DEPRESSZIÓ - "A sokak által lesajnált, sírba tett rockzene igenis létezik"

Szombaton a Dal döntőjében a zenekar

2014. február 18. (kedd) 14:26 | utoljára módosítva: 2014. február 23. (vasárnap) 23:14

Kétségtelen, hogy számunkra, rockrajongók számára az idei Eurovíziós Fesztivál hazai kiválasztóműsora, A Dal legnagyobb meglepetése a Depresszió beválogatása, majd a Csak a zene című daluk dupla továbbjutása jelentette.


A közönségszavazatokkal a most szombaton esedékes Döntőbe jutott Depresszió frontemberével, Halász Ferivel beszélgettünk a műsorról, a továbbjutásukról, a Döntőről és persze arról is, hogy miért is indultak el a versenyen.


www.facebook.com/depressziomusic


Depresszió, A Dal Döntőjében - Facebook eseményElőször is azt meséld el, hogy mekkora ünneplést csaptatok, amikor kiderült, hogy bekerültetek A Dal döntőjébe? Voltak kurvák, volt kokain?

(nevet) "Ilyesmi most sem volt, de azért hidd el, tisztességesen megünnepeltük, hogy micsoda rajongóink vannak! Nagy-nagy hála mindenkinek, aki szavazott ránk! Tudjuk, hogy ez mennyire necces kérdés egy rockrajongónál és mégis. Szóval, lecsúszott némi ital a torkunkon... Szombaton úgy délelőtt 10-ig voltunk fenn, én aztán vasárnap már reggel 8-kor kidőltem. Fel voltunk pörgetve rendesen... Meg van ez a drukk is, és azért kell némi idő, mire az kimegy az emberből."Egyáltalán az mikor merült bennetek, hogy jelentkezzetek az idei Dalra?

"Konkrétan úgy történt, hogy épp mentünk valahova játszani és ahogy kajálás után visszaültünk a buszba, mondtam a többieknek, hogy ezzel az új számunkkal pont beférnénk A Dalba, mert minden megadott kritérium stimmel. Dalhossz, megjelenés időpontja satöbbi. És mivel nagyon szeretjük is a számot, nem próbáljuk meg? Az esélytelenek nyugalmával... És a zenekarból kivétel nélkül mindenki azt mondta erre, hogy jó, küldjük be! Ilyet még úgysem csináltunk, vicces lenne. Ha más nem történik, maximum az elbírálók megtudják, hogy van egy ilyen zenekar is! (nevet) Bennünket lepett meg a legjobban, hogy beválasztották a számunkat a 30 közé."Egyik Depis társadnak sem voltak aggályai az indulás kapcsán? Mert ez azért egy rizikós lépés volt.

"Szerintünk is az volt valamilyen szempontból, de tényleg nem gondoltuk, hogy beválogatnak minket. Aggály tehát nem merült fel, meg amúgy is szeretjük feszegetni a korlátainkat."Zenei szempontból ezzel a dallal kicsit tényleg feszegettétek! Talán az eddigi "legdiszkósabb" Depi nóta, ahogy a Hammeres interjúban is beszéltük pár hónapja.

(nevet) "Ez csúszott ki belőlünk! De fontos tudni, hogy amikor döntöttünk a jelentkezésről, ezt a számot már rég felvettük, nehogy bárki azt gondolja, hogy direkt A Dalhoz született. Tehát már rég készen volt mindkét verzió, mert ugye a Hammeres CD-mellékleten megjelent Csak a zene dalban más refrén hallható, mint abban, amit a rádióban vagy A Dalban hallani.

Felvettük mindkettőt és sok gondolkodás után azt mondtuk, hogy a CD-re menjen a 'csak a zene, se kurvák, se kokain', ez hallható a dal klipjében is, a másikat meg megpróbáljuk odaadni a rádióknak. Abban ugye az van, hogy 'csak a zene, durvák a soraim'. Úgy gondoltuk, hogy ha már született egy ilyen lazább Depresszió dal, adjuk meg neki az esélyt, hogy esetleg a rádióban olyanok is hallhassák, akikhez egyébként nem jutna el. Lehet mondani, hogy ez kompromisszum, de a saját magunk kompromisszuma volt. Nem külső hatásra született meg a két verzió, hanem mert mi, a zenekar, így gondoltuk jónak.   

Egyébként mi ezt a műsort egy jó pár fokkal nyitottabbnak tartjuk, mint az átlagos zenés tévéshowkat, ezért is merült fel ez a gondolat. Ez nem arról szól, hogy ki hogyan énekel el egy ismert slágert, hanem kiáll egy előadó, ismert, ismeretlen, és előad egy olyan számot, amit még, vagy egyáltalán nem ismernek az emberek, vagy csak egy szűkebb kör ismeri."Mondtad, hogy meglepett az előválogató eredménye. Hogyan tudtátok meg, hogy ott vagytok a kiválasztott 30 előadó között?

"Meghívást kaptunk a hivatalos bejelentésre és ez volt az első meglepetés. Nyilván nem mondhattak semmit nekünk sem, de az azért csak kiokoskodtuk, hogy valószínűleg nem kardoskodnának, hogy legyünk ott, ha nincs semmi esélyünk. Azt mondták, hogy vannak tartalékdalok, mi meg elkönyveltük, hogy ezek közé tartozhat akkor a Csak a zene is! (nevet) Aztán kiderült, hogy benne vagyunk a 30-ban és nagyon durva volt, hogy mi kaptuk a legnagyobb tapsot! Mindenki meglepődött, nem csak mi."

DEPRESSZIÓ - Csak a zene (a 2013-as Csak a zene albumhoz)
Rákérdeztetek azóta, hogy végül is mi szólt amellett, hogy titeket is beválogassanak?


"Erre nem nagyon volt mód. De úgy gondolom, hogy a műsornak is fontos, hogy olyan emberek is odaüljenek a tévé elé, akik amúgy nem néznék A Dalt. Utóbb aztán több száz olyan kommentet láttunk mindenfelé, hogy életükben nem szavaztak még ilyen jellegű műsorban, most azonban megtették, mert van miért."Azt tudni lehet, hogy tavaly több rock/metal banda is jelentkezett A Dalba, de egyikük sem került be, így aztán én sem gondoltam volna, hogy van bármennyi esélyetek is.

"Szerintem épp a tavalyi Dal mutatta meg azt, hogy kell némi változás vagy nyitás. Tavaly ugye ByeAlex nyert és erre sem számított senki előzetesen, mert minden szempontból kilógott a többi közül. Lehet szeretni, nem szeretni, de az tény, hogy az ő dala más volt, mint a tipikus Eurovíziós induló dalok. Maga a fazon is teljesen más. Abszolút esélytelennek tartották, de végül mégis nyert. És az Eurovízión sem szerepelt rosszul.

Ennek nyomán valahogy úgy gondolkodhattak az előválogatón, hogy nem baj, ha nyitva tartják a szemünket és olyan zenének is adnak esélyt, ami nem olyan, mint a többi. Ez valahol igaz a Mystery Gangre is, hiszen ők is egy koncertező, sikeres, ismert csapat, akik hosszú évek óta a saját útjukat járják. Mint mi is. Amolyan színfoltként kerülhettünk be mindketten. Én legalábbis ezt valószínűsítem."A zsűri egyik tagjának, Csiszár Jenőnek volt egy azóta elhíresült mondása, miszerint a rockzene a magyar rádióban elkapcsolási faktor.


"Ennek ellenére ByeAlex pont azt mesélte nekünk, hogy amikor a Depresszió dalt hallgatták, éppen Csiszár üvöltött fel a refrénnél, hogy 'Na, ez a dal kell a műsorba!' (nevet) De azt is láttuk, hogy amikor az első elődöntőben kiderült, hogy közönségszavazatokkal továbbjutottunk, Rúzsa Magdi azt mondta Filipnek, ezt tisztán le lehetett olvasni a szájáról, hogy 'Na, megmondtam...' (nevet)

Szóval, szerintem a zsűriben meg az előválogató 10-20 fős elbíráló csapatában is voltak olyanok, akik örültek annak, hogy nem csak tipikus, vagy kertévés tehetségkutatókról ismert előadók jelentkeztek. Mi azt tapasztaltuk, tapasztaljuk, hogy velünk teljesen jóindulatú mindenki. A zsűri, a stáb, tényleg mindenki. Amikor először megjelentünk az első elődöntőn, név szerint ismerték a Depresszió tagjait, felkészültek belőlünk... Mi is csak lestünk! (nevet) A második alkalommal meg már láttunk Depresszió pólót is a stáb egyik tagján."Az első élő adásban egy eléggé megszeppent Depressziót láthattunk. Nem voltatok olyanok, mint a koncerteken...


"Ennek számos összetevője volt. Lement, megtörtént, túljutottunk rajta... Nyilván aki látott már minket a színpadon, az jól tudja, hogy ez nem olyan volt, de egyrészt beteg voltam, másrészt a körülmények is teljesen mások voltak. Ez számunkra egy teljesen idegen közeg volt. Meg aztán mást hallasz a tévé három centis hangszóróján keresztül, mint egy koncertes gigacuccon. A betegség miatt sokkal jobban, erőteljesebben kellett tolnom az éneket, oda kellett figyelnem, így aztán az ugrándozás, jobbra-balra mozgolódás nem nagyon fért bele. Akkor tényleg bazi hamis lettem volna! (nevet) A második alkalom már jobb volt. Akkor már mi is tudtuk, hogy mire számíthatunk és már beteg sem voltam.

De ez az egész sokkal stresszesebb, mint egy hagyományos Depresszió buli, ahol azért ennyi év után már van kellő rutinunk. Meg ott a közönség is az orrod előtt, ami totálisan felpörget. És vegyük hozzá azt is, hogy ugyan nem akartunk rockatyaúristenként megjelenni, hiszen ennek semmi alapja, de azért csak ott mocorgott bennünk, hogy ebben a műsorban mi képviseljük a rockot, a rockrajongókat. Ez egy plusz stressz-faktor volt.
A rockzene erejét pont a közönség és a zenekar kölcsönös energiája adja. Ez itt hiányzott meg hiányozni fog a döntőben is, de most már tudjuk, hogy a közönség ott van, velünk van és drukkol, csak jóval messzebb, nem két-három méterre tőlünk.

Egy ilyen tévés fellépés nyilván nem olyan, mint egy koncert, ami a Depresszió természetes közege. Még leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor forgatunk egy videóklipet, csak itt nincs mód az ismétlésre... Ezért is volt rizikó ebben az egészben, pláne miután kiderült, hogy ott vagyunk az előselejtezőben. De hát ezt mi vállaltuk, úgyhogy mentünk előre! (nevet) Ami számunkra vonzó volt benne, az az, hogy teszem azt egymillió ember hallja a dalunkat, értesül a létezésünkről, meghallgatja a számunkat, meg mindazt, amit el akartunk mondani vele."Amikor először továbbjutottatok a közönségszavazatokkal, az titeket is rendesen meglephetett...

"Fogalmunk sem volt, hogy mire számíthatunk, hiszen ez azért egy popműsor. Sokan élből elutasítják az ilyesmit, aminek van is alapja, lássuk be. Meg is kaptuk eleinte, hogy mit keresünk mi ott. De mi semmi mást nem akartunk, miután kiderült, hogy szerepelni fogunk az élő adásban, mint megmutatni magunkat. Egy olyan felületen, ahol korábban ilyesmit nem lehetett látni. Az az összefogás, ami végül is megvalósult, hihetetlen jó érzés volt. Nem is akartuk elhinni!

És azért örülök ennek én személy szerint, mert magam is ebben a közegben nőttem fel. Már 15 évesen is elkapott az, hogy mentünk valami koncertre és a metrómegállóban összeverődött 2-300 ember elkezdi üvölteni a dalszövegeket és aztán ez megy öt metrómegállón keresztül! (nevet) Van egy ilyen közösségi élmény és ez a közösség most felsorakozott a zenekarunk mögé. Ezért nem lehetünk elég hálásak. Ez baromi jó érzés. Mert aki szavazott, az nem csupán a Depresszióra adta le a voksát, hanem általában a rockzenére. Ami él, létezik, még akkor is ha a tévében, rádióban nem szerepel."Az az érdekes, hogy miután kétszer is továbbjutottatok a közönségszavazatokkal, mintha a Depresszió megítélése is változna. Ahol csak fikát kaptatok az indulás miatt, most egész más hangnemben írnak rólatok.


"Tudjuk jól, hogy vannak olyan felületek, netes oldalak, ahol hivatalból rosszmájúak. Ők ebből élnek. Abból, hogy mindent leszólnak. Lelkük rajta, meg azokén, akik szeretik ezt olvasni, semmi gond ezzel. Már rég túlléptünk azon, hogy ezzel foglalkozzunk. De én is azt látom, hogy most már nem rúgnak úgy belénk, mint pár hete. És ez megint a közönség erejét mutatja. Amióta kiderült, hogy ennyi embernek tetszik, hogy ott vagyunk meg amit csinálunk, mert ugye komolyan megtolt, népszerű előadók hullottak ki mellőlünk, megváltozott a hangnem.

És mi már mindenképpen nyertünk ezzel az egésszel, akárhogy is alakul a Döntő eredménye. Kipróbáltuk ezt az új dolgot, ami rizikós volt. Akár katasztrofálisan is elsülhetett volna. Teszem azt, mindenki felháborodik, hogy ott vagyunk, lebőgünk satöbbi. De nem ez történt. Ez a sokak által lesajnált, sírba tett, elásott rockzene megmutatta, hogy ha nem is szereti mindenki, de azért nagyon sokan igen. A 'saját területükön' mutattuk meg, hogy lehet mondani bármit, de a rockzene igenis van, és sokan szeretik.

És nehogy most bárki azt gondolja, hogy elájultunk magunktól, mert ez sokkal inkább a közönség, a rockrajongók érdeme, mint a miénk. Mi csak éltünk a lehetőséggel, a többit a rockrajongók mutatták meg. Innentől kezdve értelmetlenné válik a lesajnálás, meg az összes olyan kijelentés, hogy ez már lejárt lemez, ez már nem érdekli az embereket. Én nagyon örülök annak, hogy sikerült megmutatnunk magunkat, a dalunkat, de legalább ennyire örülök annak, hogy a rockzene ilyen módon a reflektorfénybe került. Talán ez másoknak is segít."A tévés szereplések nyomán már látszik, hogy nyílnak előttetek olyan kapuk, rések, amelyek korábban zártak voltak?

"Érdekes módon a Csak a zene dalt már korábban is elkezdte játszani az MR2, ami egyébként még a legnyitottabb ebből a szempontból. Ők azért Tankcsapdát, Subscribe-ot, Roadot, talán Leandert is szoktak játszani. De azt azért nem gondolom, hogy a kereskedelmi rádiók most hirtelen Depressziót kezdenének el nyomatni. Ez nem reális. De ha csak egy kicsit nyitottabbá válik ez a zárt szisztéma, már az is jó."Én valahogy nem hiszem el azt, hogy Finnországban mainstream lehet a metal és a rock, itthon meg 'elkapcsolási faktor'. Kizárt, hogy a finnek ennyire másképp reagálnának a zenékre, mint a magyarok. Ez duma.

"Játszani kéne, nyomni kéne ezt is, azt is. Nem csak szavakban kéne 'bevállalósnak' lenni, hanem a rádiózás terén is. Ez az én véleményem. Az ugyanakkor biztos, hogy mindattól, ami történt velünk, a Depresszió nem fog megváltozni. Ugyanúgy a koncertezés lesz a terepünk, mint eddig, de talán ezt mondanom sem kell. Nem fogunk főzőműsorokba menni, celebshowkban bohóckodni, kamuhíreket leadni ide-oda, ahogy eddig sem tettük. Ha zenekarként, a zenénkkel meg tudunk jelenni valahol, és ha ez olyan felület, ami felvállalható, akkor köszönjük, elmegyünk, de bohóckodni, kifordulni magunkból nem fogunk. Magyarán, nem fogunk hülyét csinálni magunkból.

Ahol mi létezünk, az egy valós szubkultúra, klubokkal, fesztiválokkal és ne feledjük el, hogy számtalan jó zenekarral. Lehet erre legyinteni, de butaság, mert sokan vagyunk. Ez most tagadhatatlanná vált. Fel kéne ismerni, hogy ez egy létező igény, egy létező hallgatótábor. Joggal várjuk el, mi, rockrajongók, hogy kapjunk teret mi is. Nincsenek nagy illúzióim, de legalább most történt valami. Nem nyitottunk kapukat, de legalább megdöngettük a kaput, érted. És ez nagyon jó!

Ahogy az is fontos, hogy a műsor kapcsán olyanok is találkoztak a rockzenével, akik eddig nem. Akár azért, mert nem érdekelte őket, nincs ilyen baráti körük, vagy csak szimplán nagyon fiatalok. És a kommentekben látjuk, hogy voltak olyanok, nem is kevesen, akik eddig azt hitték, hogy nem szeretik a rockzenét, a produkciónk viszont bejött nekik.

Amikor gyerek voltam és még nem nagyon gondoltam semmit a zenéről, amikor a tévében megláttam egy Guns N'Roses klipet, az bekattintott valamit nálam. A végén meg ez lett belőle! (nevet) Engem az sem zavar, ha valaki nincs totálisan ráállva a rockzenére, hallgat ezt is, azt is, sokan vannak így. De legalább legyen módja eldönteni a saját fülei segítségével, hogy mi tetszik neki és mi nem. Sokan a zenéket is úgy hallgatják, ahogy filmeket nézik. Ha olyan a kedve, akkor akciófilmet néz, máskor meg valami romantikus vígjátékot. Ha meg épp olyan kedve van, akkor jöhet a Fűrész!" (nevet)Nyilván manapság egy tévészereplés nem generál olyan hatást, mint a '70-es, '80-as években, de személyesen tapasztaltál olyat, hogy felismernek valahol, ahol eddig nem?

"Hajjaj! (nevet) Nem hinném, hogy a környéken eddig bármit is tudtak volna rólam, de most bementem a boltba és egyből azzal fogadtak, hogy gratuláltak, mert láttak tévében! (nevet) Ez egy ma is létező jelenség, de nyilván más a lépték. Pedig eddig is ezt csináltam, meg ezután sem fogok mást csinálni."Ne érts félre, most nem az ellendrukker beszél belőlem, de úgy gondolom, hogy egy Eurovíziós Dalfesztiválon nem sok babér teremhet egy magyarul éneklő rockzenekar számára. Ti most, pár nappal a szombati magyar Döntő előtt hogy látjátok az esélyeiteket?

"Onnan is kilógnánk, mint ebből a hazai sorozatból, ez világos. De ez nem baj. De az ilyen esélylatolgatásnak most semmi értelme. Ahogy korábban sem volt. Volt olyan előadó az elődöntők során, akiről azt gondoltam, hogy biztosan továbbjut, mégsem így lett. Mi most csakis arra koncentrálunk, hogy szombaton még jobbak legyünk, mint az eddigi két alkalommal. A többi meg a zsűrire és a közönségre van bízva.

Mi már így is maximálisan elégedettek lehetünk. Nem megfelelni jöttünk a műsorba, hanem pusztán megmutatni, hogy van egy Depresszió nevű zenekar, ami ezt és így csinálja. Tolja a rockzenét. És ezt már most megvalósítottuk, ráadásul a közönségnek hála, kétszer is. És szombaton lesz egy harmadik alkalom erre. Én ezt így látom. És ha valami fatális véletlen folytán mi képviselhetnénk Koppenhágában Magyarországot, ott sem csinálnánk mást. Magyarul énekelnénk, mindenféle extra körítés nélkül. Mert ez a Depresszió. Lehet szeretni, lehet nem szeretni, akkor is ezek vagyunk. Megtiszteltetés lenne Magyarországot képviselni, de ezzel minden előadó így van.

Továbbra is számítunk a rajongók támogatására, hiszen kétszer is bizonyították, hogy nagyon erősek tudnak lenni, ha meg akarnak mozdulni, de mondom, mi már így is csak nyertünk azzal, hogy bekerültünk ebbe a műsorba. Jók legyünk szombaton, még jobbak, mint eddig, ez a fontos számunkra, ez az elsődleges. Teljesen világos, hogy a Depresszió semmilyen szempontból nem egy Eurovízió-kompatibilis zenekar, de ha ezzel foglalkoztunk volna korábban, akkor a jelentkezési lapot sem adtuk volna be.

Ellentétben a 30 Dal-előadó nagy többséggel, a Depresszió egy rockzenekar, amelyik megírta a saját dalát, a saját szövegét, és azt előadja. Ennyi. Mindenféle tippelgetés csupán ködszurkálás. Semmi értelme."
A Dal szombati döntőjében 8 előadó kel versenyre, a győztes pedig felléphet az Eurovíziós Dalfesztiválon Dániában.


A Döntőre vonatkozó pontos szabályok:

"A zsűri az egyes dalok elhangzása után csak értékeli a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az eurovíziós dalversenyek nemzetközi gyakorlatához hasonlóan a négy legjobbnak ítélt produkciót pontozza 10, 8, 6, illetve 4 ponttal. A négy legtöbb pontot szerző dal közül a nézők SMS-szavazatok küldésével választják ki a verseny győztesét. A legtöbb SMS-szavazatot szerzett dal nyeri a Versenyt, és ez a produkció képviseli Magyarországot az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Ha a zsűri pontozásának eredményeként úgy alakul ki holtverseny, hogy négynél több dal jutna tovább az SMS-szavazásra, a zsűri a továbbjutás szempontjából utolsó helyen holtversenyben állók közül vagy az(oka)t a dal(oka)t nevezi meg, amelye(ke)t nem juttat a legjobb négy közé, vagy az(oka)t, amelye(ke)t igen. Ha a döntő SMS-szavazása alapján alakul ki holtverseny, a szavazás – a műsoridő-keretek között akár többször is – újraindítható. Mindaddig, amíg a nézők SMS-szavazata alapján el nem dől a végső sorrend."


Ha lemaradtál volna a múlt hétvégi adásról,
ide kattintva megnézheted a Depressziót!

 

 

Hammer TV

 
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
2021. október 26. (kedd) 14:52

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a This Is Horror Punk válogatások, Blitzkid, Nim Vind, Bloodsucking Zombies From Outer Space, Rezurex stb.), ez adta az apropót az új nótához. A kiadót 2003-ban alapította a The Other énekese, Rod Usher, a bandának pedig ez az első dala a tavalyi Haunted lemez óta. A Demon Eyes keverését és maszterizálását Dennis Koehne végezte, a borítót Oss Caroch készítette.   www.facebook.com/theotherhorrorpunk        

AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic
AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic

Tíz év óta először egy új dallal és szöveges videóval jelentkezett a dark/gothic/doom metalos Autumn Twilight. A 2010-es Sequel lemez utódja Valid címmel jelenik meg a decemberi-januári...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!

Az még májusi hír volt, hogy két album rögzítésére készül a Five Finger Death Punch, az viszont egészen friss, hogy a 2022 nyarára most meghirdetett Európa-turnéjuknak lesz budapesti...

SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact
SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact

Sumerian Promises címmel november 12-én jelenik meg a death/tharsh vonalas berlini Sijjin bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a Condemned By Primal Contact dallal lehet ismerkedni....

NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül
NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül

Nézz körül címmel egy szöveges videó kíséretében mutatta be első dalát a Neverland, egy új banda, amelyben az Avenford gitárosa, Szehoffner Péter ismét együtt zenél egykori...

RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives
RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives

Arrows címmel júniusban jelent meg a portlandi Red Fang új albuma - öt hosszú év után. A Rabbits In Hives dalhoz készült friss klipben a Red Fang zenészei a saját temetésüket...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS