BORKNAGAR - Holnap este a Dürerben Niflheim Festival

A fesztivál elnevezés ezúttal cseppet sem túlzás

2014. március 10. (hétfő) 14:40

A Dürer Kertben holnap kerül megrendezésre a Niflheim fesztivál, a 12 év után Budapestre visszatérő norvég Borknagarral, amelynek a mostani az első önálló Európa-turnéja.

A fesztiválon fellép a 2013-as év egyik legjobb extrém metal albumával előrukkolt norvég In Vain, az epikus viking doom vonalon jól ismert svéd Ereb Altor, a svéd viking black/folk brigád Månegarm és a finn industrial death/black csapat Shade Empire is.


A Niflheim Festival várható menetrendje:
18.00 - kapunyitás
18.25 - Shade Empire
19.15 - Ereb Altor
20.10 - In Vain
21.05 - Månegarm
22.15 - BorknagarA koncert Facebook oldalaA turné kapcsán a Borknagar gitárosa, Jens F. Ryland a rockerek.hu-nak nyilatkozott:


"Magunk sem tudjuk, pontosan mire számíthatunk. Érdekesnek ígérkezik ez a turné, mindenképp pozitívan indulunk neki. Személy szerint nagyon izgatottan várom, a maga nemében új élménynek ígérkezik. Újra színpadra állni napokon át, a rajongók elé - a visszajelzéseiket látva ők is hasonlóképp viszonyulnak és legalább ennyire izgatottan várják érkezésünket.

Utazás lesz bőven, ami fárasztó is lehet, mégis izgatottan várom. De most mindenképp más lesz mint régen. Akkoriban megesett, hogy kicsit belelendültünk a buliba. Így 30 felett, érettebb fejjel másra koncentrálunk, másképp éljük meg az egészet. Utazunk, játszunk, s reggel ugyanúgy fel fogok tudni kelni. Ahol pedig marad egy kis időnk, kicsit körbenézni, emlékeket gyűjteni.

Volt egy szakasz, amikor én is kicsit megfáradtam, valami másra vágytam. Ekkor döntöttem a távozás mellett (2003 és 2007 között Jens nem játszott a Borknagarban). De nem sokkal később felhívtak, hogy ismét fellép a banda, s örülnének, ha színpadra állnék velük. S nem kívánnak helyettesíteni, mást keresni erre az alkalomra. Persze elvállaltam, s a későbbiekben ez még kétszer megismétlődött. Ki is alakult bennem egyfajta hiányérzet, így pár év kihagyás után a visszatérés mellett döntöttem. A távollétem idején két nagylemez készült, melyeken nem játszok, azóta viszont újra aktívan jelen vagyok."A korábbi budapesti fellépések emlékeiről:

"Igen, jártunk Budapesten, 2000-ben és 2002-ben. Magára a fesztiválra is emlékszem, kifejezetten jó élmény volt, az is megmaradt bennem, hogy a Slayerrel pl. ott sikerült találkoznunk. Budapest az egyik kedvencem lett, csupa jó emléket őrzök onnan, örömmel térek vissza. Két remek éttermet találtam annak idején, az egyik ilyen a Sir Lancelot. Ismered esetleg a helyet? Engem nagyon magával ragadott. Remélem a koncert helyszíne nincs messze tőle, jó lenne ezúttal is eljutni! (nevet) A Summer Rocks helyszíne emlékeim szerint kicsit távol volt a központtól, kevésbé tudtunk kimozdulni, ezért is bízom benne, hogy ezúttal nagyobb szerencsénk lesz, esetleg a városból is többet láthatunk."Arról, hogy neki személyesen mit jelent a zene:

"Ez a dolog sokat változott az évek során. Korábban dolgoztam bárban, voltam DJ is. Órákon át olyan zenét hallgathattam, amit csak akartam. Ennek is megvolt a maga varázsa. Mióta gyermekeim vannak, más az egész. Nem tudom mindig azt hallgatni, amihez épp kedvem szottyan, nem jutok el minden koncertre, amire szeretnék.

Viszont történt olyan, hogy a 4 éves gyermekem elkezdett valamit énekelni, Justin Bieber dalt talán. Ekkor leültem vele a gép elé, a Youtube-on kerestem hallgatnivalót. Végül az egyik nagy kedvencem, az Iron Maiden: Live at Download Festival felvételét indítottam el, legalább pár dal erejéig. Az eredmény elképesztő volt!

A gyermekem felugrott, nem bírt egy helyben maradni, tisztára olyan volt, mint Bruce Dickinson a színpadon. Viszont ekkor jött rá, hogy neki nincs közönsége. Úgyhogy gyorsan odahordta a plüssállatait - íme, az ő közönsége. És folytatta. Rettentő mód átélte a koncert hangulatát. Örömmel töltött el a látvány, ahogy hatott rá a zene. Szóval manapság inkább így jön elő, de örülök, hogy jó irányba fejlődik a gyermekem ízlése is!" (nevet)

A teljes interjút
ide kattintva olvashatod el. "A számtalan skandináv mitológiára és extrém metalra építkező zenekar közül ezúttal az inkább elgondolkodtató, mint mulattató csapatok lesznek láthatóak március 11-én a Dürer kertben. A Niflheim Fesztivál névre hallgató koncertsorozat hazai állomásán a norvég Borknagar és az In Vain, a svéd Månegarm és az Ereb Altor, valamint a finn Shade Empire játszik.

A norvég mitológiában Niflheim a köd otthona, s egyike a két ősi világnak - a tűz birodalma, Muspelheim mellett. Ennek az ősi, rideg északi világnak a hangulatát idézi meg a Niflheim Fesztivál, mely három éves története során először jut el Budapestre. A Németországból indult egynapos fesztiválon minden évben az ősi skandináv mitológiához kapcsolódó metal zenekarok vesznek részt.


Az idei év kuriózumként is kezelhető headlinere a Borknagar lesz. Ezt a bandát szinte lehetetlen koncerten elcsípni: 1999 óta nem voltak turnén, és egy-két nagy fesztivált leszámítva alig játszanak élőben. Budapesten utoljára 2002-ben, a Summer Rocks Fesztiválon láthattuk őket. A Borknagar egyike a progresszív black metal színtér legismertebb szereplőinek.


Sodró hangulatú dalaikban egyaránt jelen vannak black metal és folk metal jellemvonások, melyeket progresszív és dallamos elemekkel egészítenek ki. Témaválasztásuk a zenéhez illően nagyívű: filozófiai kérdések, a természet és a világmindenség nagy dilemmái, és különböző természeti vallások nyomai is felfedezhetők a dalszövegekben. A 18 éve működő zenekar kilencedik nagylemeze 2012-ben jelent meg Urd címmel.

 

BORKNAGAR - The Eartling (a 2012-es Urd albumhoz)


 

 

A Månegarm a viking metal egyik úttörő zenekara, amely lassan 20 éve működik. A műfaj európai követői legutóbb 2008-ban, a Heidenfesten találkozhattak a svédekkel a Primordial, az Eluveitie és a Finntroll oldalán. A nevét egy Mánagarmr nevű mitologikus farkastól kölcsönző csapat Legions Of The North című friss albuma 2013-ban jelent meg.

 


MÅNEGARM - Sons Of War (a 2013-as Legions Of The North albumhoz)

 


Szintén szerepel a turnén a 2003-ban alakult norvég In Vain, melynek Ænigma című, tavaly megjelent lemezét a hazai szaksajtó képviselői is az év egyik legfontosabb progos, blackes death metal lemezeként értékelték. Az együttes igen összetett, rétegzett, ám mégis súrlódásmentesen megkomponált dalai borongós, hátborzongató hangulatot teremtenek.

IN VAIN - Against The Grain (a 2013-as Ænigma albumról) 

A svéd Ereb Altor egy dalt is írt a fesztiválnak nevet adó ködös világról: a Nifelheim a harmadik tétel a Fire Meets Ice című, 2013-ban megjelent albumon. Eredetileg az 1990 óta működő svéd doom metal zenekar, az Isole két tagja alapította az Ereb Altort bő tíz éve, és a projekt a Bathory zenei örökségének - azon belül is a viking korszaknak - egyik legfőbb életben tartójává vált. Az új lemez is a viking hagyományokhoz tér vissza, az azt megelőző Gastrike album black metal felé tett kitérője után.EREB ALTOR - Nifelheim (szöveges videó a 2013-as Fire Meets Ice albumhoz)


 


Az este ötödik résztvevője Finnországból érkezik: a Shade Empire 1999 óta működik, és az évek alatt sikerült rendkívül komplex, szerteágazó játékstílust kialakítaniuk, amelyben egyszerre vannak jelen dallamos, szimfonikus és indusztriális elemek, és az extrém metal hangzás a középkori fantáziavilág ijesztő hangulatával keveredik.SHADE EMPIRE - Ruins (a 2013-as Omega Arcane albumhoz) 


A Concerto Music bemutatja:


Niflheim Festival – The Winter Eclipse
2014. március 11., kedd 18 óra
Budapest, Dürer Kert
Borknagar
Månegarm, In Vain
Ereb Altor, Shade Empire


Belépő: 3500 Ft, a koncert napján 4000 Ft.


Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a www.concerto.hu oldalon.

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WINTERFYLLETH - Az első dal a májusi albumról: The Reckoning Dawn
2020. február 22. (szombat) 08:32

Reckoning Dawn címmel jön ki május 8-án a folkkal átitatott black metalt játszó brit Winterfylleth új albuma, az első előzetes dal, a The Reckoning Dawn pedig máris meghallgatható. The Hallowing Of Heirdom címmel még 2018 áprilisában jelent meg a Winterfylleth különleges akusztikus albuma, az új lemezzel pedig turnéra is indulnak a tavasszal. Budapestre is eljutnak majd, a Dürer Kertben lesz a koncert május 17-én, a turnétárs pedig a norvég blacker Mork lesz, amelynek a negyedik albuma tavaly tavasszal jött ki Det svarte juv címmel. Hazai részről a Hajnalpír forrósítja majd a hangulatot. A Winterfylleth gitáros/énekesével, Chris Naughtonnal 2016-ban készített egy interjút Milán Péter - ide kattintva el is olvashatod.   www.facebook.com/Winterfylleth A koncert Facebook oldala A Tukker Booking bemutatja: Winterfylleth (UK) Mork (NO) Hajnalpír 2020. május 17. Budapest, Dürer Kert  ...

WOLFHEART - A Téli háborúról szól az új album, itt az első dal: Ashes
WOLFHEART - A Téli háborúról szól az új album, itt az első dal: Ashes

Wolves Of Karelia címmel április 10-én jelenik meg a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart ötödik albuma. A 2018-as Constellation Of The Black...

GOTTHARD - Márciusban jön az új album, itt a második dal: Bad News
GOTTHARD - Márciusban jön az új album, itt a második dal: Bad News

#13 címmel március 13-án lát napvilágot a svájci Gotthard új stúdióalbuma, a tavaszi turnéjukkal pedig majd el is jönnek hozzánk. A koncert a Barba Negra klubban lesz április 13-án,...

BODY COUNT - Március elején jön az új lemez, klippel a második dal: Bum-Rush
BODY COUNT - Március elején jön az új lemez, klippel a második dal: Bum-Rush

Carnivore címmel március 6-án jön majd ki az új Body Count album, a 2017-es Bloodlust folytatása, és most már a második dallal, a klippel kísért Bum-Rush-sal is lehet ismerkedni. A...

AXEL RUDI PELL - Szöveges videóval az első dal a tavaszi albumról: Gunfire
AXEL RUDI PELL - Szöveges videóval az első dal a tavaszi albumról: Gunfire

Knights Call címmel 2018 tavaszán jelent meg Axel Rudi Pell tizenhetedik nagylemeze, majd az őszi turnéval végre eljött Budapestre is. Azóta egy XXX Anniversary Live albummal ünnepelte meg...

BIFF BYFORD - Folk ballada feldolgozás az Opeth gitárosával: Scarborough Fair
BIFF BYFORD - Folk ballada feldolgozás az Opeth gitárosával: Scarborough Fair

School Of Hard Knocks címmel megjelent és végig is hallgatható a Saxon frontemberének első szólólemeze, az album mellé pedig itt egy friss videoklip is Biff Byfordtól. A Scarborough...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS