitárral a kezemben fogok ülni a SuperSize Recordingban, Varga Zoli producerrel együtt..." (nevet)Lemezcímet, dalcímeket tudsz esetleg mondani? A már elkészült dalok közül van kedvenced?

"Persze, ilyenkor ezt mindenki elmondja, de tényleg úgy érzem, hogy egységesen erős dalok születtek, és büszkén adom majd ki a kezem közül ezt az albumot. A végleges dalcímekről közösen döntünk, de munkacímeket már tudok mondani: Úgy szeretnék..., Védem az igazam, Kettőből egy, A döntés, Mocsok és hús, A folyamat zajlik, Aki nem vagyok, A legjobb ellenfél, A víz alatt, Emeld fel!.

Végleges lemezcímünk még nincs. Elképzelhető, hogy valamelyik dalcím lesz a befutó, vagy esetleg megpróbálunk egy külön lemezcímet találni, mint a Vízválasztó esetében, de az is lehet, hogy simán csak VII lesz a lemezcím. Még ötletelünk ezerrel."

Mindenki hozott új ötleteket? Ki volt most a legaktívabb a dalszerzés terén?


"Mindenki kivette a részét a munkából. Az alapötletek nagy része ezúttal tőlem érkezett, ahogyan a korai lemezeknél is, de mindenki beletett apait-anyait a végleges dalvázlatok kialakításába.

Volt olyan ötlet is, amit szinte teljesen átírtunk közösen. Bár SODA még csak most dolgozik a sampleres betéteken, de végig jelen volt a próbákon, és véleményezte az ötleteket."DEPRESSZIÓ - Lásd! (a 2002-es Amíg tart albumhoz)A Csak a zene dal egy slágeresebb, könnyedebb vonalat képviselt. Ilyesmi lesz a teljes lemez is?

"Határozottan nem. Sőt, a dalok zöme a fajsúlyosabb tételeink közül való. Természetesen, lesznek lazább, bulizósabb, illetve könnyedebb dalok is a lemezen, de a Csak a zene egy egyszeri dolog volt a zenekar életében. Imádjuk a dalt, mert egy másik oldalunkat is meg tudtuk benne mutatni, és már most látjuk, hogy innentől kezdve szerves részét fogja képezni a koncertjeinknek, hiszen játszani is jó, és a közönség megőrül alatta.

Ettől függetlenül, nem tartjuk célszerűnek a szándékos önismétlést. Hiteltelen és erőltetett lenne, ha megpróbálnánk folyamatosan reprodukálni egy-egy kiugróan sikeres dalt. Ezért nincs még egy Nem akarok elszakadni, Lásd!, Mi forradalmunk, Sokkold a rendszert, vagy Te vagy a szerem. Stílusban sem szeretünk leragadni. Szeretünk szabadon mozogni a különböző hangulatok között, és új ötletekkel előrukkolni.

Mivel van egy kiforrott ízlésvilágunk, és van egy bizonyos receptünk, ami szerint alkotunk, ezért előfordulhat, hogy bizonyos hangulatok, vagy gondolatok visszaköszönnek egy-egy dalban, de ezek inkább védjegyek, mint újrahasznosítások. Tudatosan igyekszünk kerülni az ilyesmit, de ha már túlságosan belefeledkeztünk a saját dalainkba, akkor segít a producer is.

Többek között azért is jó Varga Zolival dolgozni, mert sok más mellett arra is figyelmet fordít, hogy az anyagainknál meglegyen az előrelépés. Azonnal szól, ha egy korábbi dalunkban hallott zenei megoldást vél felfedezni, vagy egy korábbi szöveghez hasonlókat énekelek.

Viccből már össze is állítottunk egy tiltólistát magunknak, hogy milyen szavakat használtam túl sokat szövegekben, és, ha lehet, akkor elkerüljük ezeket! (nevet) Természetesen mi végezzük a szerzői munkát. Zoli amolyan külső fülként véleményezi a hallottakat."DEPRESSZIÓ - Nem akarok elszakadni (a 2004-es Egy életen át albumhoz)Az első új dal bemutatása mikorra várható?

"A jelen tervek szerint október elsején jelenik meg az új Depresszió lemez, de a pontos ütemtervet még csiszolgatjuk. Az előző anyagnál jó volt, hogy egy hangot sem lehetett előre hallani belőle, de nem biztos, hogy most kibírjuk, hogy ne mutassunk meg valami újdonságot!

Elképzelhető, hogy már pár héttel a megjelenés előtt megérkezik egy friss dal, klippel együtt, és ha nagyon nem tudjuk féken tartani magunkat, akkor lehet, hogy a nyár vége felé élőben is letesztelünk valami újdonságot."DEPRESSZIÓ - Az én játékszabályom (a 2010-es Nincs jobb kor albumhoz) 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS