MICHAEL KISKE - "2 millió euróért hülye lennék nemet mondani"

De azt is hozzátette, hogy ez nem fog bekövetkezni...

2013. december 17. (kedd) 17:43 | utoljára módosítva: 2013. december 17. (kedd) 17:48

Az egykori Helloween, ma Unisonic énekes Michael Kiske jelenleg a Metal Christmas Symphony nevű nagyzenekaros, számos neves énekest felvonultató karácsonyi Európa-turnén szerepel. Olyan vokalisták társaságában lép színpadra, mint Joey Belladonna az Anthraxből, Chuck Billy a Teastamentből, Udo Dirkschneider, vagy éppen Floor Jansen a Nightwishből és a ReVampből.

Az egyik svéd buliról meg is nézhetsz néhány rajongói videót.


Ám még ennél is érdekesebb az az interjú, amit Kiske a deadrhetorics.com-nak adott a Helloween klasszikus felállásáról, az újjáalakulási pletykákról.


Az utóbbi időben hallani lehetett olyan pletykákat, hogy esetleg újra összejössz a Helloween srácokkal, szóval, kíváncsi lennék az ezzel kapcsolatos gondolataidra. Van a pletykáknak valami alapja?


"Nincs. Ez olyasmi, amit a Helloween srácok hoztak fel. Valamiért ez jár a fejükben... Nem tudom miért. Van saját énekesük (Andi Deris). Én nem tennék ilyet. A béke pártján állok, a dolgok megbeszélésének pártján, hogy mindent kiadjunk a rendszerből.

Pár hete Svédországban találkoztam Weikivel (Michael Weikath, Helloween gitáros), aki roppant kedves és szívélyes volt. Világos, hogy megváltozott a hangnem. Már másként viszonyulnak hozzám.

Az évek során rengeteget ártottak nekem. Nem akarom áthárítani a felelősséget, de olyan dolgokat mondtak rólam, amikről nagyon is jól tudták, hogy nem csináltam olyasmit. Valamivel meg kellett győzniük a régi rajongókat, hogy jó, hogy már nem vagyok ott. És túl messzire mentek.

Az egyik dolog, ami nagyon kiakasztott, az a 'zenei irány' duma volt. Mintha olyan valaki lennék, aki megszabja másoknak, hogy milyen zenét kell játszaniuk! Aki csak ismer engem, aki csak igazán ismer engem, tudja hogy egész máshogy állok a dolgokhoz. Mindig is azt szoktam mondani, hogy 'Azt csináld, amiben hiszel. Bármilyen is az a nóta, írd meg és állj ki vele a színpadra!'

Sosem voltam az az ember, aki megmondta a Helloweenben, hogy milyen irányba kéne mennünk. Ez annyira nevetséges volt! Ilyen dolgok miatt hibáztatni engem. Igen, a saját dalaimért én voltam a felelős, de minden a bandától működött... vagy nem."

 

KISKE - Longing (Christmas Metal Symphony 2013)
Amikor szeptemberben az USA-ban turnézott a Helloween, személyesen beszéltem Weikivel. Szóba került a Chameleon album is, és hogy akkoriban a banda olyan akart lenni, mint a Queen...


"Szerintem akkoriban már nem voltunk igazi zenekar. Nem próbáltunk semmit a Chameleonnál, ott három dalszerző akart szólólemezt csinálni. Zenekarilag már nem működtünk. Teljesen szétcsúsztunk.

De ami ezt a reunion dolgot illeti, én most a Unisonicban vagyok. Nem tudom, hogy hirtelen miért változtattak a hangnemen és hogy miért kéne ott lennem egy reunion turnén. Ahogy mondtam is, a békülés híve vagyok, de a múltat nem lehet meg nem történtté tenni.

Tipikus fickó vagyok. Könnyen megbocsátok, de sosem felejtek. Ha valaki becsap, akkor azt mondom: 'Okés, megbocsátok neked, menj békével! De már nem bízom benned. Megmutattad, hogy valójában ki is vagy. Nem azt mondom, hogy nem változhatsz meg, de sokat kell tenned azért, hogy meggyőzz a változásokról.'"

 

KISKE - March OF Time (Christmas Metal Symphony 2013)
Az sem fordulhat elő, hogy egy fesztiválon mondjuk együtt játszik a Unisonic és a Helloween, te pedig felmész hozzájuk elénekelni az I Want Out-ot?


"Ezt megtehetem a Unisonic-kal. Azoknak a rajongóknak, akik szeretik a korabeli lemezeket, a Keeper albumokat. Megértem, hogy vágynak erre és hogy szerintük király dolog lenne. De nem hinném, hogy megadnák azt a pénzösszeget, az üzleti oldalt nézve, hogy igent mondjak. A szívem nem oda húz.

Ha adnának 2 millió eurót, hülye lennék nem megcsinálni, de tudom, hogy ilyet sosem tennének! (nevet) Ez a lehetőség kizárva. Az ember sok mindent megtehet a rajongókért, de ha magamat veszem, nagyon nehéz lenne olyan emberek között énekelnem, akik nem a barátaim, akikkel annyira negatív a közös múltam, és akikről úgy érzem, hogy annyira átvertek. Valószínűleg a hangom is elmenne."KISKE - I Want Out (Christmas Metal Symphony 2013)

 


De a találkozásod Weikivel azért jól ment, nem?

"Ó igen, jól ment! Nem hinném, hogy ez... Egyszerűen csak a saját oldalára akart állítani. Azt próbálta elérni, hogy jól érezzem magam, de bárminek a tisztázásáról nem volt szó. Úgy vélem, hogy készülnek valamire és minden bizonnyal a karrierjük szempontjából ez egy jó húzás lenne."Jövőre lesz a 30 éves évfordulójuk.


"Az a helyzet, félretéve a korábban elmondottakat, hogy ezzel kapcsolatban van még valami, ami miatt furán érzem magam. Csaknem hét éven át kapcsolódott össze a nevem a Helloweenével, és a Keeper lemezek voltak a legsikeresebbek, de aztán később új énekesük lett, aki már 20 éve a banda tagja.

Ha megnézed, a két zenekar, a Keeper-korszakos Helloween és az új, nagyon eltérőek. Nagyon más a hangzásuk is. Nem csupán az énekes miatt, sok más tekintetben is nagyon másképp szólnak, és ha a füleimre hagyatkozom, nekem már semmi közöm ehhez. De ez csak az én véleményem.

Akik manapság elmennek egy Helloween koncertre, szerintem biztosan a későbbi lemezek miatt vannak ott, az új énekessel készült albumok miatt, és őt akarják hallani. Ezt én nem sajátítom ki magamnak. Én nem akarok olyanoknak énekelni a színpadon, akik Andit akarják hallani.

Amikor a Unisonic-kal turnézunk, akkor rám kíváncsiak, arra, hogy együtt játszom Kai-jal (Kai Hansen, ex-Helloween gitáros), hogy együtt nyomjuk az I Want Out-ot és a March Of Time-ot. És működik."

 


FLOOR JANSEN - Alone (Christmas Metal Symphony 2013)

 


Kai említette neked ezt a reunion dolgot?

"Kai nagyon nyitottan áll hozzá. Nagyon világosan megmondta, hogy benne lenne. Neki is megvoltak a nehéz időszakai a Helloweennel, de sosem bántak úgy vele, ahogy velem. Számára így ez sokkal könnyebb. Nincs bennem keserűség. Ennek az önbecsüléshez van köze."Ha visszamegyünk a zenekar azon döntéséhez a '90-es évek derekán, hogy újra metalt akarnak játszani, te akkor hogy viszonyultál volna ehhez?


"Bármit is akarnak csinálni, benne lettem volna. Nem érdekelt volna. Az a helyzet, és ez volt a dolgok egyike, ebben a tekintetben rád is hatott a propagandájuk, mert ez még csak megbeszélés tárgyát sem képezte."Ó!

"Csak ezt így adták el az embereknek, különösen Weikath, aki át akart menni Beatlesbe. Azt akarta, hogy úgy szóljunk... akárhogy is, de ne úgy, mint a régi Helloween. És nem vált be.

Én sosem így gondolkodtam, az én agyam nem így működik. Csak megírok egy dalt és szeretek elszórakozni a dallal, a bandával, megnézni, hogy mi lesz belőle. És ha működik, annak örülök. Ha Weikath meg tud írni egy Eagle Fly Free-t, az nekem bejön. Ha kitalálja a Windmillt, azt is támogatom! Csak akkor átmegyek Elvis üzemmódba.

Nem érdekel, tényleg nem. Azokban az években, ha lett volna megbeszélésünk és azt mondják, hogy meg akarják csinálni a Keeper III-t, azt mondtam volna, hogy rendben! Ha ezt akarjátok, akkor hol vannak a dalok? Ha a dalok jók, okés, ha rosszak, akkor szívás. Én így intézem ezeket a dolgokat.

De ilyen megbeszélések sosem voltak, ne hidd el a szarságaikat! Ma már ők maguk is elhiszik. Annyira beleszuggerálták magukat az évek során, hogy száz százalékosan biztos vagyok benne, hogy elhiszik.

Azért szálltam be anno a Helloweenbe, mert tetszett a zene. Metalos voltam, amikor megkerestek. Markus volt az (Markus Grosskopf basszer), én meg ott álltam 17 évesen a középiskolás bandámmal. Odaadta a Walls Of Jericho lemezt, és azt mondta, hogy az énekesüknek (Kai Hansen) két buli után elmegy a hangja, inkább a gitárra akar koncentrálni és hogy egy olyan énekest akarnak, mint én.

Ideadta lemezt, de nem tetszett. Egyszerűen csak nem tetszett a Walls Of Jericho, úgyhogy nem is hívtam fel. Pár héttel később Weikath megcsörgetett és azt mondta, hogy számomra akarnak dalokat írni. Fejlődni akarnak és hogy ez nagyon érdekes lenne. Voltak már kész dalaik, és talán tévedek, de a Future World és a March Of Time már megvolt. Az első Keeper album néhány kulcsfontosságú dala már megvolt, sőt, néhány Keeper II-es dal is.

Az én hangomra írták őket és azok egyből bejöttek. Elénekeltem a nótákat, és számomra ez mindig is érzelmi kérdés. Nem vagyok pragmatikus alkat. Tetszett a zene - és bármerre is akart volna menni a banda akkoriban, ha ezt őszintén, szenvedéllyel teszik, sosem lett volna semmi ellenvetésem."Szóval, ha csupa metal nótával jöttek volna, te meg, hogy úgy mondjam "kísérletezősebb" tételekkel álltál volna elő, nem aggódtál volna, hogy ezek nem passzolnak egymáshoz?

"Nem. Azt mondtam volna, hogy ezek különösen passzolnak oda. Színesebbé teszik az egészet."


 

KISKE - FLOOR - UDO - Chuck - Silent Night (Christmas Metal Symhony 2013)


 

FLOOR JANSEN - Phantom Of The Opera (Christmas Metal Symhony 2013)
JOEY BELLADONNA - Highway To Hell (Christmas Metal Symhony 2013)
UDO DIRKSCHNEIDER - Metal Heart (Christmas Metal Symhony 2013)


Hozzászólások

[012909]
apple
I'm so tired.
Last night I slept on the Floor.
[012903]
Manowar
apple, Floor nagyon tud valamit, és ha te perverz vagy, akkor én is. Megfertőzött ez a nő, amióta megjelent a Nightwish új DVD-je, azóta naponta többször is meghallgatom az anyagot, és ha tehetem bele is kukkantok. Egyébként ez a metálos karácsonykodás elég semmilyen, de mindegy :)
[012902]
Manowar
apple, Floor nagyon tud valamit, és ha te perverz vagy, akkor én is. Megfertőzött ez a nő, amióta megjelent a Nightwish új DVD-je, azóta naponta többször is meghallgatom az anyagot, és ha tehetem bele is kukkantok. Egyébként ez a metálos karácsonykodás elég semmilyen, de mindegy :)
[012901]
apple
Azt szerintem már ő se tudja, de benne lett volna, az biztos! :-)
Mellesleg semmi bajom vele, bár ez a karcosabb vonal amit mostanában csinál a Helloween, nekem jobban bejön, de az sem igazán az én műfajom... Hanem, és tartsatok perverznek, de itt is a Floor a lényeg! és most már azt is látom, hogy tényleg ő a legmagasabb a világon.

Még1 észrevétel: azért nem semmi, hogy egyikük sem tudja a Csendes éj szövegét (ha más nem, Csáki csak angol anyanyelvű), vagy a dallama nem megy fejből?
[012897]
Justis
Most akkor ki mit akart?!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS