PANAMA - Dallamrock újratöltve

Már készen van egy albumnyi új dal

2014. április 23. (szerda) 16:14 | utoljára módosítva: 2014. április 23. (szerda) 16:18

A Panama zenekar a 90-es évek első felében sokak figyelmét felkeltette melodikus hard rock zenéjével. Ebben nagy szerepe volt az alapító/gitáros Szeghalmi Lacinak, aki karakteres riffjeivel és kísérletezős, leginkább a Mr.Big Paul Gilbertjének rendhagyó trükkjeire hasonlító szólózásával az akkori színtér ismert alakja lett.

A Van Halen, Dokken, Extreme, Mr. Big vonalas Panamának annak idején két albuma jelent meg, az 1992-es Panama és az 1994-es Radioaktív, később Szeghalmi Laci a Civil Circus zenekarral folytatta a muzsikálást, majd hosszabb időre a tengerentúlra költözött. Majd' két évtizednyi kihagyás után a zenekar újra dolgozik.


Cselő azért ült össze Szeghalmi Lacival, hogy infókat szerezzen az újjáalakulás részleteiről és a jelenleg folyó próbatermi munkálatokról.Szeghalmi Laci egy mindig vidám, nagy dumás figura, aki a Panama 1996-os megszűnése után egy időre kivonta magát a budapesti rockéletből, hogy az utcai autós gyorsulási versenyek világában fusson be szép karriert. Egy időre még az országból is elköltözött. Most azonban újra rendszeresen Budapesten tartózkodik és mivel nem bírta már tovább aktív zenélés nélkül, elhatározta, hogy újjáalakítja a Panamát.Kezdjük talán azzal, hogy 1996-ban feloszlott a zenekar. Miért került erre sor?

“1996-ban az a zenei közeg, amiben mi mozogtunk, a hard rock és heavy metal környéke éppen nagyon rossz korszakát élte. Az idősebbek talán részletesebben is emlékeznek rá, hogy akkoriban az igazi nagy ikonokon kívül az éppen futó vagy feltörekvő, fiatal zenekarok nemigen tudtak érvényesülni, mert az általános zenei környezet nem volt éppen rockzene-barát. Akkor még a grunge befolyása is éreztette a hatását, a pop vonalon pedig tombolt a fiúzenekar őrület. Egy ideig erőlködtünk még, de nem tudtuk áttörni ezeket a korlátokat.”És erre feloszlattad a zenekart...

“Inkább így fogalmaznék: elhatároztuk, hogy szüneteltetjük a működésünket - soha se mondd, hogy soha alapon!”PANAMA - Ma éjjel fúrunkMi történt veled ezután?


“Ha rajtam múlik, akkor a világ végéig csinálom a zenélést, de be kellett látnom, nem volt ez a pálya akkor működőképes. Szerencsém volt a szerencsétlenségben, hogy abban az időben csöppentem bele az utcai autós gyorsulás világába. Ott kezdtem el szervezőként tevékenykedni és abban a munkában, talán egy kicsit másként, de kiteljesedhettem. A szomorúságom kezdett elmúlni, mert egy ugyan más típusú, de szintén nagyon kreatív területen jól és gyorsan tudtam előrehaladni és ez részben feledtette a zene hiányát.”Otthon azért gitározgattál továbbra is?

“Természetesen. Akit egyszer elkap a gépszíj, az nem hagyja abba a zenélést. Otthon továbbra is rendszeresen elővettem a hangszert, valamint figyeltem a zenei mozgásokat, követtem a kedvenceim sorsának alakulását. A lelkem mélyén folyamatosan vártam az alkalmat a visszatérésre.”És mikor jött el ez az alkalom?

“Az jó sokára jött el. De előtte még volt szerencsém sok mindent megtapasztalni a nyugati zenei világból, hiszen kiköltöztem Amerikába, és azóta is ezt a kettős életet élem. Ott nem zenéltem aktívan, de közvetlen közelről szívhattam be az amerikai zenei élet levegőjét Las Vegasban és Los Angelesben. Úgy nyílt ki előttem a világ, ahogy arról mindig is álmodtam.

Olyan helyekre, hangszerboltokba, klubokba jutottam el, olyan emberekkel találkoztam és olyan eseményeken vettem részt, amelyek a legszebb elképzeléseimet is felülmúlták. Gyerek- és tinédzserkorom legfontosabb zenekarait rendszeresen láthattam élőben. A Sunset Strip összes legendás klubjában ott lehettem és rákoncentrálhattam azokra a bandákra, amelyeket addig nem láttam és itthon sem tudtam volna azóta sem megnézni.

Egy Tommy Lee’s Mayhem bulit vagy mondjuk John 5 gitárost szólóban sosem láthattam volna Budapesten. Ott a sarki hangszerboltban rendszeresen tartottak gitárklinikát olyan arcok, mint Steve Vai. És csak úgy le tudtál sétálni és szóba tudtál elegyedni ezekkel a gigantikus sztárokkal. Amikor először eltöltöttem egy egész napot a Sunset Boulevard-on található legnagyobb gitárboltban, akkor mellettem sétált be strandpapucsban, rövidgatyában Steve Stevens, hogy kipróbáljon egy-két hangszert.”Végül hogyan lett mégis újra Panama zenekar?


“Az utóbbi időben több időt töltök Budapesten. Ekkor keresett meg Berke Gabi, aki a Panama egyik időszakában volt az énekesünk, hogy mi lenne, ha feelingből újra összehoznánk a zenekart? Sikerült a szintén ős-tag Kmety Zsolt basszusgitárost is meggyőzni. Hozzánk csatlakozott még Kabátnik Zsolt dobos, így valóban összeállt a zenekar.

Nagy hajtóerő volt, hogy azok, akik annak idején szerettek minket, még most is pozitívan emlékeznek ránk. Ez persze felelősség is, hiszen jót kell csinálnunk, méltónak kell lennünk az egykori munkásságunkhoz. Ennyi idő elteltével mindenkinek volt egy jól kialakult elképzelése arról, milyennek is kéne lenni a Panama zenéjének 2014-ben.

Időközben mi is sokat változtunk, és ha nem is kardinálisan, de azért másképp látjuk a dolgokat, mint 20 évvel ezelőtt, ami szerintem természetes is. Ebből adódott, hogy miután Berke Gabival próbáltunk egy ideig, kiderült, a mostani Panama muzsikája egy más karakterű énekest kíván. Az énekes választással régen is sokat küzdöttünk. Egy bandában az énekes a meghatározó karakter. Hiába gitározik jól egy gitáros, az önmagában nem elegendő vonzerő.

Dandó Zolika barátom ajánlott egy fiatal srácot. Azt mondta, mindenképpen hallgassam meg, mert olyan a hangja, mint Kip Wingernek! Na, több se kellett, elhívtuk próbára. Gudics Mátéról van szó, aki előtte az Avatar zenekarban muzsikált. Megpadlóztunk attól az energiától, ami belőle áradt. Amikor összeállt a zenekar, írtunk néhány nóta alapot, többek közt egy nagyon fogós riffet. Máté jött, kapásból ráénekelt a témára és akkor már tudtuk is, ez úgy pont úgy szól, ahogy nekünk kell! Máté nem mellesleg egy sokoldalúan képzett zenész, aki jól gitározik és így a dalírásból is ki tudja venni a részét. Friss, modern gondolatai vannak, jó vele együtt zenélni.”

 

Akár ennek is köszönhetően mennyire más a mai Panama zenéje, mint annak idején volt?

“A zenei alapok azért nem változtak annyira sokat. Mégis, pontosan az éneknek köszönhetően összességében nagyon más lett a karaktere. Régóta vártunk arra, hogy egy ilyen igazi rock hangot tudjunk a mikrofon mögött és most végre eljött az idő!”A te gitárjátékodba hozott változást ez a közel két évtized?


“Most sokkal inkább a dalírást helyeztem a középpontba. Visszavettem a nagy szólózásból, mondhatnám, most nagyobb alázattal vagyok a nóták iránt. De mindazt, amitől akkoriban különleges volt a zenénk, illetve amit azóta tanultam, valahol megjelenik majd a zenében. Modern gitározás lesz, szerintem jó trükkök, amelyeket azok, akik tanultak gitározni, vagy szeretik a gitározást, úgy gondolom, mindenképpen értékelni fognak.”PANAMA - 1993-ban a Rocktükör adásábanHol tartotok most a nótaírással?

“Mondhatom, hogy készen van egy albumnyi dal. Az angol szövegekkel megvagyunk, a magyar verziókon pedig még dolgozunk. Talán ez a legnehezebb része a történetnek. Szeretnénk a muzsikához illő, tartalmas magyar szövegeket és ehhez idő kell. Amint ezzel megvagyunk, megyünk is stúdiózni.”Régi nótákat is játszotok majd?


“Jó a kérdés! Egyrészt voltak olyan Panama nóták, amelyeket koncerten sokat játszottunk, de albumra sosem kerültek fel. Ezeket újra elővettük, felfrissítettük. Másrészt voltak olyan ismert dalaink is, amelyeket érdemesnek tartottunk arra, hogy 2014-ben új szemlélettel elővegyük és aktualizáljuk. Kb. 15 nóta állt össze, ezekből majd a stúdiózás során választjuk ki azt a végső tucat új és régi dalt, ami rákerül az albumra. Azt, hogy milyen arányban, most még nem tudom megmondani, de az az érzésem, túlnyomó többségében új dalokat veszünk majd fel.”Mikor lesz az első koncert?


“Egyelőre a dalokat kell a végsőkig csiszolni. Ezt a stúdiózás követi majd. Ha játszunk is egy-két koncertet, azt inkább csak titokban, kísérleti jelleggel, az összerázódás kedvéért. Azt gondolom, kora őszre már mindennel megleszünk és kezdődhetnek az élő fellépések!” 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS