DALRIADA - Interjú az ősrajongó Hartmann Kristóffal

Szombaton a Dürer Kertben Jubileumi Dalriada gigabuli

2014. január 15. (szerda) 15:54

Január 18-án, azaz most szombaton 10 éves Születésnapi Nagykoncertje lesz a Dalriadának a Dürer Kertben, vendégekkel, különleges, 3 részből álló programmal és DVD felvétellel.


"Az eddigi legfontosabb és legnagyobb szabású Dalriada koncert!"


Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19hVendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtA jubileumi koncert a Facebookon


www.facebook.com/Dalriadahu


Az epikus folk metalt játszó soproni csapat 2003 decemberében rögzítette első anyagát,  A Walesi Bárdokat, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása volt hallható három tételben. A bemutatkozás azonnali sikert aratott, így a következő évben már az első nagylemez is megjelenhetett Fergeteg címmel.


A csapat jubileuma kapcsán készült az alábbi mininterjú a Nail Records vezetőjével, kollégánkkal, Hartmann Kristóffal, aki az első album óta dolgozik a csapattal.Hogyan és mikor kerültél először kapcsolatba a Dalriadával?

"A 2004. márciusi Hammerben írt a Walesi Bárdok demóverziójáról Uzseka Norbi kollégám - nagyon lelkesen. Tőle hallottam először a zenekarról, nem sokkal később pedig valamelyik korabeli fesztiválunkra jelentkeztek is. Akkor hívtam fel Andrist először, hogy találjunk ki közösen valamit.

Együtt okoskodtuk ki az első lemez, a Fergeteg megjelenését. A Dalriada azon ritka hazai bandák közé tartozik, amelyik megelőzte a korát, hiszen 2004-ben kész koncepcióval volt egy naprakész folk metal bandánk, a nagy európai folk metal áttörés viszont csak a 2008-as Paganfest turnéval lett egyértelmű.

Általában itthon ez fordítva megy, sokszor 4-5 év késéssel jön a válasz egy-egy kinti hullámra. Ha úgy tetszik, a Dalriada trendteremtő és nem trendkövető zenekar. Ez a csapat különösen fontos a kiadói istállóban és nekem személyesen is az. Az egyik első olyan zenekar, amelyikkel a kezdetektől együtt dolgozunk és azt hiszem, messzebbre jutottunk már most is, mint azt bárki remélte volna az elején.

Az sem titok, hogy ezt a a zenét nagyon szeretem és a csapat gondolatvilága, üzenete is nagyon közel áll a saját gondolkodásomhoz."A Dalriada lemezek közül hozzád melyik áll a legközelebb?


"Ez jó nehéz kérdés, mivel ősrajongó vagyok, tehát a demó volt a legjobb! (nevet) De komolyra fordítva a szót, igazából mindet szeretem. A Fergeteg is nagy kedvenc, mivel az volt az első közös munka. Még annak dacára is, hogy a hangzása menthetetlen. Amikor nemrég a Jégbontót a Denevér Stúdió és Cserfalvi Töfi újragyúrta, ennek az anyagnak is nekifutott, de az eredmény rosszabb lett mint volt - ez a lemez úgy klasszikus, ahogy van.

A kedvenc Dalriada dalom a Téli ének, de a Jégbontó CD összes dalát nagyon szeretem. Annak már a hangzása is egész jó volt. Az aktuális kedvenc a legutóbbi album, a Napisten hava, ami egy nagyon erős, egységes anyag. Szakmai szempontból pedig a közös munka újrakezdése volt, annak sok terhével, ugyanakkor nagyon szép sikert hozott a nemzetközi színtéren is!"

És melyiket lemezüket kedveled a legkevésbé? És miért?


"Az Ígéretet kellene mondanom, mert az a 'zabigyerek'. A megjelenése előtt a csapatot megkereste egy kinti promóciós ember, akivel a Szelek nemzetközi promócióját intéztük, és elég inkorrekt módon lényegében a hátunk mögött leszerződtette a csapatot az AFM kiadóhoz. Jogi értelemben az Ígéret is Nail Records lemez, elvben a megjelenését is meg lehetett volna nehezíteni, de ez hatalmas lehetőség volt a bandának. És az AFM végül is elévülhetetlen érdemeket szerzett a Dalriada név elhintésében az európai metal sajtóban.

Ez aztán óriási segítséget jelentett a Napisten hava esetében is, amikor újra 'közös lábra' álltunk. Ha a banda egy kicsit jobban hallgat a tanácsainkra a külföldi szerződés előtt, akkor ebből még többet is ki lehetett volna hozni. Az Ígéret megjelenése kapcsán tehát volt egy kis 'bizalmi válság', és ez persze akaratlanul is hat az emberre egy lemez kapcsán. De ettől még az Ígéret egy nagyon jó album, a Hajdútánc dal pedig odakint 'A Dalriada sláger'."DALRIADA - Hajdútánc (a 2011-es Ígéret albumhoz)


 Hosszú évek közös munkája van már mögöttetek. Mi volt a legjobb és a legrosszabb dolog, amit valaha is gondoltál a csapatról? :)


"A legrosszabbról az előbb már szó esett, kár volna megismételni. Sokszor mondják, hogy a zenekarosdi olyan, mint egy házasság, és ez egy szoros és alapvetően barátságon alapuló kiadó - zenekar együttműködés esetében is így van.

Legjobb pillanatból sokkal-sokkal több van! (nevet) Visszafelé haladva az időben az utolsó nagyon nagy élmény a Metal Female Voices Festivalos koncert volt, egy jókora Pecsa méretű helyen, a délutáni időpont ellenére is komoly názőszámmal. A világ minden pontjáról összegyűltek a csajos bandákért rajongók, és ott az általam látott legjobb Dalriada koncertet adta a csapat. Hatalmas színpad, brutál fények, elképesztően jó hang és hozzáállás a helyi stáb részéről. Lauráék nem beijedtek, hanem haraptak, mint egy pitbull. Az egész fesztivál legjobb koncertje volt, nemcsak szerintem, hanem a hatalmas tömeg szerint is. A merchpultnál is sorjáztak és aztán a hivatalos dedikáláson is.

Bár a tavalyi Arkonás turnéból végül csak a pesti koncertet láttam, ami elég felemás volt a technikai gondok és Laura átmeneti és örömteli - mégis keserédes búcsúja miatt, de az idei lengyelországi 'hazatéréshez' volt szerencsém, több állomáson is. Jó volt érezni a lengyel barátok kézzel fogható szeretetét.

Vicces volt a Hegyaljás buli is az atomrészeg Jonnéval (Korpiklaani), és persze az első komolyabb videóanyagon  is megörökített Pecsás pogányfeszt bulit sem szabad kihagyni a felsorolásból.

A Paganfesten a banda már nyitó pozícióban kezdte az estét, de vastagon megérdemelte volna az egyik főzenekari státuszt is. Marketingszagú duma, de a január 18-i koncertet nagyon várom! Az ős-Dalriadára is baromi kíváncsi vagyok és nagyon tetszik az egy zenekaros, több műsoros, egész estés koncepció!

Boldog szülinapot Dalriada!"
 


"10 év. Hosszú idő, jó alkalom egy kis visszapillantásra, múltidézésre. 10 évvel ezelőtt, 2003- ban jelent meg a Dalriada zenekar első, szélesebb körben is promotált kiadványa, a Walesi bárdok demó, amelyen Arany János azonos című balladája szerepelt megzenésítve.

A zenekar felállása is változott, és a világ is nagyot fordult azóta, de az ezen a kiadványon szereplő dalok kiállták az idő próbáját, máig előkerül koncerteken a Walesi bárdok.

Az azóta eltelt bő 10 évben a zenekar kiadott 7 nagylemezt, megjelentetett 7 videóklipet, kiadványaival rendszeresen megjárta a Mahasz- listát, visszatérő vendégévé vált a hazai fesztiváloknak, lebonyolított több országos,és Európa turnét, komoly nevet szerezve magának itthon és külföldön egyaránt.

A 2011- ben megjelent Ígéret albumtól a zenekar lemezei világszerte hozzáférhetővé váltak fizikai formátumban a lemezboltokban, és digitálisan is. A lezajlott több száz koncert során a Dalriada játszott Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, egy teljes, 9 állomásos turné keretein belül Lengyelországban, és természetesen Szlovákia, Ukrajna, Románia, és Szerbia magyarlakta területein is, Magyarországon kívül 13 európai országban, mindvégig magyar nyelvű dalokkal, és lemezekkel.

A Dalriada céljai a kezdetektől változatlanok: a magyar irodalom, népzene, és népköltészet kincseit közérthető formában feldolgozni, megismertetni, megszerettetni, gyönyörű dalaink, gazdag népművészetünk hírét vinni itthon, és szerte a világon.


A jubileumi koncertre minden régi, és új Barátunkat sok szeretettel várjuk, annál is inkább, mert a zenekar összes fontos dala felcsendül, az egészen koraiaktól a jelenkorig bezárólag, köztük néhány olyan dallal is, amelyek még soha nem kerültek eljátszásra élőben, vagy ebben a formában csak ezen a különleges eseményen lesznek meghallgathatóak."

Belépő: 2.500 Ft (csak a helyszínen, a koncert estéjén, nincs elővétel)
Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19h


Vendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtProgram:
19:30 - Fajkusz Banda
20:00 - Dalriada I. blokk - korai évek
21:00 - Dalriada II. blokk - Össz-Népi
22:00 - Dalriada III. blokk - Sűrű Magyaros


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ATREYU - Klippremier: House Of Gold
2019. június 19. (szerda) 05:56

In Our Wake címmel októberben jelent meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu hetedik stúdióalbuma. A metalcore brigád új videoklipje a House Of Gold dalhoz készült el. Az Atreyu pár hete az A38 Hajón játszott, de egy különleges felállásban, ugyanis Alex Varkatzas énekes a gerincsérülése miatt nem tarthatott Európába a bandával, így a dobos és dalszerző, melodikus énekes, Brandon Saller volt a frontember, őt pedig egy beugrós arc helyettesítette a dobok mögött.   www.facebook.com/Atreyu ATREYU - House Of Gold (a 2018-as In Our Wake albumhoz) ATREYU - In Our Wake (a 2018-as In Our Wake albumhoz)  

SWORN ENEMY - Robb Flynn volt az új album producere, klippremier: Seeds Of Hate
SWORN ENEMY - Robb Flynn volt az új album producere, klippremier: Seeds Of Hate

Gamechanger címmel még tavasszal jelent meg a metalos hardcore, crossover thrash veterán Sworn Enemy hatodik albuma, a 2014-es Living On Borrowed Time lemez folytatása, amelynek Seeds Of Hate...

ZOLI BAND - Téglás Zoliék új klipje a Budapest My Love dalhoz
ZOLI BAND - Téglás Zoliék új klipje a Budapest My Love dalhoz

Santa Monica címmel jelent meg az Ignite énekes Téglás Zoli magyar zenészekből álló szólózenekarának új albuma, amelynek keverését a gitáros Lukács Peta és Cameron Webb végezte....

DELAIN - Merel Bechtold gitáros kiszáll a zenekarból
DELAIN - Merel Bechtold gitáros kiszáll a zenekarból

Váratlanul - öt év után - jelentette be távozását a holland Delain gitárosa, Merel Bechtold, aki utoljára a hétvégén játszik a csapattal a belga Graspop fesztiválon. Merel továbbra...

MUNICIPAL WASTE - Crossover party-thrash jövő héten a Dürerben
MUNICIPAL WASTE - Crossover party-thrash jövő héten a Dürerben

Június 25-én a Dürer Kertben játszik a Municipal Waste, hazai részről pedig a Blackmail és a Crippled Fox lép majd színpadra. "A Municipal Waste a neothrash-színtér legjobb bandái...

SACRED REICH - Hivatalos klippel a nyárvégi album címadó dala: Awakening
SACRED REICH - Hivatalos klippel a nyárvégi album címadó dala: Awakening

November 15-én a Purci Dance Party főzenekaraként érkezik Magyarországra az arizonai thrasher Sacred Reich. A Phil Rind vezette csapat augusztus 23-án adja ki az Awakening című új albumot...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS