ELUVEITIE - Interjú Anna Murphyvel

Decemberben az új albummal eljön hozzánk is az Elu

2014. április 27. (vasárnap) 10:33

Az egykori Gathering csalogány, Anneka turnéjával érkezett Budapestre április elején a svájci Eluveitie tekerőlantos énekeslánya, Anna Murphy, hogy nálunk is bemutassa szeptemberben kiadott első szólóalbuma, a Cellar Darling dalait.

Anna saját zenéje elég távol áll az Elu-féle karcos folk metaltól, inkább melankolikus rock/pop vonalon mozog, helyenként olyan előadókat felidézve, mint a Florence And The Machine, Tori Amos, Jack White vagy éppen a Muse. Lehet akár alter vonalasnak is nevezni a dalokat, de Anna szívesebben használja az 'eclectica" kifejezést.


www.facebook.com/annamurphyofficial

www.annamurphy.ch


Az alábbiakban Szekeres Veronika munkatársunk interjúját olvashatod el, aki a pesti buli napján találkozott Annával.

Az Eluveitie-vel kapcsolatban fontos infó, hogy az új stúdióalbum már felvételre került, ősszel jön majd ki, és utána egy nagy Európa-turné is következik az Arkonával és a Skalmölddel, amelynek december 10-én lesz egy budapesti állomása is.A hozzánk is eljutott Anneke turné kapcsán ajánlották figyelmembe az Eluveitie soraiból ismert Anna Murphy szólóalbumát, ami tényleg zseniális, kapásból 5-6 sikerlisták élére való dalt tudnék felsorolni róla.

Már a megismerkedésünk napján is többször meghallgattam az albumot, ami valami megmagyarázhatatlan módon érintett meg, hol mosolyt csalva az arcomra, hol meg a legmélyebbre markolva szorította össze a torkomat. Egyből beleszerettem, majd elhatároztam, hogy élek az alkalommal és megnézem Annáékat élőben is Anneke vendégeként. A koncert sem okozott csalódást! Mindig nagyon merésznek találom, amikor valaki olyan zenét visz rockszínpadra, ami nem a féktelen táncolásról és pogózásról szól.

Az előadás pont annyira nyűgözött le, mint maga az album. Nagyon jó volt élőben hallani ezt az erőteljes, élettel teli és mégis melankolikus zenét, Anna csodálatos hangjával megspékelve. Hogy őszinte legyek, Anna koncertjét sokkal jobbnak találtam, mint a turné fő attrakcióját. Szerencsére a fellépés után sikerült időt találni arra, hogy elbeszélgessek Annával, egyrészt az albumról, másrészt egy kicsit önmagáról is.
Míg a színpadon voltál, azon gondolkodtam, vajon mennyiben más Anna Murphyként a színpadon állni, mint az Eluveitie tagjaként? Ugyanolyan magabiztos vagy szólóban is?


"Nos, ez nehezebb. Az Eluval nem vagyok annyira előtérben, csak egyike vagyok a zenészeknek. Itt viszont én vagyok a fókuszban. A turné elején elég gyámoltalannak is éreztem magam. Féltem is, és nemcsak azért, mert szégyellős vagyok, hanem azért is, mert beszélnem kellett az emberekhez. Ez nem jött könnyen, nem éreztem természetesnek, ugyanakkor kihívásként éltem meg. Most hogy már lement pár koncert, minden sokkal könnyebb és jobban is élvezem az egészet."Egy interjúban úgy utaltál magadra, mint aki inkább zárkózott és jobban szereti a zene segítségével kifejezni magát, mintsem szavakkal. Visszahúzódó személyiségként honnan meríted az erőt, a bátorságot, hogy mégis felmenj a színpadra, ott állj egymagad a legbensőbb érzéseiddel, gondolataiddal és mindezt megoszd a közönséggel?


"Ez valóban elég érthetetlennek tűnhet, de színpadon állni elég szürreális érzés. Olyan mint valamiféle álom. Még ha sok ember is áll a színpad előtt, olyan állapotba tudok kerülni, mintha mégsem lenne így. A hétköznapi életben is rengeteg félelmem van. Egy időben még a bevásárlóközpontokba is nehezemre esett bemenni, annyira féltem az emberektől és különféle dolgoktól. Szerencsére ez sokat javult azóta.

Mmm, nem is tudom, valahogy teljesen más érzés a színpadon állni. Azt hiszem, ezzel nem csak én vagyok így. Nagyon sok olyan zenész van, akinek nincs problémája azzal, hogy a színpadon maximálisan kiadja magát, viszont amint lesétált onnan, nem igazán képes kapcsolatot teremteni másokkal. Színpadon állni olyan, mintha valami másik üzemmódba kapcsolnál. Nem tudom megmagyarázni."Találkoztál Elu rajongókkal az eddigi szólókoncerteken?


"Igen, néhányukkal. Nagyon klassz volt látni, hogy az én zenémet is élvezik, hiszen ez eléggé különbözik attól, amit az Eluveitie-vel játszom."Annak ellenére, hogy a zenéd nem ugyanahhoz a közönséghez szól, mégis csak jó az, hogy az Eluveitie széles táborához is eljuthat a lemezed híre...


"Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy tagja lehetek az Eluveitie-nek, mert így, ahogy te is mondod, a szólóprojektem zenéje is több emberhez jut el. Enélkül nehezebben ment volna, hiszen akkor teljesen a nulláról kellett volna kezdenem. Nekem biztos, hogy előnyömre vállt ez a helyzet, de nem hiszem, hogy ez ugyanígy működne a másik irányba is. Nem is tudom, lehet, hogy mégis, de nem tudom..." (mosolyog)Mi van akkor, ha Anna Murphy szóban sikeresebbé válik, mint az Eluveitie?


(Anna felnevet a kérdés hallatán) "Nem hiszem, hogy ez valaha is meg fog történni."Nincs is ilyen víziód?

"Nem, nem igazán. Ezzel kapcsolatban semmilyen jövőkép nincs előttem. És hogy őszinte legyek, nem is foglalkoztat, hogy mi fog történni a jövőben."
Szerintem pedig ez az album elég klassz. Simán el tudlak képzelni a sikerlisták élén! Egyébként miként jött a szólókarrier ötlete? Régi álmod volt ez, vagy eljött egy pont, amikor úgy érezted, csak ilyen módon tudod kifejezni azt, ami benned van?


"Régebb óta írogattam már dalokat, csak nem tudtam, hogy mit is kezdjek velük, így aztán a saját nevem alatt adtam ki őket. Elég spontán módon történt, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy ez most a megfelelő időpont ehhez. Rengeteg segítséget kaptam Merlintől (Eluveitie dobos), aki a dobosom és a menedzserem is. Támogatott, bátorított, hogy írjam csak meg ezt az albumot."Merlin mellett egy másik Elu-zenész, a gitáros Rafael Salzmann is elkísért a turnéra. Mára már igazi zenekarrá is váltatok vagy még mindig egy szólóprojektről beszélünk?

"Szólóban dolgozom, a zenét és a szövegeket is én írtam. Viszont Merlin és Rafi ott voltak velem a stúdióban, ők játszották fel a dob- és gitártémákat. Ettől azonban ez továbbra is egy szólóprojekt, vendégzenészekkel a színpadon."Milyen a lemez médiatámogatása? Be tudsz kerülni a dalaiddal a rádiókba?

"Nem igazán kapok médiatámogatást. Ami a rádiót illeti, Svájcban játszottak pár dalt az albumról, de ott igazán nehéz adásba kerülni. Odahaza inkább a nemzetközi slágereket és a tipikus popzenéket nyomják, nem igazán nyitottak az olyan zenére, mint az enyém. Annak ellenére, hogy akár rádióbarátként is lehetne jellemezni. Szerintem az én zeném 'túl sok' a rádiós szerkesztők számára."Mit tudsz az album fogadtatásáról? Egyáltalán voltak előzetes elvárásaid ezzel kapcsolatban?

"Nem volt semmilyen elvárásom. Egyáltalán örültem annak, hogy a Kickstarter akció révén, az emberek segítségével elkészülhetett a lemez. Az albumot veszik, turnézunk vele és a koncerteken is van iránta érdeklődés. Az pedig különösen szuper, hogy a turnén láthatom is azokat, akik megveszik a lemezemet. A konkrét eladási adatokkal nem vagyok tisztában, de igazából úgyis csak az számít, hogy az emberek eljönnek a koncertekre, jól érzik magukat és tetszik nekik, amit kapnak. Ez pedig engem örömmel tölt el."Miért a Cellar Darling dalt választottad címadó számnak?

"Ez a dalötlet már régóta megvolt. Egy őrültről szól, aki embereket rejteget a pincéjében, és ott kínozza őket. Aztán az egyik áldozatával szerelembe esik, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, ezért megöli őt. Elég sötét, komor dal, de nagyon tetszett ez a 'pince-kedvenc' kifejezés. Ez az ötlet már jóval azelőtt megvolt, hogy a dal megszületett volna, egyszerűen csak tetszettek ezek a szavak együtt. Szerintem nagyon jól hangzik, hogy 'Cellar Darling'... (mosolyog, ahogy kiejti ezeket a szavakat) Nem volt tehát koncepció, ez egyszerűen csak beugrott."ANNA MURPHY - Cellar Darling (a 2013-as album címadó dala)

 
A szerelem központi témának tűnik az albumon. Ezekben a dalokban a saját tapasztalataidról írsz vagy másokat figyelve gyűjtötted össze a meglátásaidat?


"Mindkettő. A Lovelornia például másokról szól. Olyanokról, akiket magam körül láttam és akiket nevetségesnek tartottam. Az Epic Fail viszont saját tapasztalat. Ez az a szitu, amikor egyike lettem azoknak, akikből korábban viccet csináltam. Évekig úgy voltam vele, hogy 'Kit érdekel? Nem szeretek senkit'... Senki és semmi nem érintett meg igazán. Majd eljött az a pillanat, amikor azon kaptam magam, hogy 'a fenébe... ez velem is megtörténik'..."...és akkor találkoztál az Ikerlángoddal...

"Igen! (mosolyog) Nagy boldogságban vagyunk együtt. Megtaláltam Őt. Ez egy igazi áldás."


ANNA MURPHY - Twin Flames (a 2013-as Cellard Darling albumról)
Sokan úgy tartják, hogy a fájdalom inspirálóbb egy művész számára, mint a boldogság. Te érzel különbséget ebből a szempontból? És mit gondolsz, a boldogságot miért tartjuk meg inkább önmagunknak, míg a fájdalmat könnyebbben osztjuk meg a világgal?


"Ó, ez egy nehéz kérdés. Fogalmam sincs, hogy ez miért működik így. Én személy szerint sokkal jobban tudok alkotni akkor, amikor nehéz időszakom van. Most, hogy megtaláltam a boldogságomat, ez nem megy olyan könnyen. De valószínűleg visszajön majd az inspiráció.

Azt nem tudnám megmondani, hogy miért tűnik úgy, hogy több szomorú dal születik, mint boldog. A világban és a költészetben is nagyon sok ember lett híres azzal, hogy megírta, megénekelte a fájdalmát, megérintve ezzel az embereket. Talán boldogan nehezebb alkotói hangulatba kerülni. Ebből a szemszögből érdekes lesz a következő albumot megírni.

Ez az első lemez annyira őszinte, itt semmin nem kellett gondolkodnom, egyszerűen csak ott voltak bennem a dalok, szinte készen... Azt hiszem, hogy a következő albumon sokkal kreatívabbnak kell majd lennem. Talán több szürreális történet lesz majd rajta és talán még néhány vidám dal is..." (cinkos mosoly)Mondhatni, hogy afféle multitalentum vagy. Nemcsak te írod a zenét és a szöveget, hanem te készítetted a festményeket is a borítóhoz. De még a keverést is te végezted el... aztán még folytathatnám a listát... Van egyáltalán olyasmi, amiben nem vagy jó? (nevetünk)

"Ó, persze, rengeteg ilyen van. Például a matekhoz tök béna vagyok. Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik képesek tényeket megtanulni. A legjobb barátom például már 3 éve gyógyszerésznek tanul, és szerintem nincsenek eléggé elismerve azok, akik ilyenre képesek. Vagy akik okosak, akik feltalálnak dolgokat. Én erre képtelen vagyok.

Egy időben elhatároztam, hogy mindenféle érdekességet megtanulok majd, amiről olvasok. Elkezdtem például híreket olvasni az újságban, de aztán semmire nem voltam képes visszaemlékezni, pedig annyira szeretném bővíteni a tárgyi tudásomat. De hát egyszerűen kicsúsznak a fejemből ezek a dolgok. Szóval, ez vagyok én."A zenédet eklektikusnak tartod, de érdekelne, hogy vajon van-e olyan stílusú muzsika, amit egyáltalán nem érzel a magadénak, amit sosem tudnál játszani.

"Ismered a német schlagert? (mindketten nevetünk) Na, azt például sosem tudnám játszani. De mindenféle zenét szeretek. Még ha nem is vagyok nagy hip hop, rap rajongó, de abban is vannak részek, amiket nagyon klassznak találok. Ugyanakkor például a reggae-t ki nem állhatom!"Miért, mert az boldog zene? (kuncogok)

"Igen. Talán." (még több kuncogás)A decemberi Eluveitie, Arkona, Skalmöld koncert Facebook oldala  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS