DALRIADA - Smici már az induláskor felfigyelt a bandára

Szombaton a Dürer Kertben Jubileumi Dalriada gigabuli

2014. január 14. (kedd) 13:50

Január 18-án, azaz most szombaton 10 éves Születésnapi Nagykoncertje lesz a Dalriadának a Dürer Kertben, vendégekkel, különleges, 3 részből álló programmal és DVD felvétellel.


"Az eddigi legfontosabb és legnagyobb szabású Dalriada koncert!"


Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19hVendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtA jubileumi koncert a Facebookon


www.facebook.com/Dalriadahu


Az epikus folk metalt játszó soproni csapat 2003 decemberében rögzítette első anyagát,  A Walesi Bárdokat, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása volt hallható három tételben. A bemutatkozás azonnali sikert aratott, így a következő évben már az első nagylemez is megjelenhetett Fergeteg címmel.


A csapat jubileuma kapcsán készült az alábbi mininterjú a Moby Dick, Bloody Roots frontemberrel, a szintén soproni Smicivel, aki már a Dalriada egészen korai időszakában is felfigyelt a csapatra.


Hogyan és mikor találkoztál először a Dalriadával?

"Valamikor 2002 környékén lehetett, amikor egy Sop-Rock elnevezésű soproni tehetségkutatón vettem részt zsűritagként. Valójában akkor még Steelium volt a nevük, de a csapat java már a leendő Echo of Dalriada felállást képezte, a frontvonalban már akkor is Andris és Laura állt!"Emlékszel még arra, hogy szakmai szemmel mi volt a benyomásod róluk?


"Engem egyből megfogott a zenekar, mert érdekes, újszerű volt a hangzásuk és a dalok első hallásra is jól összerakottnak tűntek. Többet sugalltak, mint egy szárnyait bontogató amatőr csapat!

Az értékelésnél meg is jegyeztem, hogy ha itt lenne egy külföldi producer, akkor biztos, hogy a Steelium lenne az a csapat, amelyiknek szerződést kínálnának fel! Persze nem volt még minden tökéletes, így azt is megemlítettem, hogy ha komolyabb célokat tűznek ki maguk elé, akkor a hangszereken meg kell tanulni rendesen játszani és az ének tisztaságán is lenne mit javítani.

Azt sem felejtem el, hogy kisebb harcot kellett vívnom a zsűriben, hogy a harmadik, azaz dobogós hely az övék legyen, mert nem mindenki gondolta ezt ugyanilyen fajsúllyal. Igaz, más-más műfajokból érkeztünk! Az idő végül engem igazolt, hiszen az Echo of Dalriada hamarosan elindult a siker útján, a többi zenekar meg, ha nem tévedek, nem lett hosszú életű."DALRIADA - Az első promófotó, 2003Az első három Dalriada lemez hangszeres és énekfelvételei nagyrészt nálad, a soproni MD Stúdióban zajlottak. Hogyan emlékszel vissza a közös munkára?


"Mindig szerettem velük dolgozni, elsősorban azért, mert tetszett a zene, és értékeltem a hozzáállásukat is. Ugyanakkor a közös meló nem volt minden szempontból könnyű menet! (nevet) Nem elég, hogy sokan voltak, akkor még alig fértek be a stúdióba, ráadásul sávmániában is szenvedtek! (nevet)

Mindenhova tízmillió ének és billentyűs hangszersávot akartak pakolni, Tadeusz meg kétlábdob függőségben szenvedett, egyszerűen nem állt le a lába! Andris pedig iszonyat erővel és néha olyan magas szólamokat nyomott, hogyha lett volna, biztosan elreped a csillárbúra a stúdióban! Gondban is voltam, hogy milyen mikrofont tegyek oda!" (nevet)DALRIADA - Téli ének (a 2006-os Jégbontó albumhoz)


 A Moby Dick dalok speciális verzióit tartalmazó BálnavadÁszok kiadványra felkerült Beteg a Föld feldolgozásukról mi a véleményed mai füllel?


"Nekem a mai napig nagyon tetszik. Éppen nemrég botlottam bele a Youtube-on, egészen véletlenül, és még mindig jó volt hallgatni! Sikerült maximálisan a maguk stílusára formálni a dalt, és ami még érdekesebbé tette a Dalriada verziót, az az volt, hogy két dalt dolgoztak egybe. Szerintem ezt talán nem is mindenki vette észre, de a Beteg a Föld témái az első Moby Dick album végén található Nyugi dallamaival lettek színezve!"


DALRIADA - Beteg a Föld (Moby Dick feldolgozás a 2005-ös BálnavadÁszok albumról)

 

 

 


"10 év. Hosszú idő, jó alkalom egy kis visszapillantásra, múltidézésre. 10 évvel ezelőtt, 2003- ban jelent meg a Dalriada zenekar első, szélesebb körben is promotált kiadványa, a Walesi bárdok demó, amelyen Arany János azonos című balladája szerepelt megzenésítve.

A zenekar felállása is változott, és a világ is nagyot fordult azóta, de az ezen a kiadványon szereplő dalok kiállták az idő próbáját, máig előkerül koncerteken a Walesi bárdok.

Az azóta eltelt bő 10 évben a zenekar kiadott 7 nagylemezt, megjelentetett 7 videóklipet, kiadványaival rendszeresen megjárta a Mahasz- listát, visszatérő vendégévé vált a hazai fesztiváloknak, lebonyolított több országos,és Európa turnét, komoly nevet szerezve magának itthon és külföldön egyaránt.

A 2011- ben megjelent Ígéret albumtól a zenekar lemezei világszerte hozzáférhetővé váltak fizikai formátumban a lemezboltokban, és digitálisan is. A lezajlott több száz koncert során a Dalriada játszott Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, egy teljes, 9 állomásos turné keretein belül Lengyelországban, és természetesen Szlovákia, Ukrajna, Románia, és Szerbia magyarlakta területein is, Magyarországon kívül 13 európai országban, mindvégig magyar nyelvű dalokkal, és lemezekkel.

A Dalriada céljai a kezdetektől változatlanok: a magyar irodalom, népzene, és népköltészet kincseit közérthető formában feldolgozni, megismertetni, megszerettetni, gyönyörű dalaink, gazdag népművészetünk hírét vinni itthon, és szerte a világon.


A jubileumi koncertre minden régi, és új Barátunkat sok szeretettel várjuk, annál is inkább, mert a zenekar összes fontos dala felcsendül, az egészen koraiaktól a jelenkorig bezárólag, köztük néhány olyan dallal is, amelyek még soha nem kerültek eljátszásra élőben, vagy ebben a formában csak ezen a különleges eseményen lesznek meghallgathatóak."

Belépő: 2.500 Ft (csak a helyszínen, a koncert estéjén, nincs elővétel)
Dátum: Január 18.
Helyszín: Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 19h


Vendégek:
Kun Anita - Ideas
Mikus Tamás (Tass) - Agregator
Schrott Péter (Schroti) – Tűzmadár
Kemencei Balázs - Wall of Sleep, StonedirtProgram:
19:30 - Fajkusz Banda
20:00 - Dalriada I. blokk - korai évek
21:00 - Dalriada II. blokk - Össz-Népi
22:00 - Dalriada III. blokk - Sűrű Magyaros


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS