DIKTÁTOR - Derzsi Vezér bemutatja az új CD dalait

A Vezér 1986 óta rendíthetetlenül tolja az animal metalt

2013. december 15. (vasárnap) 08:14

Mindent, amit csak megkívánsz címmel nemrég megjelent a debreceni Diktátor zenekar tizenkettedik albuma. 


Az 1986-ban alakult bandát ma is Derzsi Vezér irányítja, kitartása legendás, a csapat világa pedig igencsak sajátos:
a hard rock és a klasszikus heavy metal keveréke, de itt-ott punkos és népzenés elemek is felbukkannak a dalaikban.

"Szövegeikben az örökérvényű igazságok mélyebb, elvontabb ábrázolásával párhuzamosan, olykor naturálisan és közérthetően igyekeznek kifejezni a mindennapok gondjait, örömeit.


Az alapító Derzsi Vezér gitáros/énekes, Samu Vezér basszer és Laci Vezér dobos alkotta trió legutóbb 2009 nyarán jelentkezett új albummal. A Hét vezér lemezt 2010-ben a Diktátor balladák követte, most pedig itt az új lemez, amelynek dalait maga Derzsi Vezér mutatja be.


Az új Diktátor albumot
ide kattintva rendelheted
meg a metalshoptól, ára: 999 Ft.


Diktátor - Facebook oldal

diktatormusic.huDIKTÁTOR (b-j):
Samu - basszusgitár, vokál
Derzsi Vezér - gitár, ének
Kövér Laci - dobok, vokál

 "A most megjelent lemez már a 12. Diktátor CD, de ezúttal sem volt könnyű a szülés... Maguk a dalok ugyan viszonylag könnyen jöttek és a korábbi tagcserék ellenére hamar össze is kalapáltuk őket, viszont a felvétel metódusával évekig kínlódtunk.

Először természetesen készült egy demó, hogy mindenki megfelelően képben legyen és rá tudjon hangolódni a feladatra. Nem akartunk egy túlságosan sablonos újabb Diktátor lemezt készíteni, ezért a zenekar régi, nagy 'diktátoros' ismerőse, Kovac Ritchie dobolta fel a dalok jelentős részét Németországban, majd Laci vezér pincéjében folytatódtak a kíméletlen hadműveletek.

A gitár, az ének és az összes sakálvokál Debrecenben, a Patysound Stúdió boszorkánykonyhájában 'lett elkövetve', aztán szintén itt kezdődött el a keverés is. Többszöri nekifutás után, miközben eltelt több mint egy év, és amikor már azt hittük, hogy végre készen vagyunk, hogy sikerült felrakni az i-re a pontot... kidobtuk a kukába az egészet!

Igaz, ilyet még soha nem csináltunk, de közben Nagy Zsolti barátunk személyében egy olyan producerre találtunk, akinél végre nem kellett kompromisszumok tucatját megkötnünk. Ezek természetesen csak lerontják a végeredményt...

Zsoltival megkönnyebbülten, felhőtlenül, szabadon azt tudtuk tenni, amit megkíván a műfaj és a nyájas felhasználó egy közel 30 éves, kellően nagykorú zenekartól. Itt is, azaz a Vajk-Music Stúdióban, vagy másfél évig eltartott a mutatvány, de a hullámvölgyek mellett olykor-olykor már a csúcsokat is kezdtük megközelíteni.

Szakítottunk a korábbi, egyszerű megoldásként használt sakálvokálokkal és a nem odaillő, zavaró történések kiollózása mellett itt-ott diszkrét háttérszinyóval színesítettük a hangzást, amiért Zsolti mellett Molnár Attila Vajk nagymesternek is életünk végéig hálálkodhatunk.

A végső keverést Németi Dániel (Danika), a team legifjabb tagja vezényelte végig társadalmi munkában. (Bár ezt a fogalmat akkor még - fiatal kora miatt - nem ismerte.) Ezúton is köszönünk neki mindent!

Igaz, hogy a lemez hosszúra nyúlt elkészítése miatt a Kísértetkastély című dal aktualitását vesztette, mivel ez idő alatt azt felújították és átadták a nagyérdeműnek. De úgy gondoljuk, hogy az megint legalább annyira fontos és lényeges, hogy a mi kis világunkban megmaradtunk azoknak, akik mindig is voltunk: vezéreknek!"
MINDEN, AMIT CSAK MEGKÍVÁNSZ


"Ez a címadó és egyben programadó dal, ahol egy rhythm and blues-os bekezdéssel indul a történet, mintegy visszanyúlva a gyökerekhez, majd átcsap ősmetalos sikamikába. Ami ezután jön, az már kőkemény, feszes rockalap A szöveg a jó és a rossz közti választást kínálja, mint lehetőséget, és a végkifejlet részben aki a jót választja, az elnyeri az örök élet koronáját."DIKTÁTOR - Minden, amit csak megkívánsz (kedvcsináló az új albumhoz)

 


EZ ITT A MI HAZÁNK


"Minket sem került el az utóbbi idők egyre fokozódó össznemzeti életérzése, ami persze nem új keletű a Diktátor zenekarnál, példa lehet az Ősök földje, a Hét vezér, a Nem mehetek el... Hiszen ebben a hazában élünk és itt szeretnénk felemelt fejjel zenélni és szabadon leledzeni. Ez a tempós kis nóta - magyaros gitárszólóval díszítve - a zenekar mindenkori hitvallását hivatott híven tükrözni."
NE FÉLJ!


"A dal beütésekkel kezdődik és végződik, mintegy keretbe foglalja a mondanivalót. A szöveg a mindennapok és a létezés félelmeitől való pozitív elhatárolódásra biztat. A refrén alatti kíméletlen kétlábdobos zakatolás tolja az energiát és a segítő jobbot mindazoknak, akik talán még nem találják boldogulásukat az élet ösvényein. Akik az itt felsorolt erényeket magukénak tudhatják, azok nagy valószínűséggel nem lesznek áldozatai a jelenkor egyre kíméletlenebb miliőjének."
MINDEN A TIÉD

"Üzenetileg az előző dal folytatása is lehetne ez a kicsit szintén filozofikus darab. Az üzenet lényege, hogy bárhonnan is jöttél és bármilyen élethelyzetben mozogsz, vagy éppen vegetálsz, azért tiéd ez a teremtett világ az összes problémáival és szépségeivel együtt. Nem kell várni a világvégét, hanem élni kell mindazokkal a csodákkal és harmóniákkal, amit adott nekünk a Teremtő. Ez a felismerés egy hatalmas ünnep, mert ugye: minden a tiéd!"
KÍSÉRTETKASTÉLY

"Ez az a dal, amelynek szövegét nem mi, hanem a zenekar által meghirdetett szövegíróverseny egyik győztese, Csige Sándor bátyámurunk írta. A bevezető galoppolás számunkra a nagy orosz sztyeppék hangulatát idézi, hogy miért, azt ne kérdezze senki, valahogy ilyen lett...

Pedig eredetileg egy korábbi ötlet alapján a helyi, kistérségi viszonyok elhanyagoltságát akartuk ezzel a dallal megfogalmazni. Ez a hangulat érezhető a gitárszóló alatt is és persze megy a galopp ezerrel mindvégig, mindaddig amíg a spirituálisan jelen levő, ügető ménes patáiról le nem kopik az összes patkó!"
EZ CSAK ÁLOM


"A ménes tovaügetett és megérkezett a hajnali álom azzal az érzéssel, hogy szeretteink, akik már fizikai értelemben nem lehetnek itt velünk, olykor-olykor megjelennek vigyázván lépteinket, mintegy felelevenítik a régi, szép emlékeinket. Milyen kár, hogy ez csak álom és már nincs többé visszaút!"
MINDENNAPI GYÖNYÖR

"Íme ez az a dal, amelynek szövegét a másik első helyezett versenyző, Kondor Zsolti öcsémurunk fogalmazta meg és szedte rímekbe a mi legnagyobb gyönyörűségünkre. Fincsi kis bevezetés után robban be a mondanivaló, a fékezhetetlen és zabolátlan érzés, az örök szerelem és a forró a vágy, a másik felünk iránt.

A refrénnél meg lett kicsit hintáztatva a több százezer fokon égő 'l'amour', ami aztán egy nem éppen rövid, akarjuk mondani, nem éppen rádióbarát gitárszólóba torkollik, amiből természetesen itten is van kiút, ismét az ősi és örök fajfenntartási ösztön és egy kis visszatérő hinta-palinta, befejezésképpen pedig ahogyan az elején, a végére is jut egy kis finomkodás."

 

DIKTÁTOR - Mindennapi gyönyör (a 2013-as albumról)
AMIKOR MAJD


"A lemez egyetlen balladája ez a dal. Visszatérés a régi kedveshez, a régi énünkhöz és életünkhöz, egy másik, jobb világ reményében. Vágyakozás oda, ahol békesség, szeretet, megértés és nyugalom van, oda ahol minden jó, ahol az érzések tiszták és őszinték, ahol még erény a naivan gyermeki lelkület."
SZEMET SZEMÉRT

"Az előző balladára itt a kőkemény válasz a lecsupaszított sub-naturalista rock'n'roll jegyében. Hol van már a keresztényi megbocsátás és a segítő irgalom, mikor az adok-kapok a trendi és golyóként röpködnek az éles, kétélű szavak.

A kérdés csak az, hogy ebben a végletekig kiélezett helyzetben, a roskadozó, düledező, recsegő-ropogó társadalmi formának nevezett valamiben, ahol lassanként már minden feláldoztatott a semmiért, maradt-e még kiútja az emberi fajnak?"
HIDD EL, VANNAK CSODÁK


"Egy kicsit vontatottra sikerült ez a meseszerű dal, de úgy gondoltuk, hogy itt a zene csak mint aláfestés, mint kiszolgáló eszköz van jelen, hogy kiegészítse a szegény ember és a jóságos király csodálatos történetét. Mint a legtöbb mese, bizony de jó lenne, ha ez is igaz lenne! Te hiszed azt, hogy vannak csodák?"
FORRADALOM

"Ezt a dalt tulajdonképpen egy kis olajcserével és némi karosszéria javítással valamelyik nagyon őskori demónkról plántáltuk át erre a lemezre. Ebben a közegben nyilván egy kicsit fekete bárány, de egykor alap és mérföldkő volt a zenekar életében. A végét aljas módon sikeresen felrobbantottuk, hogy időtlen hosszúságával és monotonságával nehogy agyonsokkolja a nyájas hallgatót."
SZEGÉNY MAGYARORSZÁG


"A lemez utolsó darabja ez a nemzeti érzéseket gerjesztő dal. Népi motívumokkal díszített gitárszólója itt is a hovatartozásunkat fémjelzi, mert akárhogy is van vagy lesz, mi mindig innen indulunk és mindig ide érkezünk meg, nekünk ez a világ közepe. Hiába tép, vagy ver a sors bennünket már egy ezredéve, azért még egy az igaz Isten országunk felett és merjük remélni, hogy nagyon sokáig így lesz ez."

 


 

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DEATH - Eddig kiadatlan felvételek a Spiritual Healing és a Human turnékról
2020. június 2. (kedd) 10:00

A Relapse Records jóvoltából újabb eddig kiadatlan Death koncertfelvételekkel lehet ismerkedni. A sorozat ötödik darabjaként 8 dalt tettek közzé, amelyeket az 1990-es Spiritual Healing és az 1991-es Human turnékon rögzítettek. "Abban reménykedünk itt, a Relapse-nél, hogy mihamarabb találkozhatunk majd veletek egy koncerten, egy fesztiválon, de addig is rendszeresen közzéteszünk egy-egy Death koncertfelvételt. A The Onstage sorozat darabjai különféle amerikai, német, kanadai, mexikói stb. bulikon készültek. Legyen szó akár egy underground őrületről, mondjuk a Scream Bloody Gore lemez 1987-es kiadásának időszakából, vagy valami Symbolic-turnés tutiságról, azt reméljük, hogy visszautazol velünk az időben és életben tarthatjuk a metal szellemiségét még ezekben a nehéz napokban is!"   Non:Analog - On:Stage Series - LIVE 1990, 1991 UNKNOWN by Death Non:Analog - On:Stage Series - Showcase Theater, CA...

CARACH ANGREN - Szimfo-black dalpremier: Operation Compass
CARACH ANGREN - Szimfo-black dalpremier: Operation Compass

Franckensteina Strataemontanus címmel június 26-án, vagyis az eredetileg tervezettnél egy hónappal később jelenik meg a szimfo-black metal vonalas holland Carach Angren hatodik albuma. A...

HELLOWEEN - Október helyett jövő májusban jönnek Budapestre, az egész turnét elhalasztották
HELLOWEEN - Október helyett jövő májusban jönnek Budapestre, az egész turnét elhalasztották

Ahogy az várható volt, az új albumon dolgozó Helloween szeptembertől mégsem folytatja a United Alive turnét, az egész koncertsorozatot 2021 tavaszára tették át. A budapesti koncert így...

SOULFLY - Koncertvideó az új EP mellé: Under Rapture
SOULFLY - Koncertvideó az új EP mellé: Under Rapture

Live Ritual NYC MMXIX címmel egy digitális koncert EP-vel jelentkezett nemrég a Max Cavalera vezette Soulfly. A 7 nótát tartalmazó anyagot a 2018-as Ritual album turnéjának New York-i...

MISFITS - 63 évesen elhunyt Joey Image dobos
MISFITS - 63 évesen elhunyt Joey Image dobos

63 évesen elhunyt a Misfits volt dobosa, Joey Image (Joey Poole), aki 1978-ban csatlakozott Glenn Danzigékhez. Joey dobolt a Horror Business és a Beware EP-ken, valamint a Night of the Living...

THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS