OSSIAN - "Amit a média adagol, az a szentírás ma is"

Márciustól újra beindul a koncertezés

2014. január 6. (hétfő) 16:04 | utoljára módosítva: 2014. január 6. (hétfő) 16:11

Az Ossian zenekarnál, ahogy sok más csapatnál is, az év első hetei, hónapjai csendesebben telnek, de úgy gomdoltuk, hogy a frontember Paksi Endrét felkérjük egy évértékelő interjúra, egyúttal megtudakolva azt is, hogy a 2014-es évre vonatkozóan milyen tervei vannak a csapatnak. Endrével Lénárd László beszélgetett.


www.facebook.com/OssianOfficial

 


Milyen volt számodra, számotokra a 2013-as év?

„Köszönöm kérdésedet! (nevet) Azt hiszem, hogy igazán nincs okunk panaszkodni, mert rengeteg koncertünk volt, hihetetlen jó közönséggel mindenfelé. A legfontosabb persze az, hogy készült 2013-ban egy új Ossian album is, A Tűz jegyében, ami nagyon jól sikerült. Úgy háromnegyed évvel a megjelenése után is maximálisan elégedettek vagyunk vele, mindenféle szempontból.”

 A Tűz jegyében volt az első Ossian album, amit egy új stúdiós szakemberrel vettetek fel Törökbálinton, Varga Zolival. Sok agyalás előzte meg ezt a váltást?


„Nagyon jó volt Varga Zolival dolgozni. Előzőleg kialakult egy stáb, egy módszer, ami alapvetően jól is működött. Emiatt elég nehezen is váltottunk, de eljött az ideje ennek is és a lemez igazolta is a váltás szükségességét.”Varga Zoliról köztudott, hogy nem csupán hangmérnökként szeret dolgozni a lemezeken, inkább tényleges producerként, azaz zenei ötletekkel, javaslatokkal is rendre előáll. A ti esetetekben ez hogy nézett ki?


„Igen, ez így van. És ez nagyon jó dolog. Nem kizárt a jövőben egy ilyen jellegű megközelítése a közös munkának, de A Tűz jegyében esetében abszolút kész dalokkal, kész anyaggal érkeztünk a stúdióba. Ettől függetlenül Zoli minden tanácsát, ötletét szívesen fogadtuk és voltak is nagyon jó meglátásai.”A 2013-as album egyben a dobos Kálózy Gergő stúdiós bemutatkozása is volt. Gondolom, hogy ő is megtalálta a helyét az Ossianban.

„Maximálisan!  Kapott a nyakába négy plusz egy 'pót-apát' és nagyon jól viselte! (nevet) A plusz egy fő Kerecsényi Lacit jelenti, aki sofőr és fotós is nálunk, amolyan mindenes."Néhány zenekar esetében tudni lehet, hogy egy új tag mindenféle tréfák, átverések áldozatává válik. Közismert például, hogy annak idején Jason Newsted rendesen kapta az ívet a Metallicában. Nálatok is előfordult ilyesmi, vagy volt valamifajta „beavatási szertartás”?


„Mint mondjuk a hadseregben vagy a kollégiumokban? Nálunk ez nem szokás. Őszintén megvallva, ezt elég nagy gyökérségnek tartjuk. Nem vicces dolog az ilyesmi. Nálunk nincs tréfás turnétemetés sem. Szeretünk nevetni, de nem egymás kárára. Az ilyesmi az Ossianra abszolút nem jellemző.”A 2013-as album dalai közül melyik bizonyult a legnagyobb sikernek?


„Ha nem is egyszerre, de a lemez tíz dala közül nyolcat megtalálni a koncertes repertoárunkban és ez azért jelent valamit, úgy gondolom. Minden koncerten legalább 4-5 számot játszunk a lemezről. Az Ezredszer, a Miénk a pálya és a Fogadd el magad minden egyes bulin elhangzik mostanában, a többit meg egyfajta vetésforgó rendszerrel tesszük a műsorba. Érdekes módon pont a címadó dalt nem játsszuk, mert az inkább albumnótának számít. Zongora, perkák is vannak benne… A másik nem koncertes szám a záró tétel, a Mindig Veled.”Érdekes módon nem készült videóklip az új albumhoz, még a szerintem a lemez egyik sarokpontjának számító Ha Te ott leszel velem dalhoz sem. Elképzelhető, hogy idén forgattok egy klipet valamelyik dalhoz?

„Persze, jó lett volna klipet forgatni és magam is pontosan ezt a dalt szerettem volna megfilmesíteni, de olyan ötletek, szinopszisok érkeztek, hogy úgy éreztem, akkor inkább ne… Ez a dal megérdemelne egy igazán jó klipet, és pontosan ezért nem akartuk, hogy csak azért szülessen egy klip, hogy legyen. Érted? Te is nagyon jól tudod, hogy szinte sehol sem játszanak Ossiant. De ettől még előfordulhat, hogy jön egy ötlet valakitől, egy szikra, hogy felbukkan egy olyan kaliberű arc, aki nem a vastelepre akar minket kiküldeni... (nevet) Nem tettünk le tehát arról, hogy készüljön egy klip. De erőltetni nem akarjuk.OSSIAN - Ha Te ott leszel velem (a 2013-as A Tűz jegyében albumról)

 


Ezerszer megrágtuk ezt már, de ma is azt látom, hogy annyira médiafüggő ez az ország. Az persze nagyon jó, hogy van internet, van Youtube, és a 47 ezer fő feletti Facebookos Ossian közösség is olyasmi, amire büszke vagyok, mert tényleg lelkes, jó szándékú emberek gyűltek ott össze. De a nagyközönség számára csak az létezik, ami a tévében, a rádióban szerepel. Ott mi sosem leszünk. Még az úgynevezett közszolgálatiban, a Petőfiben, tehát az MR2-ben sem. És amit a média adagol, az a szentírás ma is. Amelyik zenekar ezektől el van vágva, annak nehezebb, lassabb az útja. De ez persze nem csak az Ossianra igaz, hanem általában a rockbandákra, nagyokra és kicsikre egyaránt.

És nem lehet haragudni azokra, de még nevetni sem szabad azokon, akik rácsodálkoznak 2013-ban arra, hogy 'Jé, az Ossian még létezik?!' De komolyan… Az emberek rá vannak kényszerítve egy mindennapos taposómalomra, nagyon ki van ez találva. Most nem rólad, rólunk, meg azokról van szó, akik mániákusan utánajárnak a dolgoknak, keresik a bandákat, zenéket, hanem a magyar társadalom 9/10-éről, akik mindennapos küzdelmet vívnak a talpon maradásért.

Ilyen körülmények között nyilvánvaló, hogy nem azzal foglalkoznak, hogy van-e új Ossian album. Esetleg hallgatják a régebbi lemezeiket, kazettáikat, de alapvetően csak azt látják és hallják, ami a tömegmédiában szerepel. Nincs sem idejük, sem kedvük másra. De hát ez van, nekünk ezzel kell együtt élnünk.”A honlapotokon nem láttam még az új koncertdátumokat. Hogy festenek a 2014-es terveitek?


„Január és február hagyományosan a pihenésé. Az első 2014-es koncert március elsején lesz a soproni Rockfarsangon. Jönnek szépen a meghívások. Lesz idén is Metal Liget, de ezúttal nem Szolnokon, hanem Dabason. Motoros és különféle rock fesztiválok vannak már az idei naptárunkban. Újra indul a Csörge-tó is 2014-ben, azt is kíváncsian várjuk. A Fezen is biztos Tarjával és az Exodus-szal egy napon. Zorall tábor, Sitke… Szóval, koncertezni fogunk, ami nyilván nem meglepetés! (nevet) Új dalok jelenleg egyáltalán nincsenek. A 2013-as év jó sűrű volt. Pillanatnyilag örülök, hogy nincs semmilyen konkrét feladatom! (nevet)

Ez az időszak a kikapcsolódásé, a feltöltődésé, a lazításé. Nincs olyan kényszer, hogy új dalokat írjunk, új lemezt készítsünk. Ha majd jönnek az ötletek, úgyis beindul minden magától. De van egy rakás könyv, amit szeretnék elolvasni, vannak filmek, amiket meg akarok nézni, zenék, lemezek, amikkel meg akarok ismerkedni. És persze itt a hobbim is, a makettezés, ahol folyton új feladatok, új kihívások várnak. Nem fogok unatkozni a következő hetekben, hónapokban sem.”Az utóbbi években számos zenekarnál látni, hogy akár egy-egy koncertet, akár egy komplett turnét egy adott régi, klasszikus albumnak szentelnek. Ilyen terveitek nincsenek?

„Felmerült már bennem is ilyen ötlet, de különösebb apropóját most nem érzem ennek. Az Ossian mindig is inkább az előretekintésről szólt, nem a múltidézésről, a nosztalgiáról. A klasszikus dalokat ma is játsszuk, ahogy az egészen frisseket is. A közönségünk is olyan, hogy szívesen fogadja az új dalokat. És ez nagyon jó.

Amúgy meg jópofa dolognak tartom az ilyesmit, jól is tud elsülni egy-egy különleges koncert esetében. De nálunk inkább az szokott előfordulni, hogy váratlanul előkapunk olyan dalokat, amiket nem szoktunk amúgy játszani. Így került be például nemrég a programba a Törvényen kívüli az Ítéletnap lemezről, vagy a Pogány a Titkos ünnepről.” OSSIAN - Törvények kívüli (az 1991-es Ítéletnap albumról)


 Utazgatni ugye nem szoktál az ilyen pihenős időszakokban?


„Őszintén szólva nem. Egész évben úton vagyunk az Ossiannal, ülünk a turnébuszban, megyünk erre-arra. Ilyenkor viszont jó egy kicsit itthon megpihenni. De az elképzelhető, hogy kilátogatunk a feleségem családjához Nagyváradra.”Említetted a restanciáidat a könyvek, filmek, zenék terén. Milyen filmeket tervezel megnézni?

„A csapatban Ricsi (Rubcsics Rics gitáros) a legnagyobb filmkedvelő, ő szokott ajánlgatni nekem. Figyeli a legújabb megjelenéseket, mindig képben van. Ha hosszabb út áll előttünk, mindig el is hoz egy-két filmet, hogy megnézzük a buszban."A sorozatokkal hogy állsz? Vannak kedvenceid?

„Sorozatok terén inkább a rajzfilmes vonalat követem. Family Guy, South Park, ilyenek. Bár a South Park utolsó egy-két évadánál már nagy kiégést érzek. De jön egy új évad, úgyhogy óvatosan optimisták vagyunk! Az ismeretterjesztő filmeket is szeretem, bár ezeknél a csatornáknál is rengeteg lett a reklám. Gyakorlatilag 8-10 percenként jön a reklámblokk, ami nagyon idegesítő. Amúgy a televízió a sok ismétlés miatt jószerivel nézhetetlen. A mozifilmek terén én inkább a sci-fiket és a történelmi témájú mozikat szeretem, valahogy a fantasy sosem kapott el annyira. De ha tudsz ajánlani jó sorozatot, azt szívesen veszem.”Igaz, hogy fantasy, de a Trónok harca szerintem nagyon jó, bár először a könyvekkel érdemes kezdeni. Aztán a zombis Walking Dead, a motoros bandás Sons Of Anarchy is ajánlott, vagy a Breaking Bad, ami abszolút mai történet és az ötödik, záró évadnál sem fáradt el. A mai sorozatokban szerintem pont az van meg, ami a hagyományos amerikai filmekből sokszor hiányzik, a jó karakterábrázolás, a karakterek fejlődése, változása. Ez a Breaking Badre különösen igaz.

„Úgy látom, van mit bepótolnom! (nevet) Amit amúgy a filmekről mondasz, az valóban igaz. Különösen az amerikai filmeknél. Óriási a számítógépes technika, hatalmas a látvány, de maga a sztori sokszor borzalmas. Ezek profin megcsinált popcorn-filmek.  Az európai filmek ebből a szempontból jobbak, de ott meg a pénz hiányát érezni sokszor. Meg a lassúságuk is zavaró. A nagy tömegeket megcélzó filmek esetében ráadásul hajlamosak a rendezők, forgatókönyvek beleerőltetni egy abszolút nem odaillő szerelmi szálat is.

A fiatal Bondarcsuk 2013-as Sztálingrád filmjére például kíváncsi vagyok, mert a trailere nagyon ígéretes, de úgy hírlik, hogy abba is beleszőtték ezt a hollywoodi őrületet, a kihagyhatatlan szerelmi szálat, egy német katona és egy orosz lány szerelmét.

Megmondom őszintén, nekem annak idején a Titanic-kal is az volt a bajom, hogy a szerelmi szálnak alárendelték a teljes történetet. Sokkal több emberi történetet hordoz egy ilyen tragédia, mint az, hogy enyeleg egy pár. Én ezt úgy kihagynám. A Bukás például zseniális volt. Az az egyik ilyen háborús film az utóbbi 10 évből, amire azt mondom, hogy ez igen, ilyennek kell lennie egy történelmi témát feldolgozó háborús filmek.”És mi a helyzet a zenék terén?

"Komoly restanciáim vannak, bevallom. És sokszor be is pánikolok, hogy manapság ez sem tetszik annyira, meg az sem. Ez már biztos az öregedés jele! (nevet) De aztán jön egy új lemez, ami nagyon elkap és akkor megnyugszom, hogy nem velem van a baj. A Black Sabbathnak például minden korszaka nagy favorit nálam, a korai Ozzys, a Dio-s, a Tony Martinos, mindegyik, de a 13 című lemez nem tetszik. Sajnálom, maximális a respekt, de ez van. Az új Motörheaddel is úgy vagyok, hogy jó, meg minden, Lemmy egy hatalmas fazon, de igazán nem tud már elkapni egy-egy új albumuk. 


 És mit gondolsz például az új Boston lemezről?


„Látod, ha így konkrétan kérdezel, azonnal beugranak a dolgok. Először az jött le a lemezről, hogy mennyire rosszul szól. Emiatt komolyan gondolkodtam is azon, hogy elpakolom valami sötét sarokba és aztán soha többet… De aztán csak hallgatgattam és miután hozzászoktam a hangzáshoz, rájöttem, hogy azért ez egy jó kis lemez. Többen is énekelnek rajta és ugyan egyik hang sem fog meg igazán, de imádom Tom Scholz gitárhangzását. Az egyik volt Toto énekes, Fergie Frederiksen 2013-as lemeze is tetszik például. Jó kis totós ízek vannak a dalokban. Szerintem összességében még totósabb is, mint amit az utóbbi időkben Lukatherék csináltak.

És ott van mondjuk a Nightwish is, akik ezzel az új énekesnővel szerintem nagyon belenyúltak a jóba. Mindig úgy voltam velük, hogy van egy kiváló dalszerzőjük, de engem sem Tarja, sem az utódja nem fogott meg annyira. Viszont amit a DVD-n láttam ezzel az új csajjal, az nagyon tetszik. Kíváncsi is vagyok, hogy milyen lemezt fognak kiadni vele. Hihetetlenül szimpatikus a lány, a maga két méterével együtt is. Jól esett az egész koncertet végignézni. Óriási hang, jó színpadi kisugárzás…” 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GYZE - Új dal és klip a japán metal szamurájoktól: Samurai Metal
2021. január 28. (csütörtök) 09:18

Oriental Symphony címmel egy új EP-t ad ki március 26-án a melodikus death vonalas japán Gyze, az új klipjük pedig a folkos témákkal kísért Samurai Metal dalhoz készült el. Ezt a nótát egy tradicionális japán hangszeren, a háromhúros samiszenen írták, az éneket pedig ezúttal a basszer Aruta vállalta magára. Vendégek is szerepelnek a nótában és a klipben: Marc Hudson énekes a Dragonforce-ból, Juuso, Joona és Eero a Battle Beastből, Nils Courbaron a Sireniából, Felipe Munoz a Frosttide-ból, Mika Lammassaari a Mors Subitából, valamint Pedro Almeida, akit az A&P Reacts Youtube-csatornáról lehet ismerni. A Gyze legutóbbi albuma a 2019-ben kiadott Asian Chaos volt.   www.facebook.com/gyzejp   GYZE - Samurai Metal (a 2021-es Oriental Symphony EP-hez) GYZE - Oriental Symphony (instrumentális demó, 2020) GYZE - Asian Chaos (a 2019-es album) GYZE - Oriental...

A DAY TO REMEMBER - Márciusban tényleg kijön az új album, dalpremier: Everything We Need
A DAY TO REMEMBER - Márciusban tényleg kijön az új album, dalpremier: Everything We Need

Eredetileg már 2019 végén kijött volna a metalcore, pop-punk, post-hardcore keveréket nyomató A Day To Remember hetedik nagylemeze, de végül 2020-ban sem jelent meg, most azonban már...

DOWN - Fülöpék feldolgozás albumra készülnek
DOWN - Fülöpék feldolgozás albumra készülnek

A Phil Anselmo vezette Down az utóbbi évtizedben egy EP-sorozat formájában adta ki az új dalait, a legutóbbi albumuk a 2007-es Down III: Over the Under volt, most pedig egy feldolgozás...

THE CROWN - Jöhet egy új dal a svéd death/thrash mesterektől? Itt a Driven To Disaster
THE CROWN - Jöhet egy új dal a svéd death/thrash mesterektől? Itt a Driven To Disaster

Royal Destroyer címmel március 12-én jelenik meg a Johan Lindstrand énekes vezette svéd death/thrasher The Crown új albuma, a 2018-as Cobra Speed Venom lemez utódja. Első előzetesként...

STÄLKER - Speed metal pokol, friss videó az új-zélandi triótól: Sentenced To Death
STÄLKER - Speed metal pokol, friss videó az új-zélandi triótól: Sentenced To Death

Black Majic Terror címmel pár hónapja jött ki a régisulis speed metalt játszó új-zélandi Stälker trió második albuma, a 2017-es Shadow Of The Sword lemez utódja, amelynek Sentenced To...

NOMAD - Juhász Marci énekes nélkül megy tovább a zenekar
NOMAD - Juhász Marci énekes nélkül megy tovább a zenekar

A Facebook oldalán jelentette be a Nomad, hogy Juhász Marci énekes és a zenekar útjai elváltak: "Közlemény! Az elmúlt időszak mindannyiunk számára, így a zenekarunk életébe...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS