POKOLGÉP - "Van olyan, hogy koncertekkel álmodom"

Villáminterjú Pazdera György basszusgitárossal

2014. február 23. (vasárnap) 14:22

Ma délután lesz az első zenekari fotózás a Pokolgép 30 - Jubileumi Nagykoncert kapcsán (június 7 - Petőfi Csarnok), úgyhogy a jövő hét folyamán remélhetőleg már friss fotókat is tudunk mutatni itt, a Hammer honlapon.


Közben készül a márciusi HammerWorld magazin is, amelyben megszólalnak majd a klasszikus felállás tagjai, és még Pazdera Gyurit, a basszusgitárost is utolértük egy kis villámbeszélgetés erejéig.


Akárcsak a dobos Tarca Laci, Pazdera Gyuri is felhagyott az aktív zenéléssel az 1992-es Vedd el ami jár album után, és leszámítva azt, hogy pár nóta erejéig vendég volt Kalapács Józsi 2012-es 50-es jubileumi koncertjén, utoljára 2003 októberében, a Pokolgép 20 éves Nagykoncertjén állt színpadon.


"Miután eljöttem, eljöttünk a zenekarból, én úgy éreztem, hogy a Pokolgép után nincs értelme folytatni - mondta a Hammernek Pazdera Gyuri. - Nem akartam újból elkezdeni előlről az egészet, de az akkori helyzet is nagyon bizonytalan volt. Rettentő rosszak voltak a körülmények. Ez a '90-es évek közepe volt. Bezártak a klubok, nem volt terepe ennek a zenének, egyáltalán az élő zenének, minden olyan kilátástalan volt.

Volt ugyan, aki hívott ide vagy oda, de a Pokolgép után én már nem akartam máshol játszani. És aztán ez évekkel később sem változott. A zenekarosdi már nem hiányzott, de maga a zene a mai napig is hiányzik. Van olyan, hogy koncertekkel álmodom. De mindaz, ami a zenekarozással jár, a taposás, a vergődés, az nem hiányzik. Zenét persze szoktam hallgatni, sőt, készítettem magamnak egy basszusgitárt, a júniusi koncerten is azon fogok játszani.

Maga a zenélés, a próbálás az jó dolog, de a körülmények már az utolsó időszakban sem voltak ideálisak, de hát ezt mindenki jól tudja, aki akkoriban rockot, metalt hallgatott vagy játszott."Sok zenésznek teljesen félresiklik az élete, miután kiszáll az aktív muzsikálásból. Te hogy tudtad elkerülni az ismert buktatókat? Volt eleve valamiféle B-terved?

"Amikor annak idején, tizenéves srácként elkezdtem zenélni, én is csak álmodoztam arról, hogy valami jó bandában, valami nagy zenekarban fogok játszani. De azt is láttam, ahogy figyelgettem a magyar rockzenekarokat, hogy a siker azért elég múlandó. Ha minden be is jön egy zenésznek, az nem tart örökké, vagy csak nagyon kivételes esetben. Emiatt tudatosan próbáltam készülni arra, hogy ha netán sikeres is lesz a zenekarunk, ami akkor még nem is a Pokolgép volt, mihez fogok kezdeni, ha már nem megy úgy a banda."Ezt azért szerintem kevesen látják így át vagy fogják fel így.

"Nézd, a siker múlandó, ezt el kell fogadni. És erre nekem fel kellett készülnöm, hogy amikor eljön a pillanat, az ne okozzon gondot. Mentálisan, magánéletileg, satöbbi. Nagyon sok zenész tragédiáról hallani manapság is. Sokan megsiklanak. Emberi életek torkollnak tragédiába.

Ha nézi az ember ezeket a mai tehetségkutatókat, vagy nem is tudom, hogy minek nevezzem őket... Felfuttatják ezeket az énekeseket, sztárolják őket, amíg lehet, utána meg eltűnnek a süllyesztőben. És ezt a helyzetet sokan nem tudják kezelni, ami nem is csoda. Muszáj két lépéssel előre is látni, hogy mi fog történni.

Én egy rendes polgári életet választottam a Pokolgép után, ami független a zenéléstől. Szakmám szerint órás vagyok, de nem azon a területen dolgozom már régóta. Számítógépes grafikával foglalkoztam, internetes honlapokkal, ilyesmivel. Számítógép-közeli a munkám."Meglepetésként ért, hogy végül is 2014-re összeállt ez a jubileumi koncert?

"Erre azért már hosszabb ideje készültünk, csak számos nehézség merült fel. Már egy jó éve folyik a szervezőmunka. Mi nagyon szerettük volna összehozni a dolgot. Most már tényleg csak az van hátra, hogy összejöjjünk próbálni, hogy összecsiszoljuk a dalokat. A lehető legjobb formában akarunk színpadra állni júniusban."Korai még a várható program felől kérdezni?

"Természetesen van elképzelés, de azért ezt még egyeztetni kell mindenkivel. Nyilván azokat a számokat fogjuk eljátszani, amiket mi a legjobban szeretünk, illetve amiket a közönség mindenképpen hallani akar. Ez nagyjából azért egy mederben van. Van tehát egy váz, de még szükséges egy pontosítás, egy alapos átbeszélés. Összesen négy zenekar lép majd színpadra, de mi minimum egy másfél órás programmal számolunk, ami persze még valamivel hosszabb is lehet. Én azért jobban szeretném, ha legalább kétórás lenne a koncertünk!" (nevet)Odahaza már elkezdtél készülni a koncertre?


"Egyelőre még csak lélekben. De elővettem újra a nótákat, végighallgattam őket, a hangszer is megvan ugyebár... Természetesen van mit feleleveníteni, hiszen Kalapács Józsi 2012-es koncertjén csupán pár dalban basszusoztam. Ugyanakkor ezek a dalok annyira belém vannak rögzülve, hiszen annak idején rengeteget próbáltunk, koncerteztünk. Szokták mondani, hogy ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. És ez tényleg így is van."Koncertekre azért el szoktál járkálni nézőként?

"Nem igazán. Inkább csak a Pokolgép bulikra, vagy a Pokolgép vonzáskörzetébe tartozó zenekarok koncertjeire. Ami utoljára nagy élményt jelentett nekem nézőként, az az AC/DC volt az Arénában. Fenomenális volt a csapat! Minden szempontból. Olvastam róla sok negatívumot a neten, de számomra az valami fantasztikus volt. Ugyanakkor például a Purple koncertre nem mentem el, mert úgy érzem, hogy biztosan csalódnék. Nem azt látnám, hallanám, amit számomra annak idején a Deep Purple jelentett.

Az 1987-es koncertjükön kint voltam, és jó is volt, de mégis az van bennem, hogy a legendás időszakban kellett volna őket látni. Csak hát akkor nem lehetett. Valahogy az AC/DC-nek sikerült megőriznie mindazt, amitől a '70-es években világsztárok lettek. Volt ugyan töréspont, amikor Bon Scott meghalt, de mégis sikerült ugyanúgy a csúcson maradniuk. Voltak gyengébb időszakaik, de igazi törés nem következett be. A mai napig is nagyon ott vannak a topon."Van még olyan zenekar, amelynek gondolkodás nélkül elmennél a koncertjére, ha eljönnének Magyarországra?


"Én csakis a régi bandákban tudok gondolkodni, mert nem vagyok képben a mai zenekarokat illetően. Ha teszem azt, a Led Zeppelin elindulna koncertezni, mondjuk Bonzo fiával, azt bizonyosan nem hagynám ki. Amikor 2007-ben adtak egy koncertet Londonban, azért az nagyon felemelő volt. Még felvételről is.

Manapság ha zenét hallgatok, az sem igazán metal vagy hard rock. Nagyon sok klasszikust hallgatok például. Vagy régebbi progresszív zenéket. Még leginkább akkor hallok mai dolgokat, ha Tarca Laci átjön hozzám. Odaül a Youtube elé és hihetetlen lelkesedéssel tudja mutatni a zenéket. 'Ezt nézd meg, ezt hallgasd meg!' Elismerem, hogy nagyon sok jó zenekar van, de egyiknél sem érzem azt, hogy húha.

Inkább úgy szoktam hallgatni zenéket, hogy dolgozom, olvasok, vagy éppen a kocsiban ülök és akkor szól a háttérben a zene. Odaülni és úgy hallgatni inkább csak a klasszikusokat szoktam." A június 7-i koncerten fellép a mai Pokolgép, az Omen és a Words Of Blood is.

A klasszikus Pokolgép felállást 2003 októberében lehetett együtt látni a színpadon. A Petőfi Csarnokban a Pokolgép korai időszakában meghatározó szerepet játszó Paksi Endre (Ossian) is énekel majd a zenekar vendégeként, de ott lesz Rudán Joe is, továbbá Jung Norbert gitáros és Szilágyi Ede dobos.


www.pokolgep.hu


 

POKOLGÉP - Újra megszületnék (az 1987-es Pokoli színjáték albumról) 

Hammer TV

 
FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda
2021. október 15. (péntek) 18:19

44 évesen hunyt el júniusban a death metal veterán Fleshcrawl frontembere, Sven "Svenson" Gross; a 80-as évek vége óta aktív német death metal banda Budapesten találta meg a rákban elhunyt Svenson utódját. Borisz Sarafutgyinov olyan hazai csapatok éléről ismerheted, mint a Deprived of Salvation vagy a Dusty Chopper, de korábban a Symmetry of the Void gitáros/énekeseként is zenélt. "Már egy ideje eldöntöttük, hogy folytatjuk a zenekart, és most úgy érezzük, itt az ideje, hogy betöltsük a megüresedett énekesi posztot. Oroszország fagyos pusztaságaiból érkezett, és jó ideje Budapest sötét alvilágában bujkál... üdvözöljétek Borisz Sarafutgyinovot!   Rettentő és erőteljes hanggal, félelmetes ivóképességgel és minden egyébbel rendelkezik, már bizonyította is, hogy ő a megfelelő ember a feladatra. Az Obscene Extreme Fesztiválon és a Tombstoned fesztiválon adott két gyilkos koncert után...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: The Years of Death and Dying
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: The Years of Death and Dying

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a harmadik előzetes dal, a szöveges videóval kísért The Years of Death and Dying....

BEHEMOTH - Videópremier a masszív livestream koncertről: Bartzabel
BEHEMOTH - Videópremier a masszív livestream koncertről: Bartzabel

In Absentia Dei címmel december 17-én jelenik meg a Behemoth új élő anyaga, amit 2020-ban rögzítettek Nergalék a globális streambulijukon. Második előzetesként itt a Bartzabel...

NITA STRAUSS - Közös klipes dalban Alice Cooper gitárosa és a Disturbed énekese: Dead Inside
NITA STRAUSS - Közös klipes dalban Alice Cooper gitárosa és a Disturbed énekese: Dead Inside

Az Alice Cooper gitárosaként is ismert Nita Strauss egy videóval kísért, Dead Inside című dallak jelentkezett, amelyet a Disturbed frontemberével, David Draimannel közösen készített....

BONDED - Jön az ex-Sodom zenészek második albuma, klipes új dal: Lillith
BONDED - Jön az ex-Sodom zenészek második albuma, klipes új dal: Lillith

Még 2020 elején jelent meg a Bonded debütáló albuma, a Rest In Violence, az utódja pedig november 12-én lát majd napvilágot Into Blackness. Második előzetesként már itt is van a...

RHAPSODY OF FIRE - Dalpremier a november végi albumról: Terial The Hawk
RHAPSODY OF FIRE - Dalpremier a november végi albumról: Terial The Hawk

Júniusban egy I'll Be Your Hero című, 8 tételes EP-vel jelentkezett az Alex Staropoli billentyűs vezette Rhapsody Of Fire, ami egyfajta felvezetése volt az új albumnak. A nagylemez majd...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS