ELFSONG - Klippremier: Tengermély Király

Mítoszok, hiedelmek, tengerésztörténetek...

2013. december 16. (hétfő) 17:04 | utoljára módosítva: 2013. december 16. (hétfő) 18:05

Ahogy ígértük, máris itt az új Elfsong videó, amit az Északi tengeri kalandok című második album Tengermély Király dalához készítettek Somlói Fecáék.


"A Tengermély Király dalhoz egy ódon, poros hangulatú régi idők mozija jellegű filmet készítettünk, amelynek érdekessége, hogy minden szerepet Balogh 'Atesz' Attila a Magyarock Dalszínház tagja játszik benne - méghozzá kiválóan."


A tavaly márciusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jelent meg az Elfsong rockmusicalje, a Csodák könyve, amelynek fémesebb, epikusabb folytatása Északi tengeri kalandok címmel jött ki nemrég.


A decemberi HammerWorld magazinban nemcsak a lemezről olvashatsz bővebben, hanem egy interjút is találsz az Elfsong főnökével, a Cross Borns-ból is ismert Somlói Fecával.


Az Északi tengeri kalandok dupla CD-t
ide kattintva rendelheted meg.
ELFSONG - Tengermély Király (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)

"Én magam is inkább tematikus albumnak tartom az új anyagot, mégpedig abból a szempontból, hogy az Északi-tengert határoló, vagy annak történelmébe fonódó országok, birodalmak, népek történeteit, mítoszait, hiedelmeit, meséit, tengerésztörténeteit vettük alapul - mondja a lemez kapcsán Somlói Feca.

Akad itt történet Vörös Erik grönlandi felfedezéséről, a tündérek cserélt gyermek mítoszából, vagy akár St. Brandanus ír barát hihetetlen kalandjairól, aki a Teremtő parancsára 9 évig járta a tengert.

Szól dal a Skót trón körüli viszályokról, vagy éppen Prométheuszról, aki a tüzet hozta el az embereknek, s ezzel a mítosszal éppen az album ellenpontját és középpontját építettük fel, mert a nagy Jeges-tenger legnagyobb félelme az, hogy nem tudja eloltani az Örök tüzet, ami az emberek szívében lángol. Ezért is ragad magával annyi bátor tengerészt. De szól dal a Bolygó hollandiról is. Szóval így tartoznak egy adott tematikába az új Elfsong dalok!”


www.facebook.com/ElfsongOfficial

SZÍVÜNKBEN A VÉGTELEN


"Az album intrójaként szolgál, és ez a téma született meg elsőként. Amikor a vezérdallam felépült, akkor valóban olyan hatást keltett, mint ha az előtted álló út a végtelenbe vezetne, hatalmas kékségével a látóhatár peremén is túlra kanyarogna. Ez volt egyébként az a döntő motívum, amikor úgy határoztunk, hogy inkább egy tematikus album felé indulunk és nem egy koncepciózus sztorit mesélünk el!"


ELFSONG - Szívünkben a végtelen (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)ÉSZAKI TENGERI KALANDOK


"A címadó dal az albumon, és egyben a felvezetés szerves részeként nyitja is az utazást. Utazást mondok, mert hiszem, hogy ez a nyolc dal valóban képes kiragadni az embert a hétköznapokból. A dal pedig arról szól, hogy néhány tengerész, egy kisebb hajó legénysége, engedve a mesék csábításának, elindul, hogy megkeressen egy különös szigetet, ami tele van kincsekkel, és magával a boldogsággal.

Persze az öreg, tapasztalt tengerjárók óva intik őket, hogy ne dacoljanak az erőkkel, Ók még is megteszik, így aztán örökre nyomuk vész, a való világból. A történet alapjául az a legenda szolgált, miszerint az Északi-tengeren akad egy sziget, ami csak az igazán kíváncsiaknak emelkedik ki a vízből, hogy megmutassa magát. A hajók ott zátonyra futnak, és a legénység örökre a szigeten ragad, igaz, földöntúli boldogságban lesz részük örökké.

Egy igazán lendületes, jó kis tekerős nóta, hatalmas refrénnel, és Dani többrétegű énekével. Zeneileg egyébként jó sűrű, rengeteg finom szimfonikus szólam akad benne, és Töfiék a Denevérben csodálatos arányokat és hangzást találtak hozzá, így minden szépen hallható."


ELFSONG - Északi tengeri kalandok (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)

A ZÖLD SZIGET (VÖRÖS ERIK ÁLMA)


"A dal Grönland, a Zöld sziget felfedezéséről szól. Arról, ahogy a vikingek híres vezére elvezeti oda a népét és békét lelnek a világgal. Nagyon sok legenda kötődik egyébként ehhez a földhöz és mindközül az egyik legismertebb ez a mítosz, ám úgy érzem, hogy a zenének ezzel a különös éteri hangulatával, sikerült egyfajta misztikus köntösbe öltöztetni a mesét.

A gitárok és a vonósok nagyon szépen dolgoznak együtt a dalban. A sodró tempó egy távoli kürt és egy csodás hegedű dallama köré épült, amit az állandóan csilingelő szélharangok egészítenek ki. Egy sziget, ahol örökké jár a szél, és örökké meséli a történeteit.

A dal végkifejlete pedig elképesztően feszes és súlyos lett. Tényleg olyan, mint ha valami égi kovács készítené az öröklétnek szóló fegyvereit. Mind Dagatt a dobok terén, mind pedig Dani az ének terén valami egészen különös ösztönös, ősi erőt hoznak."


ELFSONG - A zöld sziget (Vörös Erik álma) (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
A CSILLAGÁSZ


"Talán úgy jellemezhetném, hogy az album vezérmotívuma. Az ember állandó vágyódásáról szól, ahogy újabb és újabb világokat akar felfedezni. Közben önnön maga is hatalmas változásokon megy át, és képessé válik a csodákra, felnő a gyermekkori álmaihoz. A szövege egy igazi ajándék volt a számomra, mert egy reggel úgy ébredtem, hogy ez a szöveg kompletten ott volt a fejemben, csak le kellett írnom.

A zene egy szál akusztikus gitárral indult, és fokozatosan épült köré az egyre gazdagabb szimfonikus hangszerelés, amiben még ír táncosok lábának a dobogása is benne van. Készült a dalhoz egy animációs film is, amivel egy régi tervünket váltottuk valóra, és így együtt, a film és a zene tökéletes élményt nyújt. Nem akarok erről a dalról többet mondani, tényleg azt javaslom, hogy mindenki fedezze fel magának!"


ELFSONG - A csillagász (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
PROMÉTHEUSZ


"Ha már a tematikus album a vízről szól, akkor kell, hogy legyen benne egy ellenpont, ami nem lehet más, mint a tűz. Érdekes, hogy az ember mindkettőről azt hiszi, hogy megszelídítette azokat, pedig erről valójában szó sincs. Ha pedig egy dal a tűzről szól, akkor adja magát a lehetőség, hogy Prométheusz tetteiről írjunk, ami egyébként az énekesünk, Szöllősi Dani kedvenc témája is.

Egy igazán feszes ritmizálású dalról van szó, ahol a gitárok és dob együttes játéka, nagyon szikár alapokat teremt, ám a szimfonikusok képesek rá, hogy oldják ezt a hatást, és egy igazi, hagyományos értékeket felvonultató, szárnyaló dal kerekedik belőle. Az biztos, hogy igazi koncertfavorit lesz belőle! (nevet) Töfi pedig ebben a dalban szólózik egy hatalmasat!"


ELFSONG - Prométheusz (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN (A BOLYGÓ HOLLANDI LEGENDÁJA)


"Egy igazi tengerésztörténet, ami persze meg van spékelve egy kis horror mítosszal. A halhatatlan tengerész, aki bármerre is jár, keresi a halált, de az nem adatik meg neki, csak ha talál egy igazán szerető szívet, aki feláldozza magát a szerelméért. Nos, leegyszerűsítve...

Egy őrületes, pörgő dal kerekedett a sztori köré, semmi képen sem akartunk egy ilyen szomorkodó dalt. Helyette lett egy igazi speed-szimfo száguldás, és Dagatt olyan tempókat diktál a dobbal, hogy csak kapaszkodhatunk a gitárok nyakába. Na és Dani éneke! Minden fanyalgó igényét kielégíti. Magasak, mélyek, sikolyok, acsargások… és mindez tökéletes egységben! Zseniális énekes."


ELFSONG - Az idő fogságában (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
A TENGERMÉLY KIRÁLY


"Ez tehát az a dal, amelyikhez elkészült az új kisfilm. Nagyon hangulatos, jópofa film lett, amolyan régi idők mozija jelleggel és tökéletesen mutatja, hogy az Elfsong csapatán belül hihetetlenül jó a hangulat. Fülig érő szájjal toljuk ezeket a témákat a próbákon, és ez az egység szerintem meg is hallatszik az egész albumon. A film érdekessége pedig az, hogy minden szerepet Balogh 'Atesz' Attila, a Magyarock Dalszínház tagja alakított, mégpedig őrületesen jól!

Maga a sztori egyébként az ír Brandanus barát (St. Brandon) köré fonódik, aki kételkedett a különös teremtmények létezésében, nem hitte el a tengerészek történeteit, ezért az Úr megbüntette őt. Kilenc évig tartó száműzetésre küldte Őt a tengerekre, hogy a saját szemével láthassa a Teremtő minden csodáját. Úgy érzem, hogy a zenéjével, és a szövegével pedig sikerült maradéktalanul visszaadni ezt az utazós, keresős hangulatot, csipetnyi humorral persze!" (nevet)


ELFSONG - A Tengermély Király (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
RÓKA HERCEG


"Ez egy igazán húzós, epikus dal. Vaskos gitárokkal, őrületes basszustémákkal, és persze egy olyan középrésszel, amitől az embernek hideg futkos a hátán. Itt kell elmondanom, hogy Boros Béla (Iron Maidnem, Chronology) hihetetlenül csodálatosan játszotta fel az album basszustémáit! Óriási hála, és köszönet érte! Béla és Töfi is nagyszerű emberek, kiváló szakemberek és valami olyan szeretettel gondozták az egész anyagot, ami példaértékű kis hazánkban!

Egyébként ennek a dalnak a tematikája adta azt is, hogy végre hallhassuk Patvaros 'Mary' Mária, a Cross Borns énekesnőjének a hangját egy Elfsong albumon. A dal az írek cserét gyermek mítoszát dolgozza fel, ahol a tündérek ember gyermekeket lopnak, s azok köztük nevelkednek majd. Nem akarok mélyebben belemenni ebbe a dologba, de aki érdeklődik a szerepjátékok iránt, az hamar rátalálhat erre a különös világra."
 

ELFSONG - Róka Herceg (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)
A SZABADSÁG SZÍVE (DAL MINDEN PIPERKŐC KIRÁLY VÉGZETÉRŐL)


"Annak idején ez a dal készült el másodjára. Mondtuk is Daninak, hogy az album eleje és a vége már meg van, csak a köztük lévő dalokat kell megírni! (nevet) Nem akarom magyarázni a dal szövegét, csak annyit, hogy a skót trónviszály körüli dolgokról szól, de tényleg mindenki fedezze fel magának! Egyébként a zenei téma egy amolyan folkos, táncolós lendületes dallamra építkezik és tényleg egy igazi albumzáró nóta, mert arra késztet, hogy újra kezd az egész utazást elölről!" (nevet)


ELFSONG - A szabadság szíve (a 2013-as Északi tengeri kalandok albumhoz)

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS