HEAVY METAL - Halál - vagy mégsem?

Netán csak a sok 10 ezres metal fesztiválok halála jön el?

2013. december 29. (vasárnap) 14:13

Polgár Péter kollégánk, metaltesónk fotóit bizonyára ismered a magazinból vagy a honlapunkról, és talán azt is tudod róla, hogy A Vasszűz fogságában címmel 2006-ban megjelent egy könyve is az Iron Maidenről.

Ezúttal egy akár vitaindítónak vagy gondolatébresztőnek szánt írásra szánta el magát a heavy metal jövője kapcsán. PP azt mondja, hogy a decemberi számunkban megjelent Bathory Zoli interjú néhány gondolata is egybecsengett azzal, ami már régebb óta kavargott a fejében, azért döntött úgy, hogy közzétenné írását.


Nem az a cél, hogy egyetérts PP-vel, néhány kijelentésével mi sem értünk maximálisan egyet. Például a blues színtéren éppen az utóbbi néhány évben bukkant fel jó néhány izgalmas figura (pl. Gary Clarke Jr, Marcus Bonfanti), azaz nem csupán Joe Bonamassának kell tartania a frontot. De az tény, hogy az igazán nagy metal fesztiválok szervezői belátható időn bell gondban lesznek, amikor headlinereket keresnek."A Heavy Metal halála – vagy mégsem? A címben szereplő hangzatos mondatot nagyon sokan mondogatták a ’90-es évek közepén. Akkoriban tényleg mélypontra süllyedt a stílus megítélése, de a fémzene túlélt mindent. Jelen írás sem a műfaj jelenlegi helyzetéről szeretne szólni, hiszen a heavy metal köszöni szépen jól van, talán sosem volt ennyire erős és sokszínű. Sokkal inkább kedvenc zenei stílusunk jövőjéről van itt szó, arról, hogy mi lesz 10-20-30 év múlva.

Most sokan mondhatják, hogy miért van erre szükség, hiszen a jövővel kapcsolatban csak találgatni lehet, ám ahhoz, hogy megértsük jelen írás üzenetét, célját vissza kell mennünk az időben egy kicsit.

A heavy metal mint kifejezés és mint zenei stílus ugyebár a ’60-as évek végéhez, ’70-es évek elejéhez köthető. Jómagam onnantól számítom ezt a pillanatot, amikor Tony Iommi megírta a Black Sabbath nótát, de tény, hogy az, amit mi ma heavy metalnak hívunk, a ’80-as évek elején indult el igazán. Igaz, hogy a ’70-es években is nagyon sok heavy jellegű zenekar létezett már, gondoljunk a nagy hármasra (Sabbath, Zeppelin, Purple) vagy a Judasra, a Scorpionsra, a Motörheadre, de említhetnék a második vonalból is olyan bandákat, mint az Atomic Rooster, Cactus, Budgie.

Az is tény, hogy ’79-ben már megjelent az első lemeze az Acceptnek és a Saxonnak is, ám igazából 1980 volt az-az év, ami fordulópontot jelentett a metal történetében. Gondoljuk végig, milyen lemezek jelentek meg abban az évben és minden világossá válik: első Maiden, British Steel, Wheels Of Steel, Back In Black, Ace Of Spades, I’m A Rebel, stb. Ezek az albumok, valamint a NWOBHM mozgalom szinte azonnal katalizátorként beindítottak egy sor olyan folyamatot, amiből aztán gombamód fejlődtek ki a stílus egyéb fajtái megalkotva egy rakás klasszikus és stílusteremő albumot.

Ez a tendencia a ’90-es években is folytatódott, majd szép lassan megállt. Magyarán a stílus, ami szinte velünk együtt alakult ki, fejlődött azzá, amit ma látunk/hallunk, nincs 50 éves sem. De gondoljunk csak bele, az első hangszedőt (pick up) 1931-ben készítette el George Beanchamp, az első tömörtestű elektromos gitárt 1948-ban tervezték és a Fender Telecaster nevet kapta. Az első Gibson Les Paul 1952-ben, az első Stratocaster pedig 1954-ben jelent meg.

Arra akarok célozni mindezzel, hogy akik ma a 40-es, 50-es éveiket tapossák, gyakorlatilag a ma ismert zenei stílusokkal együtt nőttek fel és teljesen természetes dolog, hogy fiatalkori kedvenceik még ma is aktívak, sőt még mindig viszonyítási alap a tevékenységük az újabb generációk számára.

De mi lesz 10-20-30 év múlva?

Sajnos már most is tetten érhető, hogy évről évre mennek el meghatározó zenészek. Hirtelen Ronnie James Dio és Jon Lord jut az eszembe, de aggasztó híreket halhattunk Tony Iommi és Lemmy felől is. Ozzy 65 éves, Ian Gillan 68, Robert Plant 65, Jimmy Page 69. Sokáig lehetne sorolni... Remélhetőleg mind sokáig élnek majd, de színpadon már nem sokáig láthatjuk őket, ez szinte biztos.

Ez a tendencia lassan a második vonalra is igaz. A Judas, a Scorpions, de már a Maiden is pedzegette, hogy nincs messze a vég. Vegyük azt, hogy van még jó 10 évük, ám 20 év múlva már szinte egyik zenekar sem létezik majd, amelyik a ’80-as vagy a ’90-es években alkotott valami maradandót. Ez azért érdekes, mert ha megnézzük pl. a mai fesztiválokat, akkor azt látjuk, hogy még mindig ezek a bandák jelentik a fő vonzerőt annak ellenére, hogy jelen vannak az új közönség kedvencei is.

Érdekes végiggondolni, kik is lehetnek majd a jövő headlinerei… Rendre felbukkantak/felbukkannak olyan bandák (Volbeat, Airbourne stb.) akikről azt gondoltuk/gondoljuk, hogy betölthetik majd ezt a szerepet, vannak csapatok (Powerwolf, Sabaton stb.), amelyek a szemünk láttára váltak klubzenekarból fesztiválszenzációvá, de akár a Báthory Zoli-féle Five Finger Death Punch tengerentúli sikereit is lehetne említeni, és persze sok más siker sztorit.

A saját véleményem viszont az, hogy egyikük sem fogja elérni a Metallica vagy akár a Maiden szintjét soha, még akkor sem, amikor ezek a bandák már nem léteznek.

Az eddig taglaltak eredményeként az is kijelenthető, hogy manapság nagyon sok jó lemez készül, de egyik sem éri el azt a státuszt, mint pl. azok a klasszikus albumok amelyeket 1980 kapcsán felsoroltam. Persze, azok a lemezek is csak később váltak azzá, amivé, és meglehet, hogy a ma nemzedékének 10-20 év múlva a Sabaton Primo Victoriája lesz az etalon, de félek, hogy 10-20 év múlva már Sabaton sem lesz.

Ez a tendencia amúgy a többi zenei stílust is érinti, egy globális kérdés és probléma. A blues stílus már most sem tud felmutatni jövőképet, a mainstream rock/pop csúcsáról is eltűnnek majd az olyan gigazenekarok, mint mondjuk a Depeche Mode, a Duran Duran, a U2, de a jazz sem tudja magát megújítani már nagyon régóta. Nem születnek Hendrixek, Zappák, Bowie-k, csak az előre gyártott ál-sztárok futtatása folyik. Félek, ha eljön az idő, amikor tényleg elmennek azok, akik ezeket a stílusokat megalkották, kitalálták, nem marad utánuk semmi, csak a nosztalgia ezerszer lerágott csontjai.

Ha megnézzük, a ’60-as években jöttek a hippik, a ’70-esben a punkok, a ’80-asban a hajbandák, a ’90-esben a grunge zenekarok, aztán a nu metal, és ezzel gyakorlatilag vége, nagyon régóta nem jön semmi új, ami fenekestül felforgatná a világot, amit pedig újnak tartanak, az is valami réginek a feltámasztása más néven, mint pl. a metalcore.

Igaz, hogy merő találgatás ez az írás, de meggyőződésem, hogy 10 éven belül nagyon sok itt felsorolt fikcióra választ kapunk majd, de legalábbis látható lesz, hová fejlődik a zene, mind a metalon belül, mind globálisan.

Én mindenesetre aggódom egy kicsit, de kíváncsian várom, 20 év múlva, amikor 60 évesen megállok majd egy fesztivál színpad előtt, kik fognak hasítani azokon a bizonyos világot jelentő deszkákon."

Polgár Péter

Hozzászólások

[012937]
Nunu
Ezen én is sokat filóztam.
Nagy fesztiválok lesznek, ez biztos, mert igény van rá.
Giga-headlinerek viszont egészen biztosan nem lesznek. Egy AC-DC, Metallica, Guns 'n Roses, Nirvana szintű sztárokhoz kellett a zeneipar mindenhatósága. Ez viszont megszűnt.
Értem én, hogy Youtube, de az nem pótolja az MTV hatalmát,ami belesulykolta a fejekbe.
ÉS az is nehezíti a dolgot, hogy ma már mindenki tud lemezt készíteni. A technika annyit fejlődött, hogy egy átlag, nyugati középosztálybeli srácokból álló banda jó minőségű lemezt tud készíteni. Nem fogják elérni egy jó darabig a 90-es évek csúcsprodukcióinak szintjét, de élvezhető albumokat raknak össze.
És zenélni is megtanultak a srácok, olyan kutyaütők, mint a Venom volt annak idején, már nincsenek, legalábbis nem állnak ki a nagyérdemű elé.
És amikor ennyi zenekar van, akkor mindenki megtalálja a maga személyes kedvencét, nem lesznek generációk himnusza.
[012935]
apple
El nem tudom képzelni, hogy bármilyen probléma is legyen. Felmegyek a Youtubera és rakatra vannak 12 éves shredder csajszik, akik 100x jobbak mint pl. Kirk Hammett valaha is volt.
(Nem kell nekem ugrani, retorikai túlzás :-))
Az lehet, sőt biztos, hogy nem lesznek 10-20 milliós lemezeladások, viszont réges rég elvált már egymástól, hogy ki hatalmas sztár, és ki igazán jó, tehetséges zenész, dalszerző, előadó stb. szóval nem hiszem, hogy emiatt bánkódni kéne. De zenélni mindig is akartak az emberek, és ez nem is tud megváltozni. Ilyenek vagyunk.

Az, hogy nem lehet már újat csinálni, pedig egyszerűen nincs így. Pl. a black metalról sem tudta senki 10 évre előre, hogy lehet olyan egyáltalán, aztán mégis "lett". Rengeteg lehetőség van újra, majd szépen kialakul.

A zenei szokásaink változásáról: ha valaki régen végig tudott hallgatni egy egész lemezt odafigyelve, és ma már nem, arról ő tehet, nem a világ. Bár tény, hogy nem könnyíti meg a dolgunk, hogy bármihez korlátlanul hozzáférhetünk, de érdemesebb (szerintem) kevesebb lemezt, alaposabban megismerni (az összeset úgysem fog sikerülni :-)). Nem akarok álszent lenni, nehéz ellenállni, sokszor nekem sem sikerül.
(persze más az, ha vkinek semmi szabadideje sincs, de akkor ezt sem olvassa gondolom)
[012934]
duedhel
Igazi zenei klasszikusok viszont sztem sem fognak már megjelenni soha. Ma a millió számra letölthető zenei anyagnak köszönhetően az emberek viszonya a muzsikához teljesen megváltozott, nem értékelnek, értékelünk úgy egy-egy lemezt, ahogy régen. Dalokat hallgatunk sokszor, azokat is csak útközben fülesen, pillanatok alatt átpörgetjük a jobb sorsra érdemes albumokat stb. Erről amúgy a Priest ex-gitárosa nyilatkozott a múltkor igen konkrét dolgokat.
[012933]
duedhel
Viszont ami tényleg jó kérdés, hogy hova tudnak még ezek a zenei stílusok fejlődni. Továbblépni már tényleg nem nagyon lehet hova, a metal zene minden apró részét, aspektusát megreformálták már, ahogy csak tudták. Az utóbbi időben nem véletlenül kezdődött el a fúziók világa. Ha jóslatokba kéne bocsátkoznom, talán azt mondanám, hogy az interart lesz a megoldás erre. Az irodalom is egyre jobban a mozi és a zene irányába kacsintgat, mint fejlődési, túlélési irány.
[012932]
duedhel
Ez egy tényleg érdekes kérdést feszegető kis glossza, ám szerintem koránt sem akkora dilemma ez, mint aminek látszik. Most nem írnék le neveket, nehogy bárkit is megbántsak, de az a helyzet, hogy az elmúlt években nálunk is megtörtént már többször is, hogy a média tudatosan felemelt bizonyos (metal) zenekarokat, akiket nagyon hamar headliner pozícióba toltak szinte minden fesztiválon. Szerintem, amint megüresednek majd ezek a bizonyos pozíciók, a média pillanatok alatt felkarol majd valakit, hogy betöltse a helyüket. És valljuk meg őszintén, hogy tényleg nagyon sok, nagyon jó fiatal és/vagy noname banda van a világon, így nem lesz ez nehéz dolog soha sem.
Ami azt illeti, én mondjuk már igazán örülnék annak, ha ez az - amúgy a kultúra minden területét uraló - nosztalgia korszak véget érne...
[012931]
Selkath
Én is bizakodó vagyok, de annyira szűkíteném le a dolgot, hogy a kitörési lehetőség (az igazán kitörésre) szerintem csak a Nightwish (Európa, meg ha nem cserélnek megint énekesnőt...) és a Death Punch (tengerentúl) részére adatik meg. Sajnos. Pedig nagyon sok zenekar érdemes rá. Legjobb példák: ORDEN OGAN, SERENITY. Vitán felül álló minőségi zenével rendelkeznek, simán befér pár daluk a mainstreambe, mégis, a kutya sem foglalkozik velük (O.O. interjú még a Hammerben sem volt...). Viszont "nevető harmadikként" a 'Wish, meg a 'Punch mellé a Within Temptation érkezhet meg, bennük iszonyat nagy potenciál van! "Mainstreamebb" rock vonalon pedig a Muse, vagy a Nickelback mozgolódhat - ha már a Bon Jovi teljesen szétcsinálta magát (lényegében 1997 óta tart náluk ez a tendencia...).
[012930]
RockerMartin
10-15 évig még biztos láthatunk régebben ('90-es évek eleje, '80-as évek vége) alakult nagy kedvenceket: Rhapsody, Hammerfall, Kreator, Amon Amarth, Dimmu Borgir, Nightwish, Rammstein, Annihilator, Edguy, Opeth, Moby Dick, Nevergreen... Most hirtelen ennyi jut eszembe.
15 év után meg még ott lesznek a mostanában alakult ígéretes metal zenekarok: Sabaton, Powerwolf, Volbeat, Civil War, Astral Doors, Five Finger Death Punch, Disturbed (már, ha tényleg nem véglegesen oszlottak fel), Airbourne, GloryHammer, Legion Of The Damned, Wisdom, Iron Savior, Primal Fear... [plussz még vannak kevésbé ismert (esetleg eddig csak egy albumot kiadott) zenekarok is, akik személyes kedvenceim (Dust Bolt, Bio-Cancer, Havok, Avatarium, Turmion Kätilöt...)]
20 év alatt meg még bőfen fognak alakulni jobbnál jobb zenekarok, úgyhogy szerintem nincs miért aggódni. :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS